Mobil cihazlar, günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda, bu da kişisel bilgilerimizi ve dijital varlıklarımızı koruma ihtiyacını doğru orantılı bir şekilde artırıyor. Ancak dijital çağda güvenlik, yalnızca veri koruma değil, aynı zamanda kişisel mahremiyetimizin de önemli bir unsuru haline geldi. Bu nedenle çevrim içi tüm etkinliklerimizin koruma altında olması oldukça önemli. Örneğin Android işletim sistemi güvenlik konusunda kullanıcılarını korumak için pek çok özelliğe sahip. Mobil cihazlarımız, kişisel fotoğraflarımızdan hassas banka bilgilerimize kadar geniş bir yelpazede kişisel verilere ev sahipliği yaptığından sıkı güvenlik önlemleri almamız gerekebilir. Android’in güvenlik önlemleri ise bu verileri kötü niyetli yazılımlar ve saldırılara karşı korumak adına tasarlandığından bu işletim sistemine sahip cihazları güvenle kullanmanız mümkün. Çünkü Android’in gelişmiş güvenlik özellikleri, kullanıcıların bilgilerini ve cihazlarını koruma amacı taşır. Peki, Android güvenlik seçenekleri neler? Gelin Android cihazlarınızın sahip olduğu güvenlik özelliklerini yakından inceleyelim.

Kilitleme ve Şifreleme

Dijitalleşmenin merkezinde yer alan ve cihazlarımızı etkin kullanmamızı sağlayan Android işletim sistemi kullanıcılarını güvende tutmak adına etkili bir kilitleme ve şifreleme sistemine sahiptir. Örneğin ekran kilidi Android güvenlik özelliklerinden biridir. Android, çeşitli yöntemlerle cihazları kilitleme imkanı sunar. Tercihlerinize bağlı olarak PIN kodu, desen, parmak izi veya yüz tanıma gibi yöntemleri seçebilirsiniz. Bu önlemler, cihazın fiziksel olarak elde bulundurulması haricinde, sadece sahibinin erişimine izin verir, böylece kişisel verileriniz güvenle korunur.

Android aynı zamanda depolama birimlerini şifreleyerek kullanıcı verilerini ek bir koruma katmanına alır. Depolama şifreleme özelliği cihazın kaybolması veya çalınması durumunda içerideki verilere izinsiz erişimi önler. Hassas bilgileriniz, şifrelenmiş depolama birimi içinde güvende tutularak güvenlik endişelerinizi en aza indirir.

Google Play Protect

Mobil cihazlarımızı özelleştirmek, işlevselliğini artırmak amacıyla kullandığımız uygulamalar, Android işletim sistemi üzerindeki Google Play Store’dan indirilir. Bu noktada devreye giren ve kullanıcı güvenliğini üst seviyeye taşıyan bir koruma kalkanı olan “Google Play Protect”, Android kullanıcıları için güvenilir deneyim sunar.

Google Play Protect, Google Play Store’dan indirilen uygulamaların güvenliğini sağlamak üzere tasarlanmış hizmettir. Sistem, uygulama mağazasında bulunan milyonlarca uygulama arasından potansiyel kötü amaçlı yazılımları tespit eder, önleyici tedbirler alarak sizi olası tehditlerden korur. Peki Google Play Protect nasıl çalışır?

Google Play güvenlik kontrolü, her uygulamanın içeriğini detaylı bir şekilde tarayarak potansiyel zararlı içerikleri tespit eder. Tarama süreci, uygulamanın gizlilik politikalarından, güvenlik sertifikalarına kadar pek çok faktörü içerir. Eğer bir uygulama, güvenlik standartlarına uymuyor veya zararlı içerik içeriyorsa Google Play bu uygulamayı önermez ve potansiyel riskler konusunda uyarıda bulunur.

Hizmet, sürekli olarak güncellenen veri tabanı ve gelişmiş algoritmalar kullanarak potansiyel risklere karşı uyarır. Böylece, bilinmeyen ve zararlı uygulamalara karşı savunma mekanizması oluşturarak dijital varlıklarınızın korunmasını sağlar. Böylece Android ekosistemindeki uygulamaları güvenle indirerek kullanabilirsiniz.

Güncelleme Politikaları

Android işletim sistemi, cihazlarınızı güvenle kullanabilmeniz için düzenli güvenlik güncellemeleri sağlar. Güncellemelerin her biri üreticiler / operatörler tarafından yapılan bir iş birliğiyle gerçekleşir, potansiyel güvenlik açıklarını kapatmaya çalışır.

Güncelleme politikaları, Android cihazlarını sürekli olarak güncel ve güvende tutmak için hayati rol oynar. Üreticiler ise cihazlarını mümkün olan en güvenli hale getirmek adına düzenli aralıklarla güvenlik güncellemeleri sağlar. Güncellemeler hem işletim sistemi üzerindeki güvenlik açıklarını kapatmayı hem de cihazın performansını artırmayı hedefler.

Operatörler ise bu güncellemeleri kullanıcılara dağıtarak cihazların güvenlik standartlarını sürekli yükseltir. Böylece sadece en son teknolojiye sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda güncel güvenlik önlemleriyle korunarak dijital dünyada güvenle gezinebilirsiniz.

Uygulama İzinleri

Android işletim sistemi, kullanıcı güvenliği ve mahremiyeti için gelişmiş izin sistemini benimser. Sistem, uygulamaların belirli kaynaklara erişimini düzenleyerek kişisel bilgilerinizi korurken kontrolü size bırakır. Her uygulamanın, kamera, mikrofon, konum gibi belirli kaynaklara erişimi olabilir. Android’in izin sistemi de bu erişim taleplerini size sunar ve her uygulama tarafından talep edilen izinleri onaylama veya reddetme seçeneği verir. Böylece uygulamaların hangi kaynaklara erişebileceğini belirleme konusunda tam kontrol sahibi olabilirsiniz.

İzin sistemi, potansiyel gizlilik ihlallerine karşı korur ve istenmeyen veri paylaşımlarını engeller. Kısaca uygulama izinleri, Android kullanıcılarına dijital dünyada kendilerini güvende hissetmeleri için kontrol mekanizması sağlar. Uygulamaların ne tür verilere erişebileceğini bilerek güvenliğinizi en üst seviyede tutabilirsiniz.

Find My Device (Cihazımı Bul)

Find My Device, Android kullanıcıları için tasarlanmış güvenlik odaklı hizmettir. Kaybolan veya çalınan cihazlarınızı bulmak, korumak amacıyla kullanılan servis, pek çok etkili güvenlik özelliğine sahiptir. Hizmet, öncelikle kaybolan cihazınızın yerini tespit etmenize olanak tanır. Cihazınızın nerede olduğunu harita üzerinde görebilir ve gerektiğinde bu konumu paylaşabilirsiniz. Ayrıca, cihazınızın çalınması durumunda cihazın kilidini uzaktan aktive edebilir, cihazınızdaki verilere güvenlik önlemleri ekleyebilirsiniz.

Find My Device’in diğer güçlü özelliği ise çalınan cihazı çaldıran kişinin bilgilerini kaydetme yeteneğidir. Böylece cihazın son kullanıcısının kim olduğunu belirlemeye yardımcı olarak yetkililerin bilgilere erişimini sağlayabilir. Ayrıca, uzaktan cihazınızdaki verileri silme özelliği de mevcuttur. Eğer cihaz çalınır ya da kaybolursa kişisel bilgilerinizi silerek koruyabilirsiniz.

Güvenli Başlangıç (Secure Boot)

Güvenli Başlangıç, cihazın çalıştırılabilir yazılımlarını kontrol ederek sadece güvenilir ve imzalanmış yazılımları başlatmasını sağlayan önemli Android güvenlik özelliğidir. Çünkü cihazın açılış sürecinde devreye girer. Cihaz her başlatıldığında işletim sistemi ve diğer yazılımlar gibi önemli bileşenlerin yalnızca üretici veya güvenilir kaynak tarafından imzalanmış olup olmadığını kontrol eder. Eğer yazılım güvenilir kaynak tarafından imzalanmamışsa Güvenli Başlangıç devreye girerek cihazın başlatılmasını engeller.

Cihazın potansiyel zararlı yazılımlardan veya değiştirilmiş yazılımlardan korunmasına yardımcı olur. Ayrıca, güvenilir ve doğrulanabilir başlangıç sürecine sahip olmanızı sağladığından siber tehditlere karşı koymak için güçlü bir araç sağlar.

Google SafetyNet

Android cihazların güvenliğini değerlendiren API (Uygulama Programlama Arayüzü) olarak öne çıkan Google SafetyNet, uygulamaların cihazın güvenli olup olmadığını kontrol etmelerine olanak tanır, böylece güvenilir dijital deneyim yaşayabilirsiniz.

SafetyNet API, Android uygulamalarına, cihazın root edilip edilmediğini (rooted), doğrulanmış başlatma sürecine sahip ve genel olarak güvenli durumda olup olmadığını kontrol etme yeteneği sağlar. Eğer cihazın güvenliği tehlikedeyse veya root edilmişse, uygulamalar bu bilgiyi alarak gerekli önlemleri alabilirler. API, özellikle finansal / güvenlik odaklı uygulamalar ve diğer hassas verilerle çalışan appler için önemli bir özelliktir.

Gelişmiş Dosya Güvenliği

Android 10 ve sonraki sürümleri, Gelişmiş Dosya Güvenliği adında, dosya / medya içeriklerinizi daha iyi kontrol etmenizi sağlayan önemli bir özellik sunar. Bu özellik, dosyalarınızı güvenli şekilde saklamak / paylaşmak için daha fazla kontrol sağlar. Özellikle gizli veya hassas içeriklere sahip dosyaların güvenliğini artırmak amacıyla tasarlanmıştır.

Gelişmiş Dosya Güvenliği, dosya / medya içeriklerinizi şifrelemek, parola koruması eklemek, belirli uygulamalara erişimi kontrol etmek gibi önlemler alabilme imkan tanır. Böylece, cihazlarınızdaki dosyaların güvenliğini kişiselleştirilmiş seviyede yönetebilirsiniz. Ayrıca, bu özellik sayesinde belirli uygulamaların gizli içeriklere erişmesini sınırlayabilir, bu dosyaların yalnızca güvenilir, belirlenmiş uygulamalar tarafından kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

Scoped Storage

Android 10’dan itibaren, uygulamaların dosyalara erişimini daha kontrollü hale getiren depolama modeli Scoped Storage’dir. Modelin amacı ise daha güvenli dosya yönetimi sağlamaktır. Uygulamaların cihazın genel depolama alanına geniş erişim sağlamak yerine, belirli uygulama için ayrılan kapsamlı, izole depolama alanı oluşturulmasını öngörür. Böylece uygulamaların diğer uygulamaların verilerine müdahale etme olasılığı minimize edilir.

Scoped Storage, uygulamaların kendi dosya alanları dışındaki dosyalara erişimini kısıtlar ve her uygulamanın kendi kapsamında (scope) kendi dosya alanını yönetmesini sağlar. Kısıtlı alan ise daha iyi bir gizlilik ve güvenlik deneyimi yaşamanızı sağlar.

Model aynı zamanda dosya / medya içerikleri üzerinde kontrol yeteneklerinizi artırır. Uygulamalar, kullanıcı izni olmadan rastgele dosyalara erişemez, dosya sistemine izinsiz müdahaleler önlenir. Android ekosistemini daha güvenli, şeffaf hale getirerek veri güvenliğinizi ön planda tutar.

Biometric Authentication (Biyometrik Kimlik Doğrulama)

Biyometrik kimlik doğrulama, Android cihazlarında kullanıcıları daha güvenli bir şekilde tanımlamak için biyolojik özellikleri kullanma prensibine dayanır. Geleneksel parola veya PIN kodları yerine parmak izi, yüz tanıma ve iris tarayıcıları gibi fiziksel özellikleri kullanarak cihazlara güvenli erişim sağlar. Örneğin parmak izi tarayıcıları, parmak izinizi okuyarak benzersiz biyometrik şablona dönüştürür. Hızlı, güvenilir bir kimlik doğrulama yöntemidir. Öte yandan yüz tanıma, yüz özelliklerinizi analiz ederek kimliğinizi doğrular. Gelişmiş algoritmalar sayesinde yüz tanıma, çeşitli açılardan ve farklı ışık koşullarında da güvenilir şekilde çalışabilir.

Iris tarayıcıları ise göz irisini tarayarak benzersiz kimlik belirler. Iris tanıma, yüksek doğruluk seviyeleri ve güçlü güvenlik sağlar. Ancak, genellikle parmak izi, yüz tanıma kadar yaygın değildir. Biyometrik doğrulamaların her biri cihazlarınıza hızlı, güvenli şekilde erişim sağlamanın yanı sıra parolaların unutulmasını önler, güvenlik seviyelerini artırır. Bununla birlikte biyometrik verilerin güvenliği önemli olduğundan genellikle cihazın kendisinde depolanır ve dışarıya açık şekilde paylaşılmaz.

Network Security Configuration (Ağ Güvenliği Yapılandırması)

Ağ güvenliği yapılandırması, Android uygulamalarının internet üzerinden iletişim kurarken kullanabileceği güvenli bağlantıları yöneten sistemdir. Uygulamaların ağ trafiğini korumak, güvenli bağlantıları teşvik etmek ve kullanıcı verilerini güvende tutmak amacıyla tasarlanmıştır. Yapılandırmanın başlıca amaçları ise SSL/TLS sertifikalarını doğrulamalarını sağlamak, özel anahtar pinleme ile sunucu anahtarını güvence altına almak, uygulamaların kullanabileceği bağlantı türleri ve özellikleri belirlemektir. Böylece güvenlik açıklarını minimumda tutarak bilgilerinizi güvenle paylaşmanızı sağlar.

Tüm güvenlik önlemleri Android kullanıcılarına daha kontrollü, güvenli ve düzenli cihaz yönetimi sunarak hem kişisel bilgilerinizi hem de cihazınızı korur. Siz de Android’in bu özelliklerinden yararlanmak isterseniz cihaz alımlarınızda işletim sistemlerini göz önünde bulundurabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
android 11deki guvenlik ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Android 11’deki Güvenlik Özellikleri

Yıllar boyunca Android işletim sistemindeki güvenlik konusu sürekli inişli çıkışlı bir grafik izliyordu. Uygulamaların aşırı sıklıkta izin talep…
xiaomi mi note 10 ozellikleri neler teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Mi Note 10 Özellikleri Neler?

Xiaomi Mi Note 10, üst segment özellikleri içerisinde barındıran orta segmentteki bir akıllı telefon olarak dikkatleri üzerine çekiyor.…
Devamını Oku

E-Nabız Girişi Hakkında Bilgiler

Dünya büyük bir hızla dijitalleşiyor. Artık bütün şirket ve kurumlar dijital dünyada yerini alıyor ve kullanıcılarına istedikleri yerden…
telefon kılıfı nasıl temizlenir
Devamını Oku

Telefon Kılıfı Temizleme?

Gün içerisinde her türlü işimizi halledebildiğimiz akıllı telefonlarımızı hiçbir zaman yanımızdan ayırmıyoruz. Telefonları sürekli elimizde ya da cebimizde…