Yıllar boyunca Android işletim sistemindeki güvenlik konusu sürekli inişli çıkışlı bir grafik izliyordu. Uygulamaların aşırı sıklıkta izin talep edilmesinden kötü amaçlı yazılımların Play Store üzerinden dağıtılmasına ve gizlilik sızıntılarına kadar sürekli bir sorun çıkıyordu. Bu nedenle her Android geliştirmesinde güvenlik sıcak ve gündemini kaybetmeyen bir konu oluyor. Android geliştiricileri bu sürede ortaya çıkan tüm sorunlarla mücadele etmeyi ve uygulamayı her defasında daha güvenli bir hale getirmeyi sürdürüyor. Platformun her sürümüyle birlikte mobil işletim sisteminin güvenliğini artırmak için önemli adımlar atılıyor. Burada yaşanan güvenlik sorunlarının büyük bir çoğunluğu kullanıcıların biraz dikkatli olmasıyla ve işletim sisteminin mevcut özellikleriyle çözülebiliyor. Güvenlik sorunu yaratacak uygulamalardan bu şekilde kolayca kaçınılabiliyor. Ancak çoğu kullanıcı temel güvenlik önlemlerinin farkında olmadan kullanıyor ve bu önlemleri hiç uygulamıyor. Google tarafından yapılan açıklamada, en son Android 11 işletim sisteminde geliştirilen güvenlik önemleri kullanıcılara varsayılan özellik olarak sunulacağı belirtiliyor. Böylece kullanıcılar kendileri manuel ayarlama yapıp önlem almaya çalışmak zorunda kalmıyor. Bu özellikler sayesinde verilerin gizliliği güvence altına alınıyor, uygulama şeffaflığı artıyor Android telefonlar biraz daha güvenli oluyor. Android 11 içerisinde güvenlik anlamında birçok özellik eklenmiş olsa da bunlardan bazıları kritik öneme sahip oluyor ve kullanıcıları doğrudan etkiliyor.

Geçici ve Tek Seferlik Uygulama İzinleri

Uygulama izinleri, Android işletim sistemi içinde güvenlik konusunun değişmeyen sorunları arasında yer alıyor. Son birkaç sürümde bu sorun üzerinde önemli iyileştirilmeler sağlanmış olsa da daha geliştirilmesi gereken çok fazla alanı bulunuyor.

IOS’da çok daha öncesinde var olan tek seferlik izin özelliği, kullanıcıların konum, mikrofon ve kamera gibi cihazın en hassas izinlerine bir defaya mahsus erişim vermelerine olanak tanıyor. Bu sayede, uygulamaların her kullanımda yeniden izin alması gerekiyor. Bu özellik Android’e yeni gelen bir özellik olarak durmuyor ancak daha önce Google Play Store’dan indirilen bazı uygulamalarda kullanılabiliyordu. Artık bu özellik, kullanıcı izni isteyen tüm uygulamaları kapsıyor.

android 11de guvenlik ozellikleri teknosa

Kullanılmayan Uygulamalar İçin İzinlerin Otomatik Sıfırlanması

Bazı uygulamaları indirip tüm erişim isteklerine izin verebiliyoruz. Ancak birkaç kullanımdan sonra kullanmayı bırakabiliyoruz. Bu ilk başta vermiş olduğumuz izinler, güvenlik anlamında bizim için bir tehdit unsuru olabiliyor. Buna ek olarak bu tür uygulamalar cihazın donanım kaynaklarını da tüketmeye devam edip arka planda verilerimize de erişiyor.

Bu tarz durumları engellemek için Android 11’de yeni izin otomatik sıfırlama özelliği devreye alınıyor. Bu özellik, kullanıcıların birkaç aydır kullanmadığı bir uygulama için, güvenlik konusunda verilmiş olan bazı hassas izinlerin otomatik olarak sıfırlanmasını sağlıyor. Bu uygulamaları aylar sonra tekrar kullanmaya başladığınızda izinleri yeniden vererek kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Play Store Modülleri ile Hızlı Güvenlik Yamaları

Mobil cihazların kullanımının artmasıyla artık mobil güvenlik çok daha önemli bir hal alıyor. Bu konuda Google bir hamle yaparak, artık akıllı telefon üreticilerinin düzenli olarak güvenlik güncellemesi yapmasını zorunlu tutuyor. Ancak bu zorunluluk tam bir güvenlik sağlamıyor. Çünkü bazı kritik güvenlik açıkları tespit edildiğinde bu sorunun düzeltilip güncellemenin yayınlanması sırasında bilgisayar korsanları çoktan bu açığı kullanmaya başlamış oluyor.

Android 11 güncelemesi ile birlikte, Google Play Store uygulamasının cihazdaki entegrasyonun artması amaçlanıyor. Bu entegrasyonun en önemli bölümü, kritik işletim sistemi güvenlik yamalarını Google sunucularından tıpkı bir uygulama gibi anında modüller halinde indirip yüklenebilmesine izin veriyor. Bu özellik sayesinde, Android 11 kullanıcıları işletim sistemi düzeyinde güncellemeler yayınlamak için cihaz üreticilerine güvenmek zorunda kalmıyor. Güvenlik yaması ve hata eklentileri hazır olduğunda anında alabilmeye başlıyorlar.

Verileri Korumak İçin Kapsamlı Depolama Uygulaması

Bir önceki Android sürümünde uygulanmaya başlayan kapsamlı depolama özelliği, birkaç küçük değişiklikle son sürümde de bulunuyor. Kapsamlı depolama özelliğinde Android, her uygulamaya cihazın depolama alanında yalıtılmış sanal bir depolama alanı oluşturuyor. Böylece başka hiçbir uygulama cihazınızdaki diğer uygulamalar tarafından kaydedilen verilere doğrudan erişemiyor.

Yalıtılmış depolama alanı varsayılan bir özellik olarak etkinleştiriliyor. Bu nedenle tüm uygulamalar kendi korulamalı alanlarında dosyalarını kaydediyor ve bu alana ulaşabilmek için herhangi bir özel izne ihtiyaç duymuyor.

Gereksiz Arka Plan Konum Erişimini Kısıtlama

Android 11’deki yapılan en önemli gizlilik değişikliklerinden biri uygulamaların cihazın arka plan konumuna erişiminin kısıtlanmasıyla ilgili oluyor. Bu değişiklik sayesinde, bir uygulama konumunuza erişmek için izin istediğinde, Android 11 önce yalnızca ön plan konumuna izin verilmesini sağlıyor. Uygulamanın konuma arka planda da erişmesi gerekiyorsa, bunun için ayrı bir izin isteği daha göndermesi gerekiyor.

Bu ikinci izin isteği sayesinde arka planda uygulamanın bütün konumunuza erişmesini engellemek için yapılıyor. Bu nedenle uygulamalar izin istekleri gönderdiklerinde kullanıcıların arka arkaya “Tamam” ya da “İzin Ver” butonuna basmamaları gerektiği iletiliyor. Yapılan güvenlik güncellemeleri uygulamaların sadece sizin istediğiniz bilgilere erişebilmesini sağlamak olurken, bu şekilde yapıldığında tüm verilerinize erişebilmiş oluyorlar.

Arka planda konum erişimine ilk başta onay vermediğiniz ancak daha sonra erişmesini istediğiniz uygulamalar olabiliyor. Bu uygulamalar tekrar tekrar bunun için izin isteği gönderemiyor. Bu nedenle sizin cihazınızın “Ayarlar” uygulamasına giriş yaptıktan sonra konum izni bölümünde “Her zaman izin ver” seçeneğini etkinleştirmeniz gerekiyor. Bunların yanı sıra Google, arka plan konumuna erişmek isteyen uygulama geliştiricilerinden, neden bu erişime ihtiyaç duyduklarını da açıklamalarını istiyor.

Yukarıda Android 11’deki güvenlik özellikleri nelerdir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi android telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
xiaomi mi note 10 ozellikleri neler teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Mi Note 10 Özellikleri Neler?

Xiaomi Mi Note 10, üst segment özellikleri içerisinde barındıran orta segmentteki bir akıllı telefon olarak dikkatleri üzerine çekiyor.…
uyap vatandas nedir teknosa
Devamını Oku

Uyap Vatandaş Portalı Nedir?

UYAP Vatandaş Portal, Türkiye genelindeki tüm vatandaşların kendileri adına açılmış ya da kendilerinin açtığı tüm adli ve idari…
iPhone garanti sorgulama nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

iPhone Garanti Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, ürettiği birbirinden gelişmiş cihazlarla kullanıcılarını memnun etmek çalışıyor. Apple’ın dünya…
ekrana dokunmadan nasil fotograf cekimi yapilir teknosa
Devamını Oku

Ekrana Dokunmadan Nasıl Fotoğraf Çekilir?

Akıllı telefonlarımızla yapmayı en çok sevdiğimiz şeylerin başında fotoğraf çekmek geliyor. Gittiğimiz, gezdiğimiz yerlerde ya da sevdiklerimizle bir…
android mi ios mu teknosa
Devamını Oku

Android mi iOS Mu?

Teknoloji dünyasında uzun yıllardır süregelen ve teknoloji tutkunlarını ikiye ayıran akıllı işletim sistemleri içinde en büyük iki rakip…