Eskiden performansları daha düşük olduğu için fazla tercih edilmeyen dizüstü bilgisayarlar, gelişen teknolojiyle beraber en çok kullandığımız cihazlar haline geldi. Her geçen gün işlemci ve grafik gücü daha da yükseliyor ve masaüstü bilgisayarlarda yapabildiğimiz hemen her şeyi yapabilir hale geliyoruz. Dizüstü bilgisayarları kullanım oranımız arttıkça bazı sorunlar da yaşamaya başlıyoruz. Bu sorunlardan en çok karşılaşılanı da aşırı ısınma problemi oluyor. Biz de sizler için dizüstü bilgisayar nasıl soğutulur bu yazımızda anlatacağız.

Dizüstü Bilgisayarınızın Aşırı Isındığını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Dizüstü bilgisayarların kullanımlarından ve bulunduğu ortamdan kaynaklı ısınması kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle bütün dizüstü bilgisayarlar belli bir ısı derecesine kadar tolere edilebilir bir şekilde üretiliyor.

Dizüstü bilgisayarınızın aşırı ısınıp ısınmadığını anlamak için fanın çalışma hızına dikkat etmeniz gerekiyor. Fan, hiç durmadan maksimum güçte çalışmaya devam ediyorsa dizüstü bilgisayarınız çok ısınmış anlamına geliyor.

Bilgisayarınızın donanımları aşırı hızdan zarar görmemek için çalışma hızlarını otomatik olarak düşürüyor. Böyle durumlarda dizüstü bilgisayarınız yavaşlıyor. Aşırı ısınma uzun süre devam ediyorsa bilgisayar parçalarında hasar oluşmaması için kendini ani olarak kapatabiliyor.

Dizüstü bilgisayarınızın ısısını ölçmek için kullanılan bazı programlar da yer alıyor. Bu tarz programları kullanarak bilgisayarınızın hangi bölgesinde daha fazla ısınma var, hızını nasıl etkiliyor gibi bilgileri görebilir, buna göre önlem alabilirsiniz.

Dizüstü Bilgisayarlar Neden Aşırı Isınıyor?

Tüm bilgisayarlarda olduğu gibi dizüstü bilgisayarlar da ısınmaya başlayınca fanın devreye gireceği bir çalışma sistemi ile üretiliyor. Ancak bu fanın yeterli olmadığı durumlar sıklıkla ortaya çıkabiliyor.

Dizüstü bilgisayarınızın hava giriş ve çıkışları için ızgaraları bulunuyor. Bu ızgaraların yetersiz oluşu ya da kapanacak şekilde kullanılması ısınmalara neden oluyor. Ayrıca fanın tıkanması ya da tozlanması, tam performansla çalışmasına engel durumlar oluşturuyor. Fan iyi çalışmadığında da bilgisayarınızda aşırı ısınma başlıyor.

Bunların yanı sıra dizüstü bilgisayarınızı kullandığınız ortam ve kullanım performansınız da ısınmasına büyük oranda etki ediyor. Uzun süre sıcak bir ortamda çalıştığınızda dizüstü bilgisayarınız da kendini soğutamıyor ve aşırı ısınmaya başlıyor. Dizüstü bilgisayarınızda yüksek performans gerektiren programlar çalıştırıyorsanız ya da oyun oynuyorsanız bir süre sonra ısınmaya başlıyor olacaktır. Uzun süreli bu şekilde kullandığınızda aşırı ısınma başlıyor ve dizüstü bilgisayarınız yavaşlamasına neden olabiliyor.

dizustu bilgisayar sogutma teknosa

Dizüstü Bilgisayarınızın Aşırı Isınmasını Önleyip Nasıl Soğutabilirsiniz?

Dizüstü bilgisayar nasıl soğutulur konusunda, Dizüstü bilgisayarınızın aşırı ısındığından emin olduktan sonra bazı basit işlemlerle soğutmaya başlayabiliyorsunuz.

Dizüstü bilgisayarınızı soğutmak için yapmanız gereken en önemli işlem fanı ve hava ızgaralarını temizliyor olmaktır. Hava ızgaralarından giren hava yanında tozları da taşıyor. Bu tozlar zaman içinde birikerek bilgisayarın içindeki hava sirkülasyonuna engel oluyor. Bundan dolayı fan daha fazla çalışmak zorunda kalıyor ve bilgisayarınız aşırı ısınmaya başlıyor.

Fanı ve dizüstü bilgisayarınızın diğer parçalarını temizleyebilmek için içini açmanız gerekiyor. Ancak bunu dikkatli bir şekilde yapıyor olmalısınız. Dizüstü bilgisayarınızın kullanım kılavuzunu okuyarak  açabilir ya da kendinizin yapabileceğinden emin değilseniz yetkili servis ile görüşebilirsiniz.

Soğutma Sistemlerini Temizlemeniz Gerekiyor

Laptop nasıl soğuk tutulur konusunda, soğutma sistemlerini temizlememiz büyük önem taşıyor. Masaüstü bilgisayarların kasasının temizliği için genellikle elektrik süpürgesi kullanılabiliyor. Kasa içerisindeki donanımlar daha dayanıklı olduğu için bilgisayarınızın herhangi bir hasar alması zor bir ihtimal oluyor. Ancak dizüstü bilgisayarların donanımları diğerlerine göre daha hassas yapıda oluyor. Bu nedenle dizüstü bilgisayarınızın içini açtıktan sonra fan ve diğer parçaları temizlerken elektrik süpürgesi kullanmamanız gerekiyor.

Dizüstü bilgisayarınızın içini temizlerken basınçlı hava spreyleri kullanabiliyorsunuz. Bilgisayarınızdaki hava kanallarını açmak konusunda oldukça faydalı oluyor. Bunun için bilgisayar temizliğinde kullanılmak üzere üretilmiş basınçlı hava spreylerine sahip olmanız gerekiyor.

Bilgisayarınızın işlemcisi ve ısı emicileri arasında termal macunlar kullanılıyor. Bu macunlar dizüstü bilgisayarınızın aşırı ısınmasını engelliyor. Bilgisayarınızı açtıktan sonra fanı ve ısı emicileri çıkatıyorsunuz. Pamuklu çubuğun ucunu alkole batırıyorsunuz. Ve bununla fanı güzelce siliyorsunuz. Fanı alkolle temizlediğinizde hem sıcaklığını kısa sürede düşürebiliyor hem de daha uzun süre temiz kalmasını sağlayabiliyorsunuz.

Daha sonra işlemcinin ve ısı emicisinin üzerine termal macundan sürüyorsunuz. Termal macunu düzgün bir şekilde ve sürdüğünüz alanda boşluk kalmadığından emin olacak şekilde sürdüğünüzde çok az miktarda kullanmak yeterli olacaktır.

Dizüstü Bilgisayarınızı Sert ve Düz Bir Zeminde Tutmalısınız

Dizüstü bilgisayar nasıl soğutulur konusunda öneriler verirken cihazın ısınmasına neden olan en önemli sorun hava giriş çıkış deliklerinin kapanması oluyor. Bu yüzden daha fazla çalışıp daha fazla ısınıyor.

Dizüstü bilgisayarların büyük çoğunluğu havayı alttan alarak bilgisayarın içindeki ısıyı dengeleyecek şekilde tasarlanıyor. Bu nedenle pürüzlü ve yumuşak zeminler bilgisayarınızın hava deliklerinin kolayca kapanmasına neden oluyor. Bu ortamda çalışmaya başladığınızda bilgisayarınız kısa sürede ısınmaya başlıyor.

Dizüstü bilgisayarınızı kullandığınız zeminin sert ve düz bir zemin olması havasızlık nedeniye aşırı ısınmasını da önlüyor olacaktır. Bilgisayar masaları ya da laptop tepsileri kullanarak çalıştığınızda ısınma sorunları yaşamıyor ve aşırı ısınmış dizüstü bilgisayarınızın kısa sürede soğumasını sağlıyorsunuz.

Dizüstü bilgisayarlar bize çalışırken hareket özgürlüğü sağladığı için en çok tercih ettiğimiz cihazlar oluyor. Bu nedenle bazen kucağımıza alıp herhangi bir yerde oturarak çalışmaya devam etmek istiyoruz. Ancak yumuşak yüzeylerde olduğu gibi kıyafetler de hava deliklerini kapatan malzemeler arasında yer alıyor. Dizüstü bilgisayarınızda sürekli masada çalışmak istemiyorsanız laptop tepsileri kullanmak hem hareket imkanınızı kısıtlamıyor hem de bilgisayarınızın aşırı ısınmasını önlüyor olacak.

Arka Planda Çalışan Gereksiz Uygulamalar

Bilgisayar kullanırken aynı anda birden fazla iş yapabiliyoruz ya da sırayla yapsak bile kapattığımız program arka planda çalışmaya devam edebiliyor. Bunun yanı sıra bilgisayarlardan mesajlaşma uygulamaları, hava durumları gibi eklentiler de hiç ihtiyacımız yokken çalışmaya devam ediyor.

Arka planda çalışan gereksiz uygulamalar küçük ve önemsiz gibi gözükse de, bilgisayarın işlemcisinin tamamını kullanmasına neden oluyor. İşlemci uzun süre tam kapasite çalıştığında da ısınmaya başlıyor. Bu nedenle bilgisayarınızın arka planında sürekli olarak çalışan uygulamaları düzenli olarak kontrol etmeniz gerekiyor. Gereksiz olanları kapattığınızda hem bilgisayar performansınız artıyor hem de ısınma sorununun önüne geçmiş oluyorsunuz.

Düzenli Virüs Taraması ve Temizliği Yapmanız Gerekiyor

Dizüstü bilgisayarınızda virüs temizliğine başlamadan önce sistemde yüklü olan yazılım listesini açarak kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer tanımadığınız bir yazılıma rastlarsanız ne işe yaradığını araştırdıktan sonra silmeniz faydalı olacaktır. Bu işlemden sonra antivirüs programı yükleyerek temizlik yapmaya başlayabilirsiniz.

Antivirüs programını yükledikten sonra bilgisayarınızın internet bağlantısını kesmeniz gerekiyor. Virüs temizliğinden önce bilgisayarınızı güvenli modda başlatıyorsunuz. Programın içerisinde yer alan disk temizleme özelliğini de etkinleştirerek bilgisayarın içerisindeki tüm geçici dosyaların silinmesi önemli olacaktır. Çünkü bazı virüsler bilgisayar açıldığı anda harekete geçmesi için tasarlanıyor ve bunlar genellikle geçici dosyaların içinde barınıyor. Bu nedenle tam bir temizlik için tüm geçici dosyaların silinmesi gerekiyor.

Bu işlemlerden sonra antivirüs programının virüs tarama ve temizleme özelliğini çalıştırıyorsunuz. Dizüstü bilgisayarınızdaki tüm dosyaları tarayarak bulunan virüsler ya temizlenecek ya da karantinaya alınıyor olacaktır. Bu işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra dizüstü bilgisayarınızı kapatıp tekrar açtığınızda bilgisayarınızı üzerindeki birçok yükten kurtarmış oluyorsunuz.

Bir Soğutucu Sahibi Olmalısınız

Laptop nasıl daha iyi soğutulur derken en iyi alternatiflerden biri de soğutucular oluyor. Dizüstü bilgisayar kullanırken hem hareket özgürlüğünüzü kaybetmemeniz hem de aşırı ısınma sorunu yaşamamanız için piyasada laptop soğutucu modelleri yer alıyor. Bu soğutucular düz bir kullanım yüzeyi sağladığı için hava deliklerinin kapanmasına neden olmuyor. Ayrıca içerisinde yer alan fanlar sayesinde bilgisayarınıza ekstra fan desteği sağlıyor.

Bir laptop soğutucu satın almadan önce dizüstü bilgisayarınızın hava akışını kontrol etmeniz gerekiyor. Dizüstü bilgisayarların çoğunluğu alttan hava alacak şekilde üretiliyor. Havayı emen özelliğe sahip soğutucu aldığınızda ters etki yapıyor olacaktır.

Dizüstü bilgisayarınızın hava delikleri altta yer alıyorsa serin havayı yukarı üfleyen laptop soğutucuları satın almak yarar sağlıyor olacaktır. Fazla güç tüketmeyip ısıyı emen pasif soğutucular da aynı şekilde etkili kullanılabiliyor.

Aşırı Isınma Sorunu Devam Ediyorsa Ne Yapmalısınız?

Bazen aldığınız tüm önlemlere rağmen dizüstü bilgisayarınızın aşırı ısınma sorunu devam edebiliyor. Eğer bilgisayarınız çok eskiyse artık emekliye ayrılmak istiyor olabilir. Yeni bir bilgisayar için bütçe ayarlaması yapmaya başlamanız gerekecektir.

Bilgisayarınız o kadar eski bir model değilse yetkili servisiyle görüşüp kontrol ettirebilirsiniz. Bilgisayarınızın donanımlarıyla ilgili teknik bir problem olabilir. Bunu en iyi yetkili servis tespit ediyor olacaktır.

Yukarıda dizüstü bilgisayar nasıl soğutulur anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi dizüstü bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
nikola tesla icatlari teknosa
Devamını Oku

Nikola Tesla İcatları

Şüphesiz bilim dünyasındaki en sembol isimlerden biri olan Nikola Tesla, 1856 yılında günümüz Hırvatistan’ında doğdu. Babası Milutin, Sırp…
En iyi 10 projeksiyon cihazı
Devamını Oku

En İyi 10 Projeksiyon Cihazı

Projeksiyon cihazları özellikle ofiste sunum yaparken sıkça kullanılan ekipmanlardan biridir. Ayrıca son dönemlerde evlerde sinema keyfi yapmak için…
Airtag Nedir? Ne İşe Yarar?
Devamını Oku

Airtag Nedir? Ne İşe Yarar?

Sık sık anahtarlarınızı ya da çantanızı bıraktığınız yeri hatırlamıyorsanız Apple AirTag tam size göre olabilir. Çünkü Apple’ın geliştirdiği…
isitici cesitleri neler teknosa
Devamını Oku

Isıtıcı Çeşitleri Neler?

Alan ısıtıcıları, tüm evinizin termostatını açmadan tek bir odayı ısıtmanın mükemmel bir yolu olabilir. Bu küçük portatif ısıtıcılar…