Günümüz modern yaşantısında günümüzün çoğunu oturarak ve bir ekrana bakarak geçiriyoruz. Günlük hayattaki sorunları ve sosyal iletişimi hep bilgisayar başında hallediyoruz. Daha çok zihinsel olarak çalıştığımız için bedenimiz hareket etmeyi unutuyor. Fiziksel hayatımız yerini sanal ortamlara bırakıyor. Yaşantımız büyük bir hızla bu hale dönüşünce sağlığımızla ilgili olumsuz durumlar da baş göstermeye başlıyor. Bu nedenle son yıllarda tüm dünyada insanları spora yönlendirme çalışmaları yapılıyor. Sağlıklı bir yaşam için hem fiziksel hem de zihinsel dengenin sağlanması gerekiyor. Uzmanlar bununla ilgili yaşanması muhtemel araştırmaları yayımladıktan sonra genel akımda bazı değişiklikler yapılıyor. Bu yönlendirme kapsamında yönlendirilen sporlar genellikle açık havada yapılabilecek ve basit şeyleri içeriyor. Bu sayede her mevsim ve ortamda yaygın bir şekilde spor yapılıyor. İçinde bulunduğumuz iletişim çağından kaynaklı yeni sporlar keşfedebiliyor, bize hitap eden sporu araştırıp farklı spor dallarına adapte olabiliyoruz. Şehrin kaotik yapısından biraz da olsa kurtulup rahatlamak için daha çok doğa ile iç içe sporları tercih ediyoruz. Bu yazımızda outdoor sporlar neler anlatmaya çalışacağız.

Outdoor Spor Nedir?

Doğanın içerisinde ve çoğunlukla birkaç malzeme kullanılarak yapılan sporlar genel olarak outdoor spor olarak adlandırılıyor. Bazı outdoor sporları yapabilmek için o spora özel üretilen malzemeler kullanılması gerekiyor. Rafting, kayak, tırmanış ya da paraşüt gibi sporlar bunlar arasında yer alıyor. Ancak koşu, trekking tarzı sporlar için ona özel bir malzeme kullanmanıza pek gerek kalmayabiliyor.

Outdoor sporların sağladığı en büyük faydaların başında hem açık havada bulunmak hem de spor yapıyor olmak geliyor. Bu nedenle normal spor salonlarında spor yapmaktan çok daha fazla yarar sağlıyor. Outdoor sporlarla kendinizi daha enerjik ve daha canlı hissediyorsunuz.

Koşu

Dışarıda koşu yapmak klasik outdoor sporların başında bulunuyor. Açık havada koşmak hem eğlenceli hem de kalori yakmanızı sağlıyor. Dayanıklılığınızı desteklerken kas gelişimi için de oldukça faydalı oluyor. Ayrıca fazla ekipman gerektirmemesi ile daha kolay yapılabilir sporlar arasında yer alıyor. Sadece kendinizi rahat hissettiğiniz kıyafetler ve bir çift koşu için uygun spor ayakkabınız olması yetiyor. Spor mekanı olarak da daha özgür oluyorsunuz. Çünkü isterseniz bir sahil kenarında, isterseniz engebeli patika yollarda koşabiliyorsunuz.

Açık havada koştuğunuzda gün ışığından faydalandığınız için vücudunuzun D vitamini ihtiyacını karşılayabiliyorsunuz. Aynı zamanda sakinleştirici etkisi sayesinde uyku probleminiz varsa o sorunu da rahatlıkla çözebiliyorsunuz.

Trekking

Outdoor sporlar arasında en bilinen ve daha çok sayıda insanın yaptığı spor, trekking yani doğa yürüyüşü oluyor. Doğa yürüyüşü daha çok engebeli arazilerde yapıldığı için doğru ekipmanlara sahip olmak gerekiyor. Ayakkabı seçimini yaparken yürüyüş yapacağınız araziye uygun bir çift ayakkabı kullanmanız yürüyüş sırasında zorluk çekmemenizi sağlıyor. Ayrıca bunun yanında su, ilk yardım kiti ve atıştırmalık yiyecek almanız uzun süreli doğa yürüyüşlerinde destekleyici malzemeler oluyor. Yanınızda taşıyacağınız malzemeler için rahat ve konforlu bir sırt çantası bulundurduğunuzda yürüyüş sırasında daha rahat ediyorsunuz. Malzeme ve ekipmanlarınızı doğru seçtiğinizde geriye sadece içinde bulunduğunuz doğanın tadını çıkarmak kalıyor.

Yapılan araştırmalar orman içerisinde yapılan doğa yürüyüşlerinin daha sağlıklı zihne sahip olma konusunda çok fayda sağladığını gösteriyor. Şehir hayatının stresinden uzaklaşıp sakinleşmenizi ve daha fazla mutluluk hormonu salgılamanızı sağlıyor. Ayrıca kilo kontrolü ve birçok hastalık için de tedavi edici etkisi olduğu görülüyor.

outdoor sporlar neler teknosa

Bisiklet

Keyifli ve sağlıklı outdoor sporlardan biri de bisiklet sürmek oluyor. Yağ yakma konusunda diğer sporlardan daha önde olan bisiklet, tüm bedeninizi aktif bir şekilde çalıştırmasıyla öne çıkıyor. Bisiklet sürerken bacaklarınız, karın kaslarınız ve kalçanız en etkili şekilde çalışıyor.

Bisiklet sporuyla hem sağlıklı bir şekilde spor yapıyorsunuz hem de doğanın tüm güzelliklerini hissedebiliyorsunuz. Bisiklet sporunu yapmak istiyorsanız kullanacağınız araziye uygun bisiklet seçmeniz gerekiyor. Asfalt yol için ayrı, engebeli araziler için farklı bisiklet tipleri bulunuyor. Kendiniz için en uygun olan bisikleti seçerek bu spora başlayabiliyorsunuz.

Ülkemizde kullanımı çok yaygın olmasa da her geçen gün bisiklet kullanan insanların sayısı artmaya devam ediyor. Özellikle çevreye karşı duyarlı bir aktivite olması hem kendimize hem de dünyamıza fayda sağlıyor. Sakatlık yaşama konusunda da en güvenli olan outdoor sporlar arasında bulunuyor.

Kampçılık

Outdoor aktiviteler arasında en heyecan verici olanlardan birinin de kampçılık olduğu söylenebiliyor. Hem daha uzun süre doğanın içinde bulunuyorsunuz hem de oldukça keyifli zaman geçirebiliyorsunuz. Eğer doğada zaman geçirmekten keyif alıyorsanız, kampçılık aradığınız outdoor sporlar arasında yer alıyor. Kampçılık aslında her iklim koşulunda yapılabilir olsa da, daha çok güzel havalarda tercih ediliyor.

Kampçılık sporuyla ilgilenmek için doğru ekipmanlara sahip olmanız gerekiyor. Kamp yapacağınız mevsime ve bölgeye uygun ekipmanlar ile herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Kampçılık sporunun temelinde doğaya zarar vermeden, doğal ortama uyum sağlamak bulunuyor. Bu nedenle genellikle şehir hayatından bir süre uzaklaşmak isteyenlerin en çok tercih ettiği spor oluyor. Şehir hayatının size yüklediği stresten doğanın içerisinde kurtuluyorsunuz. Ayrıca açık ve temiz bir havada uyduğunuz için en kaliteli uykunuzu uyuyorsunuz. Doğanın dinginleştirici gücüyle monoton hayat düzeninizden kurtuluyorsunuz.

Yamaç Paraşütü

Outdoor sporların birçoğu yüksek adrenalin içeren aktivitelerden oluşuyor. Yamaç paraşütü de yüksek adrenalinli outdoor sporlar arasında yer alıyor. Yamaç paraşütünde, dağlardan ya da yüksek yamaçlardan öncesinde belli bir hıza ulaşılarak atlanıyor. Ardından gökyüzüne karışılıyor. Uçuş için önce kas gücü daha sonra da iyi bir rüzgara ihtiyacınız oluyor.

Ancak bunu yapabilmek için öncesinde gerekli eğitim ve önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor. Bu sporun güvenli bir şekilde yapılabilmesi bu şekilde sağlanıyor. Rahat, yavaş ve konforlu olduğu kadar eğlenceli bir uçuş deneyimi sağlayan yamaç paraşütü, havada özgürce süzülebilmenizi sağlıyor.

Paraşüt, hafif rüzgarlı havalarda oldukça keyifli bir şekilde yapılabiliyor. İnce ve dayanıklı kumaştan yapılan paraşüt, hava ile dolarak yükselmenizi sağlıyor ve böylece havada süzülmenizi sağlıyor. Ayrıca sırt çantanızda acil durumlar için yedek paraşüt de bulunuyor. Bu sayede daha güvenli bir uçuş yapabiliyorsunuz.

Kaya Tırmanışı

Outdoor sporlar arasında adrenalin tutkunlarının daha çok tercih ettiği kaya tırmanışı, en çok şehir hayatının stresinden kurtulmak isteyenlerin tercihi oluyor. Doğal kaya oluşumlarında yapılabildiği gibi yapay olarak oluşturulmuş duvarlara tırmanarak da yapılabiliyor. Doğal kayalarda yapılan tırmanış mutlaka bir partnerle birlikte yapılması gerekiyor. Çünkü her ne kadar kullandığınız malzemeler sizin güvenliğini sağlıyor olsa da, ipin diğer ucunda bulunan partneriniz asıl sizin güvenliğinizi sağlıyor. Eğer bu spora yeni başlıyorsanız sportif tırmanış çeşidi olan yapay tırmanma duvarlarını seçmeniz sizin için daha güvenli oluyor.

Kaya tırmanışı sporunun sağladığı birçok faydası bulunuyor. Stratejik karar alma yetkinliği ve verdiği özgüven, hem iş hem de sosyal hayatınıza oldukça katkı sağlıyor. Vücudunuza esneklik kazandırırken kas gelişimine de oldukça katkı sağlıyor.

Kaya tırmanışı sporuyla ilgilenmek istiyorsanız mutlaka uygun ekipmanlara da sahip olmanız gerekiyor. Bu ekipmanlar ile bu sporu daha güvenli bir şekilde yapabiliyorsunuz. Tırmanışa giderken tüm malzemeleri doğru sayıda aldığınızdan emin olmanız tırmanışa başlayabilmenizi sağlıyor.

Dağcılık

Outdoor sporlar arasında en kapsamlı ve dikkat edilmesi gereken sporların başında dağcılık bulunuyor. Bilinmesi gereken birden fazla outdoor sporu içerdiği için pek çok detayı bulunuyor. Trekking, tırmanış ve kampçılık bu sporlar arasında yer alıyor. Dağcılık sporu, kampçılık gibi doğal ortam koşullarına uyum sağlamayı içeriyor. Risk oranı en yüksek olan sporların başında bulunduğu için birçok detaya hakim olunması gerekiyor. Yaşanacak riskleri en aza indirmek için dağcılığın tüm kurallarına uygun olarak hareket edilmesi isteniyor. Bu nedenle mutlaka lisanslı dağcılarla birlikte yapılıyor. Eğer bu konuda lisansınız bulunmuyorsa tek başınıza ya da yine lisanssız arkadaş grubunuzla çıkmanız, her türlü önlemi aldığınızı düşünseniz de büyük bir risk içeriyor.

Dağcılık yılın her mevsimi yapabiliyor. Ancak bu sporda amatörseniz daha çok bahar ve yaz aylarını tercih etmeniz daha iyi oluyor. Çünkü kış aylarında dağcılık daha tehlikeli olabiliyor. Ayrıca bölgenin ve arazinin de iyi bilinmesi gerekiyor.

Risk faktörü yüksek olsa da dağcılık sporu, ruhu dinlendirmek, mutlu ve rahat hissetmek açısından çok fazla fayda sağlıyor. Ayrıca temiz hava ve spor sayesinde her açıdan dinç kalabiliyorsunuz.

Rafting

Irmak ya da güçlü su akıntısı üzerinde yüksek adrenaline sahip outdoor spor dendiğinde ilk akla gelen rafting oluyor. Rafting sporu, özel tasarımlı şişme bot üzerinde eğlenceli ve çok hareketli açık hava sporları arasında bulunuyor. Bu sporda öncelikli hedefiniz arasında bot üzerinden düşmeden ilerlemek yer alıyor. Bunun dışında risklerle ve tehlikelerle başa çıkabilmenin yanında ekip çalışması ile birlikte botu ilerletmek rafting deneyiminin en önemli parçası oluyor.

Kürek ve özel kıyafetlerle yapılan rafting sporu, iyi bir koordinasyon ve takım olmayı gerektiriyor. Kürek çekme hızı, tempo ve bireysel performanslar bu sporu başarıyla yapmanızı sağlıyor. Ülkemiz rafting sporu için çok sayıda doğal parkura sahip olduğu için oldukça şanslı olduğumuz söylenebiliyor. Bu özelliğimiz sayesinde birçok farklı zorluk seviyesinde uluslararası turnuvalar ülkemiz sınırları içerisinde yapılıyor.

Rafting yapmanın vücudumuza ve hayatımıza birçok açıdan faydası bulunuyor. Stresten korunmamıza yardımcı olurken, kalp ve damar sağlığımız için de oldukça iyi sonuçlar yaratıyor. Aynı zamanda reflekslerimizi geliştiriyor ve salgılanan adrenalin hormonu ile öz güvenimizin artmasına yardımcı oluyor. Tüm bu faydalarının yanı sıra kilo vermek ve vücudu şekle sokmak konusunda da etkili oluyor.

Kayak

Ülkemizin iklim koşulları mevsimsel sporlar yapmaya oldukça elverişli ortamlar sunuyor. Birçok yüksek kesimde yer alan kış sporları tesisleriyle kayak yapmak herkes için ulaşılabilir sporlar arasında yer alıyor. Karlı arazide tepeden aşağı kayılarak yapılan kayak sporunun en çok yapılan 3 farklı türü bulunuyor. Ayaklara takılan metal plakalarla yapılan ve hepimizin özellikle kış olimpiyatlarında çok gördüğü normal kayak sporu ilk akla gelen tür oluyor. Karda ekstrem bir outdoor spor yapmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz bir diğer tür olarak snowboard yer alıyor. Daha çok kayak sporunda ilerlemiş kişilerin tercih ettiği bu türde özel olarak üretilen board kullanılıyor. Outdoor sporlarda adrenalin sevenlerin de ilk seçimi snowboard oluyor. Kayak sporunda tercih edeceğiniz bir diğer tür olarak buz pateni sayılabiliyor.

Kayak spor türlerinin hepsi daha çok denge üzerine kurulu olarak ilerliyor. Bu nedenle gayet disiplinli olmanız ve sık çalışmalar yapmanız gerekiyor. Eğer kayak sporuna yeni başlıyorsanız kendiniz için uygun alanlarda çalışmalara başlayabiliyorsunuz. Eğimi fazla olamayan arazilerde ilk çalışmalarınızı yaptığınızda herhangi bir sakatlık yaşamadan bu sporu öğrenebiliyorsunuz. Kayak sporu, koordinasyon ve denge becerilerinizi geliştirirken kemiklerinizi güçlendirmeye ve vücudunuzu daha çevik hale getirmeye yarıyor.

Yukarıda outdoor sporlar neler detaylı olarak anlattık.

Siz de en iyi outdoor ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hangi kahve makinesi teknosa
Devamını Oku

Hangi Kahve Makinesini Almalıyım?

Özellikle hemen her köşe başına açılan kahve dükkanları ile yıllar geçtikçe kahve kültürümüz de gelişiyor. Hangi kahve çekirdeğinin…
evinizi akilli eve donusturme teknosa
Devamını Oku

Evinizi Akıllı Eve Dönüştürme

Eskiden bilim kurgu filmlerinde görülen akıllı evler, gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde gayet ulaşılabilir şeyler oluyor. Son dönemde üretilen…
Puzzle yapmanın çocuklara faydaları
Devamını Oku

Puzzle Yapmanın Çocuklara Faydaları

Puzzle, genellikle bir resmin, desenin ya da nesnenin parçalara ayrıldığı ve bu parçaların tekrar bir araya getirilerek bütün…