Kombiler, özellikle kış aylarında en yoğun şekilde kullanılan ev araçlarından birisi olarak öne çıkıyor. Ancak, ısıtma aniden çalışmayı durdurmadığı veya su ısınmadığı sürece arızalar ve sorunlar fark edilmeyebiliyor. Kombi arızası, özellikle kışın ortasında sinir bozucu ve maliyetli olabilir. Kombilerin son kullanma tarihi olmaz. Dikkat gerektiren ince işaretler verdikleri zamanlarda ise genellikle bozulurlar. Genellikle görülen en yaygın işaret, ısıtmanın aniden durması ve sıcak suyun bitmesi olur. İşte o zaman kombinizin arızalı olduğunu anlarsınız. Kombinin düzgün çalışmadığını gösteren belli başlı bazı işaretler bulunur. Bu işaretlerdeki sorun ciddiyse, bu yeni bir kombiye ihtiyacınız olduğu anlamına gelebilir. Aynı zamanda bazı sorunlar, zamanında fark edilmezse siz ve aileniz için tehlike oluşturabilir. Kombinizi değiştirmeyi düşünmenin zamanının geldiğine dair belli başlı bazı işaretleri öğrenmek için okumaya devam edin. İşte kombinizin alarm verdiğini ve kombi arızası olabileceğini gösteren 10 işaret…

Kombi Arızası Olduğu Gösteren 10 İşaret

1- Radyatörlerin Isınması Normalden Daha Uzun Sürüyorsa

Radyatörlerin ısınması bazen saatler alır. Bu, kombinizin eskidiği anlamına gelebilir. Normalde, sağlıklı çalışan kaliteli bir kombi maksimum sıcaklığa çok hızlı bir şekilde ulaşabilir. Açıldıktan hemen sonra evin sıcaklığını yükseltmek için ısı üretmeye başlar. Yavaş ısınan radyatörler aynı zamanda bir tıkanıklık veya soğuk nokta olduğu anlamına da gelebilir. Kombi servisleri bunu düzeltebilir. Bununla birlikte, yıllık bakımdan sonra bile radyatörlerin evi ısıtması uzun sürüyorsa, bu kombinizin ömrünü doldurduğu anlamına gelir ve yeni bir kombi almanız gerekebilir.

2- Ocakta Sarı Alev Görülüyorsa

Kombi çalışırken ocakta mavi alev yanması sağlıklı bir işaret olur. Ancak ocakta görülen alev sarı ise bu bir sorun olabilir. Sarı alev, kazanın karbon monoksit sızdırdığının bir işareti olabilir. Bu gaz renksiz ve kokusuz olur. Karbon monoksit zehirlenmesine neden olabilir ve hatta bu zehirlenme ölümcül bile olabilir. Karbon monoksit zehirlenmesinin belirtileri yorgunluk, mide bulantısı, baş ağrısı ve baş dönmesi şeklinde olur. Karbon monoksit denetimini kontrol etmesi için bir uzman bulmak gerekebilir. Sızıntı onarılamazsa uzman yeni bir kazan almanızı tavsiye eder.

3- Alışılmadık Bir Koku Varsa

Sağlıklı bir kombi asla koku yaymaz. Kombiniz son zamanlarda kötü koku yaymaya başladıysa bunun araştırılması gerekir. Genellikle hafif bir koku, sızan karbon monoksit anlamına gelir. Karbon monoksit kokusuz olmasına rağmen, sızdığında kombi düzgün yanmaz ve hafif bir koku hissedebilirsiniz. Kötü bir koku, kombi bileşenlerinin yandığının da bir göstergesi olabilir. Muayene yaptıktan sonra uzman, kazanın değiştirilmesi gerekip gerekmediğini veya sadece belirli parçaları değiştirmeniz gerekip gerekmediğini size bildirebilir.

4- Gittikçe Yükselen Enerji Faturaları Varsa

Yükselen enerji faturaları, verimsiz bir kombinin işareti olabilir. Isıtma sistemi eskidiğinde verimini kaybeder. Isıtmanın ortasında daha çok durma eğiliminde olur. Kazanın verimliliğini belirlemek için enerji derecesini kontrol edin. En verimli kazanlar A sınıfı olarak derecelendirilir. A sınıfı kazanlar yüzde 90 verimli olur. Öte yandan, G dereceli kazanlar daha az verimli olur. Bu sınıfa sahip olanları yalnızca yüzde 70 verim sağlar. G sınıfı bir kombiniz varsa ve 15 yıldan daha eskiyse, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyar. Sık başlatma ve durdurma işlemi, daha fazla enerji tüketildiği anlamına gelir. Bu nedenle, normalden daha yüksek fatura ödemek zorunda kalırsınız. Bu gibi bir durumda daha az verimli bir kazanın A dereceli bir kazanla değiştirilmesi önerilir.

5- Kombi Sürekli Olarak Kendi Kendine Kapanıyorsa

Bir kombi kendi kendine kapanmaya başladıysa bunun nedeni düşük basınç, hatalı bir termostat veya pompa sorunu olabilir. Nedeni belirlemek adına kazanı incelemesi için bir teknik servis görevlisini arayın. Ya belirtilen parçaların değiştirilmesine ihtiyaç duyulur ya da kombiyi değiştirme zamanı gelmiş olabilir.

kombinin alarm verdigini gosteren on isaret teknosa

6- Basınç Düşüyorsa

Bir kazan basıncını kaybettiğinde, bunun nedeni sistemdeki bir sızıntı olabilir. Hava valften kaçıyorsa basınç düşer. Bu sorun, ısıtma sistemine bir sızdırmazlık malzemesi eklenerek çözülebilir. Ancak basınç kaybının nedeni başka bir şey ise kombinizi vakit geçirmeden muayene ettirmelisiniz. Bu aynı zamanda yeni bir kazana ihtiyaç duyduğunuzun bir işareti olabilir.

7- Sık Sık Arıza Uyarısı Veriyorsa

Kombi sürekli olarak arıza uyarısı veriyorsa bir sorun olabilir. Gün aşırı sıcak sudan ve ısıtmadan mahrum kalıyorsanız, kombinin değiştirilmesi gerekir. Teknik servis çağırmanın ve hızlı onarımlara para harcamanın bir anlamı kalmamış olabilir. Böyle bir durumda yeni bir kombi almak daha akıllıca olur.

8- Kombiniz Eskiyse ve Yedek Parça Üretimi Yoksa

Eski kombiniz bakımlı ve verimli çalışıyor olsa bile, yeni bir kombi almak gerekli hale gelebilir. Eski kazanların parçalarını bulmak genellikle zor olur. Bazı durumlarda yedek parça ihtiyacı, kombinin eski olması ve artık üretilmemesi nedeniyle sorun yaratabilir. Bu durum, herhangi bir parçanın arızalanması durumunda kombinin kullanılmaz hale geleceği anlamına gelir.

9- Kombi Sürekli Sesler Çıkarıyorsa

Kombi açıldığı anda ses çıkarıyor olabilir. Normalde fark etmeyebileceğiniz sürekli bir uğultu duyabilirsiniz. Kazanınız ateşlerken bir ses çıkarır ancak bu sesin, çoğumuzun fark etmeyeceği düşük ve sürekli bir uğultudan daha fazlası olmaması gerekir. Ancak kombinizde tıkırdama ve vurma sesi duyuluyorsa bu seslerin sizi uyarması gerekir. Çarpma, küt sesi ve uğultu duymamanız gereken sesler olur. Olağandışı seslerin nedeni bozuk bir valf, pompa sorunu veya genel aşınma ve yıpranma olabilir. Gürültü normal değilse, kombiyi hemen kapatın ve bir teknisyen çağırın. Gelen uzman kombiyi inceler ve küçük sorunları giderir. Ancak kazanın kullanımı artık güvenli değilse değiştirilmesini önerebilir.

10- Radyatörlerde Ses Çıkıyorsa

Suyun ısınma işlemi de bir gürültü şeklinde gerçekleşebilir. Isı eşanjöründe biriken kireç nedeniyle su akışı kısıtlandığında, su ısınır ve buharlaşmaya başlar. Bu bir tıkırtı sesine neden olur. Çamur, ısı eşanjörünün etrafında toplandığında bu ses meydana gelir. Sert suyun mevcut olduğu alanlarda ısı eşanjöründe kireç tortusu ve çamur birikmesi yaygın olur. Bu durum kazan için zararlı olur. Kazanınızın ömrünü azalır. Sonunda, sık hasar nedeniyle değiştirmeniz gerekebilir.

Kombi Arızası Kodları

Bir kombi arızası olduğunu mümkün olduğu kadar basit bir şekilde anlamak ve modern kazanlarda, arızaya tam olarak neyin neden olduğunu bildirmek için bir dijital ekran bulunur. Bu ekranda kazan hata kodu verilir. Kombinin markasına ve modeline göre verilen bu kodlara bakılarak sorunun ne ile ilgili olduğu öğrenilebilir. Farklı markalarda farklı kodlar bulunur. Anlamak için kombi kullanım kılavuzuna bakmak gerekir.

Yaş da Bir Faktör Olabilir

Bir kazanın ortalama ömrü 10 ile 15 yıl arasında olur. Kombiniz 10 yaşında veya daha eski ise bakımlı olsa bile, değiştirilmesi uzun vadede uygun maliyetli olabilir. Kombiniz bozulmadıysa ancak 10 yıldan eskiyse büyük ihtimalle verimli çalışmıyor olma ihtimali bulunur. Yeni bir modele geçerek ısınma faturanızdan tasarruf edebilirsiniz.

Tamir ve Değiştirme: Doğru Karar Nedir?

Kazan düzgün çalışmadığında veya kombi arızası aldığınızda her zaman bir yükseltmeye ihtiyacınız olmayabilir. Bazen basit onarımlar sorunu çözebilir. İşte bazı örnekler:

  • Kazanınız eski değilse ve ara sıra arıza yapıyorsa
  • Kazanın tekrar çalışmasını sağlamak için sadece küçük onarımlar gerekiyorsa
  • Kazanınızın optimum performans göstermesini sağlamak için sadece filtreleri ve diğer parçaları temizlemeniz gerekiyorsa

Kombiyi Değiştirmek Ne Zaman Daha İyi Seçenek Olur?

Bazı durumlarda, onarımlar o kadar maliyetli olabilir ki, servise gelen uzmanlar kazanın tamamen değiştirilmesini önerir. Maliyetler onarıma göre değişebilir. Kombi tamir fiyatları için kesin bir fiyat vermek mümkün olmuyor. Fiyat, arızanın nedeni, kazan tipi ve parçaları gibi faktörlere bağlı hale geliyor. Gerekli parçalar pahalı olduğu için onarımlar pahalıysa, yeni bir kombi almanız önerilir. Enerji tasarruflu bir modele geçerek tasarruf edebilirsiniz. Böylelikle artık maliyetli acil durum onarımları için endişelenmenize gerek kalmaz.

Ne Tür Bir Kombi Almak Gerekir?

Daha eski kazanlarda suyu ısıtmak için bir silindir ve ayrı bir su deposu bulunuyordu. Yeni kombi seçimi yaparken yeni nesil kombiye de geçiş yapabilirsiniz. Kompakt modellerin çalışması için ayrı bir silindiri veya tankı bulunmaz. Bu modeller daha enerji tasarruflu olur ve evdeki küçük çocuklar için uygun hale gelir.

Yeni Bir Kombi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni bir kombi satın almak, dikkatli bir analiz gerektirir. Yanlış bir seçim yapmak istemezsiniz. Yeni bir kazan alırken aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun.

Güvenilir Bir Marka Seçin: Piyasadaki en iyi kombi markaları hakkında bilgi edinin. Neden en iyi olduklarını ve ne tür kazanlar ürettiklerini anlayın. Güvenilir bir marka, güvenilir bir kazan satar. Güvenilir bir model aldığınızda beklenmedik onarımlar konusunda daha az endişe duyarsınız. En ucuz olanları seçmeyin. Bu tip ucuz kombiler genellikle düşük kalite ve düşük üretim standartlarına sahip olanlar olur.

Doğru Tipi Seçin: Evinize ve yaşam tarzınıza uygun bir kombiyi seçin. Bir apartman dairesinde yaşıyorsanız, ısıtma ihtiyacınızı karşılamak için bir kombi yeterli olur. Depolama tankı gerektirmez. Boyut olarak daha küçük olan bu kombilerin kurulumu da kolay olur. Mülkünüzü ve su kullanımınızı denetlemesi için kalifiye bir uzmanı arayın. İhtiyaçlarınıza göre size doğru kazanı önerebilirler.

Verimli Bir Model Seçin: 15 yıldan daha eski bir kombiniz varsa, onu modern bir kombi ile değiştirin. Verimli bir modele geçmek, ısınma faturanızı azaltır. Tüm modern kazanlar yoğuşmalı kazanlar olarak öne çıkar. Genellikle bacadan kaçan gazlardan ısıyı geri kazanan büyük bir ısı eşanjörü ile gelirler. Yoğuşmalı kombi baca gazlarının soğumasını sağlar. Sonuç olarak, gazdaki su buharları yoğunlaşır. Kazan, yoğuşmuş buhardan enerjiyi geri kazanır.

Kazanın Boyutu: Farklı kazanlar farklı performans seviyelerine sahip olur. Bir kazan satın almadan önce, evinizin ısı ve sıcak su taleplerini karşılayabilecek kapasitede olduğundan emin olmanız gerekir. Sonunda küçük bir kazan satın alırsanız, fazla çalışma ihtiyacı olabilir. Bu, kazanın ömrünü azaltabilir. Daha büyük bir kazan satın almak ise gereğinden fazla harcama yapmak anlamına gelebilir. Kombinin büyüklüğü evdeki banyo sayısına, kalorifer sayısına ve evde yaşayan insan sayısına bağlı olarak seçilir. Eviniz için doğru kazan boyutunu belirlemenize yardımcı olması için ısıtma uzmanına danışın.

Bu İşaretleri Gördüğünüzde Mutlaka Bir Uzmana Başvurun Alçak basınç, çalışma sesi, sık arızalar, sarı alev, olağan dışı koku ve yüksek enerji faturaları gibi belirtiler yeni bir kazana ihtiyacınız olduğunu gösterir. Bu işaretleri görmeye başladığınızda, kazanı ve parçalarını kontrol etmesi için bir kombi servis uzmanını çağırın. Arızanın nedenini belirleyerek ve onarımını yaparlar. Hasar onarılamaz durumdaysa, kombinin yenilenme zamanının geldiğini size bildirirler.

Siz de en iyi ısıtma ve soğutma sistemlerini bir arada incelemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
bilgisayar nasil guncellenir teknosa
Devamını Oku

Bilgisayar Nasıl Güncellenir?

Modern hayatın vazgeçilmez cihazlarının başında bilgisayarlar geliyor. İş ve özel hayatımızda ihtiyacımız olan hemen her şeyi bilgisayarlarla yapabildiğimiz…