Teknoloji meraklılarının en çok beklediği geliştirmelerin başında iOS’un yeni sürümü iOS 16’nın özellikleri geliyor. iOS 16, yeniden tasarlanmış, özelleştirilmiş widget’lı kilit ekranı, mesajları düzenleme ve silme özellikleri ve iyileştirilmiş odak modları gibi çok önemli geliştirmeler sunuyor. Kilit ekranı iOS 16’da tamamen yenilenmiş haliyle geliyor. Yeni kilit ekranında ihtiyaç duyacağınız widget’lar, kendi tarzınızı yansıtan yazı tipleri, görüntüler için çok katmanlı efektler ve hareketli duvar kağıtları ile şimdiye kadar geliştirilenlerden daha çok çeşitli seçenekler sunuyor. Ayrıca odak modlarına bağlı olarak birden fazla kilit ekranı kullanabilme imkanı bulunuyor. iPhone 8 ve üzerindeki modellerin desteklediği iOS 16’da tüm kullanıcıların ilk dikkatini çeken değişim kilit ekranında gibi gözükse de, kullanım detaylarında çok fazla yenilik bizleri bekliyor. İOS 16 ile neler değişti, işte ipuçları:

iOS 16 Yeni Kilit Ekranı

Apple, iOS 16’daki kilit ekranının tamamını yeniden tasarlayarak Apple Watch’un ekran özelleştirme seçeneklerini anımsatan ve bildirimlerin günlük iş akışınıza daha az müdahale etmesini sağlayan yeni bir widget sistemi ekliyor. Bu sistem sayesinde birden çok kilit ekranı oluşturabiliyor ve bunlar arasında kolayca geçiş yapıp değiştirebiliyorsunuz.

Kilit ekranından ana ekrana animasyonlar ve akıcı geçişler içeren önceden hazırlanmış birkaç farklı kilit ekranı bulunuyor. Fotoğraflar ve widget’lar, yeni kilit ekranına çok büyük bir tasarım özelliği olarak geliyor. Cihazlarınızın görünümünü ve verdiği hissi, daha önce hiç olmadığı kadar özelleştirmenize olanak tanıyor. Yazı tipini, rengini ve boyutunu seçebiliyor, aynı zamanda saatin altına bir widget alanı da ekleyebiliyorsunuz. Bu sayede en sevdiğiniz uygulamalardan güncel bilgileri her zaman doğrudan kilit ekranında görebilme şansına sahip oluyorsunuz.

ios 16 ile ne degisti teknosa

Bildirimlerin Yeri Değişti

iOS 16’da hemen göze çarpan bir diğer değişiklik ise bildirimlerde yaşanıyor. Bildirimler artık ekranın üst kısmında görünmüyor. Bunun yerine artık ekranın altında çıkıyor. Telefon kullanıcılarının çoğunluğu ekranın üstünde yer alan bildirimlerden aslında bir rahatsızlık duymuyordu. Bu nedenle bütün mobil telefon yazılımlarında bildirimlerin yukarıdan aşağıya doğru sıralanması konusunda bir değişiklik düşünülmüyordu. Ancak bazı kullanıcılar, bildirimlerin bu kadar belirgin bir konumda olmasından dolayı rahatsızlıklarını sürekli olarak dile getiriyordu. Bu kullanıcıların da büyük çoğunluğunun duvar resmini kendi ya da sevdiklerinin fotoğrafı yapanlar olduğu biliniyor. Ekranın üstünde gelen bildirimler fotoğrafın yüzünü ve önemli yerlerini kapattığı için rahatsız ettiği söyleniyor.

Bu kullanıcıların tepkisini dikkate alan Apple, iOS 16 ile birlikte bildirimleri alta taşıyor. Böylece telefonunuza bildirim gelse de kilitli ekrandaki duvar resminiz aynı netlikte görünmeye devam ediyor. Bu değişikliği istemeyen kullanıcılar da yazılım geliştirmesinde düşünülüyor. iOS 16’da standart bir şekilde gelen bildirim yerini eski konumuna taşıma alternatifiniz de bulunuyor.

Odak Modu ve Odak Filtresi

Hepimiz iş saatlerinde çalışırken ya da odaklanmamız gereken bir şey yaparken, telefonumuzdan gelen bildirimlerle dikkat dağılması sorunlarını sık sık yaşıyoruz. Her ne kadar kendimizi zorlasak bile  arka arkaya gelen bildirimler olduğunda o an yaptığımız işi bırakıp telefonumuza bakıyoruz. Önemli bir konu olmadığında ya da önemli olmayan bir uygulamadan bildirim geldiğinde ise, boş yere işe ara vermiş oluyoruz. Tekrar odaklanmaya çalışmakla da ekstra zaman kaybediyoruz.

iOS 16’da yer alan Odak Modu, önemli bir iş üzerinde çalışırken istemediğimiz uygulamalar ya da kişilerden bildirim gelmesini engelliyor. Böylece yaptığımız işe tam anlamıyla konsantre olabiliyoruz. Bu da iş yaşam dengesini kurma konusunda oldukça fayda sağlıyor.

iOS 16’daki Odak Modları, iş, ev ya da diğer etkinlikler için özel bir kilit ekranına sahip olabilmeniz için belirli kilit ekranı yapılandırmasını otomatik olarak ayarlayabiliyor. Odak filtreleri, üçüncü taraf uygulama geliştiriciler tarafından da kullanılabiliyor. Belirli bir odak modu etkinleştirildiğinde uygulamalarınızın dikkat dağıtıcı içeriği filtrelemesine olanak tanıyor. Safari’ye getirilen bu özellik sayesinde açık olan bazı sekmelerden de bildirim almanız engellenebiliyor. Uygulama gruplarına filtre koyarak, örneğin çalışırken sosyal medya hesaplarınızdan bildirim gelmesinin önüne geçebiliyorsunuz.

Gönderdiğiniz Mesajı Geri Alma Özelliği ve Diğer İletişim Değişiklikleri

iOS 16, daha iyi iletişime ve bu iletişimi kontrol altında tutmanıza daha fazla izin veren çok çeşitli değişiklikler içeriyor. Mesajlar uygulamasında artık gönderilen mesajları düzenleme, gönderilen mesajı geri alma ve mesaj dizilerini okunmadı olarak işaretleme yeteneğine sahip olarak geliyor.

Bir iMesaj gönderdiğinizde, gönderdiğiniz mesajın üzerine uzun süreli basarak geri alma seçeneğine sahip oluyorsunuz. iOS 16’da gönderilen bir mesajı geri alma seçeneği için, mesajı gönderdikten sonra 15 dakika süreniz oluyor. 15 dakika geçmeden önce mesaja uzun süreli dokunduğunuzda çıkan seçenekler arasında geri almayı görebiliyorsunuz. Mesajı düzenleme seçeneği de aynı şekilde çalışıyor. Yine mesajı gönderdikten sonra 15 dakika içerisinde düzenleme yapma şansına sahip oluyorsunuz. Bunun için de yine mesaja uzun süre dokunuyorsunuz, ardından çıkan Düzenle seçeneğine dokunduğunuzda yazdığınız mesajı tekrar ele alarak düzeltebiliyorsunuz. Bir mesajı yeniden düzenlediğinizde, alıcı taraf mesajın altında “Düzenlendi” ibaresiyle birlikte yeni mesajı görüyor. Mesajı gönderdikten 15 dakika sonra ise düzenleme ve geri alma seçenekleri çıkmamaya başlıyor.

Hızlı Notlar ve Hatırlatıcılar

iOS 16 ile paylaşım menüsünden ya da Kontrol Merkezi üzerinden herhangi bir uygulamada Hızlı Not oluşturma daha da kolaylaşıyor. Aynı zamanda kilitli notlar artık iPhone parolası ile şifrelenebiliyor ve notlar bir bağlantı aracılığıyla daha basit bir şekilde paylaşılabiliyor.

Hızlı Not özelliği, ilk kez geçtiğimiz sene iPadOS 15 ile iPad’lerde kullanıma sunulduğunda kullanıcıların oldukça işine yarıyordu. Bu kullanışlı özelliğin iPhone telefonlarda da olması gerektiği konusunda kullanıcılar tarafından yoğun talep bulunuyordu. Apple, bu talepleri karşılıksız bırakmayarak iPhone yapısına uygun Hızlı Not özelliğini iOS 16 ile birlikte kullanıma sunuyor.

Ayrıca Notlar, liste ve galeri görünümlerinde daha kolay ulaşılabilir hale geliyor. Bunun yanı sıra Bugün ve Dün gibi kronolojik kategorilere ayrılıyor. Bütün bu özelliklerle notlara daha kolay ulaşılması hedefleniyor. Yine bu amaçla gelişmiş akıllı klasörler bulunuyor. Oluşturma tarihi, değiştirilme tarihi, paylaşma, bahsetmeler, kontrol listeleri, ekler, klasörler, hızlı notlar, sabitlenmiş notlar ve kilitli notlar gibi güçlü ve çok fazla seçeneğe sahip yeni filtrelerle iPhone’unuza kaydettiğiniz notları otomatik olarak düzenleyebiliyorsunuz.

Hatırlatıcılar artık, kullanıcıların favori listelerine daha hızlı ulaşmalarına yardımcı olacak şekilde sabitlenmiş listeler içeriyor. Zamana ve tarihe göre gruplama, hatırlatıcıları görüntülemeyi ve yeni eklemeleri oldukça kolaylaştırıyor. Bugünün listesi sabah, öğleden sonra ve bu gece şeklinde gruplanıyor. Bunun dışında daha uzun vadeli hatırlatmalar için yeni hafta ve ay grupları da yer alıyor.

Canlı Metin ve Görsel Arama

Canlı metin özelliği sayesinde iPhone artık görüntülerin yanı sıra videodaki metinleri de tanıyabiliyor. Kullanıcılar bir videoyu herhangi bir karede duraklatabiliyor ve kopyala ve yapıştır işlevini kullanarak metinle etkileşim kurabiliyor. Fotoğraflarda ve videolardaki algılanan verilerle yabancı dilleri tercüme etme, para birimlerini dönüştürme ve daha birçok işlemi tek bir dokunuşla yapabiliyorsunuz. Fotoğraflarda Visual Look Up özelliği ile birlikte, bir resmin konusuna dokunup basılı tutarak onu arka plandan kolayca ayırabiliyorsunuz. Arka plandan ayırdığınız konuyu, mesajlar ya da diğer mesajlaşma uygulamalarında hemen paylaşabiliyor ya da uygulamalar üzerinde başka resimlerle birleştirebiliyorsunuz. Visual Look Up sadece fotoğraflardaki insanları değil, kuşları, böcekleri ve heykelleri de tanıyabiliyor.

Siz de en iyi iOS telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Type C Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Devamını Oku

Type C Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Günümüzde teknoloji hızla ilerlerken, cihazlar arası bağlantılar da bu gelişmelere ayak uyduruyor. USB Type-C kablosu, son yıllarda popülerliğini…
akilli saat nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Akıllı Saat Nasıl Kullanılır?

Günlük hayatımızın vazgeçilmez teknolojik cihazlarının başında akıllı telefonlarımız geliyor. Daha önce sadece iletişim için kullandığımız cep telefonlarımız artık…
teknolojik-hediye-fikirler-teknosa
Devamını Oku

Teknolojik Hediye Fikirleri

Teknolojinin sürekli gelişmesi hayatlarımızı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. İhtiyacımıza yönelik geliştirilen ürünler ve özellikler sayesinde gün içerisinde birçok işimizi…