Günümüzde çift bölmeli buzdolapları hemen hemen her evde kullanılıyor. Soğutucu ve dondurucu olarak ikiye ayrılan bu bölmelerde; soğutucu kısım 3 ve 5 derece arasında çalışırken, dondurucu kısım -18 ve -23 derece arasında faaliyet gösteriyor. Buzdolaplarının dondurucu kısımları özellikle kış hazırlığı yapıldığı zamanlarda kapasite anlamında yetersiz kalabiliyor. Yaz döneminin taze meyve ve sebzelerini kışa saklamak, balık ürünlerini döneminde alıp ekonomik şekilde depolamak, dondurulmuş gıdaları saklayıp pratik bir şekilde pişirmek ve etleri bozulmadan muhafaza etmek isteyenler ise buzdolaplarının yetersiz kalması nedeniyle derin donduruculara yöneliyorlar. Ancak derin dondurucu satın alınmadan önce dondurucunun sahip olduğu özelliklere dikkat etmek gerekiyor. Meyve, sebze, bakliyat, et, balık vb. ürünleri vitaminlerini ve minerallerini kaybetmeden saklamaya yarayan derin dondurucularda birçok seçenek ve özellik bulunuyor. Peki derin dondurucuların çeşitleri ve özellikleri nelerdir? Bir derin dondurucu hangi özelliklere sahip olmalı?

Herhangi bir besini tazeliğiyle saklamak ve istendiği an tüketebilmek derin dondurucunun sağladığı en büyük faydalardan biri oluyor. Başta restoran, kafe, market vb. işyerlerinde olmak üzere evlerde ve yazlıklarda kullanılan derin dondurucular, kullanıcılarına büyük kolaylık sağlıyor. Bir ürünün mevsimindeki tazeliğini başka mevsime taşıyabilen derin dondurucu teknolojisi, her geçen gün daha da gelişerek verimliliğini ve kalitesini arttırıyor. Özellikle düzenli beslenenler ve ev yemeği tüketenler için derin dondurucu, evin olmazsa olmaz bir beyaz eşyası haline geliyor.

Derin Dondurucuların Çeşitleri

Derin dondurucular boyut ve organizasyon özellikleri bakımından dört çeşide ayrılıyor. Bunlar; yatay dondurucular, dikey dondurucular, çekmeceli dondurucular ve portatif dondurucular olarak öne çıkıyor. Derin dondurucu satın almadan önce ihtiyaçları ve beklentileri belirleyerek ideal olan modele yönelmek gerekiyor. Öncelikle derin dondurucunun çeşidini, avantajlarını ve dezavantajlarını göz önünde bulundurarak belirlemek doğru bir tercih yapmanın ilk aşamasını oluşturuyor.

Yatay Dondurucular

Yukarı doğru açılan menteşeli bir kapağı olan bu yatay donduruculara sandık şeklinde olduğu için sandık tipi derin dondurucu da deniyor. Yüksek depolama kapasitesi sağlayan bu dondurucu tipi büyük bir kutu şeklini andırıyor. Sandık tipi dondurucular büyük depolama kapasitesi sayesinde genellikle ticari olarak; otellerde, restoranlarda ve diğer büyük ölçekli işletmelerde toplu gıdaları depolamak için kullanılıyor. Alan sorunu olmadığı sürece evlerde de sıklıkla tercih ediliyor. Sandık tipi dondurucunun dezavantajı, büyük boyutlu olması ve çok fazla alan gerektirmesi oluyor. Dondurucuda yer alan sepetler organizasyonu ve ürünlere erişimi sağlıyor. Ancak içine koyulan ürünler üst üste yerleştirildiği için alttaki ürünlere erişim zor olabiliyor. Sandık tipi dondurucular enerji tüketiminde büyük avantaj sağlıyor. Tasarımı sayesinde soğuk hava içeride korunuyor. Elektrik kesintisi olsa bile içerisindeki malzemeler uzun süre erimiyor.

Dikey Dondurucular

Dikey dondurucular, yatay (sandık tipi) donduruculara göre daha fazla kullanım kolaylığı sunuyor ancak biraz daha maliyetli olabiliyor. Rafları ve bölmeleri sayesinde kullanıcılarına kullanım avantajı sağlayan dikey dondurucular, otomatik buz çözme özelliğine de sahip oluyor. Bu sayede bakımı ve temizlenmesi daha kolay hale geliyor. Az yer kaplaması sayesinde dikey dondurucular, ev içi kullanımda yatay (sandık tipi) donduruculara göre daha uygun oluyor. Dikey dondurucular tasarımları sayesinde, kullanıcıların depolanan ürünlere kolaylıkla erişebilmelerini sağlıyor. Bölmelerde istiflenen eşyaların çoğu göz hizasında bulunuyor.

Çekmeceli Dondurucular

Çekmeceli dondurucular, tipik olarak daha büyük mutfaklarda veya gurme mutfaklarda bulunuyor. Özellikle büyük mutfaklarda çalışan aşçılar için kolaylık sağlıyor. Çekmeceli dondurucular, mutfaklarda yer alan özel bölmelere monte ediliyor. Mutfak dolaplarına uyum sağlaması açısından çeşitli renklere ve malzemeye sahip tasarımlar bulunabiliyor. Görselliğiyle öne çıkan bu dondurucu tipinin tek dezavantajı maliyetli olması oluyor.

Portatif Dondurucular

Taşınabilir olmasıyla öne çıkan portatif dondurucular, sınırlı bir depolama kapasitesine sahip oluyor. Seyahat ederken kullanıldığı gibi ihtiyacın sınırlı olduğu durumlarda ya da küçük mekanlarda, az yer kaplaması nedeniyle tercih edilebiliyor.

Enerji Tüketimi ile Derin Dondurucular

Derin dondurucular, yüksek enerji tüketimine sebep olabiliyor. Derin dondurucu seçerken enerji sınıfına dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle A sınıfı serisinde enerji tüketimi yapan bir derin dondurucunun tercih edilmesi, yüksek elektrik harcamasının önüne geçiyor. Tasarruf sağlamak adına A sınıfı enerjiye sahip derin dondurucu tercih etmek, yüklü bir elektrik faturasıyla karşılaşmanın önüne geçebilir. Bu noktada tasarruflu enerji tüketimi sağlaması nedeniyle, yatay (sandık tipi) derin dondurucunun tercih edilmesi avantaj sağlayabilir. Olası elektrik kesintilerine karşı, dayanaklı bir derin dondurucunun tercih edilmesi de sonradan sıkıntı yaşanmasının önüne geçiyor. Seçilecek modelin bu şartlara uyup uymadığına dikkat etmek gerekiyor.

Dondurucu İçin Doğru Konum

Derin dondurucu seçerken dondurucunun koyulacağı alanı öncesinde belirlemek gerekiyor. Derin dondurucular mutfakta, kilerde, odada, garajda ya da kapalı balkonlarda bulundurulabiliyor. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, dondurucunun güneş ışığına maruz kalmaması. Derin dondurucunun evin doğrudan güneş almayan, rutubetsiz ve kuru bir bölümüne yerleştirilmesi gerekiyor. Dondurucunun doğru konuma yerleştirilmesi, fazla enerji tüketiminin ve dolayısıyla yüklü faturaların önüne geçiyor.

Kısıtlı alan söz konusu ise, derin dondurucu çeşitleri arasından dikey ya da çekmeceli derin dondurucu tercih edilebilir. Yatay (sandık tipi) derin dondurucu, kapladığı alan nedeniyle her mekânda rahatlıkla kullanılamıyor.

derin dondurucu teknosa

Dondurucu Markasının Güvenilirliği ve Kalitesi

Derin dondurucu alırken ürünün alınacağı markanın güvenilir olması önem taşıyor. Sonradan yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmek için güvenilir bir marka tercih etmek gerekiyor. Ürünün garanti süresine ve kapsamına da dikkat etmek önemli görünüyor. Servisi ve hizmeti iyi olan bir markadan yana tercihinizi yapmak, yaşanacak olası sorunların önüne geçebilir. Yine ürünün satın alındığı yerin yetkili olup olmadığına da dikkat etmek gerekiyor. Teknik servis ağı dar ve garanti süresi kısa olan markalar arasından tercih yapıldığında, arıza halinde hem bütçe hem de zaman sıkıntısı yaşanabiliyor. İleri vadede yaşanabilecek bir arıza durumuna karşın teknik servisi ve hizmet ağı geniş olan bir markayı seçmek, ekstra masrafın önüne geçiyor.

Depolanacak Ürün Miktarı

Özellikle geniş ve kalabalık aileler için derin dondurucuda fazla miktarda ürün depolanacaksa büyük kapasiteli seçenekleri değerlendirmek gerekiyor. Tek yaşayanların veya çekirdek ailelerin ise depolayacakları ürünleri daha az sayıda oluyor. Bu durumda daha az yer ihtiyacı olması nedeniyle daha küçük kapasiteye sahip derin dondurucu modelleri tercih edilebilir. Derin dondurucuda hatalı boyut seçimi yapılması sonucunda; dondurucuya koyulacak ürünler sığmayabilir ya da dondurucu boş kalabilir.

Temizlik

Derin dondurucu seçiminde temizlik detayı, dikkat edilmesi gereken bir başka nokta olarak öne çıkıyor. Derin dondurucu çeşitleri arasından seçilecek modelin çekmeceli olması durumunda, çekmecelerin sökülebilir olup olmadığını öğrenmek gerekiyor. Yine temizlik yapılması halinde; eritmek için su tahliyesi hortumunun uzunluğu ile mesafesine, dondurmak için ise ürünün tekrar buzlanmasının ne kadar süreceğine dikkat etmek önemli görünüyor. Evine ya da iş yerine derin dondurucu almak isteyenlerin hangi özelliklere dikkat etmeleri gerektiğini belirtmeye çalıştık. Derin dondurucu almadan önce ihtiyacınıza ve beklentilerinize uygun olan çeşidi belirlemeniz, bu doğrultuda enerji tüketimi az olan güvenilir bir markayı tercih etmeniz önem taşıyor.

Yukarıda derin dondurucu hangi özelliklere sahip olmalı detaylı olarak anlattık.

Siz de en iyi derin dondurucuları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
5G Nedir? Avantajları Nelerdir?
Devamını Oku

5G Nedir? Avantajları Nelerdir?

Tüm dünyanın birbirine internet üzerinden bağlandığı bir dünyada 5G bu bağlantıyı bir üst noktaya taşımak amacıyla geliştirilmiştir. 5G…
En İyi Meyve Sıkacağı Önerileri
Devamını Oku

En İyi Meyve Sıkacağı Önerileri

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasına giren, günün her saatinde enerji depolamaya yardımcı olan meyve suları, artık çok daha sağlıklı…
lazer epilasyon cihazi rehberi
Devamını Oku

Lazer Epilasyon Cihazı Rehberi

Cilt tüylerinden kurtulmak için en fazla kullanılan yöntemlerden biri de lazer epilasyon. Yakın zamana kadar bu ihtiyacın çözümünü…