Kalabalıklaşan şehir hayatında bisiklet sürme aktivitesini gerçekleştirmek giderek zorlaşıyor. Gerek araç ve yaya kalabalığının vermiş olduğu hareket sıkıntısı gerekse bisikletleri park edecek alanın kısıtlı olması bu aktivitenin gerçekleşmesini engelleyen etmenler arasında sayılabilir. Bu noktada katlanır bisikletler şehir hayatında bisiklet sürme aktivitesini kolaylaştırıyor. Katlanır bisikletler ise günlük hayatta daha fazla karşımıza çıkmaya başladılar. Katlanan bisiklet kullanmanın avantajları neler? İşte bazı ipuçları:

Katlanır Bisiklet Nedir?

Katlanır bisiklet, bir bisikletin alanını verimli kullanılarak daha az yer kaplaması ve daha pratik taşınması amaçlanarak kullanıma sunulmuş bir taşıma aracı olarak tanımlanabilir. Katlanır bisikletin bu kompakt yapısı sayesinde herhangi bir araçta (tren vagonu, otomobil, vapur, metro gibi) kolaylıkla taşınması sağlanabiliyor. Katlanır bisikletlerin manevra yetenekleri ve boyutları sayesinde şehir içinde sürüş imkânı sağlaması ise bisiklet severlerin rahat etmesini sağlıyor.

Elektrikli Katlanır Bisiklet Nedir?

Elektrikli katlanır bisiklet, kolay taşınabilmesi ve elektrikle çalışır olması yönüyle dikkat çekiyor. Bu bisikletler, güç harcamadan hareket etme imkânı sağlıyor. Şehir içi ve şehir dışı kullanım için uygun olan elektrikli bisikletler güç kaynağı olarak elektrik enerjisini kullanıyor. Şarj edilme ve şarjını harcama süresi marka ve özelliklerine bağlı olarak farklılık gösteriyor.

Satın alınacak elektrikli katlanır bisikletin kullanım alanına göre seçilmesi bisikleti kullanacak kişi için önemli. Yüksek depolama alanı olan bir elektrikli katlanır bisiklet tercihinde daha hızlı ve daha uzun bir sürüş yapılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki yüksek depolama alanı için bisiklette yer alacak olan akü sistemi elektrikli katlanır bisikleti klasik katlanır bisiklete göre daha ağır hale getirebiliyor.

Elektrikli katlanır bisikletlerde yaklaşık saatte 45 km yol aldıracak modellere rastlanılıyor. Çoğu elektrikli katlanır bisiklet modelinde bulunan gösterge paneli sayesinde bisikletin şarjı ve hızı kontrol edilebiliyor. Elektrikli katlanır bisikletler, şarjları bittiği durumlarda manuel olarak kontrol edilebiliyor.

Katlanır elektrikli bisiklet modelleri; kullanacak kişinin cinsiyeti, vites tipi, fren tipi, katlanabilirdik, marka ve jant gibi özelliklerine göre seçilebilir.

katlanir bisiklet avantajlari teknosa

Katlanır Bisikletler Nasıl Çalışır?

Klasik ya da elektrikli katlanır bisikletler pratik açma ve kapama mekanizmasına sahiptirler. Bisiklette katlama yerleri; pedal, gidon ve orta kısımdan oluşuyor. Katlanır bisiklette önce pedallar içe doğru eğilerek katlanıyor. Sonrasında gidon ortadan ikiye katlanıyor. Son olarak bisikletin ortadan ikiye katlanması ile katlanır bisikletin katlama işlemi son buluyor. Bu işlem sonrası mandal tarzı bir sistem ile katlanır bisikletler kilitleniyor. Farklı markalara sahip olsalar da genelde katlanır bisikletlerin katlanma işlemi benzer özellikler gösteriyor.

Katlanır bisikletlerin açılma işlemleri de benzer prensipte gerçekleşiyor. Önce katlanır bisikletin tutma kolu kaldırılır. Sonrasında gidon kısmı açılır. Bu işlemden sonra sele kısmının altındaki mekanizma kaldırılarak katlanır bisiklet ortadan ikiye açılır. Son olarak pedalların açılması ile açma işlemi tamamlanıyor. Oldukça pratik açma ve kapama işlemine sahip olan katlanır bisikletlerin açma ve kapama işlemleri yaklaşık iki dakika içinde tamamlanıyor.

Katlanır Bisikletlerin Ağırlığı ve Boyutu

Katlanır bisikletlerde merak edilen konuların başında ağırlıklarının ve kapladıkları alanın ne kadar olduğu soruları geliyor. Katlanır bisikletlerde ağırlık ve boyut satın alınılacak markaya göre değişiklik gösterebilir. Bununla beraber genellikle 12 ile 14 kilo arasında değişen ağırlıklara sahip oldukları ve tek elle taşınabildikleri belirtilebilir. Boyutları yine farklılıklar olabilmekle birlikte kapalı halde iken: 78 x 66 x 38 cm ile 80 x 66 x 47 cm arasında değişiklik gösterebiliyor. Katlandıktan sonra kendi çantasının içine konularak ya da tekerleri sürüklenerek katlanır bisikleti taşımak mümkün.

Katlanır Bisikletlerde Vites Sistemi

Katlanır bisikletlerde vites sistemi genelde arka kısımda bulunuyor. Uzun turlar için tasarlanan modellerinde ön vites sistemi de bulunabiliyor. Genelde altı ya da yedi kademe bir vites sistemi dik ve uzun rampaları olmayan şehirlerde katlanır bisiklet kullanmak için yeterli. Sekiz ve daha fazla vites sistemi bulunan katlanır bisikletler genellikle dik ve uzun rampaları bulunan yerleşkeler için daha kullanışlı olabiliyor.

Katlanır Bisikletlerin Şehir İçindeki Yararları

Katlanır bisikletlerin üretim amaçlarından biri az yer kaplaması. Bu sayede kısıtlı alana sahip şehir yaşantısında oldukça kullanışlı oluyor. Otomobil, otobüs, vapur gibi alanlarda katlanılabilir olma özellikleri sayesinde rahatlıkla taşınabiliyor. Ayrıca üstün manevra yetenekleri sayesinde yaya ve araçları rahatsız etmeden kullanılabiliyor.

Elektrikli katlanır bisikletlerin fiziksel kuvvet olmadan kullanılmaları ulaşım açısından avantaj sağlıyor. Ayrıca pratik katlama ve açma özellikleri sayesinde kullanım kolaylığı sağlayan katlanır bisikletler zaman tasarrufuna da imkân veriyor. İş yeri, ev, okul gibi alanlarda çok az alan kaplamaları sayesinde kolaylıkla park ediliyor.

1- Günlük Kıyafetlerle Kullanım

Klasik bisikletlerin yapısı itibariyle kendine özel sürücü kıyafetleriyle kullanılması öneriliyor. Günlük kıyafetlerle kullanıldıkları durumlarda klasik bisikletler hareket yönünden büyük dezavantajlar doğurabiliyor. Bu dezavantajın elektrikli ve klasik katlanır bisikletlerde olmaması ise katlanır bisiklet modellerinin olumlu yönlerinden biri olarak belirtilebilir. Katlanır bisikletler günlük kıyafetlerle de rahatlıkla kullanılabiliyor.

2- Bakım Maliyetinin Az Olması

Katlanır bisikletlerin tasarım yönünden çok basit yapıda oldukları söylenebiliyor. Bu basit tasarım yer kaplama, park etme ve taşıma yönünden avantajlı olduğu gibi aynı zamanda bakım yönünden de kolaylık sağlayabiliyor. Bu kolaylık sayesinde katlanır bisikletlerin bakım maliyetleri de az olabiliyor.

3- Ergonomik Yapı

Katlanır bisikletlerin basit tasarımı az yer kaplamasına sebep oluyor. Bu sayede bir aracın bagajında ya da evde çok az yer kaplayarak muhafaza edilebiliyor. Alanın ihtiyaç olduğu şehir yaşantısında bu durum büyük rahatlık sağlıyor.

4- Sosyalleşme Aracı Olmaları

Elektrikli veya klasik katlanır bisiklet modelleri ilgi çeken yapılarıyla dikkat çekiyor. Sosyal yaşam içinde katlanır bisikletlerle ilgilenen insanlarla bu sayede iletişime geçmek daha kolay olabiliyor.

5- Sağlıklı Yaşam İçin Yararlı Olmaları

Spor sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz şartlardan biri olarak belirtilebilir. Şehir yaşantısı içinde spor aktivitesini gerçekleştirmek her zaman mümkün olmayabilir. Fazla yer kaplayan bir bisiklet ile spor yapmak ise her zaman kullanışlı olamayacaktır. Ancak katlanır bisikletler ile okul, iş ya da bir yere giderken kullanma ve taşıma avantajları sayesinde spor yapmak kolaylaşmış oluyor. Bu sayede hem kolaylıkla bir yere gidilebilir; hem de daha sağlıklı kalabilirsiniz. Bisiklete binmenin; kilo vermek, verimli uyumak, stresi azaltmak, vücudun ve kasları çalıştırmak ve kemikleri geliştirmek gibi sağlıklı yaşam için olumlu avantajları olduğu biliniyor.

Katlanılır Bisiklet Seçilirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Elektrikli veya klasik katlanır bisiklet seçerken, öncelikle nasıl bir yerde ve hangi amaçla kullanılacağını belirlemek doğru modeli bulmak açısından yararlı olabilir. Bu amaçlar belirlendikten sonra katlanır bisikletin teknik özellikleri, ağırlığı, vites sistemi gibi detayları incelenebilir. 6 vitesli olan bisikletler genellikle şehir içi yaşamda uygun olarak görülüyor. Çelik fren sistemleri sayesinde hızlı fren yapma imkânı dikkat çeken bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Katlanır bisiklet modellerinde ağırlık ve boyut bisikletin seçiminde belirleyici rol oynayabiliyor. Teknik özelliklerin değişkenliğine bağlı olarak katlanır bisikletlerin fiyatlarında değişikliklerin olduğu söylenilebilir. Çamurluk, kılıf, yan ayak, portbagaj, çalınmaya karşı aydınlatma, LED ışık gibi aksesuarlar katlanır bisikletlerin kullanımı kolaylaştırıyor.

Siz de en iyi bisikletleri bir arada incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi hassas mutfak terazi tavsiyeleri
Devamını Oku

En İyi Hassas Mutfak Terazisi Tavsiyeleri

Mutfak terazisi, mutfakta malzemelerin doğru ölçülmesi için kullanılan bir cihazdır. Genellikle elektronik veya mekanik olarak çalışır, farklı birimlerde…
Akıllı Tartı Nedir? Nasıl Çalışır?
Devamını Oku

Akıllı Tartı Nedir? Nasıl Çalışır?

Akıllı teraziler görünüm olarak dijital banyo basküllerinden farklı değildir. Çünkü üzerine çıktığınızda sizi tartar ve ekranda direkt ağırlığınızı…
kahve cesitleri nelerdir teknosa
Devamını Oku

Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Yorucu bir günün sonunda dinlenip kafamızı dağıtmak ya da hafta sonları uzun saatler boyunca sevdiğimiz insanlarla birlikte vakit…