Bir oyun bilgisayarı, özünde yalnızca bir bilgisayar olmakla birlikte diğer bilgisayarlardan farklı özellikler de barındırıyor. Ortalama bir bilgisayar, ofis tabanlı yazılımı çalıştırabiliyor, internette gezinmeyi sağlayabiliyor ve temel fotoğraf ve video düzenlemelerini yapabilme imkânı sunuyor. Ancak tipik bir bilgisayar, düşük çözünürlüklerdeki basit oyunlardan fazlasını çalıştıramıyor.
Bilgisayarda bugünün seviyesindeki oyunları oynamak istiyorsanız, oyun amaçlı özel donanıma sahip bir oyun bilgisayarı seçmeniz önemli hale geliyor. Normal bir bilgisayar bazı temel veya eski oyunları çalıştırabilirken, en yeni oyunları oynayabilmek için özel bir grafik kartına ve daha güçlü bir donanıma ihtiyacınız oluyor.
Dizüstü ve Masaüstü Oyun Bilgisayarları
Masaüstü oyun bilgisayarları, kolayca yükseltilebildikleri ve ciddi bir çalışma gücüne sahip oldukları için bilgisayar oyuncularının tercih ettiği bilgisayar türü olarak öne çıkıyor. Masaüstü oyun bilgisayarları, standart ev bilgisayarlarının yapabildiği her şeyi (internette gezinme, fotoğrafları düzenleme, sosyal ağlara erişme ve daha pek çok şey) kolayca yapabilirken; yüksek kaliteli oyunları oynamada ve içerik oluşturmada çok daha güçlü oluyorlar.
Hareket halindeyken aynı zamanda oyun oynamak istiyorsanız veya hem iş hem de oyun için çalışabilecek bir bilgisayara ihtiyacınız varsa, dizüstü oyun bilgisayarları ideal seçenek haline geliyor. Bir dizüstü oyun bilgisayarı, standart bir dizüstü bilgisayardan daha güçlü ve elbette masaüstü bir oyun bilgisayarına göre çok daha taşınabilir oluyor. Dizüstü oyun bilgisayarları çok güçlü bir işlemci ve görsel olarak çarpıcı oyun deneyimleri sağlamak için güçlü bir ekran kartı ile birlikte geliyor.
İyi Bir Oyun Bilgisayarında Olması Gereken 10 Özellik
1- Ekran Kartı (GPU)
Yüksek kaliteli oyunlar oynayabilmek için iyi bir ekran kartı ve grafik gücü gerekiyor. Standart bilgisayarlar yerleşik grafik işleme özelliği ile birlikte geliyor. Ancak oyun bilgisayarları, özel bir ekran kartı gerektiriyor. Bir oyun bilgisayarına iyi bir ekran kartı eklemek performansta gözle görülür bir artış sağlıyor. Oyun bilgisayarından iyi bir verim almak istiyorsanız dikkat edilmesi gereken ilk nokta burası oluyor. Seçeceğiniz ekran kartı, büyük ölçüde ne tür oyunlarla ilgilendiğinize ve ne kadar harcama yapmak istediğinize bağlı oluyor. Bazen çok basit bir ekran kartı bile size ihtiyacınız olan performans artışını sağlıyor. Bununla birlikte, oyun bilgisayarı sisteminizi gerçekten yükseltmek ve en yeni oyunları en yüksek grafik ayarlarında oynamak istiyorsanız, daha fazla yerleşik RAM’e sahip daha hızlı bir modele yatırım yapmak isteyebilirsiniz.
2- İşlemci (CPU)
İşlemci, bilgisayarın görevleri ne kadar hızlı gerçekleştirebileceğini belirliyor. En güncel video oyunlarını oynamak için sistemin hızlı olması gerekiyor. Daha hızlı bir işlemci sistemin, yoğun oyun taleplerine ayak uydurmasına yardımcı oluyor. Bir işlemciye bakıldığında, temel özelliklerinden biri kaç tane çekirdeğe sahip olduğu oluyor. Birden çok çekirdeğe sahip işlemci, veri işlemeyi çekirdeklerin arasında bölerek daha verimli hale geliyor. Yine de çekirdek sayısı tüm oyunları maksimum verimde çalıştırabileceğiniz anlamına gelmiyor. İşlemcinizin ve oyunun birbirine uyumlu olması da önemli bir ayrıntı oluyor. Eğer çalıştıracağınız oyun işlemcinizin nimetlerinden faydalanamıyor, çekirdeklerden tam verim alamıyorsa performans kaybınız kaçınılmaz hale geliyor. Bu nedenle maksimum çekirdek sayısından önce oyunlara özel konfigürasyon sağlanmış işlemci markalarına ve modellerine yönelmeniz tavsiye ediliyor. GHz (gigahertz) cinsinden ölçülen frekans veya hız, işlemcide dikkate alınması gereken diğer bir faktör olarak öne çıkıyor. Örneğin, 3.0 GHz işlemci 2.0 GHz işlemciden daha hızlı oluyor. Gelişmiş oyunlarda sorunsuz performans için 3.0 GHz veya daha fazlasını düşünmek isteyebilirsiniz.
3- Bellek/RAM
RAM, bilgisayar çalıştığı sırada geçici verileri depoluyor. Daha fazla RAM, aynı anda daha fazla iş yapabilmeyi sağlıyor. Günümüzde oyunlar, iyi bir performans için en az 8 GB RAM’e ihtiyaç duyuyor. Ancak bunu 12 GB ve üzerine çıkarmak genellikle çok daha iyi performans sağlıyor. Yeterli RAM’e sahip olmamak oyun performansını azaltabiliyor. Çünkü oyunlar aynı anda birkaç farklı veri türünün işlenmesini gerektiriyor. Satın alacağınız RAM’in anakartınızla uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
4- Dahili Depolama
Sabit sürücüler, verileri dönen disklerde depoluyor. Bu disk ne kadar hızlı dönerse, sürücü verileri o kadar hızlı okuyor ve yazıyor. 7200 rpm’de çalışan sürücüler 5400 rpm’de çalışan sürücülere kıyasla verilere, daha hızlı erişmeyi sağlıyor. Bir oyun bilgisayarının birincil sürücüsü söz konusu olduğunda, HDD’ler büyük ölçüde yerini SSD hızına bırakıyor. Bu flash tabanlı sürücüler, aşınacak hiçbir hareketli parça olmaksızın hız için üretiliyor. SSD’lerin, HDD’lerden çok daha hızlı olması; bilgisayarı başlatırken, oyunları başlatırken ve ilerlemeyi kaydederken daha hızlı performans sağlanmasına yardımcı oluyor.
5- Anakart
Anakart, tüm bileşenler için merkezi entegrasyon noktası oluyor. Belirli bir soket tipiyle uyumlu olacak şekilde üretiliyor. Bu nedenle işlemcinin soket tipini anakart ile eşleştirmek önemli oluyor. Anakartlar ayrıca, RAM modüllerinden ekran bağlantı noktalarına kadar diğer tüm soketlerin ve arayüzlerin bir kombinasyonuna sahip bulunuyor.
6- Güç Kaynağı
Güç kaynakları, toplam sistemin ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli wattlarda mevcut bulunuyor.
7- Soğutucu/Fan
Bilgisayar kasasının sistemindeki ısıyı; standart kasa fanları, CPU’ya özel fanlar ve gelişmiş bir sıvı soğutma sistemi veya bütün bunların kombinasyonu olan bir fan sistemi düşürebiliyor.
8- Kasa
Günümüzün kasaları, diğer dahili bileşenlerde bulunan RGB ve LED seçeneklerini sergilemek için RGB aydınlatmalara ve pencereli tasarımlara sahip oluyor. Oyun bilgisayarınızın sistemini, aydınlatmalı ve tasarımlı kasalar ile estetik açıdan daha güzel görünümlü hale getirebilirsiniz.
9- Monitör
Monitör, keyif aldığınız oyunların dünyasına açılan kişisel pencereniz oluyor. Bu nedenle bir monitör oyun deneyiminizde merkezi rol oynuyor. Oyun monitörü seçerken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar bulunuyor.
Yenileme Hızı: Yenileme hızı, ekranın saniyede yenilenme sayısı oluyor. Yenileme hızının yüksekliği, hareketi daha net ve akıcı bir şekilde göstermeyi sağlıyor. Oyun oynamak için yenileme hızının minimum 60Hz olması öneriliyor.
Tepki Süresi: Tepki süresi, ekranın piksellerinin bir renkten diğerine ne kadar hızlı geçebildiği anlamına geliyor. Daha yavaş tepki süresi oyun sırasında hareket bulanıklığına veya “hayalet” görüntülere neden olabiliyor. Oyun oynamak için monitörün yanıt süresinin 5 ms veya daha az olması öneriliyor.
HDR: HDR teknolojisi, daha iyi kontrast, gelişmiş renk doğruluğu ve daha canlı renkler sunmak için ekrandaki mevcut piksellerin kontrastını ve renk aralığını genişletiyor.
G-SYNC ve FreeSync Teknolojileri: NVIDIA G-SYNC teknolojisiyle donatılmış monitörler, neredeyse hiç takılma, atlama ve gecikme olmadan sorunsuz bir oyun deneyimi sağlıyor. Benzer şekilde, AMD FreeSync teknolojisine sahip monitörler, uyumlu FreeSync grafik kartıyla senkronize olarak akıcı bir oyun deneyimi sunuyor.
Boyut: Bir monitör satın alırken en önemli faktörlerden biri boyut oluyor. Masanızda ne kadar yeriniz olduğuna ve monitörünüze ne kadar yakın oturmayı planladığınıza bağlı olarak size uygun bir boyutu seçmeniz gerekiyor.
Çözünürlük: Yüksek çözünürlüklü bir ekran kullanmak daha geniş bir görüş alanı sağlıyor.
4K: 5K monitörler piyasaya girmeye başlarken, halihazırda mevcut olan en yüksek monitör çözünürlüğü, Full HD’nin 4 katı çözünürlükte görüntüleme sağlayan 4K monitörler oluyor.
Kavisli Ekran: Oyuncular, son derece geniş bir görüş alanı elde etmek için iki monitörü yan yana yerleştirebiliyor. Ancak bunun dezavantajı, iki monitörün bir araya geldiği noktada bir ayrımın oluşması oluyor. Kavisli bir monitör ise oyuncuya daha geniş bir görüş alanı sağlıyor.
10- Aksesuarlar
Oyun bilgisayarına ek olarak aksesuarlar, oyun deneyimi için olmazsa olmaz parçalar olarak öne çıkıyor. Bunlar:
Siz de en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.