Meraklılarının her sene heyecanla beklediği WWDC 2022 haziran ayında gerçekleştirildi. Apple, merakla beklenen ve iPhone’ların işletim sistemi olan iOS 16’nın ön izlemesinin sunumunu yaptı. Apple, genellikle kullanım kolaylığı ve sadelik ile birlikte anılmasının hakkını veriyor. Her sene tanıttığı işletim sistemi güncellemeleri ile bu sade ve kullanımı kolay sistemini daha da pratikleştiriyor. Apple işletim sistemini kurgularken karmaşadan ve gereksiz detaylardan uzak durmaya çalışıyor ama bir yandan da gelişen akıllı telefon teknolojisine de ayak uydurarak sadelik ile birlikte telefonlara birçok yeni özellik ekliyor.  Yukarıda bahsettiğimiz gibi her sene merakla beklenen iPhone telefonların yeni işletim sisteminin tanıtımı yakın bir zamanda yaptı. Bu yazımızda Apple’ın yeni iOS 16 işletim sisteminin yeniliklerine yer vereceğiz.

Kilit Ekranı Özelleştirmeleri

Apple, kilit ekranı için yaptığı değişiklikleri bugüne kadar yapmış olduğu en büyük değişikliklerden biri olarak yorumluyor. Yeni sürüm ile neredeyse yeniden dizayn edilmiş bir kilit ekranı ortaya çıkıyor. iPhone cihazların kilit ekranı artık sadece bir arka plan görüntüsü ve saatin yer aldığı stabil bir yer olmayacak. Apple’ın tanıtımını yaptığı iOS 16’da, hava durumu, takvim etkinliklerine ek olarak AirPods pil seviyesinin durumunu gösteren widget’ların kilit ekranında kullanılmasına olanak sağlanıyor. Yeni kilit ekranı kısaca yazı tipi de dahil olmak üzere daha kişiselleştirilebilir oluyor ve kullanıcılar isteklerine göre birkaç farklı kilit ekranı tasarımı yapabiliyor.

Bildirimler

Bilindiği gibi Apple bildirimler noktasında yaptığı en büyük değişikliği iOS 12’de bildirimlerin gruplanması ile yapmıştı. Kullanıcıların genellikle şikayetçi olduğu bildirimlerde ise değişikliğe gidildi ve daha kişiselleştirilebilen ayarlar eklendi. Artık kullanıcılar kilit ekranın bildirimleri yukarıdan aşağı değil ekranın aşağısından yukarıya doğru alacaklar ki bu da özellikle telefon tek elle kullanıldığında kullanım kolaylığı sağlıyor. Bu noktada bildirimlerin aşağı taşınmasının bir diğer sebebi ise kendinize özel kilit erkanınızı daha iyi görmek.

ios 16 nasil olacak teknosa

Mesajlar Değişiyor

Yeni işletim sisteminde mesajlarda da birçok yenilik bulunuyor. iOS 16‌’da bir iMessage gönderdiğinizde, gönderildikten sonra 15 dakikaya kadar mesajda düzenleme yapılması mümkün. Bir iMessage’ı düzenlemek için, düzeltilmesi istenilen mesaja uzun basıp, düzenlemeyi ekleyip ardından yeniden göndermek için mavi onay işaretine basılması yeterli. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, bu özelliğin sadece iMessage kullanıcıları arasında çalışıyor olması. Kullanıcılar normal SMS mesajlarında bu özellikten faydalanamıyor.

Yenilenen Dikte

Dikte günlük hayatta gerçekten kullanım kolaylığı sağlayan önemli özelliklerden biri. iOS 16 ile ses kullanılarak rahatlıkla metin oluşturulması sağlanıyor. Geri dönüp önceden yazılmış metin ses kullanılarak düzenlenebiliyor ve emoji eklenebiliyor.

iOS 16’nın dikte konusunda en önemli özelliği, noktalama işaretlerini kendiliğinden algılayıp metni oluştururken eklemesi. Bu doğrultuda ek olarak noktalama işaretleri için ayrıca bir ekleme yapılmasına gerek kalmıyor. Yeni dikte ile birlikte emojiler de kendiliğinden cümle sonuna ekleniyor.

Video Live Text Özelliği

Apple iOS 15 ile tanıtımını yaptığı fotoğraflardan metin taratma özelliği ile büyük ilgi toplamıştı. Şimdi bu özelliği biraz daha geliştirerek videolarda da kullanılabilir hale getiriyor. Bundan sonra izlenilen videolarda metin kopyalama işlemi çok pratik bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Odak Modu

Odak özelliği, konsantre olmaya ihtiyaç duyulan anlarda çok kullanışlı bir mod. Yapılan aktiviteye bağlı olarak iOS 15 4 tane odak seçeneği sunuyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz. Rahatsız etme, iş, uyku, kişisel.

iOS 16 da ise mevcut bu odak modlarının sayısını artırıyor. Ek olarak daha çok kişiselleştirme eklenebiliyor.

 Yukarıda iOS 16 ile ilgili bilgiler verdik.

Siz de en iyi iOS telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yazici turleri hangileri teknosa
Devamını Oku

Yazıcı Türleri Hangileri?

Her ne kadar gelişen teknolojiyle birlikte çoğu şey dijital ortama taşınmış olsa da, bazen fiziksel şeylere ihtiyaç duyuyoruz.…
freedos bilgisayar nedir teknosa
Devamını Oku

Freedos Bilgisayar Nedir?

Özellikle son dönemde bilgisayar almaya karar verdiğimizde modellere göz atarken karşımıza Freedos terimi oldukça fazla çıkıyor. Freedos kelimesiyle…
uydu alicisi tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Son dönemde yaşanan teknolojik gelişmeler televizyon yayınlarına da yansımaya başlıyor. Standart yayınlar tamamen ortadan kalkarken yerlerini dijital yayınlar…
en iyi oyuncu mouselari teknosa
Devamını Oku

En İyi Oyuncu Mouse’ları

Bilgisayar teknolojisinin hızlı bir şekilde gelişmesiyle her kullanıcının bilgisayarlardan beklentisi farklı oluyor. Bilgisayarın yanında internet yayınlarının yapılabildiği platformların…
toplama bilgisayar nedr teknosa
Devamını Oku

Toplama Bilgisayar Nedir?

Bilgisayar üreticileri farklı donanımlar kullanarak cihazları karma bir sistem olarak sunuyor. Bu özelliklerin bazıları işimize yararken bir kısmı…