Video oyunları son dönemde sürekli olarak popülaritesini artırmaya devam ediyor. Özellikle evde kalınan sürelerin artması ve oyunların çevrimiçi platformlarda paylaşılmaya başlaması hemen herkesin ilgisini çekiyor. Diğer eğlence türlerine göre daha uzun süre vakit geçirilebildiği ve aksiyonun içinde hissettirdiği için daha fazla tercih ediliyor. Ayrıca yeni dönem teknolojisiyle geliştirilen oyun konsolları sadece video oyun oynanmasına izin vermiyor. Bunun yanında video ve film paylaşım platformlarına giriş yapmanıza da olanak sağlayarak eksiksiz bir multimedya sistemi sunuyor.
Oyun oynamak başlı başına önem verdiğimiz aktivitelerimizin başında geliyor. İster arkadaşlarımızla istersek de yalnız başımıza oynayalım en keyifli anlarımızı oyuna kendimizi kaptırdığımızda yaşıyoruz. Kendimizi oyunun içinde hissetmek ve oyundan aldığımız keyfi artırmak için genellikle ekipmanlarımızın eksiksiz olmasını istiyoruz. Bu nedenle konsolun yanı sıra, televizyonun oyunun hızına yetişebilecek kalitede ve bizi içeride tutacak gerçek renkleri gösterdiğinden emin oluyoruz. Ayrıca oyun oynarken saatlerce oturduğumuz için koltuğumuza da ayrı bir özen gösteriyoruz.
Video oyunlarının gelişmesi ve yaygınlaşması sonucu her geçen yıl daha fazla kullanıcı oyun dünyasına giriş yapıyor. Bu da oyun konsolları konusunda daha fazla şeye ihtiyaç doğuyor. Bu ihtiyaçların başında da, temel ekipmanların dışında bizi rahat ettiren ve genel olarak oyun konsolu deneyimimizi üst seviyeye çıkartan konsol aksesuarları yer alıyor. Çoğunlukla ekipman ihtiyacımızı tamamladıktan sonra aksesuarlara yönelmeye başlıyoruz. Aksesuar malzemeleri de ihtiyaca göre şekilleniyor ve piyasadaki çeşitliliği artıyor. Bu durum hangi aksesuara ihtiyacımız olduğu ya da hangisini almamız gerektiği konusunda kararsız kalmamıza neden oluyor.
İşte oyunseverler için birkaç aksesuar önerisi:
Gamepad
Her oyun konsolu beraberinde standart gamepad ile birlikte geliyor. Gamepad sayısı her konsol için belli bir standartta belirleniyor ve bu da bir ya da iki tane oluyor. Ancak gamepad’lerin sadece sayısı değil tasarımı da standart yapıda. Oyun konsolu üreticisinin belirlediği bir tasarım olduğu için bu herkese göre uyumlu olmayabiliyor.
Gamepad, oyun deneyimimizi doğrudan etkileyen en önemli ekipman denebilir. Kendi elimize uygun, estetik ve ergonomik yapıda bir gamepad ile standart üretilen bir gamepad arasında çok büyük farklar olabiliyor. Eğer oyun oynarken zorluk yaşıyorsanız ya da rahat edemiyorsanız ilk bakmanız gereken aksesuarın gamepad olması gerekiyor.
Oyun konsolu için bir gamepad ihtiyacınız bulunuyorsa, öncelikle üç farklı türden ihtiyacınız olana karar veriyorsunuz. Bunlardan biri, normal gamepad olarak geçen, üzerinde oyun tuşlarının ve yönlendirme çubuğunun bulunduğu genel gamepad’ler. Diğer gamepad’ler ise biraz daha özel kullanıma giriyor. Mesela, eğer araba yarışı tutkunuysanız ve en çok bu tarz oyunları oynuyorsanız direksiyon gamepad’leri tercih edebiliyorsunuz. Bunun dışında uçak simülasyonu oyunlarını daha çok seviyorsanız joystick tarzında bir gamepad, sizin daha çok işinize yarayabilir.
Doğru gamepad seçimi yaparken hangi oyunu daha çok sevdiğinizin yanı sıra elinize en uygun tasarıma hangisinin sahip olduğuna da bakmalısınız. En rahat oyun deneyimini hangisi yaşatıyorsa ona göre bir seçim yapmanız daha faydalı olacaktır.
Nintendo Switch Taşınabilir Çanta
Video oyunlarından kopmak istemeyenlerin tercihi olan Nintendo Switch ile gittiğiniz her yerde istediğiniz zaman oyun oynama keyfini tadabiliyorsunuz. Oyunlarından uzak kalmak istemeyen kullanıcıların tercihi olan taşınabilir oyun konsollarından biri de Playstation Portable oluyor. Ancak bu taşınabilir cihazları bekleyen bazı riskler de bulunuyor. Tüm diğer cihazlar gibi her türlü çizilme, üzerinde pürüzlenme ve hatta kırılma gibi sorunlar yaşanabiliyor. Taşınabilir oyun konsollarımızı genellikle çantamızda ya da cebimizde yaşıyoruz. Aynı yerde bulunan diğer eşyaların sürtünmesinden kaynaklı ve elimizde oyun oynarken düşürme gibi durumlarda cihaz hasar alabiliyor. Bundan kurtulmanın en etkili yolu ise, onu bir çantanın içerisinde muhafaza etmek.
Bu ihtiyacın çözümü olarak üretilen Nintendo Switch taşıma çantasını hem Nintendo Switch hem de Playstation Portable sahipleri tarafından güvenle kullanılabiliyor. Taşıma çantası, cihazın üzerinde oluşabilecek hasarlara karşı korurken, aynı zamanda toz önleyici fonksiyonu da bulunuyor. Bu sayede her kullanım öncesi taşınabilir konsolunuzu temizlemek zorunda kalmıyorsunuz. Tozdan dolayı oluşabilecek performans düşüklüğünün de önüne geçmiş oluyorsunuz.
Nintendo Switch taşıma çantasının çok fonksiyonlu özelliğe sahip modelleri de oldukça fazla tercih ediliyor. Bu çantaların içerisinde konsolunuz için ihtiyacınız olan ekran koruyucuları, silme bezleri, kulaklık bölümü ve koruyucu kılıflar gibi ekstralar bulunuyor. Böylece konsolunuzun ve aksesuarlarının güvenliğini daha etkili bir şekilde sağlamış oluyorsunuz.
Playstation Şarj Standı ve Şarj İstasyonu
Elektronik cihazlarımızı kullanırken en sevmediğimiz şeylerin başında şarjının bitmesi geliyor. Oyun keyfimiz yarıda kaldığı gibi, şarj olana kadar da uzak kalıyoruz. Ancak oyun tutkunlarının bu ihtiyacı şarj istasyonu ve standları ile büyük ölçüde çözülebiliyor.
Playstation şarj standı, hem playstation cihazınızın hem de konsollarının bir arada şarj olmasını sağlıyor. Oldukça pratik bir cihaz olan şarj standı, iki adet konsol ve Playstation için özel bölmelere sahip olarak üretiliyor. Cihazın tabanında yer alan sarj standı PS5 cihazlarına uyumlu olarak geliştiriliyor. Bunun hemen önünde ise konsolların şarj olabileceği iki adet bölüm yer alıyor. Her iki bölüm de cihazlarla uyumlu şarj giriş noktaları içeriyor. Şarj standları genellikle USB bağlantı noktası kullanarak güç alıyor. Bu sayede ekstra bir güç kaynağı aramanıza da gerek kalmıyor. Özellikle USB 3.0 bağlantı özelliği bulunan şarj standları, diğerlerine göre çok daha hızlı şarj oluyor.
Elektronik cihazlar şarj olurken çok fazla ısınma sorunu çıkarıyor. Özellikle Playstation şarj standı gibi tek bir yerde birden fazla cihaz şarj ettiğinizde ısınma sorunu daha çok yaşanıyor. Playstation şarj standında bu sorunun önüne geçebilmek için fan sistemi de bulunuyor. İkili fan sistemi sayesinde oyun konsolunuzu şarj ederken etkili bir hava akışı sağlıyor. Fan sisteminin hız ayarı olan modellerinde istediğiniz seviyede çalıştırma imkanınız oluyor.
Şarj istasyonları, stand kadar geniş bir kapsam içermiyor. Sadece konsolların şarj olmasını sağlayacak alanı bulunuyor. Kablosuz özelliğe sahip olduğu için gittiğiniz her yere rahatlıkla götürebiliyorsunuz. İçerisinde yer alan bataryalarla kullanıyorsunuz. Bu sayede şarj etmek için mutlaka bir elektrik kaynağı aramıyorsunuz. Ayrıca şarj göstergesi olan cihazları tercih ettiğinizde, konsolların durumunu da görebiliyorsunuz. Şarj istasyonları genellikle sadece PS5 için üretilmiyor. Bunun yanında Xbox One gibi diğer oyun konsolları için de kullanabiliyorsunuz. Hangi markalarla uyumlu olduğunu, satın almadan önce incelemeniz çok büyük fayda sağlıyor.
Bir şarj istasyonu ya da standına sahip olduğunuzda, oyun oynamadığınız anlarda şarja takmanız cihazı daha verimli kullanmanızı sağlıyor. Bu sayede her kullandığınızda şarj olmuş cihazlarınız oluyor. Böylece oyun keyfiniz bir şekilde devam edebiliyor.
Kablosuz Kulaklık
İster oyun konsolunda istersek de bilgisayarlarımızda oynayalım, oyun oynarken en çok ihtiyaç duyduğumuz akseuarların başında kulaklık geliyor. Kulaklık sayesinde dışarıya ses gitmiyor ve ayrıca oyunlara tam olarak konsantre olabiliyorsunuz. Mikrofonlu kulaklık tercih ettiğinizde, çevrimiçi oyunlar oynarken arkadaşlarınızla sürekli iletişim halinde olabiliyorsunuz.
Oyun oynarken saatlerin nasıl geçtiğini anlamıyoruz ve çok uzun süreler oyunun başında kalıyoruz. Kablosuz kulaklık almaya karar verdiğinizde bunu da göz önünde bulundurarak, kulağınız için en uygun ve konforlu olan modeller arasından tercih yapmanız oyun deneyiminizi artırmak konusunda oldukça fark yaratıyor.
Siz de en iyi oyun konsollarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.