Kış aylarında bahçe bakımı yapmayı unutmak yaygın bir hata oluyor. Bir bahçe tüm yıl boyunca bakım gerektiriyor. Kış aylarında harcanılan az miktarda çaba, bahar aylarındaki düzenlemeler için kolay yol kat etmeyi sağlıyor.
Kış Aylarında Bahçe Bakımı için İpuçları:
1- Yaşayabilecek Bitkileri İlk Dondan Önce Saksıya Taşıyın
Kışın ilk donları yaşanmadan önce, soğuk aylarda hayatta kalamayacak bitkileri saksıya taşımak gerekiyor. Bunu yaparken saksının, bitkinin hareket alanı için yeterli büyüklüğe sahip olduğundan ve bitkinin duracağı yerin güneş ışığı, uygun sıcaklık ve hayatta kalma gereksinimleri için yeterlilik sağladığından emin olmak gerekiyor. Bir bitkiyi dışarıdan içeriye taşımak, bitkinin kış aylarında gelişmesini ve hatta hayatta kalmasını sağlamak için her zaman yeterli olmayabiliyor. Çevre koşullarının desteklendiğinden ve bitkinin kalorifer gibi güçlü ısıtıcılara yakın yerleştirilmediğinden emin olmak şart hale geliyor.
2- Havalandırma Yoluyla Toprağa Nem Verin
Birçok yerde, uygun şekilde bakımı yapılan bahçenin toprağı ihtiyaç fazlası nemi tahliye edebiliyor. Nem açısından fakir bir bahçenin ana belirtisi, kapsamlı bir sulamadan sonra bile kuru kalması oluyor. Kış aylarında, bu durumdaki bahçelerin toprağında havalandırmadan yararlanılabilir. Havalandırma sistemi; hava, su ve besinlerin köklere ve toprağa daha iyi erişmesini sağlamak için bir dizi küçük delik açmayı içeriyor. Aşırı kuru zemin, suyun aktığı ve zemine nüfuz etme şansının çok az olduğu koşullar yaratabiliyor. Delik açma sistemi, suyu hapsetmek için cepler sağlıyor ve bitkiler için gerekli nemi sağlamak için daha iyi bir ıslanma şansı veriyor. Kuru alanlarda ve uzun süreli kuraklık yaşayan yerlerde düzenli havalandırma bitkiler için hayati önem taşıyor.
3- Kışa Uygun Gübre Kullanın
Özellikle bahçe arazilerinin gübrelenmesi söz konusu olduğunda, belli dönemlerde gübreleme yapmanın gerekli olup olmadığı önem taşıyor. Düşük büyüme dönemlerinde toprağa yüksek azotlu gübre koymaya devam etmek, parayı boşa harcamaya neden oluyor. Kış döneminde hassas gübreleme uygulamak gerekiyor. Düşük azotlu gübre sadece toprağın dinlenmesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kirletici ve gereksiz besinlerin sızmasını da önlüyor.
3- Kışın Budama Yaparken Dikkatli Olun
Kış, en azından doğru bitkilerde; budama ve koruma görevlerini yerine getirebilmek için mükemmel bir zaman dilimi sağlayabiliyor. Kışın budama yapılıp yapılmayacağına karar vermek hem bitkilere hem de iklime bağlı oluyor. Örneğin bazı soğuk bölgeler dışında kışın, gülleri budama tercih ediliyor. İstenirse, sonra için daha gür ve tam büyümeye izin vermek adına üç veya dört ana gövdeye kadar budama yapılabiliyor. Kış budamasına uygun diğer bitkiler arasında ortancalar, salkımlar, üzümler ve gardenyalar bulunuyor. Kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında açan çiçekleri budamaktan kaçınmak gerekiyor. Faydadan çok zarar vermemek için bir bitkiyi budamadan önce araştırmak en iyisi oluyor. Ancak, ölü dalları budamak fayda sağlıyor. Kışın çiçek açan bitkilerin çiçek açması ve sağlıklı kalması için gübreleme ve sulama yapmak gerekiyor. Kış için çiçekli bitkiler yetiştirmek isteniyorsa, ekme işlemini ilkbaharda ve yaz başında yapmak gerekiyor.
4- Kışın Büyüyebilen Bitkiler
Soğuk dönemlerde aşırı miktarda don ve kar olmayan alanlarda, yenilebilir bitkiler ve estetik görünüm sağlayan bitkiler ekilebilir. Çiçekli bitkiler arasında kışın ekilebilecek birçok tür bulunuyor. Bazı şeftali ağaçları, kışın sonlarında ekildiğinde ağustos ayında çiçek açabiliyor. Gıda yetiştiricileri genellikle çilek, bezelye, ıspanak, patates, brokoli gibi dayanıklı bitkileri kışın ekmeyi tercih ediyor. Kış ayrıca kekik ve sarımsak gibi gelişebilen yenilebilir bitkilere yönelmek için harika bir fırsat sağlıyor. Kış sebzeleri çimlenmek, büyümek ve gelişmek için az da olsa sıcaklığa ihtiyaç duyduğundan, yeterli miktarda kış güneşi olan bir alan seçmek gerekiyor. Kış sıcaklıkları için en iyi sebzeler; bezelye, bakla, ıspanak ve fasulye oluyor. Daha ılıman, subtropikal bölgeler için ise brokoli, marul, soğan, turp, taze soğan ve şalgam dahil olmak üzere daha geniş bir seçenek yelpazesi bulunuyor.
5- Çimlerinize İyi Bakın
Çimlerin bakımını kışın yapmak, büyüme mevsiminde gür ve yeşil olmalarını sağlıyor. Kış aylarında toprak, sıkışma riski altında bulunuyor. Bu da suyun çimlerin köklerine ulaşmayacağı ve potansiyel olarak birikebileceği anlamına geliyor. Bu noktada yine öneri, suyun köklere ulaşması için toprağı havalandırmak oluyor. Daha küçük alanlardaki çimler için dirgen kullanılabiliyor. Ancak daha büyük alanlardaki çimler için çim havalandırıcı ekipmanlar almak gerekiyor. Diğer bir seçenek de çimi kumlamak oluyor. Kum su birikintisi oluştuğunda çime zarar vermeden toprağı parçalıyor. Kış aylarında çimleri beslemenin ve gübrelemenin sınırlandırıldığından emin olmak gerekiyor. Soğuk havalarda fazla büyüme olmuyor. Bu nedenle çimler ekstra beslenmeye ihtiyaç duymuyor. Son olarak, kışın çimlerdeki yabani otlara dikkat etmek gerekiyor. Yabani otların tekrar büyümemesini sağlamak için önemli bir ipucu bulunuyor. Yağmur yağdıktan sonra otları çekip çıkarmak tamamen kurtulmayı sağlıyor.
6- Malçlama Yapın
Bahçede yabani otların çıkmasını önlemek için kışın malçlama yapmak gerekiyor. Toprağın üstünü ışık geçirmeyen bir madde ile örtme işlemine malçlama deniliyor. Bu yöntemle toprak yüzeyi ışık geçirmeyecek şekilde kaplandığı için zararlı otların çimlenip toprak yüzeyine çıkmasının önüne geçiliyor. Bu eylem aynı zamanda toprağa da yardımcı olabiliyor. Bahçe yatakları zamanla bozulduğunda beslemeye yardımcı olması için organik malç kullanmaya çalışmak gerekiyor. Malçlama için ideal zaman, kökleri yeniden yeşermek üzere toprağa bırakmak yerine köklerin çekip çıkarılabildiği yağmur sonrası oluyor.
7- Bazı Zararlılar Kışın Görünmez
Genellikle yağışlı havalarda ortaya çıkan salyangoz ve sümüklü böceklere dikkat etmek gerekiyor. Bu böcekler bahçe için bir felaket haline gelebiliyor. Ne yazık ki, bazı bahçe zararlıları soğuk aylarda bile amansız saldırılarına devam ediyor. Özellikle sık don ve soğuk havaların görülmediği bölgelerde yaşayanlar için yaprak bitleri ve diğer zararlılar sorun yaratıyor. Kimyasal pestisitler etkili olabilirken doğal yolla ilaçlama yapmak isteyenler, farklı yöntemlere başvurabilir. Soğan ve gül gibi bazı zararlıları uzaklaştıran bitkiler, bahçenin etrafına stratejik olarak yerleştirildiğinde zararlıları uzaklaştırmaya yardımcı olabiliyor. Kış, doğal yaşamdaki çoğu canlı için dinlenme zamanı oluyor. Yıl boyu süren çaba, bahçenin yaz aylarında en iyi haliyle var olmasını sağlıyor.
8- Kış Mevsimi Gerekli İşleri Bitirmek için Harika Bir Zaman
En soğuk bölgelerde bile kışın bahçe bakımı yapılmaya devam edilebiliyor. Kış aylarında, yeni bahçe tasarımlarını uygulamak ve bahçe bakımını yapmak diğer mevsimler için mükemmel bir fırsat sunuyor. Gelecek büyüme mevsiminde bahçenin tam potansiyeline ulaşabilmesi için, kuru ve serin (dondurucu olmayan) günlerden yararlanılabiliyor.
Düzenleme yapmak için bazı temel şeyler:
- Çitleri ve duvarları kontrol etme, destekleme.
- Ağaçların ve çalıların temizlenmesi.
- Yabani otların ve diğer aşırı büyümüş bitkilerin kesilmesi.
- Sıcak aylarda çok fazla yeraltı suyu toplama eğiliminde olan bölgelere drenaj kanalları ekleme.
- Özel gübre kullanarak herhangi bir narenciye bitkisi besleme.
- Kış ekimi gerektiren bitkileri ekme ve dikme.
- İlkbaharda çimlenmesi gereken bitki tohumlarını ekme.
Elbette, yukarıdakilerin çoğu ilkbahar, yaz ve sonbaharda yapılabiliyor. Ancak kış ayları; kazma, inşaat ve diğer önemli detaylar için optimum sıcaklıklara sahip günler bulunduruyor. Yukarıda yer alan önerilerle bahçenizi kış ayları içerisinde de daha iyi bir hale getirebilirsiniz.
Siz de bahçeniz için gerekli araç ve gereçleri incelemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.