Bilgisayarınızı başlatmanın alternatif yollarından biri de güvenli mod oluyor. Bu şekilde bilgisayarınızı başlatmanın en önemli farkı, bilgisayarınız sadece çalışması için gerekli temel programları kullanıyor, diğer program ve uygulamaları çalıştırmıyor. Normalde bilgisayarınızı başlattığınızda, işletim sisteminizin diğer araçlar ve yazılımlarla iletişim kurmasını sağlayan programları ve pek çok sürücüyü de yüklüyor. Ancak güvenli modda başlattığınızda minimum sayıda sürücü yükleniyor. Hatta sürücü olarak baktığımızda sadece klavye, mouse ve ekran sürücülerinin yüklendiğini söyleyebiliyoruz.

Güvenli Mod Nedir?

Güvenli mod, işletim sisteminin normal işletim modu yerine sadece tanımlama modunda başladığı bir ön yükleme seçeneği olarak tanımlanabiliyor. Bir güncelleme, aygıt sürücüsü ya da yeni bir yazılım yüklendikten sonra çöken veya doğru şekilde başlatılmayan bir sistemde sorun gidermek için kullanılıyor. Güvenli mod, güvenli ön yükleme olarak da biliniyor.

Güvenli Mod Neden Kullanılır?

Bazen bilgisayarınızı başlatma tuşuna bastığınızda işletim sistemi tam olarak çalışmayabiliyor. Bunun birçok nedeni olabiliyor. Bir virüs ya da kötü amaçlı bir yazılımdan kaynaklı olabildiği gibi, bozulmuş dosyalar da buna neden olabiliyor. Güvenli mod, işletim sisteminizi çok basit bir durumda başlatmanıza olanak tanıyor. Böylece yaşanan sorunu potansiyel olarak belirleyebiliyor ve düzeltebiliyorsunuz.

Güvenli moddayken ekran çözünürlüğünüz biraz düşük görünebiliyor ve bazı uygulamalar düzgün çalışmayabiliyor. Genellikle bilgisayarınız normalden biraz daha yavaş çalışıyor. Bunun tamamen normal bir süreç olduğunu bilmeniz ve nedeninin de sadece belirli sürücülerin çalışmasından kaynaklandığını bilmeniz gerekiyor.

guvenli mod nedir ve nasil kullanilir teknosa

Güvenli Mod Nasıl Kullanılır?

Gelin güvenli mod nasıl kullanılır birlikte bakalım.

Windows 8.1 ve Üstü Bilgisayarlar İçin

Bilgisayarınız Windows 8.1 ve üzerinde bir işletim sistemine sahipse güvenli mod’da başlatmak için öncelikle “Başlat” düğmesine tıklıyorsunuz. Ardından “Güç” düğmesine tıkladığınızda karşınıza Uyku, Bilgisayarı Kapat ve Yeniden Başlat olarak üç farklı seçenek çıkıyor. Güvenli mod’da başlatabilmek için “Shift” tuşuna basılı tutarak “Yeniden Başlat” seçeneğini tıklıyorsunuz. Bu şekilde bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra karşınıza bir menü çıkıyor. Bu menüden sırasıyla “Sorun Gider”, “Gelişmiş Seçenekler” ve ardından “Başlangıç Ayarları” adımlarını takip ediyorsunuz.

Başlangıç ayarları menüsünden sonra açılan ekranda bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda aralarında güvenli mod’un da yer aldığı seçeneklerin size sorulacağını ve bunlardan hangisini yapmak istiyorsanız onu seçmeniz gerektiğini maddeler halinde gösteren bir bilgilendirme sayfası açılıyor. Sağ alt köşede yer alan “Yeniden Başlat” butonuna tıkladığınızda bilgisayarınız yeniden başlatılıyor. Ardından bir önceki sayfada iletilen seçenekler bir menü halinde karşınıza geliyor.

Bu menüde iki farklı güvenli mod ile karşılaşıyorsunuz. Bunlardan birincisi güvenli mod, ikincisi ise Ağ ile güvenli mod oluyor. Güvenli mod’da interneti de kullanmanız gerekiyorsa Ağ ile güvenli mod seçeneğini seçerek devam edebiliyorsunuz. Eğer internete ihtiyacınız yoksa sadece güvenli mod yeterli oluyor. Bu seçenekleri nasıl seçeceğiniz konusunda ekranda yönlendirme bulunuyor. Klavyenizden F1 ile F9 arasındaki tuşlardan kullanacağınız moda göre birine basıyorsunuz. Güvenli mod seçeneği 4. seçenek olduğu için F4’e ya da interneti kullanacaksanız F5 tuşuna basarak bilgisayarınızın güvenli mod’da başlatılmasını sağlayabiliyorsunuz.

Windows 7 ve Öncesi Bilgisayarlar İçin

Windows artık teknik destek vermeyi bırakmış olsa da hala Windows 7 ve öncesi işletim sistemi kullanan eski bilgisayarlar bulunmaya devam ediyor. Bu bilgisayarları güvenli mod’da başlatmak biraz daha farklı oluyor.

Bunun için bilgisayarınızı önce yeniden başlatıyorsunuz. Bilgisayarınız kapanıp tekrar açılırken henüz Windows logosu görünmeden önce F8 tuşuna basılı tutuyorsunuz. Birkaç kez F8’e basarak da aynı şeyi sağlayabiliyorsunuz. Bu şekilde yaptığınızda karşınıza bir menü çıkıyor. Menüyü gördüğünüzde F8’e basmayı bırakabiliyorsunuz. Menüde ok tuşlarını kullanarak imleci “Güvenli Mod”a ya da yine interneti kullanacaksanız “Ağ Bağlantılı güvenli mod”a getiriyorsunuz ve “Enter”a basıyorsunuz. Ardından bilgisayarınız güvenli mod’da açılıyor.

Mac Bilgisayarlar İçin

Bir Mac bilgisayarınız varsa macOS işletim sistemine sahip olacağınız için Windows bilgisayarlardan farklı bir yöntem kullanarak güvenli mod’da başlatabiliyorsunuz. Bunun için bilgisayarınızı yeniden başlatıyorsunuz. Bilgisayarınız tamamen kapanıp yeniden açılma aşamasına geçtiğinde Apple logosu görünmeden önce “Shift” tuşuna basılı tutuyorsunuz. Logoyu gördüğünüzde tuşa basmayı bırakıyorsunuz.

Apple logosundan sonra herhangi bir şey seçmenize gerek kalmıyor. Mac bilgisayarınız doğrudan güvenli mod’da açılıyor.

Güvenli Mod’da Neler Yapabilirsiniz?

Bilgisayarınızda yaşadığınız bazı sorunları Güvenli Mod kullandığınızda kolayca çözebiliyorsunuz. Diğer türlü zor olup zaman alabiliyor.

Bilgisayarınızın çalışmasını etkileyen kötü amaçlı bir yazılım ya da virüs olduğunu düşünüyorsanız güvenli mod’da çalıştırdığınızda bu yazılımı kaldırmak veya test etmek için antivirüs uygulamasını çalıştırabiliyorsunuz. Antivirüs taramasını bilgisayarınız normal bir şekilde çalışırken de yapabiliyorsunuz. Ancak o zaman işlem daha uzun sürüyor ve bilgisayarınızı bu sürede kullanmadığınız için işleriniz yarım kalabiliyor. Güvenli mod’da daha kısa sürede bu işlemi tamamlayabiliyorsunuz.

Yakın zamanda bilgisayarınıza yeni bir program yüklediyseniz ve ondan sonra bilgisayarınızın çalışmasında bir sorun olduğunu seziyorsanız programı kaldırmak için de güvenli mod en iyi seçenek oluyor.

Bazen bilgisayarınızdaki sürücüler de sistemi kararsız hale getirebiliyor. Eğer bir virüsten ya da yeni bir programdan dolayı bilgisayarınızda sorun yoksa güvenli mod’da başlatarak sürücülerinizi güncelleyebiliyorsunuz.

Güvenli Mod’da başlattığınız halde bilgisayarınız çöküyorsa ya da sorun yaşamaya devam ediyorsanız, çok büyük bir ihtimalle bilgisayar donanımında bir sorun yaşadığınız anlamına geliyor. Bu durumda bilgisayarınızı teknik servise götürmeniz gerekiyor. Güvenli mod’da sorununuzu çözdüğünüzü düşünüyorsanız, çalışıp çalışmadığını test etmek için güvenli mod’dan çıkmanız gerekiyor. Bunu yapmak için bilgisayarınızı sadece yeniden başlatmanız yeterli oluyor. Yeniden başlattığınızda bilgisayarınız normal mod’da çalışma devam ediyor.

Yukarıda güvenli mod nedir nasıl kullanılır konusunda bilgi sahibi olduk.

Siz de en iyi bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
en iyi ütü modelleri
Devamını Oku

En İyi Ütü Modelleri

Ütü, evdeki en önemli elektroniklerden biridir. Ancak ütü yapmak bazen oldukça yorucu olabilir. Özellikle kırışıklıkları tek seferde açabileceğiniz…
m1 cip ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Apple M1 İşlemci Ne İşe Yarar?

Apple, yaptığı her geliştirmeyle ve çıkardığı her ürünle adından söz ettirmeyi başarıyor. En son şimdiye kadar yarattıkları en…
aksiyon kamerasi nedir teknosa
Devamını Oku

Aksiyon Kamerası Nedir?

Outdoor spor yapanlar kadar sosyal medyada vlog çekim yapanların vazgeçilmez ihtiyaçlarının başında aksiyon kameraları geliyor. Çünkü herkes yaşadığı…
En İyi Meyve Sıkacağı Önerileri
Devamını Oku

En İyi Meyve Sıkacağı Önerileri

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasına giren, günün her saatinde enerji depolamaya yardımcı olan meyve suları, artık çok daha sağlıklı…
apple airpods 3 ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Apple AirPods 3 Özellikleri

Kablosuz kulaklık dünyasında, pazar devi Apple başta olmak üzere birçok markanın birçok modelleri bulunmakta. Bu marka ve model…