Yeni bir telefon alırken tercihi genel olarak daha önceki kullanım pratikleri, telefondan beklentiler, çevreden gelen öneriler ve geçmiş deneyimler belirliyor. Apple ise bu noktada iPhone telefonlar ile kullanıcılar için özellikle “kullanım kolaylığı” açısından iyi bir alternatif olarak piyasada kendi yerini çoktan almış durumda.

Ortalama olarak telefonlarla çok ilgisi olmayan bir iPhone kullanıcısı ise genellikle, telefonun sahip olduğu hayat kolaylaştıran birçok çok bilinmeyen özellikleri konusunda habersiz. Bunun en büyük sebebi ise, günümüzde akıllı telefonların gelişen teknoloji ile son derece güçlü ve karmaşık bir hal alması. Her gün kullandığımız iPhone cihazımızın aslında sahip olduğu ve bizim bilmediğimiz birçok özelliği var. Bu özelliklerden yararlanarak aslında telefonumuzu çok daha verimli kullanmamız ve hayatımızı kolaylaştırmamız mümkün olabilir. iPhone kullanıcıları için iOS işletim sisteminin 5 az bilinen özelliği şöyle:

iOS İşletim Sisteminin Az Bilinen 5 Yararlı Özelliği:

Bilinmeyen Numaraları Sessize Almak

Günümüzde telefon numaralarımıza sahip olan kurumların sayısı çok artmış durumda. Her ne kadar “Kişisel Verileri Koruma Kanunu” biz kullanıcıların kişisel veri haklarını korusa da; izinsiz ve yasal olmayan yollarla yapılan istenmeyen aramalar maalesef kontrolden çıkmış halde devam ediyor. Telefon dolandırıcılığı ise gün geçtikçe yeni boyutlar kazanıyor. Özellikle kurumları taklit ederek yapılan aramalar; fark edilmediğinde ve tuzağa düşüldüğünde; bizlere çok zor zamanlar yaşatabiliyor.

Tüm bu sebeplerle gerçekleşen ve rahatsız eden bu aramaların sıklığı ise bazen sinirimizi bozabiliyor. Hatta önemli bir işle meşgulken odaklanmamıza dahi engel olabiliyor. Zaman zaman bulunduğumuz mekanlarda ya da bir toplantının ortasında bizi zor durumda bırakabiliyor.

Yaşanan bu gibi durumları önlemek açısından, telefonlarımızı genellikle sessiz modunda kullanmayı tercih ediyoruz. Ayrıca rahatsız eden numaralardan gelen bu tip aramaları sessize de alabilmeniz mümkün. Telefonunuz, bulunan bu özelliği açtığınızda kişiler listenizde kayıtlı olmayan numaralardan gelen aramaları doğrudan sessize alır; ayrıca titreşim özelliğini de devre dışı bırakır. Bu özellik aktif olduğunda gelen çağrılar son aramalar listenizde ve bildirim ekranınızda görünür. Önerimiz, bu özelliği açmadan önce önemli kişileri rehberinize kaydetmeniz. Aksi halde sizin için önemli olan bir aramayı kaçırmanız muhtemel.

Kameradan veya Fotoğraflardan Metin Tanımlama

iOS işletim sisteminin hayat kolaylaştıran ve az bilinmeyen özelliklerinden biri de kamera ve fotoğraflar aracılığı ile metin tanımlamak… Telefonunuzun kamera uygulamasını açtıysanız, kamerayı içerisinde metin bulunan bir yere doğrulttuğunuzda ekranın sağ alt kısmında sarı bir çerçeve simgesi çıktığını göreceksiniz. Bu sarı çerçeve simgesine dokunduğunuzda kamera, çekim yaptığınız alanda tespit ettiği metin görselini dondurur. Bu işlemin ardından ise taranan metni kopyalayabilir, çeviri yapabilir veya kişilerinizle çok pratik bir şekilde paylaşılabilir.

Bu özelliğin daha da iyi olan tarafı ise aynı zamanda galerinizde mevcut bulunan fotoğraflarda da kullanabilir olması. İçerisinde metin bulunan fotoğraflarınızın yine sağ altında çıkan simgeye dokunduğunuzda fotoğraf içerisinde bulunan metin vurgulanıyor, metnin üzerine basılı tuttuğunuzda ise yine çeviri, kopyalama ve ileti gibi işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebiliyorsunuz.

ios isletim sisteminin 5 az bilinen ozelligi teknosa

Pusula Özelliğinin Bilinmeyen Yönü

iOS işletim sisteminin bilinmeyen özellikleri hayatımıza ciddi anlamda kolaylık sağlıyor. Bu kolaylıklardan bir diğeri ise bu işletim sistemine sahip telefonların sahip olduğu su terazisi özelliği. Birçok iPhone kullanıcısı telefonunda bir su terazisi bulunduğundan habersiz. Bu özelliği kullanarak çerçevelerinizi veya raflarınızı doğru astığınızdan emin olabilirsiniz. Özelliği kullanmak için pusula uygulamasını açıp ekranı sola kaydırmanız yeterli, su teraziniz kullanıma hazır.

Daha Verimli Hesap Makinesi Kullanımı

iPhone cihazınızın hesap makinesi özelliğini kullanırken bir rakamı yanlış girdiğinizde yanlış girilen basamağı silmek için bir tuş bulunmuyor. Ekranda bulunan C tuşuna bastığınızda ise yanlış girmiş olduğunuz rakam yerine bütün işlem siliniyor ve baştan başlamak durumunda kalıyorsunuz. Hesap makinesini bu şekilde kullanmak oldukça can sıkıcı oluyor. Evet yanlış girilen rakamı silmek için bir tuş yok ancak iPhone cihazınız yine de bu özelliğe sahip. Yanlış girdiğiniz rakamı silmek için, ekranda soldan sağa parmağınızı kaydırmanız yeterli, kaç kez kaydırma işlemi yaparsanız o kadar rakam da işleminizden silinmiş oluyor böylece bütün işlemi silip baştan başlamak yerine yalnızca yanlış girilen rakamları silebilirsiniz.

Uzatılmış Ekran Görüntüsü Almak

Telefonlarımız artık hayatımızın her anında yer alıyor. Özellikle günümüzde telefonlar, kullandığımız diğer cihazların özelliklerini de barındırdıklarından genellikle bütün işlerimizi telefonumuz aracılığı ile gerçekleştiriyoruz. Bazen önemli bir belge veya unutmamamız gereken bilgilerin ekran görüntüsünü almak ve galerimize kaydetmek veya başkalarına iletmek bizim için önem taşıyor. Örneğin bizim için önemli olan bir blog yazısını kaydetmek istiyoruz ancak yazı uzunluğundan kaynaklı tek ekran görüntüsüne sığmıyor bizde bunun için genellikle ekranı aşağı kaydırarak sırayla 4-5 tane ekran görüntüsü almak durumunda kalıyoruz.

Birçoğumuz bilmese de iOS işletim sistemine sahip olan cihazlarımız uzun yazılar veya uzun belgeler için uzatılmış ekran görüntüsü alma özelliğine sahip. Bu özellik telefonlarımızın depolama alanını da daha verimli kullanmamız açısından bizlere yardımcı oluyor. Bu özelliği kullanmak için ekran görüntüsü almak istediğiniz sayfada ilk olarak her zaman gerçekleştirdiğiniz adımları izlemeniz yeterli. Ekran görüntüsünü aldığınız zaman ise ekranın sol altında çıkan ön izleme görüntüsüne tıklayıp ardından ekranın sağ üstünde yer alan, tam sayfa seçeneğini seçtiğinizde tek ekran görüntüsü ile bütün sayfayı galerinize kaydedebilir veya PDF olarak dosyalarınıza aktarabilirsiniz.

En iyi iOS işletim sistemine sahip telefonları incelemek için  buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
iphone xr ozellikleri teknosa
Devamını Oku

iPhone XR Özellikleri

Her yıl Apple’ın yeni piyasaya süreceği telefon modelleri merakla beklenirken daha önce çıkmış telefonlara ilgi de azalmıyor. Daha…
oppo a52yi yakindan taniyin teknosa
Devamını Oku

Oppo A52’yi Yakından Tanıyın

Oppo, son dönemde piyasaya sunduğu yeni akıllı telefonlarla dikkatlerini üzerine çekmeye devam ediyor. Oppo A52 telefonlar tek bir…
karekod nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Kare Kod Nasıl Kullanılır?

Akıllı telefon kullanımı artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası diyebiliyoruz. Akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte mobil teknoloji alanında da…
iPad 8 Nesil Teknosa
Devamını Oku

iPad 8. Nesil İncelemesi

Apple’ın ince ve hafif 8. Nesil iPad’i neredeyse bir önceki modeliyle benzer görünüyor. Apple, iPad modellerinde dış görünüşü…
nfc nedir teknosa
Devamını Oku

NFC Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günlük iletişimimizden bankacılık işlemlerimize, sağlık uygulamalarından alışverişe kadar mobil cihazlarımızı her geçen gün daha fazla kullanıyoruz. Bu kullanıma…
iPhone 13 Pro Max teknosa
Devamını Oku

iPhone 13 ve iPhone 13 Pro Max Özellikleri

Her sene teknoloji tutkunlarının merakla beklediği konuların başında iPhone akıllı telefonların yeni modellerinin hangi özelliklere sahip olacağı geliyor.…