Bulaşıkları elde yıkamak zorunda kalmadığımız için bulaşık makineleri evlerimizin en önemli beyaz eşyaları arasında yer alıyor. Onun sayesinde ailece yediğimiz yemeklerden daha fazla keyif alıyoruz ve sevdiklerimize daha fazla zaman ayırabiliyoruz. Ancak bazen bulaşık makinemiz temizlik konusunda istediğimiz performansı gösteremeyebiliyor. Böyle durumlar yaşadığımızda bulaşıkları ya elimizde yıkamak zorunda kalıyoruz ya da tekrar tekrar makineyi çalıştırıyoruz. Peki bulaşık makinesi temizlemiyor ne yapmalısınız? Bulaşık makineniz bulaşıkları iyi temizlemiyorsa bu sorunu kolayca çözebiliyorsunuz.

Tableti Çözüp Çözmediğini Kontrol Edin

Bulaşık makinesi temiz yıkamıyorsa ne yapmalıyız dediğimizde ilk bakmamız gereken yer tablet oluyor. Bulaşık makinelerinin iyi temizlemesinin nedenleri arasında tabletin çözülmemesi ilk sıralarda yer alıyor. Bulaşık makineniz bulaşıkları iyi temizlemiyorsa ilk önce tableti yerleştirdiğiniz bölümü kontrol etmeniz gerekiyor.

Püskürtme Kollarını Kontrol Edin

Bulaşık makinesinin en iyi şekilde temizlemesi için püskürtme kollarının serbest olarak hareket edebilmesi ve kollarındaki su püskürtme deliklerinin tıkalı olmaması gerekiyor. Bazen bulaşık atıklarının delikleri tıkama ihtimali olabiliyor. Bulaşıklar yıkanırken tabletin çözülmemesi de tıkalı kollardan kaynaklı olabiliyor. Bunun için hem alttaki hem de üstteki kolları temizlememiz gerekiyor.

Bunun için öncelikle bulaşık makinenizin üst sepetini çekiyorsunuz. Püskürtme kolunun tam ortasında geniş bir vida bulunuyor. Vidayı hafifçe çevirerek püskürtme kolunu çıkarabiliyorsunuz.

Daha sonra alttaki sepeti tamamen çıkartıyorsunuz ve alt püskürtme kolunu ortasından hafifçe çekerek çıkartıyorsunuz.

Püskürtme kollarında bulaşık makinenizin modeline göre delikler bulunuyor. Bu delikleri bir kürdan yardımıyla temizliyorsunuz. Daha sonra musluğu hafif bir şekilde açıyorsunuz. Çok güçlü bir su akışı olmamalıdır. Kolların ortasındaki ana su deliğini musluğun altına tutarak püskürtme deliklerinin tamamen temizlenmesini sağlıyorsunuz. İçerisinde su kalmaması için yıkadıktan sonra biraz silkeleyerek içindeki suyu da çıkartıyorsunuz.

Kolların temizliğini tamamladıktan sonra aynı şekilde tekrar yerlerine takabiliriz. Önce alt püskürtme kolunu aşağı doğru bastırarak yerine yerleştiriyoruz. Ardından üst kolu ortasındaki vidayı hafifçe döndürerek yerine kilitliyoruz.

Bu adımdan sonra püskürtme kolları suyu daha iyi dağıtıyor olacaktır.

Filtreyi Kontrol Edelim

Bulaşık makinesi kirli bırakıyor demeye devam ediyorsak, sıra filtre kontrolüne geliyor. Bulaşıklardaki kirleri ve kalıntıları tutması için her bulaşık makinesinde bir filtre bulunuyor. Filtre tıkandığında bulaşık makinesinin su akışını olumsuz olarak etkiliyor ve tam performansıyla çalışmasını engelliyor. Aynı zamanda kirler yıkanmakta olan tabak, bardak gibi eşyalara sıçrayabiliyor.

Filtreyi temizlemek için öncelikle makinenin altındaki sepetini çıkarıyoruz. Filtreyi rahat çıkarabilmek için püskürtme kolunu da çıkarmamız faydalı olabilir. Bu püskürtme kolunun hemen önünde bulunan filtre kilidini çevirerek açıyoruz ve dikkatli bir şekilde çıkartıyoruz.

Silindir şeklinde olan filtreyi vidalarını gevşeterek çıkartıyoruz. Daha sonra musluğun altına tutarak hafif suyla yıkıyoruz. Filtrenin içerisindeki kalıntıları temizlemek için küçük bir fırça kullanabiliriz. Ancak fırçayı çok narin hareketlerle kullanmalıyız. Aşındırıcı bir şekilde temizlemeye çalıştığımızda filtreye zarar verebilme ihtimalimiz bulunuyor.

Temizleme işlemini tamamladıktan sonra filtrenin parçalarını birleştiriyoruz ve bulaşık makinesine tekrar takıyoruz. Filtrenin ve filtreyi taktığımız bölmenin üzerinde küçük oklar görüyor olacaksınız. Her iki ok da aynı hizaya gelene kadar çevirerek kilitleyebiliyorsunuz.

bulasik makinesi temizlemiyor teknosa

Bulaşıkları Makineye Doğru Yerleştirelim

Bulaşık makinenizin performansını etkileyen bir diğer şey de bulaşıkların makineye doğru yerleştirilmemesi oluyor. Bulaşıklar düzgün yerleştirilmediğinde su tüm yüzeylere erişemiyor ve tamamı temizlenmeyebiliyor. Bu nedenle aynı bulaşığı iki kez yıkamak zorunda bile kalabiliyorsunuz.

Öncelikle bardakları ve fincanları üst sepete yerleştirmemiz gerekiyor. Bulaşıkları tableti koyduğumuz alanın hizasına gelmeyecek şekilde koyuyoruz. Çünkü tablet hizasındaki bulaşıklar haznenin açılmasını engelleyebiliyor. Tablet tam çözünmediğinde de bulaşıklar istediğimiz gibi temizlenmiyor.

Bulaşık makinemizin alt sepeti de tencere, tava ve tabaklar içindir. Alt sepetin püskürtme kolları üsttekine göre daha güçlüdür. Daha geniş ve tazyikli su püskürtür. Böylece alt sepette bulunan ağır lekeli tavalar ve tabaklar daha iyi temizleniyor.

Doğru Program Ayarında ve Zamanında Yıkamalıyız

Bazen bulaşıklarımızda inatçı lekeler ve kurumuş kirler olabiliyor. Böyle durumlarda daha yüksek sıcaklıkta bulaşıkları yıkamamız gerekiyor. Doğru program ayarını bulabilmek için mutlaka kullanma kılavuzunu okumalıyız.

Ayrıca kullandığımız bulaşık tableti ya da deterjanı da temizlik için önemli oluyor. Doğru tablet ya da deterjanı kullanıyor olmalıyız.

Yukarıda bulaşık makinesi temizlemiyor, ne yapmalısınız hakkında bilgiler verdik.

Siz de en iyi bulaşık makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ssl sertifikasi teknosa
Devamını Oku

SSL Sertifikası Nedir?

Dijitalleşen dünyada artık neredeyse tüm işlemlerimizi internet üzerinden yapabiliyor, aradığımız tüm bilgilere ulaşabiliyoruz. İnternet kullanımının bu kadar artmasıyla…
Tablet-ile-Odevinizi-Nasil-Yapabilirsiniz-teknosa
Devamını Oku

Tabletten Ödev Yapma

Mobil cihazlar hayatımıza kısa bir süre öncesinde girmiş olsa da, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler çok hızlı bir…