Mutfakta yemek yapmak ne kadar keyifli olsa da çoğu zaman vaktin yetersiz olması nedeniyle uğraştırıcı yemekler hazırlamaya vakit bulamayabilirsiniz. Bu nedenle mutfakta zamandan tasarruf sağlayan aletlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Donmuş gıdaları hızlı bir şekilde çözme ve yemekleri hızlı bir şekilde ısıtma özelliği bulunan mikrodalga fırınlar, bunun için mutfaklardaki en büyük yardımcıdır. Bu aletler pratik ve hızlı kullanımı, zamandan ve enerjiden tasarruf sağlaması, mutfakta az yer kaplaması gibi özelliklerinden dolayı modern mutfakların vazgeçilmezidir. Solo ve ankastre seçenekleri bulunan mikrodalga fırın ile mutfağınızda hem şık hem yetenekli bir yardımcıya sahip olabilirsiniz.Hayatınızı kolaylaştıran, mutfakta harikalar yaratan bu aleti seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz detaylara göz atabilirsiniz.

Mikrodalga Fırın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mikrodalga fırın alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Mikrodalga fırın alırken dikkat etmeniz gereken ilk detay, mutfakta koyacağınız yeri belirlemektir. Her ihtiyacı karşılamak üzere tasarlanan mikrodalga fırınları yerleştirmek istediğiniz alanı ölçerek bir seçimde bulunabilirsiniz.
  • Alacağınız fırının ihtiyacınızı karşılayıp karşılamadığı da önem arz eder. Fırının program sayısını göz önünde bulundurarak yemeğinizi ısıtmak için mi, taze gıdalar pişirmek için mi, buhar fonksiyonunu kullanmak için mi yoksa donmuş gıdaları çözmek için mi kullanacağınızı göz önüne alarak seçiminizi yapabilirsiniz.
  • Ürünün enerji tasarrufu özelliği bütçenize katkı sağlayan bir başka detaydır. A enerji sınıfı modelleri tercih ederek bütçenize destek sağlayabilirsiniz.
  • Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta da fırının sahip olduğu güç seviyesidir. Fırının güç seviyesi, yemeğinizin kısa ya da daha uzun sürede pişmesini belirleyen bir etkendir.
  • Alacağınız fırının mutfağınızın dekorasyonu ve mutfağınızda bulunan diğer beyaz eşyalar ile uyumlu olması gerekir. Mikrodalga fırın renk seçeneklerinden siyah, beyaz, inox, krem, bej, silver ya da gri seçenekleri arasından mutfağınıza uyum sağlayan rengi tercih edebilirsiniz.
  • Fırınınızı seçerken yapacağınız yemek miktarına göre uygun hacimli bir model seçiminde bulunmalısınız. Ailenizdeki kişi sayısını göz önünde bulundurarak uygun kapasiteye sahip bir fırın seçimi yapabilirsiniz. Farklı pişirme seçenekleri ve ısı kademelerine sahip ürünleri değerlendirerek bir seçimde bulunabilirsiniz.

Mikrodalga Fırın Özellikleri Nelerdir?

  • Mikrodalga fırınlar, enerji verimliliği sağlayan çevre ve bütçe dostu ürünlerdir. Mutfakta hızlı ve kullanışlı olması sebebiyle sıkça tercih edilen mikrodalga fırınların her ihtiyaca ve zevke uygun modelleri bulunur. Modeller tezgah üstü, ankastre, gömme dolap şeklinde karşınıza çıkarak ebatına, özelliğine, harcadığı enerji miktarına göre değişiklik gösterir.
  • Mikrodalga fırın modellerindeki güç seviyesi modelden modele değişir. Fırının sahip olduğu güç seviyesi, pişirmek istediğiniz yemeğe uygun gücü ayarlamanızı sağlar.
  • Hassas sensör özelliği ile yiyeceğinizin boyutuna göre ideal pişirme ısısını ayarlayabilirsiniz.
  • Besinleri sıcak tutma özelliği sayesinde yemeğinizin sıcaklığını koruyarak konforlu bir sunum hazırlayabilirsiniz.
  • Ağırlığa ve zamana göre dondurulmuş gıda çözme özelliği sayesinde et, tavuk, balık, pizza, milföy gibi besinlerinizi kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
  • Grill fonksiyonu sayesinde mutfağınızda ızgara yemekleri pişirebilirsiniz.
  • Çocuk emniyet kilidi sayesinde ise çocuklarınızın güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Mikrodalga Fırın Avantajları Nelerdir?

Mutfaktaki en büyük yardımcı mikrodalga fırınların avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Besinleri pratik ve hızlı bir şekilde hazırlamanıza yardımcı olarak zamandan ve enerjiden tasarruf sağlar.
  • Buz çözme özelliği sayesinde dondurulmuş gıdalarınızın çözülmesi için uzun süre beklemeden dakikalar içinde yiyecekleri hazırlamanıza imkan tanır.
  • Mutfakta az yer kaplayarak size geniş bir alan bırakır.
  • Kolay temizleme özelliği ile kullanım kolaylığı sağlar.
  • Mısır patlatmak, yoğurt ve hamur mayalamak ya da sebze kurutmak için kullanabileceğiniz çeşitli alternatifler sunar.
  • Sesli uyarı sistemi ile yemeğinizin ısındığını haber verir.
  • Yiyeceklerinize homojen bir ısı dağılımı yaparak eşit bir şekilde ısınmasını sağlar.
  • Fırın içerisinde bulunan Led ışık özelliği ile yemeğinizin pişip pişmediğini kontrol etmenizi sağlar.
  • Hızlı ve tam zamanında ısıtma işlemi sırasında yemeğinizin yanmasını önler. Yiyeceklerinizin besin değerini korur ve tadında herhangi bir bozulma kaybı olmaz.
  • Normal fırınlara göre daha az enerji harcayarak enerji tasarrufu sağlar ve böylece bütçenizi korur.

Mikrodalga Fırın Ne İşe Yarar?

Mikrodalga fırınlar yoğun hayat şartlarında mutfakta geçirdiğiniz zamanı kısaltarak kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırmanızı sağlayan aletlerdir. Mikrodalga fırınlar, ısıtma özelliğinin yanı sıra birçok işlemi yapmak için kullanılır. Sabah kahvaltısı için yumurtanızı haşlamak ya da yumurtalı ekmek yapmak istediğinizde, donmuş ürünlerden et, tavuk, balık gibi gıdaların çözülmesini beklemeden tüketmek istediğinizde, film izlerken mısır patlatmak istediğinizde kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sağlıklı ve katkısız ev yoğurdu mayalamak istediğinizde, hamurunuzu kısa bir süre içerisinde mayalandırmak istediğinizde mikrodalga fırınınızı kullanabilirsiniz. Su ya da süt gibi içeceklerinizi ısıtma işlemini yapabilir, ya da evde bayatlayan ekmeklerinizi kurutabilirsiniz. Karnabahar, brokoli gibi sağlıklı sebze yemekleri hazırlayabilir ya da evinizde dakikalar içinde kumpir yapabilirsiniz. Ani gelen misafirleriniz için milföy hamurunuzu yumuşatarak kullanabilir ya da hemen bir kek, kurabiye ya da pasta pişirebilirsiniz. Canınız ızgara yemekler çektiğinde mutfağınızda ızgara yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Tüm bunların dışında klasik fırınlara göre hazırladığınız yemekleri mikrodalga fırınlarda çok daha kısa bir süre içinde hazırlamanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Mikrodalga Fırın Nasıl Temizlenir?

Mikrodalga fırın, mutfakta en çok kirlenen mutfak aletlerinden biridir. Fırını kullandıkça biriken yemek artıkları, koku ve bakteri oluşumuna zemin hazırlayarak fırınınızın etkili bir şekilde çalışmasını engelleyebilir. Bu nedenle fırınınızın belli aralıklarla temizliği hijyen açısından önemlidir.

Mikrodalga fırınınızı temizliğe başlamadan önce ilk yapmanız gereken, fişini çekmektir. Fırın içerisinde yer alan döner başlık çıkarılarak deterjanlı su ile temizlenir. Daha sonra fırının iç temizliği nemli bir bez yardımı ile yapılmalıdır. Temizlik sırasında çamaşır suyu ve aşındırıcı kimyasal temizlik maddeleri kullanılmamalıdır. Ürünün kullanım kılavuzunda yer alan temizlik önerileri okunmalı ve uygun temizlik malzemeleri kullanılarak temizliği yapılmalıdır.

Mutfakta hazırlanan yemekler sonucu çevreye yağ ve yemek partikülleri sıçraması normaldir. Bu kalıntıları yemek pişirdikten hemen sonra kurumadan temizlerseniz temizlik sizi yormayacaktır. Zira kuruyan lekeleri çıkarmak zor olacaktır. Mikrodalga fırınınızın uzun ömürlü bir kullanıma sahip olmasını istiyorsanız düzenli olarak temizliğini yapmalısınız. Fırınınızın dış yüzeyini ise çizmeyen, ona zarar vermeyen temizlik malzemelerini kullanarak temizleyebilirsiniz. Nemli bir bez yardımı ile fırının dış yüzeyini sildikten sonra pas ve leke oluşmaması için kuru bir bez yardımı ile silmek faydalı olacaktır.

Mikrodalga fırınınızın daha az kirlenmesi için bazı önlemler alabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi fırınınıza koyacağınız yemek kabının ağzını bir kapak ya da peçete ile kapatabilirsiniz. Böylece yemek partiküllerinin etrafa saçılıp kirletmesini engelleyebilirsiniz. Fırında kullanacağınız kapların buhar çıkışına izin veren kaplar olmasına da dikkat etmelisiniz.Yemek yaparken dökülen sıvıları hemen temizlerseniz fırınınız temiz kalacaktır.

Mikrodalga Fırın Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mikrodalga fırınınızı kullanırken güvenli bir kullanım için dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Mikrodalga fırınınızı kullanmadan önce bilmeniz gereken ilk detay, fırınınızı boş bir şekilde çalıştırmamaktır. Mikrodalga fırın modelleri diğer fırın modellerinden farklı olarak çalışır. Standart fırınlarda bazı yemekleri hazırlarken önden ısıtma işlemini uygularız. Mikrodalga modellerde bu durum söz konusu değildir. Boş çalıştırmanız durumda ürününüzün ömrü kısalır ve dayanıklılığını azaltmış olursunuz.
  • Mikrodalga fırın kullanırken tercih ettiğiniz kapların mikrodalga fırın kullanımına uygun olmalıdır. Cam, plastik, seramik, porselen ya da kağıt kaplar mikrodalga fırın kullanırken kullanabileceğiniz ürünlerdir. Metal kaplar ise mikrodalga ışınlarını geçirmez. Dolayısıyla alüminyum folyo ile sarılmış ya da metal bir kabın içerisine konulan yiyeceği ısıtmayacağından bu ürünler mikrodalga fırınlarında kullanımı uygun olmayan ürünlerdir. Aynı zamanda kullanılan metal kaplar fırınınızı bozabileceği gibi tehlikeli durumların ortaya çıkmasına da neden olabilir.
  • Mikrodalga fırın kullanımı sırasında naylon, sentetik ya da gazete kağıdı kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Mikrodalga fırınınız çalışırken kapağını açıp bakmak ya da elinizi içine sokarak ısındı mı diye kontrol etmek tehlike arz edeceği için yapılmaması gereken davranışlardandır.
  • Su ya da sıvı malzemelerin ısınma işlemi sırasında içerisine metal bir kaşık koymalısınız. Aksi takdirde sıvı aşırı ısınarak patlamalara ve yanmalara neden olabilir.
  • Isıtma işleminin yemeğinizin her tarafına eşit bir şekilde dağılımını istiyorsanız yiyeceklerinizi küçük parçalar haline getirerek fırına koymalısınız ya da tabağın konumunu değiştirmelisiniz.
  • Kemikli et yemeklerinde kemikler etlerin ısınmasını engelleyeceği için etleri kemiklerden temizleyerek yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.
  • Patates gibi kalın kabuklu gıdaları fırınlamak için üzerine çizik atmalısınız.
  • Kek ya da dürüm gibi yiyeceklerin nemli bir şekilde kalmaması için ısıtmak istediğinizde kağıt havluya sararak bu işlemi yapmalısınız.

Mikrodalga Fırın Fiyatları

Mikrodalga fırın fiyatları seçmiş olduğunuz ürünün markasına, modeline, özelliklerine, hacmine göre değişiklik gösterir. Solo ya da ankastre modeller arasında fiyat farkı bulunur. Her zevke, ihtiyaca ve bütçeye uygun geniş ürün yelpazesi bulunan mikrodalga fırın modelleri arasından dilediğiniz ürünü seçebilirsiniz. Kampanyalı ürünleri seçerek kazançlı bir alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Siz de mutfakta geçirdiğiniz zamanı minimuma indirerek sevdiklerinize vakit ayırmak istiyorsanız her zevke ve ihtiyaca hitap eden mikrodalga fırın modellerini inceleyebilir, marka ve modeller arasında fiyat karşılaştırması yapabilir, aradığınız özellikteki mikrodalga fırını tercih ederek mutfakta keyifle yemek yapmaya başlayabilirsiniz.

3 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Hava Filtresi Nedir? Ne İşe Yarar?
Devamını Oku

Hava Filtresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Hava filtresi klimalardan süpürgelere, otomobil motorlarından akvaryumlara birçok alanda aktif biçimde kullanılır. Hava filtresi makine sistemlerinin en önemli…