Depolama alanı bilgisayar seçiminde en çok dikkat ettiğimiz donanımsal özelliklerden biri oluyor. Bilgisayar alırken pek çok özelliği göz önünde bulunduruyoruz. En fazla önem gösterdiğimiz konulardan bir tanesi de hard disk oluyor. Hard diskler, uzun yıllardan beri bilgisayarlarda depolama aracı olarak kullanılan bir fiziksel bileşen durumunda. Bu bileşen, zamanla kendi teknolojilerini de geliştirdi ve kendi içerisinde evrimleşti. Özellikleri de gelişerek daha iyi bir yapıya büründü. En çok kullanılan hard disk türleri ise HDD ve SSD olarak karşımıza çıkıyor. HDD SSD farkı da burada önemli oluyor. İlk bakıldığında her iki disk türü arasında çok ciddi farklılıkların olduğu görülebiliyor. Yeni bilgisayar almak ya da bilgisayarını yenilemek isteyen kişiler genellikle hangi disk türüne yönelmesi gerektiğini araştırıyor. Bu yazımızda HDD SSD farkı konusunu ele almaya çalışacağız.

​​​​​HDD Nedir?

HDD; bilgisayarlarda yer alan hafıza birimlerinden birisi olarak nitelendirilebilir. En geleneksel depolama araçlarından biridir. Bilgisayarda yer alan parçaların birçoğunda depolama alanları bulunuyor. Fakat HDD, ana depolama birimi olarak yer alıyor. Örneğin; RAM üzerinde depolanmakta olan bilgiler, bilgisayar kapatıldığında ya da elektrik kesilmesi gibi durumlarda kayboluyor. Fakat HDD diskler, verilerin kalıcı olarak depolandığı birim oluyor. Üzerinde şekillenebilir metallerin yer aldığı disk plakalar, HDD’nin ana yapısını oluşturuyor. Mekanik bir yapıya sahip olduğu için dış etkenlerden mümkün olduğunca korunmasında fayda bulunuyor.

​​​​​SSD Nedir?

SSD, yine HDD’de olduğu gibi verilerin depolanmasını sağlayan birimlerden biri olarak bilgisayarda yer alıyor. Sahip olduğu teknoloji sayesinde bilgisayarların daha hızlı çalışmasını sağlıyor ve veri işlenmesini çok daha hızlı bir biçimde gerçekleştiriyor. Özelliklede işletim sistemlerinin SSD üzerine kurulu olmasının, bilgisayarların günlük kullanımını daha verimli hale getirdiği biliniyor. HDD’lere göre en ciddi farkı çok daha hızlı olmaları olarak görülüyor. Ayrıca HDD disklerde bulunan mekanik yapı, SSD’lerde yer almıyor.

​​​​HDD – SSD Farkı?

​HDD SSD farkı içerisinde en temel farkın disklerin yapısı olduğu görülebilir. HDD, verileri dönen diskler üzerinde depoluyor. HDD’lerde RPM değerinin olduğu görülüyor. Daha net açıklamak gerekirse RPM değeri, söz konusu disklerin dakikada kaç defa döndüğünü gösteriyor. SSD kartın yapısına bakacak olursak, üzerinde dönen disklerin bulunmadığını görüyoruz. Hatta herhangi bir hareketli parça da yer almıyor. SSD yapısı daha çok USB belleklere benziyor. Ancak her iki donanımın da işlevi aynı oluyor. Bilgisayarların işletim sistemleri, fotoğraflarınız, dosyalarınız; kısacası bilgisayarda yer alan her şeyi SSD ve HDD’ler içerisinde depolayabiliyorsunuz.

​HDD SSD farkı denildiği zaman bilinmesi gerekenlerden farklılıklardan biri de ses ve ısınma farkları oluyor. HDD, SSD’ye oranla çok daha sesli ve sıcak çalışıyor. Bunun nedeni ise HDD’nin mekanik yapısı olarak görülüyor. Veri işlenmesi sırasında HDD’lerden çıkan sesler, yüksek bir seviyeye kadar çıkabiliyor. SSD disklerde ise, hareketli dönen parçalar yer almadığından, herhangi bir titreşim oluşmuyor. Ses konusunda rahatsız etmiyor. HDD’ye oranla daha soğuk çalışabiliyor.

HDD ve SSD disklerin bir diğer farklılığı ise enerji tüketimi konusunda karşımıza çıkıyor. HDD’ler, SSD’lere göre daha fazla enerji tüketiyorlar. Diskin marka ve kalitesine göre bu oran bazı durumlarda 2 katına kadar çıkabiliyor.

HDD SSD farkı açısından can alıcı nokta ise hız konusunda oluyor. Bilgisayarlarımız her geçen gün daha da gelişiyor. Bu gelişim donanım ve yazılımsal alanda oluyor. Baktığımız zaman; SSD’ler, HDD’ye göre daha yeni bir teknoloji olarak yer alıyor. Daha gelişmiş bir depolama sistemi olarak kendini gösteriyor. Daha yeni bir aygıt olması sebebiyle, çağımızın en büyük gereksinimlerinden biri olan hız konusunda rakibine göre daha üstün bir konumda yer alıyor. SSD, kullanıcılarına son derece hızlı veri aktarımı yapabilme avantajını sunuyor. Özellikle de işletim sistemlerinin SSD üzerine kurulması birçok kişi tarafından tavsiye ediliyor.

hdd ssd farki

​İki aygıt arasındaki farklılıkları oluşturan unsurlardan bir diğeri de fiyat seviyeleri oluyor. HDD ve SSD fiyatları arasında farklar bulunabiliyor. Performans ve kullanım üstünlüğü yönlerinden bir adım önde olan SSD disklerin fiyatı HDD’ye göre biraz daha yüksek görünüyor.

HDD SSD farkı için bir diğer başlık kullanım ömürleri oluyor. Kullanım ömrü bakımından da HDD’ler biraz daha güçlü özelliklere sahip oluyor. HDD’ler darbe almadığı takdirde uzun yıllar boyu güven içerisinde kullanılabiliyor.

​​​​​SSD mi, HDD mi?

Bu soruya aslında sizin yanıt vermeniz gerekiyor. SSD kartın HDD’ye göre daha üstün bazı yönlerinden yukarıda bahsettik. Ancak konu fiyat tarafına gelince HDD’ler düşük fiyatlarıyla tercih olabiliyor. Eğer bilgisayarınızda performans ve hız istiyorsanız ve fiyat yüksekliği sizin için önemli değilse SSD kartı bulunan bir bilgisayar seçebilirsiniz. Ancak daha düşük fiyatlara daha yüksek depolama hacimlerine sahip olmak istiyorsanız HDD kart tercihiniz olabilir. Bazı kişiler, bu noktada fiyat ve depolama alanı dengesini kurmak için hem SSD hem de HDD kartı birlikte kullanabiliyor. Eğer yüksek depolama alanı ihtiyacınız bulunuyor ve fiyat konusunda çekinceleriniz varsa, bu yöntemi izleyebilirsiniz. Örneğin işletim sistemini bir SSD kart üzerine kurabilir, geri kalan depolama ihtiyacını ise HDD kart ile karşılayabilirsiniz.

SSD karta sahip en iyi dizüstü bilgisayarları incelemek için tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
en iyi isitici markalari neler teknosa
Devamını Oku

En İyi Isıtıcı Markaları

En iyi ısıtıcılar, enerji faturanızda biraz tasarruf etmenize gerçekten yardımcı olabilir. Alan ısıtıcıları, farklı koşullara uyacak şekilde tüm…