Spor salonunda ya da evde spor yaparken birçok açıdan yararı olan en iyi spor aleti kondisyon bisikleti oluyor. Kardiyo çalışmalarında hem yağ yakmak hem de vücut sağlığınızı artırmak için oldukça fayda sağlıyor. Vücut direncinizi ve kalp sağlığını artırmanın yanında sağladığı en büyük faydalardan biri de güvenli bir şekilde spor yapabilmeniz oluyor. Diğer spor aletlerinde sakatlanmamak ya da herhangi bir kaza durumu oluşturmamak için dikkatli olmanız gerekiyor. Ancak kondisyon bisikletinde bunları yapmanız fazla gerekmiyor.

Ayrıca spor yaparken başka şeylerle de ilgilenebilme şansınız olduğu için zamanı çok daha verimli kullanabiliyorsunuz. Hem spor yapıp hem de televizyon izleyebiliyor ya da kitap okuyabiliyorsunuz. Böylece spor yapmak daha eğlenceli hale geliyor. Diğer sporlara göre çok daha etkili kalori yakma aracı olduğu için de zayıflamak amacıyla yapılan sporlarda oldukça iyi sonuçlar alabiliyorsunuz.

Kondisyon Bisikleti Zayıflamanıza Nasıl Bir Etki Sağlıyor?

Kondisyon bisikleti ile yapılan sporlarda oldukça fazla efor sarf ediliyor. Bu efor kalp sağlığınız açısından fayda sağlarken, sürekli aktif kaldığınız için metabolizmanızı da hızlandırıyor. Böylece zayıflamak için olumlu etki sağlıyor. Kondisyon bisikletinden tam olarak faydalanmak istiyorsanız en az 30 dakikalık bir seans yapmanız gerekiyor. Bunu 10’ar dakikalık 3 set ya da 15’er dakikalık 2 set halinde yapabileceğiniz gibi, kesintisiz de tamamlayabiliyorsunuz.

Kondisyon bisikleti ile spor yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de yemekten hemen sonra yapmamak oluyor. Eğer yemekten sonra spor yapabilecekseniz, yemeğinizi yedikten en az 1 saat sonra bisikletin başına geçmeniz gerekiyor.

kondisyon bisikleti teknosa

Kondisyon Bisikleti ile Spor Yaparken Kaç Kalori Yaktığınızı Nasıl Hesaplarsınız?

Zayıflamak için yapılan sporlarda bilinen en önemli şey günlük olarak aldığınız kalori miktarı ile yaktığınız kalori arasındaki farkı açmak oluyor. Bu nedenle spor yaparken yaktığınız kalorinin miktarını hesaplamak oldukça fayda sağlıyor.

Günlük harcanan kalori miktarı kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor. Herkesin kendi bünyesine göre belli bir kalori değeri oluyor. Spor yaparken yaktığınız kalori miktarında yaptığınız spor ve kilonuz etkili oluyor.

Kondisyon bisikleti ile spor yaparken kalori hesabını siz de yapabiliyorsunuz. Örneğin 90 kg ağırlığındaki bir kişi bisikleti saatte 15 km hızla gidecek şekilde kullandığında, bir saatin sonunda yaklaşık 640 kalori yakıyor. Bunun hesabını basit bir formülle yapabiliyorsunuz.

Bunun için kilonuzu 3,5 ile çarptıktan sonra metabolik hız değeriyle de çarpıyorsunuz ve çıkan sonucu 200’e bölüyorsunuz. Burada kısaca MET olarak da bilinen metabolik hız değerini saatte 15 km hızla binilen bir bisiklet için ortalama 6,8 olarak alabiliyorsunuz.

Yani 3,5 X 90 kg X 6,8 / 200 = 642 kalori sonucuna ulaşıyorsunuz.

Kondisyon bisikletini daha hızlı ya da daha uzun süre kullandığınızda yaktığınız kalori miktarını aynı oranda artırabiliyorsunuz. Bu değerler zorluk derecesi olmadan hesaplanan değerler oluyor. Bisikletin zorluk derecesini artırarak da yaktığınız kalori miktarını artırmanız mümkün oluyor.

Kondisyon Bisikleti ile 1 Ayda 5-10 Kg Vermek İçin Ne Yapmalısınız?

Ayda 5 ya da 10 kilo vermeyi istiyorsanız alışkanlıklarınızda iki önemli değişiklik yapmanız gerekiyor. Bunlardan birincisi, bir kalori açığı oluşturmak, ikincisi ise kendinizi zorlayacak hareketleri denemeye başlamanız oluyor. Bununla birlikte, kilo vermek, bu yolda yapacağınız şeylere ne kadar dikkat ettiğinize, mevcut kilonuza ve yeme alışkanlıklarınıza göre değişiklik gösteriyor.

Kondisyon bisikleti ile kilo vermeyi amaçlıyorsanız, yapacağınız egzersizde süre ve direnç çok önemli oluyor. Uzun süredir spor yapmıyorsanız ya da yeni başlıyorsanız başlangıç olarak 15 dakikalık bisiklet egzersizi yeterli oluyor. Bir süre bu şekilde devam ettikten sonra 15 dakikalık seansı yorulmadan bitirmeye başladığınızı görüyorsunuz. Bu aşamada bir 15 dakika daha ekliyorsunuz ve 30 dakikalık bisiklet egzersizi yapmaya başlıyorsunuz. Bu durumda 5 ya da 10 kilo vermek istiyorsanız bunun süresini 2 ay olarak belirlemeniz daha etkili oluyor.

Ancak kondisyon bisikleti ile spora başlayanların çoğu büyük bir hata yapıyor ve başlangıçta bisiklette saatlerce çalışıyor. Bu şekilde yanlış egzersiz yapmak sadece antrenman ilerlemenizi durdurmakla kalmıyor, aynı zamanda zıt sonuçlara da neden oluyor. Çünkü kendinizi bir anda aşırı zorladığınızda uzun süre tekrar spor yapmıyorsunuz. Bu da vücudunuzu geri atıyor. Hızlı bir şekilde kilo vermenin en etkili yolu, kondisyon bisikletini çeşitli hareketlerle birleştirmekten geçiyor. Bisikleti tempo sürüşüyle desteklerken araya HIIT antrenmanı eklemek hem hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlıyor hem de core kaslarınızı güçlendiriyor.

Yukarıda kondisyon bisikleti kalori hesabı nasıl yapılır detaylı olarak anlatmaya çalıştık.

Siz de sağlıklı yaşam için gerekli spor aletlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Evde Yoga Hareketleri Önerileri
Devamını Oku

Evde Yoga Hareketleri Önerileri

Yoga, bedeninizi forma sokmayı amaçlayan egzersizlerden çok daha fazlasıdır. Bu nedenle yoga hareketlerini bedenin yenilenmesine ve zihnin dinginleşmesine…