Hemen her kullanıcının evinde en az bir tablet bulunsa da daha çok dijital içerik tüketimine yönelik dizayn edilen tabletler, profesyonel çizimle ilgilenen sanatçılar için çok uygun değildir. Ancak teknoloji markaları, sanatçıların, bu alandaki ihtiyaçlarından yola çıkarak çok sayıda grafik tablet modeline imza atmıştır ve atmaktadır. Eğer siz de dijital çizim gibi sanatsal etkinliklerle ilgileniyorsanız ya da doğrudan doğruya profesyonel bir sanatçıysanız, grafik tablet önerisi isteyebilirsiniz. Grafik tabletlerin, normal tabletlerden farklarına değinip sizin için uygun olabilecek çizim tabletlerini sıralamadan önce blog sayfamızdaki tablet aksesuarları yazımızı da okuyabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Şimdi dilerseniz gelin, grafik tabletler hakkında biraz konuşalım ve sizlere en iyi çizim tabletleri çerçevesinde grafik tasarım tablet önerisi yapmaya başlayalım.

Normal Tabletlerle Çizim Tabletleri Arasında Nasıl Farklar Var?

Tamamen farklı amaçlarla dizayn edilen ve kullanıcı kitleleri de bu doğrultuda farklılık arz eden normal tabletler ve grafik tabletler, teknik açıdan da yazılımsal bakımdan da birbirinden ayrılır. Özel çizim yeteneklerini geliştirmek arzusundaki kullanıcıların ilgisini çeken çizim odaklı tabletler, bir bilgisayara veya farklı bir akıllı cihaza bağlanarak çalışabilmektedir. Sıradan tabletlere kıyasla doğal bir çizim hissiyatı sağlayabilen grafik tabletlerin üzerlerinde, özel basınç sensörleri bulunur. Bu sayede kalemle çizim yapıldığı sırada kalemin ne tür görsel vurgular yapıldığını gerçek zamanlı olarak ekrana yansıtabilir.

Az sonra yapacağımız çizim için tablet önerisi çerçevesinde tercih edeceğiniz ürünler, binlerce kademelik basınç seviyesine sahip olmalarının yanında geniş görüş açısı, doğru renk sağlayan özel ekran, programlanabilir kısayol tuşu gibi özellikler de içerebilmektedir. Son yıllarda yalnızca çizim konusunda meraklı ve yetenekli olan insanların değil aynı zamanda animasyon yapımcılarının, mimarların, grafik tasarımcıların ve üretken zihinlerin başvurduğu grafik tabletler, seçeceğiniz ürüne göre yalnızca çizim amacıyla değerlendirilebilen bir yüzeyden de ibaret olabilir. Farklı kullanım senaryoları ve tercihler nedeniyle üreticiler, bu alanda ürün yelpazelerini oldukça geniş tutarlar.

Bu noktada, grafik tablet tavsiye kısmına geçmeden önce normal tabletlerle çizim tabletleri arasındaki farkları madde madde sıralamamız uygun olabilir:

Normal Akıllı Tabletler:

  • Çok amaçlı kullanım için idealdir ve temel düzeyde çizimin yanı sıra oyun oynama, metin ya da görüntü temelli içerik üretimi/düzenlemesi için değerlendirilebilir.
  • Hem parmak hem de stylus kalemle kullanılabilir.
  • Farklı genişliklerde ve teknolojilere sahip dokunmatik ekranlarla gelirler.
  • Çizim konusunda, grafik tabletler kadar yeterli değillerdir ve hassasiyetleri düşüktür.
  • Erişilebilir fiyat aralıklarında yer alırlar.

Grafik Tabletler:

  • Gerek amatör gerekse profesyonel çizerler, mimarlar ve çizim odaklı iş yapan meslek sahiplerince tercih edilirler.
  • Kendilerine özel bir dijital kalemle kontrol edilebilirler.
  • Çizim süreçlerinin mükemmel olması için yüksek hassasiyet sunarlar.
  • Dokunmatik ekrandan ziyade çizim amaçlı değerlendirilebilen ekranları ya da yüzeyleri bulunur.
  • Doğru renk sunma konusunda son derece iyidir ve üç boyutlu modelleme gibi alanlarda dahi değerlendirilebilir.
  • Beraberinde getirdikleri özelliklere bağlı olarak yüksek fiyatlar üzerinden kullanıcılarla buluşurlar.

Grafik Çizim Tableti Öneri Listesine Giren En İyi Çizim Tabletleri

Dijital çizim süreçlerine dâhil olan ve amatör ya da profesyonel şekilde çizim yapan kullanıcıların yakından tanıdığı ancak Android/iPadOS işletim sistemli tabletlerle ilgilenenlere yabancı olan birçok marka tarafından, birbirinden başarılı çizim tabletleri sunulmaktadır. Dilerseniz gelin, teknik özelliklerini de dikkate alarak grafik çizim tableti öneri listesine girmeye hak kazanan en iyi çizim tabletlerinden bazılarına kısaca göz atalım.

Wacom Cintiq 16

Full HD (1080p) çözünürlüklü 15,6 inçlik bir ekranla konfigüre edilen Wacom Cintiq 16, dijital çizim ve tasarımla ilgilenen herkesin yakından tanıdığı markanın, Türkiye’de de en çok tercih edilen modellerinden biridir. 8192 basınç seviyesi sayesinde düşük aktivasyonlu kalem girişlerine mükemmel tepki veren ürün, doğal çizim hissi sağlamasıyla profesyonellerin alışveriş listelerine girebilmektedir. Dayanıklı çerçevesi, kaymaz tabanı ve dört adet programlanabilir kıyasol tuşuyla yapılandırılan grafik tablet, Wacom Pro 2 kalem ve üç tane yedek kalem ucuyla gelmektedir.

Huion Kamvas Pro 24

QHD (2560 x 1440 piksel) çözünürlüklü 23,8 inçlik ekrana sahip Huion Kamvas Pro 24, ekranının mat yapıda olması sayesinde görsel ağırlıklı dijital içerik üreticilerin, her koşulda en iyi sonucu elde edebilmelerine imkân tanır. Renk doğruluğu konusunda başarılı iş çıkaran ekran, %120 sRGB desteği, 178 derece görüntüleme açısı ve 16,7 milyon renk desteğiyle profesyonellerin beklentilerine yanıt vermektedir.

Bireysel çalışma süreçlerine ek olarak uzaktan çalışma için de ideal yapıdaki model, 20 programlanabilir fiziksel tuş ve iki dokunmatik çubukla kolayca yönetilebilmektedir. Ekranının 5588 basın seviyesi olmasıyla her türlü çizim işleminin altından kalkabilen grafik tablet, azaltılan rölanti mesafeli kalemiyle gelir. Ayrıca Huion, bu modelle kullanabileceğiniz, ekran kirlenme önleyici özel elastik eldiven de üretmektedir.

UGEE M708 Grafik Tablet

Yazı içinde bahsettiğimiz ekranı olmayan ve doğrudan doğruya çizim amacıyla değerlendirebileceğiniz tabletlerden biri olan UGEE M708, 10 x 6 inç genişliğinde yüzeye sahip olmasıyla öne çıkmaktadır. 8192 basınç seviyesiyle kalemin yanı sıra özel fırça etkisi de oluşturmanıza olanak veren çizim tableti, dünyanın önde gelen uygulama seti üreticilerinden Adobe desteğiyle gelmektedir. Güncel Microsoft Windows işletim sistemlerinin yanı sıra Apple macOS işletim sistemlerinde de kullanabileceğiniz UGEE M708, çizim süreçlerinde başvurabileceğiniz kalem ve fırçanın yanı sıra eldiven gibi aksesuarların da yer aldığı oldukça zengin bir paket içeriğiyle sizleri karşılamaktadır.

Grafik tableti önerisi sonucunda alışveriş sepetinize ekleyebileceğiniz bu modellere ek olarak; kompakt ölçülere sahip Wacom Intuos Pro, uygun fiyatlı ve yüksek performanslı XP-Pen Artist 15,6 Pro, geniş ekranlı ve yüksek basınç aralıklı Gaomon PD1560, yönelebileceğiniz diğer bazı modeller içinde yer alır.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
akilli cocuk saati ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Akıllı Çocuk Saati Ne İşe Yarar?

Çocuğunuzun, sizinle bağlantıda kalmasını istiyorsanız aradığınız şey akıllı çocuk saati olabilir. Bu saatler, çocukları eğlendirecek ve eğitecek özelliklerle…
cpu nedir teknosa
Devamını Oku

CPU Nedir? Ne İşe Yarar?

Akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların çalışırken gerçekleştirdiği tüm işler aslında CPU tarafından yapılıyor. CPU’yu temel olarak…