Gelişmekte olan teknoloji ile beyaz eşya çeşitliliğinin artması seçim yapmayı zorlaştırıyor. Özellikle evlilik hazırlığının heyecanlı koşuşturmasının içerisinde beyaz eşya alışverişi, vakit ayrılması gereken önemli ve zor bir uğraş oluyor. Evlilik öncesinde beyaz eşya seçiminde yapılacak hatalar uzun vadede başınızı ağrıtabiliyor. Bu nedenle beyaz eşya seçimi yapmadan önce nelere dikkat etmeniz gerektiği hususunda bilinçli olmanız gerekiyor. Bu yazımızda evlenirken beyaz eşya seçimi hakkında öneriler vereceğiz.

Bütçe

Evlilik sürecine giren çiftlerin en büyük kıstaslarından biri de bütçe oluyor. Çok fazla kalemde çok yüksek harcamalar yapılıyor. Beyaz eşya alışveriş listenizi oluşturmadan önce ne kadar harcama yapacağınıza karar vermek, ihtiyacınız olmayan eşyalara fazla harcama yapmanızı önleyebiliyor. Bu sebeple, alışverişe başlamadan önce beyaz eşyalar için bir bütçeleme planı oluşturmanız, kendinizi zorlamadan doğru tercih yapmanız açısından faydalı olabilir.

Ölçü

Günümüzde evler çoğunlukla küçük oluyor. Bu durum beyaz eşya seçimlerimizin farklılaşmasına yol açabiliyor. Beyaz eşyanın yerleştirileceği alanın genişliği büyük önem taşıyor. Örneğin eğer geniş bir banyoya sahipseniz birbirinden ayrı olarak çamaşır ve kurutma makinesi tercih edebilirsiniz. Küçük bir banyo söz konusu olduğunda ise hem yıkama hem kurutma özelliğine sahip olan tek bir makine, sizi alandan kazandırabilir. Evinizin ölçülerini iyi hesaplamalı ve beyaz eşya seçimlerinizi ona göre şekillendirmelisiniz.

Kapasite

Beyaz eşya seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer başlık ise, eşyanın kaç kişilik bir kullanım için tercih edileceği oluyor. Evlilik sonrası eğer kalabalık bir aile olacaksanız, çift kapılı buzdolabı yerine daha büyük gardırop tipi buzdolabını tercih edebilirsiniz. Çamaşır makinesini düşündüğümüzde de yine yaşanacak kişi sayısı önem kazanıyor. Yorgan ve battaniye gibi geniş parçaların bile yıkanabileceği, geniş kapasiteli çamaşır makinelerinin yanında daha az kapasiteye ve programa sahip küçük çamaşır makineleri de kullanıcıların tercihleri arasında yer alabiliyor. 

Enerji Tasarrufu

Yaşantınızın ihtiyaçları doğrultusunda seçtiğiniz beyaz eşyaların, mümkün olan en az enerjiyi tüketmeleri, geleceğimiz açısından önemli oluyor. Enerji tüketiminin mümkün olduğunca azaltılması, gündelik hayatta devamlı olarak çalıştırdığınız beyaz eşyalarınızın daha az elektrik harcamalarını sağlıyor. Enerji tasarruflu beyaz eşyalar maliyet açısından diğer sınıflara göre fiyat olarak biraz daha yüksek olsa da, uzun vadeli kullanımda hem maliyetini az enerji yaktığından çıkarıyor, hem de doğaya fayda sağlıyor. Bu nedenle, beyaz eşya seçiminde yaparken ‘’A’’ sınıfı ve üzeri özelliklere sahip cihazlar, enerjiyi verimli kullanma açısından en iyi seviyeyi ifade ediyor.

Garanti Süresi

Evlilik sürecinde beyaz eşya alırken nelere dikkat etmek gerekir diye değerlendirirken seçiminizi, garanti süresi uzun olan modellerden yana yapmanızı tavsiye edebiliriz. Uzun garanti süresine sahip beyaz eşya almak, bir arıza durumunda kafanızın daha uzun süre rahat olacağı anlamına geliyor. Yine aynı şekilde uzun garanti süresine sahip olan markaların çoğu, geniş bir servis ağına da sahip olduklarından daha çabuk hizmet alabiliyorsunuz.

Buzdolabı ve Derin Dondurucu

Klasik işlevleri, yiyecek ve içecekleri soğuk tutma olan buzdolapları ve derin dondurucular, yerlerini son teknoloji ürünlerle çok fonksiyonlu yeni cihazlara bırakıyor. Özellikle buzlanma probleminin çözüme ulaştırıldığı, ‘’No Frost’’ yani buzlanma yapmayan modeller büyük ilgi görüyor. Eski sistem teknolojiyle çalışan buzdolaplarının özellikle dondurucu bölümlerinde buzlanma meydana geliyordu ve oluşan bu buzların belirli aralıklarla temizlenmesi gerekiyordu. ‘’No Frost’’ buzdolaplarında buzlanma görülmediği için herhangi bir işleme de ihtiyaç kalmıyor.

Beyaz eşya fikirleri verirken aranan bir diğer özellik ise hijyen oluyor. Yiyecek tazeliğini koruyabilmek için bakteri oluşumunu önlemek de çok önemli oluyor.  Bazı buzdolaplarında görülen en ilgi çekici teknolojilerden biri de internete bağlanma ve akıllı telefonlar aracılığıyla evdeki diğer akıllı beyaz eşyalarla entegre edebilme özelliği oluyor. Bu özellik sayesinde evde olmadığınız zamanlarda da akıllı telefonunuzdan buzdolabınızın içini görüntüleyip eksiklerinizi girebilme şansı elde ediyorsunuz. Dolabınızın kapağını açmadan içini görebiliyor olmanız oldukça kullanışlı bir sistem. Bunların yanı sıra farklı ihtiyaç ve kullanım alanlarına göre tasarlanmış farklı buzdolapları bulunuyor.

Evlenirken beyaz eşya seçimi evresinde tek kapılı buzdolapları, dar kullanım alanlarında kolaylık sağlıyor. İki kapılı buzdolapları, dondurucu için üstte, soğutucu bölümü için altta olmak üzere iki kapak özelliğiyle klasik bir tasarım sunuyor. Kombi tipi buzdolabında ise standart olanın aksine soğutucu bölümü üstte, dondurucu bölümü altta yer alıyor. Gardırop tipi buz dolabına baktığımızda yan yana iki kapı bulunduğunu görüyoruz.

Derin dondurucular ise mevsiminde aldığınız meyve ve sebzeleri dondurarak uzun süreler sonra gene aynı tazeliğinde kullanabilmenizi sağlıyor. Bu sayede kış aylarında yaz sebzelerini; yaz aylarında ise kış sebzelerini kullanabiliyorsunuz. Etlerinizi çok daha uzun değerlendirebiliyorsunuz. Çoğu buzdolabı modelinde zaten derin dondurucu özelliği bulunuyor. Ancak bazı büyük aileler için buzdolabı içerisindeki derin dondurucu kısmı, alan olarak yetersiz olabiliyor. Daha fazla derin dondurucu alanına sahip olmak için de bir derin dondurucu almayı düşünebilirsiniz.

Bulaşık, Çamaşır ve Kurutma Makineleri

Ev işlerini kolaylaştıran yardımcı aletlerin başında şüphesiz bulaşık ve çamaşır makineleri geliyor. Alacağınız makinenin özelliklerinden ziyade, ihtiyacınızı görecek olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu nedenle tercihinizi yaparken ihtiyaçlarınızı doğru listelemelisiniz.

Bu makinelerin özellikleri kadar görsel tasarımlarının da önemli olduklarını söyleyebiliriz. Bulaşık makinenizin rengine karar verirken, buzdolabı ve fırınınız ile aynı renkte olması, hem mutfağınıza hem de sizin göz zevkinize hitap etmesini sağlayabilir. Bu sayede bulaşık makineniz mutfaktaki diğer eşyalarla uyum içinde gözükür.

İhtiyacınız doğrultusunda en uygun bulaşık makinesini seçerken farklı tiplerde bulaşık makineleri olduğunu bilmeniz gerekiyor. Klasik tip olarak bilinen bulaşık makineleri, solo makine olarak adlandırılıyor. Tam ankastre olan bulaşık makineleri, mutfak dolabınıza tamamen gömülü olup, dolap kapağının arkasında yer alıyor. Yarı ankastre bulaşık makineleri de mutfak dolabınıza gömülü oluyor fakat ön panelleri dışarıda bırakılıyor. Tezgah altı dediğimiz bulaşık makineleri ise mutfak tezgahınızın altına, üst kapakları olmadan yerleştirilen makineler oluyor. Bulaşık makineleri gibi çamaşır makinelerinin de ankastre ve solo modelleri bulunuyor.

İhtiyacınıza göre çamaşır makinesinin yıkama kapasitesi ve sıkma devri dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Yine ailenizin büyüklüğüne göre tercih edeceğiniz makinenin kapasitesini belirlemenizde fayda var. Eğer kalabalık bir aile değilseniz kısa programlı ve daha küçük kapasiteli modeller ilginizi çekebilir. Ek olarak daha iyi sıkılmış çamaşırlar için yüksek devirli olanları inceleyebilirsiniz.

Yeterli kullanım alanına sahipseniz dilediğiniz tipte ve kapasitede bir kurutma makinesi de tercih edebiliyorsunuz. Bu noktada kapasite yine büyük bir önem taşıyor. Düşük kapasiteli makineler, ihtiyacınızı karşılamaya yetmeyebiliyor.

evlenirken beyaz esya teknosa

Fırın ve Ocak

Evlenirken beyaz eşya seçimi sürecinde mutfaklarımız da önemli oluyor. Mutfak denildiğinde aklımıza gelen ilk şey ise yemek oluyor. Leziz yemekler pişirmemize yardımcı olan ev aletlerinin başında fırın ve ocak geliyor.

Turbo özelliği olan modellerde, fırın içindeki ısıyı eşit dağıtıyor. Eşit dağılımla aynı anda birden fazla yemek pişirebiliyorsunuz. Bu da enerji tasarrufu yapmanızı sağlıyor.

Çalışma mekanizmalarından bağımsız olarak, farklı fırın tipleri bulunuyor. Estetik görünüme sahip kullanımı kolay ankastre fırınlar en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Pişireceğiniz yemeğin miktarına bağlı olarak tasarlanan mini ve midi boy fırınlar da seçenekleriniz arasında bulunuyor.

Eğer mutfağınız ankastre ürünlere uygun olarak tasarlanmışsa, ankastre ocak tercih edebilir ya da yeriniz azsa set üstü ocak kullanımı düşünebilirsiniz. Ocaklarda, pişirme ve kalite konforu ne kadar önemliyse, güvenlik de bir o kadar önemli oluyor. Ateş miktarı ve ocak gözlerinin boyutları dikkat edilmesi gereken diğer başlıklar oluyor.

Yukarıda evlenirken beyaz eşya seçimi için tavsiyeler paylaştık. Bu önerilerimize dikkat ederek beyaz eşyalarınızı çok daha bilinçli seçebilirsiniz.

Diğer taraftan en iyi beyaz eşya alternatifleri için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
oled tv nedir size ne fayda saglar teknosa
Devamını Oku

OLED TV Nedir? Size Ne Fayda Sağlar?

OLED TV’ler hayatımızdaki yerini giderek arttırıyor. Bir televizyon almaya karar verdiğinizde karşınıza çok sayıda marka çıkıyor. Her markanın…
terra luna nedir teknosa
Devamını Oku

Terra LUNA Nedir?

Geçtiğimiz dönemde, kripto para borsasında yer alan LUNA’nın çöküşü, ekonomi haberlerinin gündemine yerleşti. Bu haberle birlikte birçok kişi,…
yasam ucgeni nedir teknosa
Devamını Oku

Yaşam Üçgeni Nedir?

Dünya var olduğundan beri, ‘Deprem’, insanoğlunun her dönemde yadsınamaz bir gerçeği olmuştur. Bilimsel olarak incelenmeye başlandığı zamandan itibaren…
fritozu kullanirken bunlari yapmayin teknosa
Devamını Oku

Fritöz Kullanırken Bunları Yapmayın

Fritöz, çeşitli yiyecekleri kızartmak için kullanılan bir mutfak aleti. Yiyecekleri yüksek ısıda, genellikle 175 derece ile 190 derece…