Modern yaşamın yoğun koşturmacasının sonucu artık daha fazla stresle yükleniyor ve daha çok yoruluyoruz. Bu stresten kurtulmanın en kolay yollarından biri ise sıcak bir kahve içmek oluyor. Birkaç damla kahvenin yarattığı dönüşüm tıpkı bir sihir gibi gerçekleşiyor. Yorgunluktan tükenmiş olan vücudumuzu anında yeniliyor ve enerji veriyor. Kahvede bulunan doğal bir uyarıcı olduğu bilinen ve enerji veren madde, içerisindeki kafein oluyor. Kahve, ilk bulunduğu yıllardan günümüze kadar vücudumuz üzerindeki etkileriyle her zaman popülaritesini korumayı başarıyordu. Ancak son yıllarda zararlarıyla ilgili çok sayıda araştırmalar da yayımlanıyor. Özellikle aşırı miktarda tüketiminin sonunda sağlık ve cilt görünümü üzerindeki zararlı etkileri örnekleriyle anlatılıyor. Aşırı kahve tüketimi, sinir sistemimizin düzgün çalışmasına engel olabiliyor ve bunun sonucu olarak da beyin sağlığımızı olumsuz olarak etkileyebiliyor. Aynı zamanda çok fazla kahve tüketimi asitlik düzeyiyle de ilişkilendiriliyor. Bunun bir sonucu olarak mide ülseri, uykusuzluk, anksiyete ve depresyon gibi hastalıklara davetiye çıkardığı biliniyor. Bununla ilgili kafeinsiz kahve alternatifleri de markalar tarafından sunuluyor.

Kafein Nasıl Çalışıyor?

Kafein, beyni ve merkezi sinir sistemini direkt olarak uyararak çalışıyor ve kişinin uyanık kalmasını, ayrıca yorgunlukla başa çıkmasını sağlıyor. Ana etkisi daha çok beyin üzerinde gerçekleşiyor. Beyni rahatlatan ve yorgun hissetmesini sağlayan enzimleri bloke ederek yorgunluğun azalmasına ve kandaki adrenalin seviyesinin artmasına neden oluyor.

Kafein etkilerini çok hızlı bir şekilde gösteriyor. Bir fincan kahve içtiğinizde yaklaşık yarım saat içerisinde kan dolaşımına katılıyor ve tam etkinliğine ulaşması ortalama 1 saat sürüyor.

Kafeinsiz Kahve Nedir?

Kafeinsiz kahve, kafein miktarının çoğu kavurma ve öğütme işleminden önce uzaklaştırılmış kahve çekirdekleriyle hazırlanan kahve olarak tanımlanıyor. Hemen şunu da belirtmekte fayda var ki kafeinsiz kahve için “decaf kahve” tanımı da kullanılıyor. Kahve çekirdekleri kavurma işlemi öncesi organik özel bir çözelti içerisinde bekletiliyor. Bu çözelti, kahve çekirdekleri içerisinde bulunan tüm kafeini emene kadar bekleniyor.

kafeinsiz kahve teknosa

Kafeinin Faydaları Nelerdir?

Kafeinin uyarıcı etkisi astım, prematüre apnesi gibi bazı hastalıkların tedavisinde etkili oluyor. Aynı zamanda bazı ilaçların yanında kafein alınması doktorlar tarafından tavsiye edilebiliyor.

Bunun dışında, kafeinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bulunuyor. Diyet yapanlara günde birkaç fincan sade kahve genellikle bu sebeple öneriliyor. Ayrıca sporcular üzerinde yapılan testlerde belli bir miktar kafeinin performanslarını önemli derecede artırdığı gözlemleniyor.

Kafein sadece insanlarda bu etkileri göstermiyor. Hayvanlarda ve bitkilerde de benzer etkileri oluyor. Ancak belli bir düzeyin üzerinde kullanımında ya da kafein duyarlılığı olan bünyelerde kafein faydadan daha çok zarar vermeye başlıyor.

Neden Kafeinsiz Kahveyi Tercih Etmelisiniz?

Aşırı kafeinden kaçınmanız gereken birçok neden bulunuyor. Ancak bu durum kahveden de kaçınmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Kafeinin vücudumuz üzerinde bazı olumsuz etkileri olabiliyor. Bu etkiler bazı hassas bünyelerde hemen ortaya çıkabiliyor.

Kafein tüketimi uykusuzluk, depresyon, anksiyete, kalp çarpıntısı, migren ya da mide asidinin yükselmesi gibi durumları tetikleyebiliyor.

Kafeinli kahve gibi kafeinsiz kahvenin de vücudunuza bazı faydaları dokunuyor. Kafeinli kahve kadar olmasa da ruh halinizi olumlu yönde etkiliyor ve genel dikkat sürenizi artırmaya yarıyor. Kafeinsiz ve kafeinli kahvenin paylaştığı bir diğer fayda da, karaciğeriniz üzerindeki etkisi oluyor. Her iki kahve türü de karaciğer enzim seviyesini artırıyor ve karaciğerinizi koruyor.

Kafeinsiz kahve, kahve içmeyi seven ancak kafeinin yan etkilerini yaşamak istemeyenler için ideal bir seçim gibi görünüyor. Kafeinsiz kahveyi dostlarınızla gece muhabbetleri yapmak istediğinizde, tatlının yanında kahve canınız çektiğinde ya da çocuklarınız kahve içmek için ısrarcı olduğunda mükemmel bir seçenek olarak kullanabiliyorsunuz.

Kafeinsiz Kahvede Kafein Var mı?

Kafeinsiz kahve severlerin en büyük endişelerinin başında kahvelerinde kafein olması ihtimali geliyor. Ancak yapılan araştırmalar kafeinsiz kahvede de az miktarda kafein olduğunu gösteriyor.

Kafeinsizleştirme işlemi, kahve çekirdeklerinden kafeinin yaklaşık %97’sini uzaklaştırabiliyor. Yani bu hesaba göre bir fincan kafeinli kahvede yaklaşık 95 mg kafein bulurken, kafeinsiz kahvede bu rakam 2 mg oluyor. Bu miktar çok küçük bir seviye olarak sayılıyor. Kafeinden kaçınmak isteyen kişilerin çoğunu hiç etkilemiyor. Ancak vücudunuzda kafein duyarlılığı gibi durumlar varsa en küçük miktarda kafeinin bile etkilerini hemen hissedebiliyorsunuz.

Bu tarz kafeinden tamamen uzak durmanızı gerektiren bir sağlık durumunuz varsa kafeinsiz kahveyi içmeden önce doktorunuza danışmanız gerekiyor. Az miktarda da olsa kafeinsiz kahvenin içinde bulunan kafein, önemli sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle doktorunuz izin vermedikçe kafeinsiz kahveden de kaçınmanız gerekebiliyor.

Normal Kahve ile Kafesinsiz Kahve Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kafeinsiz kahve, daha yumuşak tadı ve kokusu olan, minimum seviye kabul edilecek kafein miktarına sahip oluyor. Normal kahvenin acı ve keskin bir tadı ve kokusu bulunuyor. Tadı dışında kokusunu sevmeyenler için de ideal seçim kafeinsiz kahve oluyor.

Kafein olmadığında, kahve içmenin tüm etkileri ortadan kalkıyor. Kahve, yüksek kafein içeriği nedeniyle uyandırma ve yorgunluğu giderme gücüne sahip oluyor. Günde içilen birkaç fincan kahvenin bir zararı dokunmuyor. Bununla birlikte, kahve bağımlısı olan ve günde birkaç fincandan daha fazla kahve içme alışkanlığı olan kişilerin kafeinsiz kahveye geçmelerinin faydası oluyor. Öncelikle kafeinsiz de olsa kahve içtikleri için o iştahları baskılanmış oluyor. Aynı zamanda kafein alımını da azalttığı için aşırı kafeinin zararlı etkilerinden de kendini korumayı sağlıyor.

Ayrıca kafein, vücutta asit akışını da sağladığı için asitlik düzeyinin artmasından şikayetçi olan kişilerin de kafeinsiz kahveye geçmeleri oldukça yararlı sonuçlar veriyor.

Siz de en iyi kahve ile ilgili her şeye tek noktadan ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
klima ile isinma teknosa
Devamını Oku

Klima İle Isınma Ne Kadar Yakar?

Yaşam alanlarımızı konforlu hale getiren faktörlerden biri de ortam sıcaklığı oluyor. Bulunduğumuz ortamın sıcaklığı kendimize en uygun seviyede…