Mevsimler değişiyor ve sonbahar ayları yerini yavaş yavaş kış aylarına bırakıyor. Yazlık kıyafetlerimizle bir süre önce vedalaşmışken yakın bir zamanda baharlıkları da kaldırmaya başlıyoruz. Kendimizi ve evimizi kışa göre hazırlamaya başladığımız gibi aslında arabamızı da hazırlamamız gerekiyor. Özellikle yolda güvenliğinizi sağlamak için kış ayları için doğru lastiği kullanmak en önemli noktalar arasında yer alıyor. Normalde dört mevsim lastiklerden kullanıyorsanız bunu çok fazla önemsemiyor olabilirsiniz. Ancak dört mevsim lastikler, kış için en uyumlu lastikler arasında bulunmuyor. Her mevsime uyum sağlayabilmesi için kışın sert geçen zamanlarında tam anlamıyla bir güvenlik sağlayamadığı zamanlar oluyor. Dört mevsim ya da yazlık lastiklere bir süreliğine veda edip kış lastiği hazırlığına başladığımız günlerde kış lastikleri konusunda bilmemiz gereken bazı ayrıntılar bulunuyor.

Kış Lastiği Yasalarla da Destekleniyor

Çok sert geçmeyen bazı kış aylarında kış lastiğine ihtiyacınızın olmadığını düşünebilirsiniz. Bunu düşünmenizin sebeplerinden biri de lastikleri değiştirmek için harcayacağınız zaman olabilir. Ancak bu değişiklik sadece sizin isteğinize göre gerçekleşmiyor. Kendi güvenliğinizi riske atmayı göze alsanız da yasaların da tüm insanları korumak gibi bir görevi bulunuyor. Bu nedenle ülkenin içinde bulunduğu mevsimsel koşullara göre her yıl belli aylarda kış lastiği kullanımı yasa ile zorunlu hale getiriliyor.

Kış Lastiği Yalnızca Kar Lastiği Değildir

Zamanı geldiğinde kış lastiklerinin de değiştirmek zorunda kalmamızın nedenlerinden biri de, çok fazla kar yağmaması olabilir. Ülkenin batı ya da güney bölgelerinde oturuyorsanız, bu bölgelere kar yağma olasılığı diğer bölgelere göre daha düşük. Hava her ne kadar soğuk olsa da, kar olmadığı için değiştirmeye gerek yok diye düşünebilirsiniz. Ancak bu lastiklerin ismi kar lastiği olarak geçmiyor. Yani sadece karlı havalarda kullanılacak diye bir kural bulunmuyor.

Bazen kar yağmasa bile ülkenin hemen her yeri benzer soğuklarla karşı karşıya kalıyor. Özellikle trafiğin yoğun olmadığı yollarda soğuktan dolayı buzlanmalar yaşanabiliyor. Bu tarz buzlanmalar araçlar için çok büyük tehlikeler yaratıyor. Yollarda yaşanan bu buzlanmalar gizli buzlanma olarak biliniyor ve çoğunlukla normal gözle görünen bir buz olmuyor. Yolda oluşan ince buz tabakası aracın kontrolünde sorun yaratabiliyor ve talihsiz kazalara neden oluyor.

Kış aylarında hemen her yerde yaşanabilen gizli buzlanmanın olumsuz etkilerinden kendinizi korumak için arabanızın lastiklerini resmi uyarılara göre kış lastiği ile değiştirmeniz oldukça faydalı oluyor. Kış lastiğinin yapısı yola daha güçlü bir tutunma sağladığı için güvenli bir şekilde yolculuk yapmanızı sağlıyor.

kis lastigi hakkinda bilmeniz gereken 10 sey teknosa

Kış Lastiği Dört Mevsim Lastiğinden Daha Güvenlidir

1970’li yılların sonunda piyasaya sürülen dört mevsim lastikleri, araba kullanıcılarının tüm yıl aynı lastiği kullanmalarını sağladığı için oldukça avantajlı olduğu için kendine önemli bir yer buluyor. Genel olarak bakıldığında yaz ve kış lastiklerine göre daha kullanışlı olarak görünüyor. Özellikle kullanmadığınız lastikleri bir yerde saklamak zorunda kalmadığınız için şehir yaşantısında büyük avantaj sağlıyor. Ancak dört mevsim lastikleri kış aylarında güvenli sürüş için en iyi çözümü sunmuyor.

Dört mevsim lastiğinin sırt deseni kış lastiği kadar agresif olmuyor. Aynı zamanda lastiğin üretiminde kullanılan kauçuk bileşimi soğuk havalarda iyi bir performans sergilemiyor. Dört mevsim lastikleri tüm mevsimlerde kullanışlı olması için tasarlanmış lastikler olarak öne çıkıyor. Bu durum aslında kış aylarında da iyi çalıştıklarını gösteriyor. Ancak özellikle çok soğuk havalarda kış lastikleri ile en iyi ve güvenli bir sürüş deneyimini yaşayabiliyorsunuz.

Dört Çekişli Araçlar İçin En İyi Sonucu Verir

Özellikle karın daha çok yağdığı bölgelerde yaşıyorsanız dört çekişli araç kullanma ihtimaliniz daha yüksek oluyor. Ayrıca son yıllarda daha çok popüler olan SUV model araçlar hemen her yerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Hem şehrin pürüzsüz yollarında hem de arazi şartlarına uyum sağlayan bu modeller dört çekişli olarak kullanıma sunuluyor.

Dört çekişli araçlar, aracınızı harekete geçirirken harika bir performans sergiliyor. Ancak arabayı yavaşlatmak ve durdurmak istediğinizde aynı performansı göremiyorsunuz. Dört çekişli araçlar daha ağır olduğu ve dört tekerden birden çekiş sağladığı için her türlü koşulda çok iyi olacağı düşünülüyor. Ancak özellikle böyle bir aracınız varsa kış lastiğinin özelliklerinden mutlaka faydalanmanız gerekiyor. Kış aylarında aracınızı kaymadan durdurabilmek için ihtiyacınız olan ekstra çekişi kış lastikleri sağlıyor. Ayrıca acil durum manevraları sırasında da kontrollü olmanızı sağlıyor.

Kış Lastiklerinin Özel Sırt Desenleri Bulunuyor

Lastik dişleri, aracınızı kullanırken yaptığınız her hamlede kontrolü elinizde tutmak ve güvenliğinizi sağlamak konusunda büyük önem taşıyor. Lastik dişlerinin derinliği bu noktada büyük önem taşıyor. Bu derinlik belli bir seviyenin altında olduğunda ise aracınızda bazı sorunlar yaşamanıza neden oluyor. Fazla derin olmayan lastik dişleri, yolların karlı olduğu koşullarda ise daha büyük sorunlara yol açıyor. Çünkü düşük lastik derinliği zayıf bir çekiş gücü anlamına geliyor.

Kış lastiğinin sırt deseni, özellikle ıslak ve karlı yolların üstesinden gelebilmeniz için özel olarak tasarlanıyor. Yoldaki suyun sürüşünüzü etkilememesi için dar olukları bulunuyor. Bu şekilde suyun gideceği yol bulunmuş oluyor. Ayrıca yoldaki karı toplayan ve lastiklerinizin yola yapışmasına yardımcı olan daha büyük oluklar bulunuyor. Bu iki durumun mükemmel bir kombinasyonuna sahip olarak üretiliyor.

Hava Sürekli Sıfır Derecenin Altına Düşüyorsa Mutlaka Kış Lastiği Kullanın

Tüm lastiklerin yapımında kauçuk kullanılıyor. Ancak kullanılan kauçuk bileşimleri dört mevsimde ve kış lastiklerinde farklı oluyor. Bu durumu uzmanlar bir şekere ya da çikolataya benzeterek daha kolay açıklıyor. Yaz aylarında sürekli sıcağa maruz kalan şeker ve çikolata kısa bir süre sonra eriyor. Ancak dondurucuya koyduğunuzda hemen sert ve hatta kırılgan bir hale geliyor. Lastik yapımında kullanılan kauçuk da aynı buna benziyor.

Soğuk havalarda dört mevsim lastiğini kullandığınızda lastik sertleşiyor ve hemen esnekliğini kaybediyor. Bu da yola diğer zamanlardaki gibi yapışmamasına neden oluyor. Böyle bir durumda aracınızı kontrol etmek her zamankinden daha zor gerçekleşiyor. Kış lastiği, özellikle daha düşük sıcaklıklar için tasarlanmış bir kauçuk bileşiminden yapılıyor. Bu sayede soğuk havalarda katılaşmayıp esnekliğini korumaya devam ediyor. Böyle aracınızın kontrolünü tamamen elinizde tutabiliyorsunuz.

Kış Lastikleri Tasarruf Etmenizi Sağlıyor

Normalde kış lastiği alıp almama kararınızda, bunun maliyeti önemli bir rol oynuyor. Onları satın almak ve yılda iki kere değiştirmek zorunda kalmak ekstra bir maliyet yaratıyor gibi geliyor.

Bu açıdan bakıldığında kış lastikleri ekstra bir masraf olarak görünüyor. Ancak uzun vadede aslında tasarruf etmenizi sağlıyor. Çünkü kış lastikleri soğuk havalarda size daha iyi bir çekiş sağlamak için tasarlanıyor. Böylece haracınızın kayma ve yolda bulunan refüjlere çarpma olasılığını önemli oranda azaltıyor. Ayrıca soğuk havalarda yanlış lastik kullanımından kaynaklanan kazalara karışma ihtimalinizi de azaltmış oluyor. Böylece kış lastiklerine verdiğiniz ekstra ödeme sizi daha büyük masraflardan koruyor.

Doğru Kış Lastiğini Seçmek Önemlidir

Kış lastiği olarak hangi markayı kullanırsanız kullanın, lastiğin yanaklarında bulunan üç kar tanesi sembolünden anlayabiliyorsunuz. Bu sembol bulunan kış lastikleri, bunun için belirlenen standartları karşılıyor anlamına geliyor.

Hangi kış lastiğinin aracınıza daha uygun olduğunu öğrenmek istiyorsanız internetten araştırma yapabilirsiniz. Bu konuda oldukça fazla kaynak yer alıyor. Ne kadar araştırsanız da, o son kararı vermek biraz kafa karıştırıcı olabilir. Böyle konularda soru sormaktan çekinmemeniz gerekiyor. Lastik satıcısına ya da teknik servisinde bulunan kişilere aklınıza takılan tüm soruları sorun. Bu kişiler sizi çok daha iyi yönlendirebilirler.

Uzun Vadede Tasarruf Etmek İçin Kış Lastikleri Kullanın

Kış ayları yaklaştığında lastik satıcıları kampanyalarında daha fazla ağırlık veriyor. Normalde lastik almak istediğinizde sadece lastik veriliyor. Ancak kampanya dönemlerinde bazı firmalar jantı da takılı olan lastik kampanyaları yapabiliyor. Bu sayede hem kışın kullanacağınız yeni jantlara sahip oluyorsunuz hem de lastik değişimlerinde jantın sürtünmesinden kaynaklı aşınmaları önlemiş oluyorsunuz. Ayrıca jantları da bulunan lastikleri kendi başınıza daha kolay değiştirebiliyorsunuz.

Kış Lastikleri Ne Zaman Kullanılmalı

Uzmanlar her zaman kış lastiklerinin kullanılması gereken zamanlar hakkında bilgi verse de, araba sahipleri bu konuda trafik yasasının çıkmasını ya da yaşadıkları yere karın yağmasını beklemeyi tercih ediyor. Bu şekilde davrandığınızda panik halinde size uygun olmayan kış lastiğini bile alabiliyorsunuz. Bu nedenle resmi duyuruların yapılmasını ya da karın yağlamasını beklemeden kış lastiği almanın en uygun zamanları Ekim ayının sonları ve Kasım ayının başları oluyor. Bu tarihlerde soğuklar daha fazla kendini göstermeye başlıyor. Ancak eğer Ege ya da Akdeniz bölgesi gibi diğer bölgelere nazaran daha sıcak bir yerde yaşıyorsanız bu tarihi bir ay geciktirebiliyorsunuz.

Siz de yeni teknolojileri yakından takip eden biri iseniz tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
camasir makineleri nasil sokulur teknosa
Devamını Oku

Çamaşır Makinesi Nasıl Sökülür?

Ev işleri arasında belki de en zahmetli olanların başında çamaşır yıkamak bulunuyor. Kıyafetlerimizin temiz görünmesi ve mikroplardan arınarak…
babalar gunu hediyesi ne alinir teknosa
Devamını Oku

Babalar Günü Hediyesi Ne Alınır?

Babalarımız hepimizin ilk ve gerçek kahramanları. Hayatımızın her döneminde önemli kararlarımızı ona danışarak alıyoruz, zor durumda kaldığımızda ondan…