Birçok tarif, yağda kızartma işlemi gerektiriyor. Yağı azaltmak ve daha sağlıklı beslenmek isteyenler ise pişirme için sağlıklı ve kolay yöntemler arıyor. Tam da bu noktada hava fritözü (airfryer) kolaylığı ortaya çıkıyor. Bir hava fritözüyle yağsız pişirme yapmak oldukça kolay ve sağlıklı hale geliyor. Hava fritözü ile ister patates kızartması ister sebze veya et olsun, harika ve lezzetli yemekler yaparken yağ içeriğini azaltabilirsiniz. Daha sağlıklı bir diyet yapmak istiyorsanız ve lezzetli yemekler yaparken yağsız yemek pişirmeyi denemek istiyorsanız bunun yeni yeni teknolojik alternatifler de mevcut. Peki Philips Airfryer ile yağsız kızartma nasıl yapılır? İşte hava fritözüyle yağsız pişirme yapma ile ilgili merak edilenler…

Piyasada Hangi Tür Hava Fritözleri Bulunuyor?

Piyasada yağı ısıtan ve hiç yağ kullanmayan olmak üzere iki tip hava fritözü mevcut bulunuyor. İkincisi, 2015’te Philips’in hava fritözünü piyasaya sürmesiyle ortaya çıkmış olmasına rağmen birincisinden çok daha popüler hale geldi. Yağ kullanmayan hava fritözü, ev yapımı yağsız kızarmış yiyeceklerle ilgili beklentileri karşılamayı başardı.

Phillips Airfry ile Yağsız Kızartma Nasıl Yapılır?

1- Hava Fritözleri Yağsız Nasıl Çalışır?

Hava fritözleri, aşırı ısıtılmış havayı kapalı bir alanda dolaştırarak çalışıyor. Bu yöntem, yemeği ısıtıyor ve yemeğin eşit şekilde pişmesi için havayı fritözün içerisinde dolaştırıyor. Çoğu model, geleneksel fırınlara göre havayı 20 kat daha hızlı şekilde yaklaşık 200mph hızında makinenin içinde dolaştırıyor. Yemeğin pişmesi diğer yöntemlere göre daha az zaman alıyor.

Yağsız pişirme için prensip oldukça basit oluyor. Tarifteki yağ, hava ile değiştiriliyor. Cihaz tarafından üretilen sıcak hava, yiyecekleri geleneksel kızartma yöntemlerinde olduğu gibi yağa doyurmadan hızlı bir şekilde iyice pişiriyor ve kızartıyor. Hava fritözünde yağsız pişirme yapmak için şu adımları izlemek gerekiyor:

  • Kızartmada tipik olarak kullanacağınız yağ miktarını azaltarak tarifinizi ayarlayın. Bu kısım yemeğe bağlı olarak değişebilir. Bu yüzden sizin için neyin işe yaradığını bulana kadar farklı miktarları denemekten çekinmeyin.
  • Fritözünüzü 200°C ile 250°C arasındaki bir sıcaklıkta önceden ısıtın. Yiyeceklerin fritözde kalma süresi ne pişirdiğinize bağlı olarak değişir. Bu nedenle ayrıntılar için tarife veya kılavuzunuza bakın.
  • Yiyeceklerin tümünün fritöz sepetine sığdığından ve sıcak havanın serbestçe dolaşabilmesi için her yiyecek parçasının etrafında biraz boşluk bıraktığınızdan emin olun.
  • Börek veya kroket gibi ürünlerin eşit şekilde pişmesi için sürekli karıştırılması gereken yemeklerde, yiyeceklerin yanmaya başladığını fark ettiğinizde fritözü birkaç dakika kapatmak ve ardından fritözü yeniden başlatmak en iyisi oluyor.
  • Yemeğinizin tamamen pişip pişmediğini kontrol etmenin en iyi yolu, bir şiş veya kürdan batırıp kontrol etmek oluyor. Kolaylıkla batıyorsa yemeğiniz servise hazır anlamına geliyor.

Hava fritözleri, yağ miktarını artırmadan yeniden ısıtmak istediğiniz donmuş yiyecekleri pişirmek için mükemmel oluyor. Birçok kişi toplu tavuk kanadı, cips veya diğer atıştırmalık paketleri satın almayı ve bunları ayrı porsiyonlarda dondurmayı seviyor. Hızlı bir atıştırma yapmak istediğinizde, fritözde ısıtmak bu yiyecekleri fazla yağ eklemeden tekrar ısıtmanın iyi bir yolu haline geliyor.

Tek tek garnitürleri veya atıştırmalıkları kızartmak yerine fritözde tam bir yemek pişiriyorsanız, izlemeniz gereken bazı ipuçları bulunuyor:

  • Eti, sebze gibi kolay pişen ürünlerden önce pişirin.
  • Yağsız et parçaları kullanın ve pişirmeden önce fazla yağları ayıklayın.
  • Gerekirse yemeden önce kızartılmış yiyeceklerdeki fazla yağı alın.

Yağsız bir hava fritözü kullanmaya başlamak için önce en sevdiğiniz tarifleri deneyin, ancak yağ kullanmayın. Ardından, pişirme tarzınıza en uygun olanı bulana kadar farklı miktarlarda yağ ile pişirme yapmayı denemeye başlayın. Kızarmış yemeklerin tadını çıkarmaya devam ederken yemeğinizin emdiği yağ miktarını ne kadar azaltabildiğinize şaşıracaksınız.

phillips airfryer ile yag kullanmadan kizartma teknosa

2- Bir Hava Fritözünde Neler Pişirilebilir?

Bir hava fritözü aslında küçük bir konveksiyon fırın olma özelliğini taşıyor. Tipik olarak derin yağda kızartılan birçok yiyecek türü, patates kızartması dahil olmak üzere, bir hava fritözünde pişirilebiliyor. Örnek vermek gerekirse; patates cipsi, tavuk, nugget, pane balık, mozarella çubukları, pizza, soğan halkaları, sebzeler, kek ve donut olmak üzere farklı birçok ürünü pişirebilmek hava fritözüyle mümkün hale geliyor.

Hava Fritözünde Yağsız Patates Kızartma

Hava fritözü, sıcak hava prensibine göre çalışıyor. Sıcak havayı yemeğin her tarafında dolaştırıyor ve eşit şekilde pişiriyor. İçerisinde farklı birçok çeşit yiyecek pişirilebiliyor. Ayrıca elektrikli fırından daha az elektrik kullanıyor. Pişirme süresi, yiyeceğin kalınlığına ve sepetteki miktara göre değişiyor. Hava fritözünde patates kızartması yapılacaksa, 200°C sıcaklıkta parti başına yaklaşık 7-8 dakika olacak şekilde pişirme yapılabilir. Philips Airfryer XXL gibi modern bir cihaz; geleneksel bir fritöze göre yüzde 90’a kadar daha az yağ ile kızartma, fırınlama, ızgara, yeniden ısıtma ve kurutma yapabiliyor.

Sebzeleri Hava Fritözünde Yağsız Kızartma

Bir yemekte lezzeti ve dokuyu yakalamak için yağa güvenmek kolay oluyor. Ancak sebzeleri sağlıklı ve lezzetli bir şekilde yağsız pişirmek, hava fritözü ile mümkün oluyor. Örneğin, az yağlı veya yağsız çıtır sebzeler hazırlamak istiyorsanız, sıcak hava fritözü kullanabilir veya sebzeleri yağ yerine biraz su ile kızartmayı tercih edebilirsiniz. Yağsız yemek yaparken bir taraftan da lezzeti arttırmak, doğal lezzet arttırıcılarla mümkün hale geliyor. Biberiye ve kekik gibi otların yanı sıra pul biber, karabiber ve sarımsak tozu gibi baharatlar, sebzeleri yağsız kızartmayı öğrenirken lezzetli fırın yemeği yapmanın harika bir yolu oluyor. Baharatta kullandığınız tam karışım kişisel zevkinize bağlı oluyor. Basit bir tuz, biber ve biberiye karışımı veya köri, kişniş ve cajun baharatı; kalori sayısını artırmadan sebzelerin lezzetini arttırmayı sağlıyor.

Eti Hava Fritözü ile Yağsız Kızartma Seçeneği

Etin hava fritözünde pişirilmesi, ilgili yağ miktarını azaltmanın harika bir yolu oluyor. Hiçbir pişirme biçimi, fırında pişmiş tavuğu yenemiyor. Ancak Philips Airfryer XXL‘da aynı lezzetli sonuçlar, standart bir fırından dört kata kadar daha hızlı şekilde elde edilebiliyor. Philips Airfryer XXL, eti daha az yağla kızartmakla kalmıyor, benzersiz yağ giderme teknolojisi sayesinde fazla yağları da etten ayırabilmeyi sağlıyor.

3- Hava Fritözünde Pişirme Spreyi Kullanılabilir Mi?

Kalorilerden kaçınmak isteniyorsa yağ eklemeye gerek kalmıyor. Gevreklik katmak için ise sepeti yağla fırçalamak veya yapışmaz sprey sıkmak mümkün olabiliyor. Böylelikle çıtır ve yağsız denebilecek seviyede yiyeceklerin tadını çıkarmak kolay ve sağlıklı hale geliyor.

4- Hava Fritözünde Yemek Pişirmek Ne Kadar Sürer?

Pişirme süreleri, yiyeceğin sıcaklığına ve kalınlığına bağlı olarak değişiyor. Örneğin, dondurulmuş patates kızartması 185 derece sıcaklıkta yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika sürerken; tavuk kanadı ve pane balık, daha yüksek bir sıcaklıkta (200 derece veya daha fazla) pişirildiğinde 8 dakika kadar kısa bir sürede hazır olabiliyor.

5- Bir Hava Fritözü Nasıl Temizlenir?

Hava fritözünde parçaları temizlemek için ayırmak en iyi yöntem oluyor. Ardından hepsini tekrar bir araya getirmeden önce nemli bir bezle dikkatlice silmek ve iyice kurulamak gerekiyor.

6- Hava Fritözünün Kullanım Ömrü Ne Kadar Oluyor?

Bir fritözün ortalama ömrü markasına ve üreticisine bağlı oluyor. Ancak çoğu yaklaşık üç ile beş yıl arası kullanım ömrüne sahip oluyor.

Siz de mutfağınızda işinizi kolaylaştıracak en iyi fritöz çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hdd ssd farki teknosa
Devamını Oku

HDD SSD Farkı Nedir?

Depolama alanı bilgisayar seçiminde en çok dikkat ettiğimiz donanımsal özelliklerden biri oluyor. Bilgisayar alırken pek çok özelliği göz…

FPS Nedir? Ne İşe Yarar ?

FPS (Frame Per Second), oyun ve video performansını ölçen en önemli kriterlerden biridir. Görüntünün saniyede kaç kare gösterildiğini…