IP Adresi Nedir?

Her insanın kendine ait bir T.C numarası olduğu gibi; her bilgisayarın da kendine ait bir IP adresi bulur. IP adresi, sözkonusu bilgisayarın hangi adreste olduğunu, hangi servis sağlayıcısını kullandığını ve hangi ağa bağlı olduğunu gösterir. Farklı çeşitlerde IP adresleri bulunur. Bunlardan bazıları genel ve özel IP adresleri olarak ayrılır.

IP adresi, rakamlardan oluşan bir numaradır. Toplamda dört ya da sekiz rakamdan oluşan adresler üçer üçer birbirlerinden ayrılırlar. Konuyu daha iyi anlatmak gerekirse rastgele bir IP adresi 111.111.111.111 olabilir. Noktaların kestiği üçer rakam ve maksimum 12 rakamdan oluşur. Aynı zamanda 1.1.1.1 şeklinde de olması mümkündür. Bu tekli rakamlar en küçük 1 değerini alabilirler. Üçlü rakamlar ise en büyük 254 değerini alabilirler. IP adreslerindeki her nokta arasında belirtilen numaraların 0 ile 255 arasında bir değer aldıklarını söyleyebiliriz.

Genel IP Adresi ve Özel IP Adresinin Farkı Nedir?

İnternet ağına bağlanan her cihazın kendine ait farklı birer IP adresi olabilir. Bu cihazlar sadece bilgisayarlarla sınırlı kalmayabilirler. Aynı zamanda akıllı telefonlar, kulaklıklar, tabletler ya da bunun gibi diğer cihazlar da söz konusu olabilir. Yani kısacası bu cihazların da kendilerine ait bir IP adresi bulunur. Cihazların birbirine karışmaması, birbirinden kolayca ayırt edilerek verilerin doğru aktarılabilmesi için her cihaza birbirinden farklı bir IP adresi atanabilir. Bunlara özel IP adresi deniliyor.

Bunun yanında bir de genel IP adresi bulunuyor. Genel IP adresi ise aynı ağa bağlı olan her cihazın sahip olduğu genel bir IP numarasının olmasına deniyor. Genel IP adresi, yabancı cihazlardan aynı ağa bağlı olan cihazları ayırt etmeye olanak sağlar. Genel IP adresleri de kendi içinde ayrılabilirler.

ip adresi nasil bulunur teknosa

IP Adresi Ne İşe Yarar?

IP adresleri her cihazda farklı olduğu gibi; her cihazın da bir nevi buluşma noktası anlamına geliyor. İki farklı bilgisayar birbirlerini IP adresi sayesinde bularak iletişim sağlayabiliyorlar. Bunun için bilgisayarların aynı ağa bağlı olması da gerekmiyor. Bu sayede dünyanın bir ucundan öteki ucuna kadar ulaşmak istendiğinde, veriler doğru adrese gidebiliyor. Bir nevi internette dolanan veriler IP adresleri sayesinde kendilerine birer harita oluşturuyor diyebiliriz. Bu haritalar sayesinde internetteki veriler nereye gidebileceklerini bulabiliyor. Genel IP adresi sayesinde aynı ağa bağlı olan cihazlar ayırt edilebiliyorlar. Genel IP adresleri ve özel IP adresleri burada ayrılıyorlar.

IP Adresinizi Nasıl Öğrenebilirsiniz?

IP adresleri birbirinden farklıdır. Cihazınıza ait olan IP adresi nasıl bulunur, bunun birbirinden farklı yolları var. Hatta cihazdan cihaza da değişebilir. Fakat en kolay yöntemlerden birisi cihazınız internete bağlıyken Google’a “What is my IP number?” (IP numaram nedir?) yazmak. Eğer Google’a “What is my IP number?” yazarsanız sizlere sahip olduğunuz IP adresini gösterir. Gizli IP adresini bulmak isteyenlerin ise izlemesi gereken yol biraz daha farklı.

İkinci bir yol olarak IP adreslerini bulmak isteyen kişiler, bu amaç için kurulmuş sitelerden yardım alabilir. Belli başlı var olan siteler IP adresi sorgulamak için kurulmuş olabiliyor. Bu siteler sayesinde de insanlar istedikleri anda IP adreslerine ulaşma imkânı bulabiliyorlar.

Bu gibi yöntemlerle de direkt IP adresinize bazen ulaşamayabilirsiniz. Bizzat IP adreslerine ulaşabilmek için kullandığınız cihaza göre uygulamanız gereken bazı yöntemler bulunuyor. Bu yöntemlerden bazıları şunlar:

IP adresini öğrenmek isteyen bir kişi eğer bir Windows kullanıcısıysa ilk olarak komut istemini açması gerekir. Bu aşamayı gerçekleştirmek için CTRL tuşuyla birlikte R tuşuna basabilirisiniz. Ardından açılan pencereye CMD yazmalısınız. Sonrasında ise enter tuşuna basarak ikinci aşamaya geçiliyor. Komut istemini açtıktan sonra ipconfig komutunu girmeniz yeterli oluyor. Komut çıktısında IPv4 olarak gösterilen yerden de IP adreslerine ulaşmak mümkün.

IP adresini öğrenmek isteyen kişi macOS kullanıcısıysa, ilk olarak sistem tercihlerini açması gerekiyor. Ardından ağ panelini seçmelisiniz. Bağlantıları seçerek “ileri düzey” düğmesine tıklayın. Son olarak ise IP adreslerini görüntülemek için TCP / IP sekmesine tıklayarak kendi IP adresinizi öğrenebilirsiniz.

IP adresini öğrenmek isteyen kişi iOS kullanıcısıysa ilk olarak ayarları seçmeleri gerekiyor. İkinci olarak Wi-Fi ağına dokunmalısınız. Üçüncü ve son olarak ağ bağlantısına tıklayarak kendi IP adresinizi görmeniz mümkün.

IP adresini öğrenmek isteyen kişi Android kullanıcısıysa ilk olarak “Uygulamalar” sekmesine girmesi gerekiyor. İkinci olarak ayarlar kısmına girmelisiniz. Ayarlar kısmından sonra ise “Kablosuz ve Ağlar” kısmını seçmek gerekir. Ardından kullanmakta oldukları ağı seçerek kendi IP adresinizi öğrenebilirsiniz. Bu şekilde kişiler cihazların farklılığına göre özel IP adreslerini öğrenebilirler.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
nanocell tv nedir teknosa
Devamını Oku

Nanocell TV Nedir?

Evlerimizin en güzel köşesi her zaman televizyon için ayrılmış oluyor. Televizyonlar en çok kullandığımız ve önem verdiğimiz beyaz…
cep telefonu ekran büyüteci nedir teknosa
Devamını Oku

Cep Telefonu Ekran Büyüteci Nedir?

Günümüzde artık cep telefonlarımızı sadece iletişim aracı olarak kullanmıyoruz. Sevdiklerimizle iletişim kurmanın yanı sıra onlarla film izliyor, kitap…