Bisiklet, yıllarca insanların doğa dostu olarak kullandığı, bedene ve aynı zamanda zihne iyi gelen sportif yönümüzü geliştiren bir ulaşım aracı olarak anılıyor. Fakat teknolojinin gelişmesiyle her alanda ve üründe olduğu gibi bisiklette de farklılaşma başladı. Efor sarf etmeden bir yere gidebilmenizi sağlayan elektrikli bisikletler sayesinde bisiklet sürmek daha kolay hale geldi. Peki elektrikli bisiklet nedir gelin yakından inceleyelim.

Elektrikli bisiklet; sadece elektrik enerjisini kullanarak çalışan, pedal yardımıyla birlikte uzun yollara çıkabileceğiniz bir araç. Saatte 40-50 km yol gidilebilen bu bisikletler 15-20 derecelik eğimli yolları kolayca çıkabilir. E-bisiklet olarak da adlandırılan elektrikli bisikletler, kullanıcı tarafından basılan pedal gücünün yanında motor gücünden de yararlanıyor. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere kullanım oranı sürekli artıyor. Belirli bir motor gücünün üzerine çıkıldığında ehliyet gerektiren ve dikkat edilmesi gereken kurallar yer alıyor. Elektrikli bisikletler araç kalabalığının arasında hem spor bakımından hem de zaman tasarrufu açısından hayatınızı oldukça kolaylaştıran bir araç. Elektrikli bisikleti daha önce kullanmadıysanız ve almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Pil çeşidinden kullanacağınız alana, bisiklet türünden motor gücüne kadar birçok faktör karar verme aşamalarınızda etkili olabilir.

Elektrikli Bisiklet Nasıl Kullanılır?

Hızlı ulaşımın vazgeçilmezi olan, her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih edilmeye başlanan elektrikli bisiklet sayesinde zamandan tasarruf edilebiliyor ve aynı zamanda spor da yapmış oluyorsunuz. Peki elektrikli bisikletin kullanımı nasıl?

Elektrikli bisiklet diğer bisikletler gibi pedalların çevrilmesi ile kullanılabiliyor. Ancak elektrikli bisikletlerin farkı, pedallar çevrilmeye başlandığında motordan güç almaya başlayarak daha hızlı ve kolay bir sürüş deneyimi ortaya çıkarması oluyor. E-bisikletlerde pedal çevrildiği sürece motor da bu gücü etkin ve efektif şekilde destekliyor.

Elektrikli bisiklet kullanmak istiyorsanız ve alacağınız elektrikli bisikletin gücü 0,25 kWh üzerindeyse M sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Elektrikli bisiklet kullanma yaşı 16 olarak belirlenirken ehliyetiniz olması durumunda trafiğe rahatlıkla çıkabiliyorsunuz.

elektrkli bisiklet nedir teknosa

Elektrikli Bisiklet Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli bisikletlerin pillerini taşımak oldukça kolay. Genellikle lityum iyon ve lityum polimer pillerle çalışıyor. Pillerdeki en son teknoloji olan bu ürünler daha hafif ve az bakım gerektiren pil çeşitleri. Seçmiş olduğunuz pil, elektrikli bisikletin ağırlığını, menzilini ve görünümünü etkilediği için oldukça önemli.

Ev elektriğiyle prize bağlayarak fişin diğer ucunu da bisikletinizin şarj soketine bağlayarak rahatlıkla şarj edebiliyorsunuz. Tam şarj dolumu pil kapasitesine bağlı olarak değişkenlik gösterse de 1 ila 10 saat arasında tam şarj dolumu sağlanıyor. Pilin ömrünü uzatmak adına şarj etmeden önce pilinizin tamamen boşalmasını beklemek sağlıklı olabilir.

Elektrikli Bisiklet Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Elektrikli bisikleti özellikle şehir içi seyahatlerde kullanıyorsanız araçların ve yayaların olduğu ortamlarda dikkat etmeniz gerekiyor. Yollardaki engeller, engebeli noktalar kaza riskini artırdığından herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına bisiklet kullanım kurallarına dikkat etmelisiniz. Elektrikli bisiklet kullanımında dikkat edilmesi gereken unsurlara hızlıca bakarsak:

  • Elektrikli bisiklet kullanırken araç işaretlerine, şeritlere ve trafik kurallarına dikkat edilmeli.
  • Dizlik ve kask gibi koruyucu aksesuarları kullanmalısınız. Kazar riskinde veya darbe durumunda karşı koruma sağlamak için gerekli.
  • Gece yolculuk yapanlar için gece sürüşleri risklidir. Geceleri yola çıktığınızda araçların ve yayaların sizi görebilmesi için, jant ışığı, far veya led gibi aydınlatıcı ürünleri kullanmanız fayda sağlayacaktır.
  • Gece sürüşleri için bir diğer öneri ise fosforlu kıyafetler giyerek yola çıkmaktır.

Elektrikli Bisikletin Özellikleri Neler?

Normal bisikletlerden farklı olarak elektrik motoruyla sürüşü destekleyen elektrikli bisikletlerin kullanımını kolaylaştıracak pek çok özelliği bulunmaktadır. 220 Watt standart bir motor gücüne sahip olan bir elektrikli bisiklet, 25 km hıza ulaşabiliyor ve ortalama 30 km mesafe gidebiliyor. 48V bataryaya sahip bir elektrikli bisiklet ortalama 7 saatte şarj edilebiliyor. Elektrikli bisikletlerin performansını etkileyen bazı unsurlar olabiliyor. Daha az kas gücüyle daha uzun mesafelere oldukça konforlu bir şekilde ulaştırma imkanı sağlamayan elektrikli bisikletler, daha kolay hızlanmanızı sağlayarak yokuşları tırmanmayı kolaylaştırıyor.

Elektrikli Bisiklet Çeşitleri Neler?

Barındırdığı özellikleri bakımından elektrikli bisikletleri iki ana gruba ayırabiliriz:

Bunlardan ilki pedal yardımcılı elektrikli bisikletler (Pedelec): Elektrikli bisiklet alınmak istediğinde öne çıkanlardan ve ilk akla gelen olanlardan olan bu model diğer modele göre daha çok tercih ediliyor. Pedal gücünün yanı sıra bisikletin ulaşmış olduğu hıza göre devreye giren bir motor gücü sunuyor. Yani sürücü zorlandığı zamanlarda motor devreye girerek sürücüye destekte bulunuyor. Bu modeldeki bisikletler saatte 25 km kadar hıza ulaşabiliyor. Daha yüksek hızlara ulaşıldığında ise motor devreden çıkarak pedal sistemiyle yola devam ediliyor.

Diğer modelimiz ise ihtiyaç anında güç sunan elektrikli bisiklet modelleri (Twitst N-Go): bu modeldeki bisikletlerde gidon kısmında bir düğme bulunmaktadır. Düğmeye basıldığı anda elektrikli motor devreye girmektedir.  

Elektrikli Bisiklet Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Bir elektrikli bisiklet sahibi olmaya karar verdiyseniz, seçmeden önce bu bisikleti ne için kullanacağınız ve ne kadar mesafe gideceğiniz gibi unsurları gözeterek seçim yapmalısınız. Elektrikli bisikletlerin motor gücü üzerinden örneklere de bakalım:

  • Seçeceğiniz bisiklet 500 watt motor gücüne sahip ise, bu bisiklet ile ortalama 25 km bir mesafe kat edebilirsiniz.
  • Motor gücü 1200-1500 watt aralığında ise yol şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte bu bisiklet ile 40-50 km aralığında bir yol gidebilirsiniz.
  • 2000 watt ve üzeri motora sahip olan elektrikli bisikletler ile de 75 km ve benzeri menzillere çıkabilirsiniz.

Kullanım amacına göre bu motor güçlerindeki mesafeleri baz alarak sizin için en kullanışlı elektrikli bisikleti seçebilirsiniz.  

Motor gücü ve menzillerin dışında batarya performansı da oldukça önemli oluyor. Bataryanın şarj süresi, kullanım ömrü gibi etkenlere yine bisiklet alırken dikkat etmeniz gerekiyor. Batarya ve motor gücünün yanında dikkat etmeniz gereken diğer konular ise şunlar:

  • Elektrikli bisikleti nerede ve ne amaçla kullanacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse arazi şartlarında kullanacaksanız kalın tekerlekli modeller arazi şartlarında daha uygun. Şehir içinde ulaşım için kullanmak istiyorsanız normal tekerleğe sahip bisikletler daha kullanışlı oluyor.
  • Evinizde veya yaşam alanızda bisikletinizi park etmek veya saklamak için bir alana sahip değilseniz katlanır bisiklet modellerini tercih edebilirsiniz. Katlanır modeller ayrıca şehir içinde seyahat ederken toplu taşımayı kullanmanız gerekirse sizin için ekstra kolaylık sağlıyor.
  • Güvenlik oldukça önemli. Güvenli bir sürüş için gereken malzemeleri kask, eldiven, dizlik ve diğer aksesuarlar gibi ürünleri kullanmanız size daha güvenli bir sürüş ortamı yaratıyor.
  • Seçtiğiniz modelin süspansiyon, ışık ve fren aksamlarını kontrol etmeniz yararınıza olur.
  • Sele kısmının alışveriş sepeti, çocuk koltuğu ve diğer malzemeleri koyabileceğiniz modelleri tercih etmek bisiklet kullanım kalitenizi artırır.

Elektrikli bisikletler, teknolojiyle birlikte daha da gelişmeye devam ediyor. Hem fiziksel anlamda spor yapmak amaçlı hem de ulaşım konusunda size kolaylık sağlaması yönüyle günümüzde birçok ülkede tercih ediliyor. Benzin yerine elektrik kullanması nedeniyle de daha çevreci bir yapıya sahip.

Yukarıda elektrikli bisiklet nedir ve ne gibi özelliklere sahip detaylı olarak anlattık.

Siz de en iyi elektrikli bisikletleri bir arada incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
alternator nedir teknosa
Devamını Oku

Alternatör Nedir?

Ön cam silecekleriniz, farlarınız ya da radyonuz olsun, bir bataryanın arabanızdaki her şeye enerji sağladığını düşürsek alternatörün tanımını…