Klimalar özellikle yaz aylarında daha yaygın olarak kullanılıyor. Ilıman iklime sahip bölgelerde ise dört mevsim devamlı olarak kullanılabiliyor. Çalışma prensibine göre klimalar, bulundukları ortamların hava sıcaklığının kontrol altında tutulmasını sağlıyor. Soğuk ortamları ısıtırken sıcak ortamları da soğutmaya yarıyor. Bu özelliği sayesinde her ortamda rahatlıkla kullanılabiliyor. Klimaların sadece iş yerlerinde kullanmanın dışında evlerde de kullanımı yaygınlaşmaya devam ediyor. Kullanım alanı artmaya başladıktan sonra klimaların daha verimli çalışması için geliştirmeler de yapılmaya başlanmıştır. Bu geliştirmelerin en çok dikkat çekeni ise inverter klimalar oluyor. Bu teknoloji son yıllarda piyasaya çıkmış olsa da sağladığı avantajlar nedeniyle kullanımı hızla çoğalıyor. Biz de sizlere için bu yazımızda inverter klima ne demek anlatmaya çalışacağız.

İnverter, kelime olarak dönüştürme anlamına geliyor. Inverter klimalarda ise bu dönüştürme işlemi kompresörün güç kaynağının çalışma hızında yaşanıyor. Bu cihazlarda sıcaklık kontrolü hassas bir yapıya sahiptir. Ortam sıcaklığı istenilen düzeye geldiğinde çalışma kapasitesini de buna göre ayarlıyor. Bu sayede oda sıcaklığı istenilen seviyede kalıyor ve ne çok ısınıyor ne de çok soğuk oluyor.

Inverter özelliği olmayan stadart klimalar bulundukları ortama sürekli aynı seviyede hava üflemeye devam ediyor. Ortam sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde klima otomatik olarak kapanıyor, sıcaklık değiştiğinde de açılıyor. Bu durum ortamın bazen çok soğuk bazen de çok sıcak olmasına neden oluyor. Buna ek olarak klima, ortam sıcaklığını ayarlamak için sürekli yüksek hızlı çalıştığı için fazla enerji sarfiyatına neden oluyor.

Inverter klimalar ise istenen sıcaklığa geldiğinde çalışma hızını düşürüyor ve ortam sıcaklığının sabit kalmasını sağlıyor. Bu özelliği sayesinde yaşanılan ortamlar daha konforlu hale geliyor.

Inverter Klima Nasıl Çalışıyor?

Inventer klimaların dönüştürücü özelliği kompresörün çalışma hızından kaynaklı olarak elektrik akımıyla ilgili oluyor. Klima ortam sıcaklığını ayarladıktan sonra kompresörün dinlenmesi gerekiyor. Bu süreçte dalgalı elektrik akımının doğru akıma çevrilmesi için inverter sistem devreye giriyor. Böylece motor en düşük seviyede çalışıyor. Ortam sıcaklığının sabit kalmasını ve enerji tasarrufu sağlamasını bu özelliği sağlıyor.

Inverter Klima Enerji Tasarrufu Sağlıyor

Inverter klima tasarruflu mu diye düşünebilirisiniz. Inverter klimada bulunan dönüştürücü, gelişmiş bir çalışma metodu sunuyor. Bu sayede kompresörü sürekli olarak tam kapasite çalışmak zorunda kalmıyor. Düşük hızda çalıştığında harcayacağı enerji de düşük oluyor. Böylece kullanıcılarına önemli bir enerji tasarrufu sağlıyor.

Bu teknolojinin enerji sarfiyatı talebe göre değişiyor. Bu nedenle istenilen sıcaklığın düzgün bir şekilde ayarlanması gerekiyor.

Inverter Klimalar Daha Hızlı Soğutuyor

Inverter klimaların kullandıkları enerji, ortamın sıcaklığına göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle klima ilk çalıştığında ortam sıcaklığını ayarlayabilmesi için daha fazla enerji harcıyor. İstenen sıcaklığa yaklaşıldığında ise enerji kullanımını düşürmeye başlıyor. Bu sayede ortamın sıcaklığını diğer standart klimalara göre daha hızlı değiştiriyor.

Inverter Klimalar Daha Uzun Ömürlü

Inverter teknolojisi enerjiyi ve gücü daha verimli kullandığı için inverter klimalar, diğer klimalara göre daha uzun süre sorunsuz olarak kullanılabiliyor.

Inverter Klimalar Daha Sessiz Çalışıyor

Inverter klimaların kompresörü sürekli çalışmak zorunda kalmıyor. Ortam sıcaklığını kısa sürede istenen seviyeye getirdiği için daha sonrasında düşük güçte çalışmaya devam ediyor. Bu sayede inverter klimalar diğerlerine göre daha sessiz bir ortam sağlıyor.

Inverter Klimalar Çevre Dostu

Inverter klimaları diğer klimalardan ayıran en önemli özelliği kompresörün değişken hızla çalışmasıdır. Standart klimaların çalışma hızı sabit oluyor. Ya çok düşük ya da çok yüksek hızda çalışıyor. Inverter klimalar, içerisinde bulunan sensörler sayesinde oda sıcaklığını sürekli olarak kontrol ediyor. Oda sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde enerji tüketimini düşürdüğü için çevreye karşı daha duyarlı bir yapıda çalışıyor.

Inverter Klimalar Temiz Hava Sağlar

Inverter klimaların çoğu modelinde hava temizleme ve koku filtresi bulunuyor. Klima çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra fanı da çalışmaya başlıyor ve bu sayede istenmeyen kokuları gideriyor. Ayrıca bu klimalarda üçlü filtre özelliği bulunduğu için havayı da daha iyi temizliyor.

Inverter klimalar astım ve alerjik rahatsızlıkları bulunanlar için daha elverişli ortamlar sağlıyor.

Klimadan Kaynaklı Isı Çarpmaları Sona Eriyor

Ortamda bir klima çalışırken yaşanılan en büyük şikayet eklemlerin tutulması ya da sıcaklık farkından dolayı meydana gelen hastalıklar oluyor. Inverter klimalar oda sıcaklığını sabit tuttuğu için klimadan kaynaklı ısı çarpmaları yaşanmıyor.

Inverter Klimalar ile Normal Klimalar Arasındaki Farklar Neler?

Inverter ve normal klima farkı dediğimizde, normal klimalar bulundukları ortama sabit kapasitede hava veriyor, ortam sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde ise otomatik olarak kapanıyor. Inverter klimalar ise sürekli olarak açılıp kapanmıyor. Hava kompresörü sürekli olarak çalışır durumda kalıyor. Ortam sıcaklığına göre çalışma kapasitesini kendisi belirliyor.

klima teknosa

Klimayı bulunduğunuz ortamda sadece birkaç saat için kullanıyorsanız inverter klimalar enerji tüketimi anlamında herhangi bir avantaj sağlamıyor. Çünkü inverter sistem sürekli çalıştığında enerji tasarrufuna imkan yaratıyor. Kısa süreli kullanım için A sınıfı enerji tasarrufu sağlayan klimalar tercih edilebiliyor.

Inverter klimaların fiyatları diğer klimalara göre daha yüksek oluyor. Bunun başlıca sebeplerinden biri de sahip olduğu teknoloji sayesinde klima enerji tasarrufu sağlamasından kaynaklanıyor. Normal klimalar uzun süreli çalıştığında enerji tüketimi daha fazla olduğu için toplam maliyetinin daha yüksek olduğu söylenebiliyor.

Inverter klimaların çalışma sıcaklığı aralığı normal klimalardan daha yüksek oluyor. Inverter klimalar -15 derece ile 40 derece sıcaklıklarda tam performans gösterebiliyorken normal klimalar 0 ile 30 derece arasında çalışabiliyor. Bu sıcaklıkların dışında klimanın çalışma performansı önemli ölçüde azalıyor.

Yukarıda mümkün olduğunca inverter klima ne demek anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi klimaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hdd ssd farki teknosa
Devamını Oku

HDD SSD Farkı Nedir?

Depolama alanı bilgisayar seçiminde en çok dikkat ettiğimiz donanımsal özelliklerden biri oluyor. Bilgisayar alırken pek çok özelliği göz…
windows-11-neler-iceriyor-teknosa
Devamını Oku

Windows 11 Yeni Neler İçeriyor?

Microsoft, 5 Ekim tarihinden itibaren Windows 11’i bir önceki sürümü olan Windows 10 kullanıcılarına ücretsiz bir yükseltme olarak…
yazici turleri hangileri teknosa
Devamını Oku

Yazıcı Türleri Hangileri?

Her ne kadar gelişen teknolojiyle birlikte çoğu şey dijital ortama taşınmış olsa da, bazen fiziksel şeylere ihtiyaç duyuyoruz.…
Çift Monitör Nedir? Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku

Çift Monitör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günümüzde bilgisayar teknolojilerinin hızla ilerlemesi, çalışma koşullarını kökten değiştirerek kullanıcılara daha fazla esneklik ve verimlilik sağlar. Bu hızlı…