Basit bir şekilde tanımlamak gerekirse nesnelerin interneti, internet üzerinden iletişim kuran, birbirine bağlı fiziksel cihazlardan oluşan bir sistem olarak şekilleniyor. Nesnelerin internetine bağlı olan cihazlar diğer cihazlarla, uygulamalar ve sistemlerle haberleşiyor, onlardan veriler topluyor ve paylaşıyor. Cihazların birbiriyle konuşmasını sağlıyor.

Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışıyor?

Nesnelerin interneti, internete bağlı cihazlardan oluşuyor. Bu cihazlar aslında sensörler tarafından toplanan veriler üzerinden hareket etmek için makine öğrenimini kullanan mini bilgisayar işlemcileri olarak geçiyor. Nesnelerin interneti cihazları, akıllı depolama araçlarından fitness uygulamalarına ve akıllı ev araçlarına kadar pek çok alanda çeşitlilik gösteriyor.

Eksiksiz çalışan bir nesnelerin interneti sistemi 4 önemli parçadan oluşuyor.

Sensörler ve Cihazlar

Akıllı cihazlar veya sensörler nesnelerin birbiriyle haberleşebilmesi için verileri toplayıp bulut sistemine iletiyor.

Veri Toplama ve Bağlantı

Akıllı cihazlardan ve sensörlerden veriler buluta bir bağlantı aracılığı ile iletiliyor. Bu cihazların nasıl bağlandığı, cihazın amacına ve türüne göre değişiklik gösteriyor. En yaygın olarak kullanılan bağlantı türleri; internet ve Bluetooth bağlantısı oluyor. Sahip olunan bağlantı ile veriler ya bir veri toplama merkezinde ya da bulut sistemi içerisindeki toplama noktasına ulaştırılıyor.

Veri İşleme ve Makine Öğrenimi

Nesnelerin interneti cihazı, çevresindeki verileri topladıktan ve bilgileri veri merkezi ya da bulut sistemde topladıktan sonra özel bir yazılım tarafından işlenmeye başlıyor. Cihaz, kullanıcıya uyarı gönderme veya kullanıcı müdahalesi olmadan bir sensörü otomatik olarak ayarlama gibi bir eylemi gerçekleştirmeye de karar verebiliyor.

Veriler bir araya getirildikçe, nesnelerin interneti cihazları kullanıcı tercihleri hakkında bilgi edinebiliyor. Bu tercihleri kayıt altında tutup buna uygun otomatik ayarlarmaları bir süre sonra kendileri yapabilir hale geliyor. Bu özellik tamamen verilerin işlenmesi ve makine öğrenimi teknolojisinin birleşiminden meydana geliyor. Bu nedenle nesnelerin interneti cihazlarının herhangi bir programlama yapmadan kendi kendilerine öğrenebilmeleri teknolojik anlam açısından önemli bir değer içeriyor.

İdeal iç mekan sıcaklığını otomatik olarak ayarlayabilen akıllı termostatlar ya da buzdolabındaki azalmış bir ürünü tespit edip size bildiren ve otomatik olarak sipariş eden akıllı buzdolapları buna örnek olarak gösterilebiliyor.

nesnelerin interneti teknosa

Kullanıcı Arayüzü

Nesnelerin interneti cihazları sahip oldukları otomasyon sistemiyle devrim yaratıyor olsa da kullanıcılar tarafından verilmesi gereken bazı kararlar ve alınması gereken aksiyonlar olabiliyor. Bunun için aynı zamanda geleneksel bir kullanıcı arayüzüne sahip oluyorlar. Böylece bir kullanıcı, sadece akıllı telefonunu ya da tabletini kullanarak bir termostatın sıcaklığını ayarlayabiliyor ya da evinde kurduğu güvenlik kamerasını kontrol edebiliyor. Kullanıcı girişi ya da müdahalesi gerektiren durumlar için nesnelerin interneti cihazları mutlaka bunun için bir arayüz sunuyor.

Nesnelerin İnterneti Neden Önemlidir?

Nesnelerin interneti, birbirine bağlı cihazlardan oluşan devasa bir ağ olarak bulunuyor ve bu ağ her geçen gün büyümeye devam ediyor. Bu devasa cihaz ağı, diğer bağlı cihazlar ve sistemlerle iletişim kuruyor ve veri üretiyor. Bu veriler nesnelerin interneti teknolojisine değer katan anahtar noktalar olarak geçiyor. Hem kullanıcıların ham bilgiye erişmesini sağlıyor hem de cihazların bir içgörü kazanmasını sağlayıp akıllı kararlar vermesine olanak tanıyor.

Nesnelerin interneti teknolojisinin faydaları çok çeşitli ve geniş bir alanı kapsıyor. Giderek daha fazla işletme bu teknolojiyi kullanarak potansiyel uygulamaları gerçekleştirmeye devam ediyor. Akıllı televizyonlar, araçlar, giyilebilir cihazlar ve hatta beyaz eşyalar gibi nesnelerin interneti cihazlarının çoğu şu anda tüketici tabanlı olsa da, işletmeler de güvenlik kameraları, akıllı bina altyapıları, endüstriyel kontrol sistemleri ile bu teknolojinin avantajlarından sıklıkla yararlanıyor.

İşlemcilerin gittikçe daha uygun fiyatlı hale gelmesi ve kablosuz ağ teknolojisinin giderek yaygınlaşmasıyla artık neredeyse her şeye bağlanmak, onu akıllı hale getirmek ve veri üreten sensörlerle dijital ve fiziksel dünya arasında yeni bir kesişim noktası yaratmak mümkün hale geliyor.

Nesnelerin İnternetinin Faydaları Nelerdir?

Nesnelerin interneti çoğu noktada faydalar yaratıyor.

Endüstriyel Otomasyon Sağlıyor

Şirketler, her şeyin güvenilirliğini sağlamak için tüm süreçlerini otomatikleştirirken nesnelerin interneti teknolojisini kullanıyor. Örneğin, birden fazla üretim alanı olan modern fabrikalarda otomasyon sistemi, robotların bir şeyler üretmesine dayanıyor. Bu sistemde her bir üretim alanındaki robotlar birbirleriyle iletişim halinde oldukları için süreç aksamadan devam edebiliyor. Geleneksel üretim sistemlerinde bakım, onarım ya da kontrol gibi nedenlerden dolayı üretim yavaşlayabiliyor ya da durabiliyor. Nesnelerin internetini kullanan üretim tesisleri bunun avantajlarını çok iyi kullanabiliyor.

Veri Toplama İmkanı Artıyor

Dünyadaki veri miktarı hiçbir zaman bugünkünden daha büyük bir seviyede bulunmuyordu. Üretim hızı ve kullanım miktarlarının artması veri miktarının da sürekli olarak büyümeye devam edeceğini gösteriyor.

Nesnelerin interneti teknolojisinin temel çekiciliği de bu cihazların benzeri görülmemiş şekilde tüm verileri toplayabilme kapasitesine dayanıyor. Bilgi zenginliği hem tüketicilere hem de işletmelere daha bilinçli kararlar verebilme imkanı sunuyor. Ancak bunun için sadece veri üretmek değil, verilerin işlenebilmesi de önemli oluyor. Bu teknolojinin en verimli şekilde kullanılabilmesi için verileri analiz edip doğru geri bildirimler veren yazılımların da iyi olması gerekiyor.

İyi Bir Müşteri Deneyimi Sunuyor

Nesnelerin interneti kullanıcılara daha fazla kişiselleştirme imkanı sunuyor. Tüm bu cihazlar birbirine bağlı olduğu için kullanıcıların yaptıkları ayarlara göre cihazlar bir süre sonra otomatik ayar yapabiliyor ve kullanıcının o anda ne istediğine anında karar verebiliyor. Cihazların topladıkları veri arttıkça her kullanıcıya özel ayrı kararlar aldıkları için gittikçe daha iyi bir müşteri deneyimi yaşatabiliyorlar.

İşletmelerin Gelirini Artırıyor

Nesnelerin internetinin işletmeler açısından en büyük faydası genel giderlerin azaltılması konusunda oluyor. Aynı zamanda işletmelerin verimliliğini de önemli ölçüde artırıyor. Örneğin üretim tesisleri ihtiyaç duyacakları malzemelere nesnelerin interneti teknolojisi ile tam zamanında ve doğru miktarda bilgi sahibi olabiliyor. Böylece hem üretim aksamamış hem de fazla malzeme maliyeti ödememiş oluyor.

Nesnelerin İnterneti ile İlgili En Büyük Endişeler Nelerdir?

Nesnelerin internetinin bu kadar büyük verileri toplaması ve bunları işlemesi ne kadar avantajlı olsa da bunun bazı dezavantajları da bulunuyor.

Nesnelerin İnternetinin Güvenliği

Yeni gelişen ve gelişmekte olan tüm teknolojiler gibi nesnelerin interneti teknolojisi de kullanmak isteyen işletmelere bazı zorluklar getiriyor. Bu teknolojiyi kendi sistemlerine entegre etmek isteyen şirketler nesnelerin interneti standartlarını ve politikasını da uygulaması gerekiyor. Çünkü bu teknolojiye bağlı cihaz sayısının fazlalaşması umut verici olsa da, aynı zamanda güvenliğini sağlamak konusunda da zarar verebiliyor. Ne kadar çok cihaz varsa güvenlik ihlali yaşanma olasılığı da o kadar yüksek oluyor. Cihazların içerdiği veri miktarı büyük olunca bu ihlal, endişe verici olabiliyor.

Bugün güvenli olan bir sistem yarın güvenli olmayabiliyor. Bu durum özellikle nesnelerin interneti söz konusu olduğunda daha fazla korkutucu olabiliyor. Bilgisayar korsanlarının akıllı arabanın kontrolünü ele geçirdiğinde neler yapabileceği ya da bir fabrikanın sistemlerine girdiğinde üretim sistemlerini tamamen durdurabileceği kulağa ne kadar korkutucu gelse de yaşanma ihtimali bulunuyor.

Birbirine bağlı bir dünyanın aslında tek büyük sorunu güvenlik anlamında yaşanıyor. Bir güvenlik ihlaliyle bir işletmenin tamamen durması sağlanabiliyor.

Nesnelerin İnterneti Standartları

Nesnelerin interneti teknolojisine sahip cihazlar arttıkça, bunun güvenliği sağlamak için tek tip standart uygulamalar zorunlu tutuluyor ve bu konudaki sorumluluk bunu kullanan şirketlere bırakılıyor. Üreticiler ve hizmet sağlayıcılar, nesnelerin internetini tamamen güvenli hale getirmek için daha fazla sorumluluk almak zorunda kalıyor.

Yukarıda nesnelerin interneti nedir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
metaverse mimarligi nedir teknosa
Devamını Oku

Metaverse Mimarlığı Nedir?

Son zamanlarda “Metaverse” kavramı çok fazla konuşulur hale geldi. Metaverse, kimileri tarafından geleceğimizi şekillendirecek bir gelişme olarak görülürken…
En İyi 10 Kondisyon Bisikleti
Devamını Oku

En İyi 10 Kondisyon Bisikleti

Evde çıkmadan, hızlı ve kısa sürede yağ yakmanın en etkili yollarından biri kondisyon egzersizleridir. Aynı zamanda kondisyon egzersizleri…