Yaşam alanlarımızı konforlu hale getiren faktörlerden biri de ortam sıcaklığı oluyor. Bulunduğumuz ortamın sıcaklığı kendimize en uygun seviyede olduğunda daha rahat hissediyoruz ve yaptığımız her şeyden keyif alıyoruz. Yüksek konfor imkanı sağlayan iklimlendirme cihazları dendiğinde ilk aklımıza klimalar geliyor. Kışın ısınmak ve yazın da serinlemek istediğimiz için genellikle klimaları tercih ediyoruz. Klimaların çoğunlukla serinlemek amacıyla kullanıldığı düşünülse de soğuk havalarda ısınmak için de en avantajlı yöntemler arasında yer alıyor. Özellikle R410 gaz kullanarak çalışan klimalar hem verimli olması hem de çevre dostu olmasıyla öne çıkıyor. Çevreye verdiği zarar doğalgazla bile kıyaslandığında oldukça düşük olan R410 gazı, bu konuda yapılacak en iyi tercihlerden biri olarak görünüyor. Verimlilik anlamında da R410 gazı ciddi anlamda bir fark yaratıyor. Harcadığı 1 birimlik enerjinin karşılığında yaklaşık 3 birimlik enerji veriyor. Böylece klimanın harcadığı elektrik miktarı da daha düşük oluyor. Alacağınız klimayla serinlemenin yanı sıra soğuk havalarda da ısınmak istiyorsanız R410 gaz kullanarak çalışan ve A enerji sınıfı kategorisinde bulunan klimalar oldukça avantajlı oluyor. Bu yazımızda klima ile ısınma ne kadar yakar anlatmaya çalışacağız.

Klima ile Isınmak Pahalı mı?

Klima ile ısınma arayışında olanların en fazla sorduğu sorudur belki de bu. Klima için ısınma maliyeti merak ediliyor. Bu konuda genellikle çevrenizden kulaktan dolma bilgiler alabiliyorsunuz. Ancak genelde sanıldığının aksine klima ile ısınmak oldukça düşük maliyetli ve avantajlı oluyor. Doğru klimayı seçerek, doğru bir şekilde kullanırsanız elektrik faturanızda çok büyük fark yaratmadığını görüyorsunuz. Aynı zamanda diğer ısınma yöntemleriyle karşılaştırıldığında daha uygun olduğunu bile anlayabiliyorsunuz.

Klima ile ısınmanın maliyeti seçtiğiniz cihazın cinsine bağlı olarak değişiyor. A enerji sınıfı klimalar enerji tasarrufu sağlayan verimli cihazlar arasında yer alıyor. Cihazın fiyatı diğerlerine göre biraz daha yüksek olsa da elektrik faturasından yapılacak tasarruf ilk maliyeti fazlasıyla karşılıyor.

Enerji sınıfının yanında performans katsayısı olarak tanımlanan COP değeri de klimaların ısınma maliyetini etkileyen bir diğer önemli faktörler arasında bulunuyor. COP değeri, klimanın ısıtma performansı hakkında bilgi veriyor. Basit anlamda, klimanın 1 birim enerji kullanarak kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade ediyor. Yani COP değeri 5,0 olan bir klima 1 kW elektrik kullanarak 3 kW’lık ısıtma sağlıyor. COP değeri ne kadar yüksek olursa klimanızın aynı oranda daha az enerji harcayarak ısıtma sağladığı anlamına geliyor.

Son yıllarda üretilen A enerji sınıfı klimaların COP değeri 3,6 ve üzerinde oluyor. Tercih edeceğiniz klimada bu değerin ne kadar üzerine çıkılırsa o kadar fazla avantaj sağladığı unutulmaması gerekiyor. Teknolojinin geldiği son noktada bu değer en fazla 6,8 COP değerine kadar çıkabiliyor.

Klima Isıtırken Ne Kadar Elektrik Harcar?

Isınma amaçlı klimada harcadığı enerji miktarını BTU değerinden yaklaşık olarak çıkartabiliyorsunuz. BTU, klimaların gücüne göre sınıflandırılmasını sağlayan bir ısı birimi olarak geçiyor ve genel olarak 1 libre yani 456,3 gr suyun sıcaklığını 1 Fahrenhayt derece yükseltmek için harcadığı enerji miktarını gösteriyor. Bu bilgiye göre, bir klimanın BTU değeri arttıkça harcadığı enerji miktarı da artıyor.

Klimaların özelliklerine baktığınızda iki farklı BTU değeri görebiliyorsunuz. Bunlar soğutma ve ısıtma BTU değerleri olarak geçiyor. Yaklaşık olarak iki değer birbirine çok yakın oluyor. Isıtmada kullanılan BTU az da olsa soğutmaya göre daha düşük çıkıyor.

A enerji sınıfına ait ve 9000 BTU olan klimalar, en yüksek hızından çalıştırıldığında bir saatte yaklaşık olarak 0,7 ile 0,9 kW arası elektrik harcıyor. Elektrik tüketim bedeli tedarikçi şirketlere ve bulunduğunuz şehre göre değişkenlik gösteriyor. Klimanızın ısıtırken ne kadar elektrik harcadığını öğrenebilmek için elektrik tüketiminizin birim fiyatına göre hesaplama yapıyorsunuz. Bu birim fiyata elektrik dağıtım şirketlerinin web sitelerinden ulaşabiliyorsunuz.

Bu hesaplamayı yapabilmek için öncelikle klimanızı günde kaç saat çalıştırdığınızı bilmeniz gerekiyor. Günlük çalışma saati ile ortalama 0,8 kW enerji miktarını çarptığınızda klimanızın bir günde tükettiği elektrik miktarını bulabiliyorsunuz. Çıkan sonucu elektrik tüketimi birim fiyatı ile çarptığınızda ise kimanızın bir günde harcadığı elektrik tutarına ulaşıyorsunuz.

Örneğin, klimanızı günde 8 saat çalıştırıyorsanız;

8 saat x 0,8 kW = 6,4 kW değeri elde ediyorsunuz. Bu değer klimanızın bir günde tükettiği elektrik miktarı oluyor.

Elektrik dağıtım şirketinizin belirlediği elektrik tüketimi birim fiyatı da örnek olarak 0,5 TL olarak düşünürsek;

6,4 kW x 0,5 TL = 3,2 TL sonucu çıkıyor.

Bu örnek hesaplamaya göre 9000 BTU klimanızı günde 8 saat çalıştırdığınızda günlük elektrik harcamanız 3,2 TL oluyor. Bu tutarı klimanızda kullanılan gaza göre ve kullandığınız çalışma hızına göre daha da azaltabiliyorsunuz.

klima ısıtmada ne kadar yakar

Farklı BTU Değerlerindeki Klimaların Elektrik Harcaması Ne Kadar Oluyor?

Eğer klimanız 9000 BTU üzerindeyse elektrik tüketiminiz daha fazla oluyor. A enerji sınıfındaki 12000 BTU klimaların en yüksek çalışma hızındaki saatlik enerji tüketimi ortalama olarak 1,08 kW oluyor. 18000 BTU kimalarda bu değer ortalama 1,78 kW’a çıkarken 24000 BTU klimalarda 2,19 kW olabiliyor.

Saatlik enerji tüketimini örnek hesaplamaya göre uyguladığınızda klimanızın günlük ve aylık elektrik harcamasını çıkartabiliyorsunuz.

Inverter Klimalar Ne Kadar Elektrik Harcıyor?

Standart klimalardan farklı olarak inverter klimalar enerjiyi verimli olarak kullanabilmesiyle öne çıkıyor. İnverter klimaların içinde bulunan kompresör sayesinde güç kaynağından aldıkları enerjiyi değiştirme özelliği sayesinde hem ortam sıcaklığını istenen seviyede tutabiliyor hem de diğerlerine göre daha az enerji harcıyor. Yine A enerji sınıfına ait inverter klimaların aylık enerji tüketimi klasik klimalara göre yaklaşık olarak %11 daha az oluyor.

Bu yazımızda klima ile ısınma ne kadar yakar anlatmaya çalıştık. Klimayla ısınma hakkında artık daha fazla şey biliyorsunuz.

Siz de en iyi konforu sağlayan klimaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
camasir nasil asilir teknosa
Devamını Oku

Çamaşır Nasıl Asılır?

Çamaşırları asarak kurutmak kulağa basit bir işlem gibi geliyor. Ancak bunun bazı püf noktaları bulunuyor. Çamaşırlar doğru bir…
buhar makinesi ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Buhar Makinesi Ne İşe Yarar?

Bulunduğumuz ortamdaki su buharı miktarı olarak tanımlanan nem oranı, sağlığımızı etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Nem oranı,…
supurge cesitleri neler teknosa
Devamını Oku

Süpürge Çeşitleri Nelerdir?

Evdeki işlerimize yardımcı olması için kullandığımız ev eşyalarımızın özellikleri arttıkça zaman kazanıyor ve kendimize daha çok vakit ayırabiliyoruz.…