Teknolojinin gelişmesi ile yaşam alanımızın olmazsa olmalarından olan, elektronik cihazlar içerisinde en çok tercih edilenlerin başında gelen televizyon, farklı donanım, renk ve ürün seçeneğine sahiptir. Büyük ekran televizyon alırken dikkat etmeniz gerekenler arasında en önemli konu, alanın genişliği, cihazın kalitesidir. İşlevsel olduğu kadar uzun süre değiştirmeden kullanabileceğiniz, en kaliteli televizyonu almak için detaylı araştırma yapmanız gerekir. Sürekli gelişen ve değişen teknoloji dünyası içerisinde televizyon modelleri de sürekli olarak yenileniyor. Bu yüzden bazen seçim yapmanız zorlaşabilir. Pek çok farklı marka ve yüzlerce teknolojik cihaz içerisinden seçim yapmak, satın alma sürecini giderek zorlaştırabilir. Yeni bir televizyon satın alma heyecanı, televizyon kurulumu, cihazın teknik donanımı hakkında bilgi sahibi olmanızı unutturabilir.

Büyük Ekranlı Televizyon Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Şey:

1- Ekran Türleri

LED TV, OLED TV, QLED TV ve Nanocell TV ekranları birbirinden farklı yapı ve donanım özelliklerine sahiptir. Neredeyse bütün marka televizyonlarda LED TV modelleri mevcuttur. Ekran, aydınlatma kalitesiyle öne çıkan, enerjiden tasarruf etmenizi sağlayan televizyonlar iç aydınlatma ortamına uygun, canlı, net, pürüzsüz görüntüleme avantajı sağlar. 

Kullanım ömrü yüksek olan LED TV televizyonlar günümüzün en çok satan ekran modellerindendir. OLED TV ise yüksek seviyede pürüzsüz, net ekran deneyimi yaşatır. Kontrast renk ayarı ideal olan televizyon, bulanık görüntü vermez. LED TV’lere göre daha az katmandan oluşur. İnce tasarıma sahip cihaz, 4 katmandan oluşur. LED TV’ye göre daha iyi görüntü seviyesine sahip olan televizyon, piyasanın en pahalı türleri arasında gösterilir. QLED TV, renk konusunda rakiplerine göre bir tık daha yüksek performans gücüne sahiptir. Canlı renklere sahip olan cihazın ekran parlaklığı değişse bile soluklaşmanın önüne geçer. Bazı modelleri yüksek fiyat etiketine sahip olsa da yüksek ses, görüntü, performans kalitesi sayesinde uzun ömürlü kullanılabilir. Kampanyalı fiyat seçenekleriyle bütçenize uygun olabilir.

Nanocell TV, renk konusunda orijinal, en yeni, kaliteli özellik vaat eder. İstenmeyen renkleri ortadan kaldıran canlı pürüzsüz, net ekran özelliğine sahip cihaz günümüzde oldukça yoğun ilgi görüyor. Saf renkleri ortaya çıkaran geniş görüş açısına sahiptir. Karşıdan gördüğünüz pek çok görüntüyü yüksek piksel kalitesiyle ekrana yansıtır.

2- Ekran Boyutu

Ekran keyfinizi maksimum seviyeye çıkaran büyük ekranlı televizyonlar ile maçları izlerken stadyumda olduğunuzu hissedebilirsiniz. Televizyon alırken ekran boyutunu yaşadığınız ortama göre seçerek aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Televizyonunuzun durduğu konum ve sizin oturduğunuz mesafeyi iyi ayarlayarak ekran boyutunu ona göre seçmeniz gerekir. 65 inç televizyon aldığınızda televizyona olan uzaklığınız bir metre ise ya da 43 inç televizyonunuzu 6 metre mesafeden izlemeye çalışmanız iyi bir ekran deneyimi yaşatmayacaktır. Ekran görüntüsü, izleme mesafesini şu şekilde ayarlayabilirsiniz:

  • 45 inç için 1.86 metre
  • 50 inç için 2, 06 metre
  • 55 inç için 2.28 metre
  • 60 inç için 48 metre
  • 65 inç için 2.69 metre
  • 70 inç için 2.90 metre
  • 75 inç için 3.10 metre
  • 80 inç için 3.31 metre izleme mesafesi olmalıdır.

3- Çözünürlük  

HD, Full HD, 4K UHD, 8k UHD çözünürlük kalitesine sahip olan televizyonlar kristal, net görüntü desteği sağlar. 72 piksel çözünürlük televizyonlar, listenin en kötü çözünürlüğe sahip olan ekranları arasında yer alır. Ekranı, canlı, pürüzsüz şekilde izlemek için Full HD kalitesine sahip cihazları tercih etmelisiniz. FHD çözünürlük kalitesine sahip ekranlar 1080p piksel,  görüntüyü destekler. HD’ye göre bir tık daha iyi ekran, görüntü performans deneyimi yaşatır. Günümüzdeki pek çok televizyon 1080p çözünürlük kalitesine sahiptir. 4K UHD televizyonlar 2160p görüntü kalitesine sahip olup ekranın canlı, net, kristal şekilde görünmesini sağlar.

Büyük ekran televizyon alırken dikkat etmeniz gerekenler ekranın görüntü, ses kalitesidir. Günümüzde pek çok kanal 4K yayın özelliğine geçiş yapmış olup 4K destekli ekranlar en çok tercih edilen televizyon modelleri arasında yer alır. 8k UHD televizyonlar ise 4320 piksel görüntü kalitesine sahiptir. 4K televizyona göre iki kat daha iyi görüntüleme, teknolojik yapı kalitesine sahip cihazlar ülkemizde yaygın değildir. Yüksek fiyatlı olduğu için günümüzde pek tercih edilememektedir. Ancak hızla gelişen teknolojik alt yapı, uygulama destekleri farklı renk, görüntü kalitesine sahip olan cihazların popüleritesini her geçen gün artırmaktadır. Bu cihazların da ülkemizde yaygınlaşacağı tahmin edilmektedir.

buyuk ekranli televizyon ozellikler teknosa

4- Bağlantı Türleri 

Televizyonunuzun giriş ve çıkış portları cihazı aldığınız sırada pek önemli değil gibi gözükse de ilerleyen zamanlarda dikkat etmeniz gereken, önemli noktalardan bir tanesi haline gelir. HDMI geçişi olmayan televizyonları tercih etmemeniz önerilir. Bu televizyonların genellikle eski model olması muhtemeldir. Birden çok HDMI geçici olan televizyonlar büyük avantaj sağlayabilir. Farklı görüntü aktarımlarının yanı sıra ses ve diğer aktarımları rahatlıkla yapmanıza olanak sağlayan, farklı giriş portlarına sahip televizyon modellerini seçebilirsiniz.

USB girişi olan cihazlar da istediğiniz ses ve görüntü içeriğini cihazlar arasında kolayca aktarım yapıp görüntülemenize yardım eder. USB VGA HDMI gibi portların yanı sıra ses sistemleri içinde farklı giriş, çıkış portlarına sahip olan kablosuz wireless bağlantı türü içeren televizyonları kullanabilirsiniz. Dahili uydu alıcılarına cihazınızı ekleyerek giriş çıkış ve aktarımlarınızı pratik, hızlı, rahat şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bir çanak antene sahipseniz, uydu kanallarını internetsiz izlemek istiyorsanız farklı port ve bağlantı seçeneklerini destekleyen cihazları almanız tavsiye edilir.

5- İşletim Sistemi

Android TV ve Smart TV televizyonu alırken en çok dikkat etmeniz gereken hususlardan bir tanesi de cihazınızın Smart TV ya da Android TV’yi destekleyip desteklemediğidir. Artık televizyonlar da bilgisayar ve tablet gibi kullanıldığı için bu faktöre önemle dikkat etmelisiniz. Android ara yüzünü Android telefon ya da tablet ile yabancılık çekmeden kullanmak için Android TV’lerde Google Play Store uygulamasından faydalanabilirsiniz. Cihazınıza Android işletim sistemini basit şekilde yükleyebilir, televizyonunuzu akıllı televizyona çevirebilirsiniz.

6- TV Çözünürlüğünü Kontrol Edin!

Yüksek kaliteli, canlı ve net görüntü elde etmek için TV çözünürlüğünü analiz etmeniz gerekir. Ekranın boyutu arttıkça toplam piksel sayısı ve çözünürlük kapasitesi de artacaktır. Çözünürlük kalitesinin iyi olması ekranın o derece kaliteli, pürüzsüz, net görünmesini sağlar. Televizyon seçerken dikkat etmeniz gereken en temel noktalardan bir tanesi de 4K Ultra HD görünümüne sahip televizyonlar içinden düşük çözünürlük kalitesine sahip olanları tercih etmemenizdir. Satın alacağınız televizyonu en az 5 yıl kullanmak için gelecekte de tüm yenilikleri destekleyen, teknik donanım kalitesi yüksek cihazları seçmelisiniz. Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde aldığınız televizyonun sadece 1-2 yıl sonraki ihtiyacınızı karşılayacak nitelikte olmaması için televizyon seçimini yatırım gibi düşünmelisiniz.

Televizyon endüstrisi, düşük 4K ultra HD çözünürlük kalitesine sahip cihazlar üretmektedir. Hatta günümüzde 8K içerikli üretim planları yapılırken sizin çözünürlük kalitesi düşük televizyonları almanız doğru bir yatırım olmayacaktır. Son zamanlarda ultra yüksek çözünürlük kalitesine sahip televizyonlar arasında gösterilen 8K televizyonlar kristal, pürüzsüz ekran deneyimi yaşatır.  8K TV’ler UHD türü olan 4K TV’den 4 kat daha fazla piksel kalitesine sahiptir. Keskin, ayrıntılı, net görüntü desteği sağlayan alanınızın dekoru, ölçüleriyle uyumlu bu televizyonları tercih etmeniz büyük ekran televizyon alırken dikkat etmeniz gerekenler arasında gösterilebilir. 

Evinizde izleme mesafenizin değişmediği ortamlar için seçtiğiniz büyük televizyonlar yüksek çözünürlüklü yapısı, geniş ekran kalitesiyle keyifli, rahat izleme avantajı sağlar. Teknoloji sever, teknolojiyi yakından takip eden birisi olarak geniş hacimli, çözünürlük kalitesi yüksek 8K televizyonları tercih edebilir, ekran keyfinizi maksimum seviyeye çıkarabilirsiniz.

Siz de en yeni televizyon modellerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi 10 laptop soğutucu
Devamını Oku

En İyi 10 Laptop Soğutucu

Hem iş hayatında hem de özel hayatta sıklıkla tercih edilen teknolojik aletlerden biri olan laptopların en sık yaşadığı…
En İyi Kablosuz Klavyeler
Devamını Oku

En İyi Kablosuz Klavyeler

Bilgisayarların olmazsa olmaz parçalarından biri olan klavyeler artık yenilikçi teknoloji sayesinde daha fonksiyonel kullanıma sahip. Klavyeler sadece bilgisayar…
katlanabilir macbook gelecek mi teknosa
Devamını Oku

Katlanabilir Macbook Gelecek Mi?

Teknoloji dünyasına yön veren markaların başında gelen Apple’ın birçok yenilik üzerinde çalıştığı konusunda söylentiler hızla yayılıyor. Daha önce…