Soğuk günlerde içinizi ısıtmak için en çok kullanılan yöntemlerden biri elektrikli battaniyelerdir. Elektrik ile çalışan bu battaniyeler oturduğunuz koltuğu ya da yattığınız yatağı anında ısıtır. Farklı renk seçeneklerine sahip olan elektrikli battaniye modelleri tek ve çift kişilik seçenekleri sayesinde her alıcıya hitap eder. Aynı zamanda kumandalı ve kumandasız modelleri de mevcuttur. Kumandalı olan modellerde ısı ayarı yapma olanağı bulunurken, kumandalılarda otomatik bir sıcaklık ayarı vardır. Peki, elektrikli battaniyeler nasıl kullanılır? Kullanırken nelere dikkat edilmelidir? diye merak ediyorsanız, bu yazıda bunların hepsine kolaylıkla cevap bulabilirsiniz.

Elektrikli Battaniye Nedir?

Elektrikli battaniye, içerisinde bir ısıtma sistemi kurulu yatak örtüsüdür. Bu sistem sayesinde elektriğe takılır takılmaz, ısınmaya ve konulduğu yeri ısıtmaya başlar. Oda sıcaklığına uygun ısı ayarı yapan ya da manuel ayar imkanı taşıyan elektrikli battaniye çeşitleri de üretilmiştir. Aynı zamanda özelleştirilebilir programlı elektrik battaniye seçenekleri de bulunur.

Elektrikli Battaniye Nasıl Kullanılır?

Elektrikli battaniye kullanımı kolay olduğu için sıklıkla tercih edilir. Battaniye içerisinde yer alan rezistanslar ile elektrik enerjisini, ısıya dönüşerek çalışır. Battaniyeler kullanılırken; tek kişilik olanlar 40-60 Watt, çift kişilik modeller ise 40-90 Watt arasında bir elektrik harcar. Watt gücü arttıkça, battaniyenin ısınma hızı da bir o kadar artar. Elektrikli battaniyeyi kullanmak için, çarşaftan da önce yatağınızın en altına battaniyeyi seriniz. Bu işlem sırasında battaniyenin dümdüz olmasına, katlanmamasına dikkat edilmelidir. Katlanmadan kaynaklı olarak zarar alan battaniye, kısa devre yaparak size zarar verebilir. Battaniyenin direkt olarak vücutla temas etmemesi gerektiğinden üzerine çarşafı takabilirsiniz. Yatmadan birkaç saat önce elektrikli battaniyenizi fişe takarak, yatağınızın ısınması için bekleyiniz. Eğer programlı bir battaniyeniz varsa kumandası üzerinden dilediğiniz sıcaklığı da ayarlayabilirsiniz. Uyumadan önce odanızın yeteri kadar ısındığından emin olmanız ve yatmadan hemen önce battaniyenin fişini çekmeniz de güvenli bir kullanım için oldukça önemlidir.

Elektrikli Battaniye Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Kış aylarında herkes tarafından tercih edilen elektrikli battaniyeler sağladığı avantajlar sayesinde sevilir. Elektrikli battaniye faydaları denildiğinde ilk akla gelenlerden biri bütçe dostu olmasıdır. Uygun fiyata alabileceğiniz elektrikli battaniye modelleri, az enerji tüketimi sağladığından dolayı da faturalarınıza çok etki etmez. Elektrikli battaniyeler ortalama 60 ile 90 Watt arası elektrik tüketir. Özellikle kumandalı modellerde sıcaklık ayarı yapılabildiğinden dolayı düşük seviyede 40 Watt elektrik tüketerek, tasarruf etmenizi sağlar. Battaniyenin bir diğer yararlı özelliği ise yaklaşık bir saat içerisinde hem odanızı hem de yatağınızı ısıtabilir. Aynı zamanda direkt olarak yatağınızın içine koyarak kullanılabildiğinden dolayı gece uyurken daha sıcak bir ortamda uyumanıza neden olur. Bu durum da hemen uykuya dalarak rahat ve kesintisiz bir dinlenme sağlar. Onlarca elektrikli battaniye modeli arasından hem bütçenize hem de yatağınıza uygun olanını seçerek, bu avantajlardan anında yararlanabilirsiniz.

Elektrikli Battaniye Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Elektrikli battaniyenin kolay bir kullanımı olsa da bazı püf noktalara dikkat edilmediği zamanlarda, büyük sıkıntılara sebebiyet verebilir. Elektrikli battaniye kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ürünün kesinlikle sıvı ile temas etmemesine özen göstermelisiniz. Özellikle idrar tutma sorunu yaşayan çocuk ve yaşlılarda yatağa yatmadan önce elektrikli battaniye kapatılarak yataktan çıkarılmalıdır. Aksi bir durumda sıvılar, elektrik devrelerinde yanmaya sebep olarak, kullanıcıya zarar verebilir.
  • Elektrikli battaniyenin kullanımı sırasında zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Özellikle kedi ya da köpeğiniz varsa ısırma ve tırmalamaya karşı korumak amacıyla dikkat edilmelidir. Ayrıca muhafaza ederken de kesilmeyecek, güvenli bir ortama konulmalıdır. Yüzeyi zarar gören battaniyeler, kısa sürede bozulur ve elektriksel sorunlar dolayısıyla sizlere zarar verebilir.
  • Elektrikli battaniye serilerek kullanılmalıdır. Katlı bir şekilde ya da iğne gibi materyaller ile sabitlenerek kullanılmaz.
  • Elektrikli battaniyeler asla ütülenmemelidir. Yüksek sıcaklıktan dolayı battaniye içerisinde yer alan küçük teller ve rezistans zarar görür.
  • Battaniyeyi kullanmadığınız zamanlarda kuru ve temiz bir yerde saklamalısınız. Nemli ortamlarda elektronik sistemde bozulmalar ve küflenmeler meydana gelebilir.
  • Elektrikli battaniyenizi, düzenli olarak temizleyerek ve ürününüze özel kullanım kılavuzunu okuyarak uzun yıllar tam performans olarak kullanabilirsiniz.

Elektrikli Battaniye Nasıl Temizlenir?

Elektrikli battaniye çarşafın altında ve çok az kullanıldığından dolayı sık sık temizlenmesi gerekmez, fakat hijyen açısından düzenli aralıklarla temiz tutulması da kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Elektrikli battaniyenizin modeline göre nasıl temizlenmesi gerektiği de değişiklik gösterir. Öncelikle ürünü fişten çıkararak, nemli bir bez ile silip hemen kurutabilirsiniz. Eğer fiş bağlantıları ayrılan ve yıkanabilen bir modele sahipseniz; battaniyeyi fiş ile ayırdıktan sonra ılık ve deterjanlı bir suda bekletmeniz gereklidir. Yeterince beklettikten sonra durulama ve kurutma işlemine geçebilirsiniz. Battaniyenizi çamaşır makinesine atmakta herhangi bir sorun yoksa kullanım kılavuzuna uygun programda makinede yıkayabilirsiniz. Yıkama işlemindeki en önemli noktalardan biri fiş bağlantılarını tekrardan takmadan önce battaniyenin kesinlikle kuruduğundan emin olunmalıdır. Aksi bir durumda kısa devre, yanma gibi büyük sorunlar ile karşılaşılabilir.

Elektrikli Battaniye Fiyatları Nedir?

Elektrikli battaniye fiyatları seçtiğiniz markaya, ürünün özelliklerine, kalitesine ve boyutuna göre değişiklik gösterir. Bundan dolayı öncelikle ihtiyaç duyduğunuz ebatları belirleyerek, bütçenize uygun alternatif modelleri incelemelisiniz. Bunun dışında talep ettiğiniz özelliklere ve Watt düzeyine sahip modelleri tercih edebilirsiniz. Özellikle battaniyeyi çok fazla kullanan biriyseniz, Watt düzeyi yüksek ya da ısı ayarlamasına sahip olan seçenekleri inceleyebilirsiniz. Bu şekilde elektrikten de tasarruf ederek, kendiniz için en uygun bütçeye sahip modele ulaşabilirsiniz. Ayrıca markaların yaptığı kampanya ve indirimleri takip ederek de istediğiniz elektrikli battaniyeye en uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
sipsak fotograf makinesi nedir teknosa
Devamını Oku

Şipşak Fotoğraf Makinesi Nedir?

Akıllı telefonların kamera özelliğinde yapılan ciddi geliştirmelerin sonucunda, fotoğraf çekmek en büyük zevklerimiz arasında yer alıyor. Gittiğimiz her…
adsl hiz testi nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

ADSL Hız Testi Nasıl Yapılır?

Dijital dünyanın hayatımızın tamamen içine girmesiyle birlikte internet bağlantısı vazgeçilmezlerimiz arasında hızla yerini alıyor. Merak ettiğimiz konular olduğunda,…
Magsafe Nedir?
Devamını Oku

Magsafe Nedir?

Teknolojik yeniliklerin öncüsü olarak kabul edilen Apple, her geçen gün piyasaya sürdüğü ürünlerle kullanıcılarını memnun etmeyi başarır. Geliştirdiği…