VPN, sanal özel ağ anlamına geliyor ve bağlantınızı güvence altına almanın, web trafiğinizi anonimleştirmenin en etkili yollarından birini sunuyor. VPN, cihazınızla uzak bir konum arasında güvenli bir bağlantı kuruyor. Cihazınızdan VPN servis sağlayıcınızın ağına bir tünel oluşturuyor. Tüm internet trafiğiniz bu tünelden VPN sunucusuna ve ardından bağlandığınız web sitesine ya da internet hizmetine gidiyor. Bu sistem, trafiğinizin kaynağını gizliyor ve VPN servis sağlayıcınızın ağından geliyormuş gibi görünmesini sağlıyor. Tüm trafiğiniz şifreleniyor ve gerçek IP adresiniz gizleniyor. Bu şekilde ne yaptığınızı sadece servis sağlayıcınız bilebiliyor. Çoğu servis sağlayıcı, VPN tünelinizin bağlanmasını istediğiniz sunucunun konumunu seçmenize izin veriyor. Böylece trafiğinizin VPN’i bağladığınız sunucunun ülkesinden geldiği izlenimini veriyor.

Genel Wi-Fi Ağlarında Güvenli Bağlantı Sağlıyor

Bir Wi-Fi ağına bağlanırken, bağlantının güvenli olup olmadığını asla bilemiyoruz. Ancak VPN, tüm verilerimizi şifreliyor. Bu sayede web trafiğimizin bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilmesini önemli ölçüde zorlaştırmış oluyor. VPN kullanarak güvenli olmayan ağlara bile gönül rahatlığı ile bağlanabiliyorsunuz.

Özellikle seyahat edenler için bu şifreleme sistemi çok kullanışlı oluyor. Yurt dışı seyahatlerde daha çok ücretsiz Wi-Fi bağlantısı bulmaya çalışıyoruz. Bu, verilerimizin gizliliği açısından oldukça riskli oluyor. Ayrıca bazı ülkeler kimi web sitelerine karşı katı bir sansür uygulayabiliyor. Bu tarz durumlarda VPN bağlantısını kullanabiliyoruz.

vpn nedir teknosa

IP Adresini Gizliyor

İnternet üzerinden izleme yapma işi birden fazla faktörün toplamı olarak geçiyor. IP adresiniz de, sizi ve cihazınızı izlemenin yollarından sadece biri oluyor. Ancak IP adresinizi gizlemek, web trafiğinizi size bağlamayı zorlaştırıyor. Sizi tamamen internetten izlenemez hale getirmiyor sadece bunun yapılmasını önemli ölçüde zorlaştırıyor.

IP adresinizi gizlemek, internet servis sağlayıcınızın da internette neler yaptığınızı görmesine engel oluyor. Bu şekilde verileriniz depolanmıyor, reklamcılara ya da yetkililere verilemiyor.

Sanal Konumuzu Değiştirebiliyorsunuz

VPN ile bulunduğunuz konumu rahatlıkla değiştirebiliyorsunuz. Bu sayede web trafiğiniz başka bir ülkeden geçiyor. İnternete ve bazı web servislerine ulaşımı kısıtlanan ülkelerde bu tarz sınırlamaları kolayca kaldırabiliyorsunuz.

Aynı şekilde video platformları için de geçerli oluyor. Coğrafi olarak engellenen bazı materyallere VPN ile erişebiliyorsunuz. Bazı web sitelerinin VPN’e karşı koruması oluyor. VPN bağlantısını tespit edebiliyor ve istenirse bu tür trafikleri engelleyebiliyor.

VPN’in Kötü Yanları Neler?

Her zaman olmasa da VPN, internet bağlantınızı belli bir oranda yavaşlatabiliyor. Eğer verimsiz bir VPN hizmeti kullanıyorsanız, bağlantıdaki dalgalanmaları da kabul etmeniz gerekiyor. Bu tarz bağlantılarda internet çok fazla yavaşlayabiliyor hatta kesilebiliyor bile. Ancak VPN bağlantısı sunan oldukça kaliteli firmalar da bulunuyor. Bu firmalar üzerinden bağlandığınızda internet hızınızın %5 ya da %6’sı gibi hafif bir azalmaya neden oluyor. Hızdaki bu azalma, VPN’in her şeyi güvenli ve emniyetli hale getirmek için uyguladığı internet verilerinizin şifrelenmesinden kaynaklı yaşanıyor. Hızlı bir internetiniz varsa çoğu zaman bu yavaşlamanın farkına bile varmıyorsunuz.

VPN kullanımı, dizüstü bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda pil ömrünü de önemli ölçüde azaltıyor. Çünkü VPN bağlantısı, normal internet bağlantısından daha fazla güç harcıyor. Bu da pilinizin normale göre daha çabuk bitmesine neden oluyor. VPN bağlantısının en önemli kötü yanı ise VPN servis sağlayıcılar oluyor. Daha önce de belirtildiği gibi bir VPN bağlantısı kullanıyorsanız tüm web trafiğinizin servis sağlayıcıdan geçtiğini unutmamanız gerekiyor. Bu da web trafiğinizle ilgili tüm bilgilerin internet servis sağlayıcınız yerine VPN servis sağlayıcının elinde olması anlamına geliyor. Bu şekilde kullanım açısından bir sorun yaşamıyoruz. Ancak burada bir karar vermemiz gerekiyor. Tüm bu sağlanan web verileriyle VPN servis sağlayıcısına, internet servis sağlayıcımızdan daha fazla güven duymuş oluyoruz.

Yukarıda VPN nedir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi modemleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi klima önerileri
Devamını Oku

En İyi Klima Önerileri

Rahat bir ortamda yaşamak her şeydir. Dışarıda sıcaklık yükselmeye başladığında, özellikle yüksek nemli bir bölgede yaşıyorsanız, serin bir…
tasinabilir harddisk nedir teknosa
Devamını Oku

Taşınabilir Harddisk Nedir?

Dijital cihazların kullanıcı dostu olmasıyla birlikte kullanım miktarı da artıyor. Her gün evimizde ya da gezdiğimiz yerlerde fotoğraf…
freedos bilgisayar nedir teknosa
Devamını Oku

Freedos Bilgisayar Nedir?

Özellikle son dönemde bilgisayar almaya karar verdiğimizde modellere göz atarken karşımıza Freedos terimi oldukça fazla çıkıyor. Freedos kelimesiyle…
Type C Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Devamını Oku

Type C Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Günümüzde teknoloji hızla ilerlerken, cihazlar arası bağlantılar da bu gelişmelere ayak uyduruyor. USB Type-C kablosu, son yıllarda popülerliğini…