Su tasarrufu, sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda oldukça önemlidir. Son yıllarda azalan yağışlar ve özellikle yaz aylarında başlayan su kıtlığı, kuraklığın başlıca sebepleridir. Ancak artan nüfus ve suyun kontrollü kullanılmaması da su kıtlığı yaratacak sebepler arasındadır. Yağmurların azalması küresel ısınma gibi yine insan etkisiyle meydana gelen sorunlardan biri olsa da su kullanımını azaltarak su kıtlığının önüne geçmek mümkün. Çünkü bireysel kullanımda da dikkat edebileceğiniz ve uygulayabileceğiniz birçok yöntem var. Bunlardan biri de perlatör kullanmaktır. Perlatör ile banyo başta olmak üzere mutfak ve tuvaletlerde bulunan musluklar, tasarruf sağlayacak hale getirilebilir. Peki perlatör tam olarak nedir, nasıl çalışır ve nasıl kullanılır? İşte perlatör hakkında bilmeniz gerekenler.

Perlatör Nedir?

Püskürtme regülatörü olarak da bilinen perlatör, musluğun ucuna vidalanan kısımdır. Aslında havalandırıcı anlamına gelir, havanın su jetine ulaşmasını sağlayan musluk parçasıdır. Perlatör, musluğun çıkış ağzında bulunduğu ve su basıncını artırdığı için jet kontrolörü olarak da bilinir. Ancak tüm perlatörler aslında havalandırıcıdır. Çünkü perlatör, Neoperl marka bir havalandırıcının adıdır. Ancak bu markanın havalandırıcılarının popüler olmasının bir sonucu olarak tüm havalandırıcılar perlatör olarak benimsenmiştir.

Perlatör, musluktan çıkan suya hava eklenmesini ve bu hava ile gücü düşürmeden musluktan daha az su çıkmasını sağlar. Böylece su basıncı yükselir ve az miktarda su daha tazyikli çıkar. Başka bir ifadeyle havalandırıcı olarak da adlandırılan perlatör, musluklar için bir nozuldur. Bu nozul, suyun daha yumuşak olmasını sağlar. Perlatörler aynı zamanda birim zaman başına daha az su kullanılmasını, hava jetin su basıncını korumasını ve jetin aynı derecede güçlü kalmasını sağlar.

Perlatör Ne İşe Yarar?

Perlatörler su ve enerji tasarrufu sağlar. Hava eklenerek dakikada çok sayıda litre su tasarrufu sağlanır. Ayrıca sıcak su akışı esnasında da daha az enerji harcanmasına olanak tanır. Perlatörün bir başka kullanım amacı ise su sıçramalarını önlemektir. Çünkü perlatör sayesinde havalandırılarak yumuşatılan su, daha düşük basınçla kullanılabilir ve bu da sıçramaların önüne geçebilir.

Akış sınırlayıcı olarak da adlandırılan perlatör, musluktan daha az su akmasını sağlar. Suyun hava ile karışmasında etkili olan köpüklü filtre sayesinde aynı mükemmel akışı korurken %50’ye varan su tasarrufu elde etmeniz için ideal bir eklentidir. Çünkü normal bir musluk dakikada ortalama 12-16 litre su akışı sağlarken su tasarruflu bir perlatör dakikada ortalama 7,5-9 litre su akışına izin verir. Perlatörler mutfak, banyo ve dış mekan muslukları dahil olmak üzere tüm musluklarda kullanılabilir. Mevcut musluklarınız için ekstra bir seçenek olarak böyle bir perlatörü ayrı olarak temin edebilir ya da perlatöre sahip özel muslukları tercih edebilirsiniz. Çünkü perlatör modelleri hemen her muslukla uyumludur ve farklı musluklar için perlatör adaptörleri vardır. Bu sayede evinizde ya da iş yerinizde bulunan musluklara perlatör monte ederek tasarruf yapabilirsiniz.

Musluk Ucu Aparatı Nasıl Takılır?

Musluğunuza bir perlatör takmak istiyor ya da var olanı yenisi ile değiştirmek istiyorsanız, öncelikle ne tür bir perlatöre ihtiyacınız olduğunu bilmeniz gerekir. Çünkü perlatörler vida dişlerine göre iç ve dış vidalı olmak üzere ikiye ayrılır. Genellikle musluklar içten vidalı olur. Eskisini değiştirmek istediğinizde elinizde olan uyumlu perlatöre bakarak türünü kolaylıkla öğrenebilir ve sipariş verebilirsiniz. Ancak muslukta henüz perlatör yoksa, musluğun ağız kısmının vida dişlerinin içte olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. İçten vidalı ise o zaman içten dişli bir perlatöre ihtiyacınız vardır. Musluğunuzda perlatör varsa, aşağıdaki adımları izleyerek yenisi ile değiştirebilirsiniz:

Eski perlatörü çıkarın: Perlatörü parmaklarınızla sıkıca kavrayın ve gerekirse diğer elinizle musluğun üst kısmından tutun. Ardından perlatörü musluktan çıkarmak için yavaşça saat yönünde çevirin. Bazen perlatörler sıkışabilir veya ilk takıldığında çok sıkılmış olabilir. Bu tür durumlarda pense kullanabilirsiniz. Pense kullanacaksanız perlatörün zarar görmesini önlemek için pense ile perlatör arasında kurulama bezi kullanılması tavsiye edilir.

Doğru perlatör için ölçüm yapın: Perlatörü musluktan çıkardıktan sonra perlatörün çapını bir cetvelle ölçebilirsiniz. Ayrıca içten veya dıştan dişli bir perlatöre ihtiyacınız olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.

Uygun perlatör seçin: Perlatörün çapını ölçtüğünüz için çapa göre uygun bir model sipariş verebilirsiniz. Ancak boyut ve vida dişinin yanı sıra renk veya tasarım da seçimde önemli olabilir. Ayrıca perlatörün su tasarrufu (dakikada 7,5-9 litre) olmasına dikkat edebilirsiniz. Çünkü perlatörler farklı basınç ve akış hızı sağlayabilir.

Yeni perlatörü yerleştirin: Yeni perlatörü saat yönünün tersine çevirerek vidası sayesinde kolaylıkla takabilirsiniz. Ancak bu aşamada dikkat etmeniz gereken perlatör ile birlikte gelen siyah kauçuğun da (contanın) düzgün takılmasıdır. Musluğun sızdırmaması için contayı değiştirmeniz önemlidir.

Perlatör Kullanımı ve Temizliği

Perlatör kullanımı ve montajı oldukça pratik bir aparattır. Çelik, krom gibi farklı malzemelerden yapılabilir, ancak hemen hepsi takılıp çıkarılmaya uygundur. Zarar görmesini önlemek ve daha uzun süre kullanmak isterseniz sahip olduğunuz perlatörü periyodik olarak temizleyebilirsiniz. Çünkü perlatör çok küçük delikleri olan bir tür ızgaradır. Bu nedenle, su içindeki kireç perlatörünüzün deliklerinin tıkanmasına neden olabilir. Bu tür durumlarda ise şu adımları izleyerek perlatörünüzü temizleyebilirsiniz:

  • Perlatörün musluktan çıkması için musluğun ucunu sökün. Musluğun ağızlığını, saat yönünde çevirmeniz gerekir.
  • Bazı perlatörler musluğun içine kadar ilerleyen silikon boruya bağlanır. Bu durumda bir elinizle boruyu, diğer elinizle perlatörü tutun. Perlatörü silikon borudan tamamen çekin ve aynı zamanda silikon boruyu çok fazla esnemeyecek şekilde sıkın.
  • Perlatörü temizleyin veya kireçten arındırmak için doğal sirke içinde bekletin. Parçalar temizlendikten veya kireçten arındırıldıktan sonra tekrar yerlerine yerleştirebilirsiniz.
  • Bu aşamada parçaları yeniden takın. Kauçuk conta ve ardından şeffaf plastik halkayı takın. Contanın kalın tarafını yukarı gelecek şekilde silikon borunun üzerine itin. Daha sonra silikon borunun ucunu perlatörün üzerine kaydırabilir ve plastik halka perlatöre iyice oturacak şekilde bastırabilirsiniz.
  • Son olarak musluğun ucunu sıkarak kapatabilirsiniz.

Siz de enerji ve su tasarrufu sağlamak isterseniz ev ve iş yerlerinizdeki musluklara perlatör yerleştirebilir, aynı zamanda süzgeç işlevi gören bu aparat sayesinde suyun daha yumuşak akmasını sağlayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
akilli aydinlatma sistemleri nedir teknosa
Devamını Oku

Akıllı Aydınlatma Sistemleri Nedir?

Aydınlatma amacı ile kullanılan cihazların çoğu oldukça fazla enerji harcıyor. Bu alanda teknoloji ilerledikçe hayatımızda bize yardımcı olan…
utu nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Ütü Nasıl Temizlenir?

Kıyafetlerimizin temizliğini ve güzelliğini ortaya çıkaran en önemli ev aleti ütü oluyor. Ütüler, her evin olmazsa olmaz eşyaları…