Bu cihazın ülkemizde yaygın olarak bilinen adı “amfi” olsa da asıl adı “amplifikatör”dür. Amfiler, otomobillerde fabrikasyon ürünü olarak bulunabildiği gibi, sonradan montaj olarak da eklenebilir. Amfinin görevi, teypten alınan frekansları daha güçlü bir şekilde hoparlörlere iletmektir. Peki amfi nedir ve ne işe yarar?

Amfi, gelen seslerin kayba uğramadan yükseltilmesini sağlayan cihazlardır. Amfiler sayesinde kısık veya zayıf gelen sesler hoparlöre iletilerek daha güçlü ve net seslerin ortaya çıkmasını sağlar. Genellikle yüksek ses gerektiren ortamlarda, müzikli organizasyonlarda veya diğer ortamlarda sesin kaliteli ve yüksek çıkması için kullanılır.

Müzik hayatımızın vazgeçmilmezlerinden bir tanesidir. Toplu organizasyonlarda ve topluluklara müzik dinletmek için amfilere ihtiyaç duyuluyor. Amfiler otomobillerden, organizasyon ve davet salonlarına kadar birçok noktada kullanılır. Amfi sayesinde sesin kalitesinde eksilme olmadan yüksek ses seviyelerinde müzik dinletmek mümkündür.

Amfi Nasıl Kullanılır?

Yüksek derecede müzik dinlemek veya müzik yayını yapmak isteyenler kaliteli bir amfi tercih ediyor. Amfiler sahnelerde, okul zil sistemlerinde, organizasyonlarda, cami ses sistemlerinde, otomobillerde ve daha birçok yerde ses seviyesini yükseltmek ve ses netliğini artırmak için kullanılır.

Farklı çeşit amfilerin farklı seviyelerde ses çıkışları bulunuyor. Yeni model amfilerde ise usb girişleri ve bluetooth gibi yeni özellikleri görebilirsiniz. Bazı amfi çeşitlerinde seslerin bass ve tizz özelliklerine müdaha edilebildiği gibi bazı amiflerde ise mikrofon girişi bulunur. Amfi nasıl kullanılır sorusunun cevabına gelecek olursak, ses üreten cihazlara uygun bir hoparlör bağlanması şeklinde cevap verebiliriz. Amfi sesi kaynağından alarak gücünü artırır ve hoparlör sayesinde sesi dışarıya yüksek ve kaliteli olarak dağıtır.

amfi nedir ve ne ise yarar teknosa

Amfinin Tarihi

1920’lerde gitar ya da farklı bir enstürmanı daha yüksek seslere ve daha net bir ses aktarımına ulaştırmak bu kadar kolay değildi.  O yıllarda yüksek ses elde etmek için kullanılan tek hoparlör sınırlı frekans aralığında ve düşük aküstük sağlayan horn hoparlörlerdi.

İlk amfiler ve hoparlörler, o dönemde amfileri daha ağır ve taşımasını zorlaştıran büyük piller yardımıyla çalıştırılıyordu. Sinema salonları vb toplu organizasyonlar için icat edilen bu amfiler müzisyenler tarafından hem pahalı bir cihaz hem de ağırlıkları açısından bir yüktü. 1927 yılından sonra portatif prize takılan daha ufak amfiler icat edildi. Ahşap kabin ve karbon hoparlörler sayesinde bu amfiler 1930’lu yıllara kadar popüler şekilde kullanılmaya devam edildi.

Amfi Kullanım Alanları

Amfi kullanım alanları oldukça geniştir. Cami, okul, kafeler, konser alanları, organizasyonlar, açık havlaar, sinema ve tiyatrolar vb. birçok alanda aslında toplu kitlelere sesin ulaştırılmaya çalışıldığı her alanda amfi kullanılabilir. Yukarda saymış olduğumuz alanların hepsinde farklı özelliklere ve kasa çeşitlerine sahip amfiler kullanılıyor. Bunlara ek olarak, konser amfisi gibi bazı özel kullanım alanlarından ve genellikle kafede kullanılan modellerde amfi mikser olmak üzere farklı cihazlarda karşınıza çıkıyor. Bu cihazlar, hem mikserde bulunan yönetim panelinin avantajını sizlere gösterirken hem e birden fazla mikrofan veya diğer cihazların girişine müsaade eden bu cihazlarla birlikte amfi görevi gören güç dağıtıcı bir cihaz olma özelliğini taşıyor.

Amfi Çeşitleri Nelerdir?

Amfiler kullanım alanlarına göre farklı özelliklerde olabiliyor. Çalışma mantıkları temelde aynı özellikler üzerine olsa da amfiler kullanıldığı alanlara göre farklı tercih ediliyor. Cami amfileri, okul amfileri, kafe ve toplantı salonu amfileri, konser amfileri, araba amfileri gibi birçok amfi çeşidi bulunuyor. Bu amfilerin özellikleri bakımından kullanıldığı alana göre uygun güç değerine sahip ve yine yerleştirelecek alana göre kasa seçimi yapılması gerekiyor. Amfiler çeşit olarak:

1: Lambalı Amfi

Lambalı amfiler, ses sinyalinin şiddetini veya genliğini artırmak için lamba olarak da isimlendirilen elektron tüpleri kullanan elektronik amfi çeşididir.

2: Preamfi

Bir preamfi küçük elektronik sinyali tekrar işlemek ya da yüksetlmek amacıyla ayıran elektronik amfi çeşididir. Sinyalde oluşan distorsyonu ve gürültüyü azaltmak için ses kaynağına yakın bir şekilde yerleştirilerek kullanılır.

3: Power Amfi

Düşük elektronik sinyalleri hoparlörlerin işleyebileceği ve insanların duyabileceği frekanslara taşıyan, yükselten amfi çeşididir. Genellikle preamfi ile birlikte kullanılıyor.

4: Surround Amfi

AV receiver olarak da bilinen surround amfi türü ev sineması sistemlerinde kullanılan cihazlardır. Temel özelliği birçok kaynaktan gelen ses ve görüntü sinyallerini  kullanılan hoparlöre ve aynı zamanda ekrana aktarmaktır. Sinema amfilerinde 5.1 – 6.1 ve 7.1 rakamları noktanın solunda kalan rakam sistemde desteklenen hopörler sayısını göstermektedir. Sağında kalan rakam ise desteklenen subwoofer sayısını gösteriyor. Bu sayılar ayın zamanda cihazın desteklediği dijital sinema ses sinyallerinin maksimum kanal sayısını da belirtiyor.

5: Entegre Amfi

Preamfi ve power ambi bu türde bir aradadır. Amfiyi oluşturan alt birimlerin yani preamfilerin, ses işlemcisi, güç amfisi, beslenme ve kontrol devreleri gibi birimleri tek bir gövdede taşıyan amfi çeşididir.

Amfiler çeşitleri ve özellikeri bakımından oldukça geniş bir alana yayılıyor. Amfiler yine kendi içlerinde de başlıklara ayrılıyor örnek vermek gerekirse; günümüzde gitar için kullanılan 4 çeşit temel gitar amfisi bulunuyor.

  • Lambalı Amfi

Lambalı ya da tüplü amfi olarak bilinen bu amfi türü ilk gitar amfilerinden itiabern 2000’li yılların başına kadar popülerliğini sürdürmüştür. Transistörlü amfilerin ortaya çıkmasından sonra bu lambalı amfiler yerini yavaş yavaş bu amfi türüne devretmiştir.

  • Dijital Amfiler

Günümüz üzerinden değerlendirecek olursak dijital amfiler en çok tercih edilen amfi türüdür. Lambalı amfilerin yanı sıra neredeyse hiç bakım gerektirmeyen bu amfiler geliştirilen entegreler sayesinde birçok efekti içinde barındabilen amfilerdir.

  • Hibrit Amfiler

Hibir amfi olarak adlandırılan bu amfi türü, preamp katı yani ön yükselteçi katı dijital olarak üretilen ve üretmiş olduğu bu gücü lambalı devreye ileterek çalışan amfi çeşididir.

  • Modellemeli Dijital Amfiler

Günümüzde popülerliğini git gide artıran ve çok fazla üretilmeye başlanan bu amfi türü aslında dijital amfilerdir. Dijital amfiler ile arasındaki fark içerisindeki entegreli devrelere çokça efekt ve aynı zamanda sesleri modelleyerek farklı sesler ve ses tonları almanıza olanak tanır. Ayrıca modellemeli amfiler sayesinde kendi isteğinize göre istediğiniz tonu modelleyip kaydedebilirsiniz. Yine bu amfi türü usb bağlantıları, aux kablo çıkışları, akıllı telefon girişleri gibi bir çok modern bağlantı türünü de destekler.

Amfi nedir ve ne işe yarar olduğunu detaylı olarak anlattık.

Siz de en iyi TV, ses ve görüntü sistemlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hangi bebek telsizini almaliyim teknosa
Devamını Oku

Hangi Bebek Telsizi Almalıyım?

Bebeğinizin uyku saatinde ne yaparsanız yapın onu yakından takip etmeniz gerekir. Bu nedenle kaliteli bir bebek monitörü almak…
akilli priz ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Akıllı Priz Ne İşe Yarar?

Hayalinizdeki akıllı evi inşa etmeye başlamak istiyorsanız ve başlamak için kolay bir yer arıyorsanız, akıllı prizler sizin için…
nikola tesla icatlari teknosa
Devamını Oku

Nikola Tesla İcatları

Şüphesiz bilim dünyasındaki en sembol isimlerden biri olan Nikola Tesla, 1856 yılında günümüz Hırvatistan’ında doğdu. Babası Milutin, Sırp…
inverter klima ne demek teknosa
Devamını Oku

Inverter Klima Ne Demek?

Klimalar özellikle yaz aylarında daha yaygın olarak kullanılıyor. Ilıman iklime sahip bölgelerde ise dört mevsim devamlı olarak kullanılabiliyor.…