Her geçen sene teknoloji alanında hayatımıza giren terimler artıyor. OLED ve QLED de bunlardan sadece ikisi. Uzun süredir TV’lerimizde kullanılan LCD ve LED teknolojileri evrim geçirmeye devam ediyor. OLED ve QLED teknolojilerini önümüze getiriyor. Kullanıcılar artık TV seçerken sürekli bu iki kavram ile karşılaşıyor. Bu iki teknolojinin bize ne fayda sağlayacağı ve farkları hakkında bazen çevrede çok fazla bilgi olmayabiliyor. Kulaktan dolma bilgiler bizi yanlış yönlendirebiliyor. Yanlış bilgiler edindiğimizde ise TV seçimimizi yanlış yapabiliyoruz. Hayatımızda bize keyif veren şeylerin başlarında yer alan TV keyfi ise, yanlış seçimlerde bize uzun vadede sıkıntı yaratabiliyor. OLED QLED farkı da bu açıdan oldukça önemli oluyor.
Yeni bir TV almaya karar verdiğinizde farklı teknolojilerle donatılmış çok sayıda alternatif ile karşılaşıyorsunuz. Bu TV’lerin teknik özelliklerine baktığınızda da kafanız karışabiliyor. TV seçiminde teknik özellikleri okurken aslında bu teknik detayların bize ne fayda sağladığı daha önemli oluyor. İlgili teknik bir özelliğin TV’yi kullanırken hangi alanda bize avantaj sağladığını bilmek, karşılaştırma yapmak açısından da işimizi kolaylaştırıyor. Bu nedenle biz de bu yazımızda mümkün olduğunca derin teknik detaylara girmeden, OLED TV ve QLED TV’leri açıklayarak, farklarını ve bize ne fayda sağladıklarını ifade etmeye çalışacağız. OLED QLED farkı üzerine değineceğiz. Her iki teknolojinin de kendisine göre öne çıkan tarafları bulunuyor. Mümkün olduğunca birbirlerine kıyasla güçlü ve zayıf yanlarından bahsetmeye çalışacağız.
OLED Nedir?
OLED, Türkçe karşılığı organik ışık yayan diyot anlamına geliyor. Bu terim LED teknolojisinin yeni bir dalı oluyor ve birçok yeniliğe kapı açıyor. OLED teknolojisi yeni nesil bir teknoloji olarak kendini gösteriyor. OLED TV’ler ile ilk olarak 2017 yılında karşılaştık. Günümüzde çoğu televizyon markası OLED ekran tercih ediyor. OLED TV’lerin TV sektörü içerisinde gerçekten çok güçlü yanları bulunuyor.
OLED ekranların ilk güçlü özelliklerinden biri ekranın tepki süresinin düşüklüğü oluyor. Tepki süresi ekrandaki bir diyotun açılıp kapanma süresi anlamına geliyor. Bu açılıp kapanma süresi ne kadar düşükse, hızlı hareket eden görüntülerde bulanıklık riski o kadar düşüyor. Bir başka ifade ile hareketli sahnelerde görüntüleri çok daha net görebiliyorsunuz. Bu özellik aksiyon sahneleri fazla olan film ya da dizilerde ön plana çıkıyor. İzleme keyfinizi bir üst seviyeye taşıyor. Eskimiş TV’lerde rastladığımız bulanıklıklar en az seviyeye indiriliyor.
OLED TV’lerin bizlere fayda sağladığı bir diğer fayda ise hafif ve ince tasarımı oluyor. Bu sayede evimizde fazla yer tutmuyor. Görsel olarak zarif görünüyor. TV’nizi koyduğunuz noktada şık bir görünüm sağlıyor.
OLED TV’ler renk anlamında da kullanıcılarına çok tatminkar bir deneyim sunuyor. Renkler oldukça canlı olarak yer alıyor. OLED teknolojisi en gerçekçi siyah rengi veriyor. Bu sayede çok daha gerçekçi görüntüler elde edilebiliyor.
Güç kullanımı konusunda da oldukça verimli oluyor. Teknolojisi sayesinde diğer TV alternatiflerine göre daha az elektrik yakıyor.
Görüş açısı bakımından da OLED ekranlar oldukça gelişmiş duruyor. TV’nin uzakta bulunduğu mekanlarda OLED paneller iyi görüntüler vermeye devam ediyor. Gene odanın içerisinde televizyona olan açınızı değiştirseniz de aynı görüntü kalitesini izlemeye devam edebiliyorsunuz. Yerinizi ne kadar değiştirseniz de görüntü kalitesi düşmüyor. Kalabalık ailelerde TV’nin konulduğu mekanlarda çok sayıda kişi TV’yi aynı anda izlemek zorunda olabiliyor. Bu kişiler de, sayı fazla olduğundan TV’nin farklı uzaklıklarına ya da farklı açılarına oturabiliyor. İşte OLED TV’ler bu farklı açılarda oturan herkese aynı görüntüyü sunuyor. Eski TV’lerde cihazın çok kenarında oturan kişiler ekranı net olarak göremiyorlardı. OLED TV’ler sayesinde odanın içerisindeki herkes aynı kalitede TV izleyebiliyor.
Uzmanların açıklamalarına göre OLED paneller çok uzun yıllar dayanabiliyor. OLED paneller uzun süreli kullanımları ile fark yaratıyor.
QLED Nedir?
QLED TV’ler ilk olarak 2018 yılında sektörde yer almıştı. Çıktığı yıl için maksimum renk sayısı ve resim keskinliği özellikleriyle birçok dikkatleri üzerine toplamıştı.
QLED teknolojisine baktığımızda, ana renkleri yayan ışık üzerine tabaka oluşturduğunu görüyoruz. Bu özelliği sayesinde yüksek parlaklık elde edebiliyor. Bu teknolojisi sayesinde OLED ekranlarla karşılaştırdığımızda biraz daha parlak görüntü verdiğini söyleyebiliyoruz.
QLED ışık kaybını önlediğinden daha derin renkler üretebiliyor ve çevrede bulunan ışığı absorbe edebiliyor. Bu da gene OLED TV’nin bir adım önünde olduğu alan oluyor.
QLED TV’lerin OLED TV’lere göre bir diğer farklılığı daha fazla ekran büyüklüğü alternatifi sunması oluyor. OLED TV’lere kıyasla çok daha fazla ekran büyüklük alternatiflerine sahip QLED TV’leri piyasada bulabiliyorsunuz. Genel olarak ekran büyüklükleri 49-88 inç arası değişiyor.
OLED ekranlarla karşılaştırıldığında QLED TV’lerin daha uzun ömürlü olduğu söyleniyor.
QLED TV’lerin OLED TV’lere oranla biraz daha geride kaldığı yer ise, ekranı piksel grupları halinde aydınlattığı için tepki sürelerinin OLED ekranlara göre daha yüksekliği oluyor. Parlaklık konusunda QLED TV’ler bir adım önde olsa da, hareketli görüntülerde OLED TV’lerin biraz daha iyi sahneler verdiğini söylemekte fayda bulunuyor.
Siyah renkleri yansıtmada QLED TV’lerin OLED ekranlardan daha geride kaldığını gene söyleyebiliyoruz.
QLED TV’ler, OLED TV’ler kadar ince yapıya sahip olamayabiliyor.
Güç kullanımı açısından da OLED TV’lere göre biraz daha fazla enerji kullandığını söyleyebiliyoruz.
OLED TV mi QLED TV mi Tercih Edilmeli?
Bu sorunun aslında net bir cevabı bulunmuyor. Yukarıda OLED QLED farkı için bilgiler vermekle birlikte, her iki teknolojinin de güçlü ve güçsüz yanları bulunuyor. Bu iki teknoloji, farklı iki markanın TV deneyimini daha üstlere taşımak için ürettiği teknolojiler olarak önümüzde duruyor. Dolayısıyla her ikisinin de iyi ya da kötü tarafları bulunabiliyor.
Bu nedenle TV seçiminde en önemli şey ihtiyacınızı doğru belirlemek oluyor. Bu seçimde bütçe aralığınız, alacağınız cihazdan beklentiniz ve TV’yi koyacağınız mekanın önemi büyük oluyor. QLED TV’ler parlaklık ve renk kalitesi ile öne çıkarken; OLED TV’ler haraketli görüntülerdeki üstün başarısı, inceliği, az enerji tüketimi yönleriyle öne çıkıyor. Diğer taraftan siyah renkteki başarısı nedeniyle gece tüm ışıkları kapatarak film keyfi yapmak isteyenler için OLED paneller daha cezbedici olabiliyor. Ancak yoğun olarak fazla ışıklı ya da gündüz kullanılacaksa QLED TV’ler de tercih edilebiliyor.
Bu nedenle ilk olarak bütçenizi belirlemeli ve eğer OLED TV ya da QLED TV seçecekseniz tüm alternatifleri incelemelisiniz. Bütçenizin aralığında kalan TV markalarının detaylarına bakmalısınız. Farklı markalarda sizin için öncelik olan özelliklerin hangilerinin olduğunu incelemelisiniz. Çünkü TV en uzun kullandığımız cihazlardan biri durumunda yer alıyor. Yanlış aldığınız bir TV’de, uzun vadede çok mutsuz olabiliyorsunuz. Bu kararın uzun araştırmayla ve doğru şekilde verilmesi gerekiyor. Günümüz dünyasında internet bize gerekli araştırmayı yapabilmemiz için çok büyük kolaylık sağlıyor. İnternet sayesinde farklı TV’leri kolayca inceleyebiliyor ve birbirleri ile karşılaştırabiliyoruz.
Siz de farklı OLED TV’ler arasında inceleme yapmak ve özelliklerine bakmak için burayı; farklı QLED TV’ler arasında inceleme yapmak ve özelliklerine bakmak için ise burayı tıklayabilirsiniz.