Hayatımızın hemen her noktasında bilgisayarlara ihtiyaç duyuyoruz. Bilgisayarlar en çok ihtiyaç duyduğumuz teknolojik cihazların başında geliyor. Gelişen teknolojinin sonucu olarak artık tüm teknolojik cihazlarımızı yanımızda taşıyabiliyoruz. Bilgisayarlarımızı da yanımızda taşıma ihtiyacımızdan kaynaklı olarak dizüstü bilgisayar kullanımı gün geçtikçe daha fazla artıyor. Bütün teknolojik cihazlarda olduğu gibi dizüstü bilgisayarların da belli bir ortalama kullanım ömrü bulunuyor. Ancak bu ömrü daha çok bizim kullanım şeklimiz uzatıyor ya da kısaltıyor. Dizüstü bilgisayarınızda bazı önemli noktalara dikkat ettiğinizde ömrü hiç beklemediğimiz kadar uzayabiliyor. Bu yazımızda dizüstü bilgisayarınızın ömrünü nasıl uzatırsınız anlatmaya çalışacağız.

Serin Yerde Muhafaza Etmek Daha Uzun Bir Ömür Sağlıyor

Tüm elektronik cihazların en büyük düşmanlarından biri aşırı ısı oluyor. Aşırı ısı iki şekilde bilgisayarınızı etkiliyor.

Bunlardan birincisi dizüstü bilgisayarınızı çok sıcak ortamlarda kullanmaya devam etmektir. Dizüstü bilgisayarınız sürekli dışarıdan bir sıcaklığa maruz kaldığında bu bir süre sonra içerideki parçalarına zarar vermeye başlıyor olacaktır.

İkincisi de aşırı kullanımdan dolayı dizüstü bilgisayarınızın sürekli ısınıyor olmasıdır. Bilgisayarınızı hiç kapatmıyorsanız ve aşırı performans isteyen uygulamalar ya da oyunlar oynuyorsanız devamlı olarak ısınacaktır. Bu ısınmanın sonucu olarak da bilgisayarınızda sorunlar çıkmaya başlıyor olacaktır.

Aşırı ısı öncelikle dizüstü bilgisayarınızın ekranına zarar veriyor. Ekranın netliği ve piksellerinde sorun yaşayabiliyorsunuz. Ayrıca bilgisayarınızın pil ömrünü ciddi bir şekilde olumsuz etkiliyor. Aşırı ısınmadan kaynaklı pilin içerisindeki kimyasallar etkileniyor ve bu durum dizüstü bilgisayarınıza da zarar vermeye başlıyor.

Teknolojik cihazların içerisinde farklı parçaları bir arada tutan yapıştırıcılar bulunuyor. Bu yapıştırıcılar belli bir sıcaklığa kadar dayanıklı olsa da sürekli ısındığı zaman erimeye başlıyor ve cihazın içine akmasına neden oluyor.

Bunların dışında dizüstü bilgisayarınızın içinde birçok parça metalden oluşuyor. Metal aşırı ısındığında genleşiyor ve soğuduğunda ise büzüşüyor. Bu metal parçalar ve teller devamlı olarak genleşip büzüştüğü zaman bilgisayarın içerisindeki başka parçalarla temas edebiliyor. Nadir görülüyor olsa da bu tarz temaslar sonucunda dizüstü bilgisayarınızın içerisindeki donanım zarar görebiliyor.

Aşırı ısı konusunda bilinmesi gereken en önemli nokta da dizüstü bilgisayarınızın birkaç kez aşırı ısınması sonucu bu tarz sorunlar yaşamayacak olmanızdır. Yani bilgisayarınız bir iki kez aşırı ısıya maruz kaldıktan sonra hemen bozulacağını düşünmemelisiniz. Tam tersi şekilde aşırı ısıya maruz kalıp bozulmadığında da ısının zarar vermediğini düşünmüyor olmalısınız.

Burada önemli olan dizüstü bilgisayarınızın sürekli olarak aşırı ısı altına kalmasıdır. Doğrudan güneşin altında kullanıyorsanız, odanızda bıraktığınız yer tam olarak güneş alıyorsa ya da tam olarak kapatmadan çantanıza koyup yanınızda taşıyorsanız dizüstü bilgisayarınızı yavaş yavaş öldürüyorsunuz demektir. Bu tarz durumlar bilgisayarınızı hemen bozmuyor olacaktır ancak ortalama ömründen daha kısa süre kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

Bir Kılıf ve Bilgisayar Çantası Dizüstü Bilgisayarınızı Fiziksel Tehditlere Karşı Koruyor

Dizüstü bilgisayarlarımız da tüm mobil cihazlarımız gibi en çok düşme ve çarpma gibi tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Bir yerden başka bir yere taşırken çarpabiliyoruz ya da dikkatsiz tuttuğumuzda düşürebiliyoruz.

Bu tarz düşme ve çarpma sonucu oluşabilecek hasarlar kalıcı olabiliyor. Bu nedenle dizüstü bilgisayarınız için mutlaka darbeleri emici özelliğe sahip çantasında taşıyor olmalısınız. Bu çantalar iç yüzeyindeki özel tabaka sayesinde darbenin şiddetini emerek dizüstü bilgisayarınızın en hafif şekilde etkilenmesini sağlıyor.

Ayrıca dizüstü bilgisayarınızı dışarıda daha çok kullanıyorsanız içerisine toz ya da kir girmesini engellemek için ona uygun kılıflar da kullanabilirsiniz.

dizustu bilgisayarinizin omrunu uzatma teknosa

Her Cihaz Gibi Dizüstü Bilgisayarlarınız da Temiz Tutulmak İstiyor

Bütün teknolojik cihazların içerisinde çok hassas elektronik devreler bulunuyor. Bir diğer ortak noktaları da büyük çoğunluğunda hava alması için havalandırma deliklerinin bulunuyor olmasıdır.

Bu havalandırma delikleri özellikle bilgisayarlarda içerisine toz ve kirin dolmasına neden oluyor. Tozlar biriktikçe elektronik devrelere zarar veriyor ve önce bilgisayarınızın yavaşlamasına daha sonrasında ise bozulmasına neden oluyor.

Bu nedenle masaüstü bilgisayarınızda olduğu gibi dizüstü bilgisayarınızı da uzun süre kullanmak istiyorsanız düzenli olarak temizliyor olmalısınız. Dizüstü bilgisayarlar masaüstü bilgisayarlardan daha hassas olduğu için temizlik işleminde süpürge gibi güçlü cihazlar kullanmamalısınız. İçerisindeki toz ve kirden kurtulurken devrelerine zarar verme ihtimaliniz bulunuyor.

Çoğunlukla havalandırma deliklerine belli bir açıdan üfleyerek temizleyebilirsiniz. Üfleyerek temizleme işlemi geçici bir çözüm sunuyor olacaktır. Çünkü tozların bir kısmı çıkarken bir bölümü de dizüstü bilgisayarınızın başka köşelerine dolacaktır. Bu tozlar belli bir yerde biriktiğinde yine bilgisayarınıza zarar verebiliyor. Bu nedenle eğer dizüstü bilgisayarınızın arkasını açabiliyorsanız bu şekilde güzel bir temizlik yapabiliyor olursunuz. Zarar vermekten korkuyorsanız ya da garanti kapsamı dışına çıkıyorsa düzenli aralıklarla yetkili servise götürüp genel temizliğini yaptırabiliyorsunuz.

İçerisinin temizliği kadar dizüstü bilgisayarınızın dışının temizliği de önemli oluyor. Tuş takımı ve ekranı dışında menteşelerini de düzenli olarak temizlemek dizüstü bilgisayarınızın uzun ömürlü olmasında etkili yöntemlerden biri oluyor.

Düzenli olarak temizlenen dizüstü bilgisayarınız her zaman ilk günkü yüksek performasını sergilemeye ve uzun süre size hizmet vermeye devam ediyor olacaktır.

Dizüstü Bilgisayarın Kapasitesini Doldurmamak İçin Harici Disk Kullanıyoruz 

Depolama alanı dolmaya başlayan tüm bilgisayarların ömrü de kısalmaya başlıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte artık tüm dijital içerikler daha fazla yer kaplamamaya başlıyor. Daha kaliteli fotoğraf ve videolar eskisinden çok daha büyük boyutlarda bulunuyor. Bu nedenle bilgisayarlarımızın kapasitesi ne kadar büyük olursa olsun zamanla daha çabuk doluyor.

Dizüstü bilgisayarlara ek sabit disk takmak masaüstü bilgisayarlara göre daha zor oluyor. Ekleme yapsak bile bu da geçici bir çözüm sunuyor. Çünkü kısa bir süre sonra onun da dolmasına engel olamıyoruz.

Dizüstü bilgisayarınızın ömrünü uzatmak için içinde çok fazla dosya ya da belge tutmuyor olmalısınız. 1 TB ya da 2 TB kapasiteye sahip harici disk ile birlikte dizüstü bilgisayarınızı kullanmaya başladığınızda hemen faydasını da görmeye başlıyorsunuz.

Bilgisayarınızın sabit diskleri içinde bulunan çalışmalarınızı, fotoğraf ve videolarınızı harici diske taşıdığınızda daha yüksek performans sergilediğini göreceksiniz.

Ayrıca harici disk kullanmanın başka faydaları da bulunuyor. Dizüstü bilgisayarınıza bir şey olduğunda verileriniz güvende oluyor, aynı zamanda dizüstü bilgisayarınız olmadığında bile belgelerinize herhangi bir bilgisayardan yine ulaşabiliyorsunuz.

Bir harici disk kullanmak istemiyorsanız belge ve dosyalarınızı bulut teknolojinde de saklayabiliyorsunuz. Bulut teknolojisi gelişip kullanım alanı atmaya başladıkça herkes tarafından kullanılabilir duruma geliyor. Aylık vereceğiniz ufak abonelik ücretiyle bilgilerinizi buluta aktarabiliyor ve orada sonsuza kadar muhafaza edebiliyorsunuz. Bu şekilde hem dizüstü bilgisayarınızın ömrünü uzatıyor hem de ekstra bir cihaz daha taşımamış oluyorsunuz.

Dizüstü Bilgisayarın Ömrünü Uzatmak İçin Pil Ömrünü Koruyoruz

Dizüstü bilgisayarınızın ömrünü nasıl uzatırsınız konusunda öneriler verirken sırayı pil alıyor. Dizüstü bilgisayarları ne kadar dikkatli kullansak da en çok sorun yaşadığımız noktası pil ömrü oluyor. Gelişen teknoloji pil ömrünü sürekli uzatmaya çalışıyor. Ancak cihazları kullanım süremiz günden güne arttığı için hiçbir gelişme yeterli olmuyor. Peki o halde laptop pil ömrünü uzatmak için ne yapmalıyız?

Bu noktada dizüstü bilgisayarınızı doğru bir şekilde kullanarak pil ömrünün kısalmasına belli ölçülerde engel olabiliyorsunuz.

Dizüstü bilgisayarınızı şarjda uzun süre takılı bırakmanızın bir faydası olmuyor. Çünkü piller kapasitesinden daha fazla enerji depolayamıyor. Bu nedenle pil dolduktan sonra hala şarja takılı kalması pil ömrünün kısalmasına neden oluyor.

Tüm elektronik cihazların pil ömürleri pil döngüsüyle belirleniyor. Pilin tamamen boşalıp tekrar tam doldurulması bir döngü oluyor. Tüm cihazlar üretilirken de pilleri belli bir döngü sayısına göre üretiliyor. Dizüstü bilgisayarınızın şarjı yüzde 20’nin altına inmeden şarja takmamanız pil ömrünü uzatan bir yöntem oluyor.

Eğer uzun süre çalışacaksanız ve bu sürede tekrar tekrar şarja takıp çıkarmak istemiyorsanız dizüstü bilgisayarınızı kapatıp pilini çıkardıktan sonra şarja takabilirsiniz. Böylece pili kullanmadan uzun süre boyunca bilgisayarınızı kullanabiliyorsunuz.

Ayrıca bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda ya da kısa süreli bile olsa yanından ayrıldığınızda hemen uyku moduna almanız da pil ömrü konusunda çok fayda sağlıyor olacak.

Yukarıda dizüstü bilgisayarınızın ömrünü nasıl uzatırsınız anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi dizüstü bilgisayarları birlikte görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Airtag Nedir? Ne İşe Yarar?
Devamını Oku

Airtag Nedir? Ne İşe Yarar?

Sık sık anahtarlarınızı ya da çantanızı bıraktığınız yeri hatırlamıyorsanız Apple AirTag tam size göre olabilir. Çünkü Apple’ın geliştirdiği…
whatsapp web nedir Teknosa
Devamını Oku

Whatsapp Web Nedir?

Anlık mesajlaşma uygulamaları artık hayatımızın vazgeçilmez iletişim araçlarından birini oluşturuyor. Bu mesajlaşma uygulamaları arasında en çok kullandığımız ise…
tablet kullananlar icin-10 tablet aksesuari teknosa
Devamını Oku

Tablet Kullananlar İçin 10 Aksesuar

Tabletler, günümüzde hem bilgisayar hem de telefonların yaptığı birçok işlevi yerine getiren, küçük akıllı cihazlardır. Mini cep bilgisayar…