Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler son yıllarda büyük bir hızla artıyor. Bu gelişmeler en fazla mobil cihazlarda yaşanıyor. Bulunduğumuz yerden ve zamandan bağımsız olarak bilgiye ulaşmak istiyoruz. Sevdiklerimizle her an iletişimde kalıp tüm işlerimizi de tek bir yerden halledebilmeyi düşünüyoruz. Mobil teknoloji geliştikçe sahip olduğumuz cihazlardan da bir an olsun ayrılamıyoruz. Dizüstü bilgisayarımız ve cep telefonlarımız artık her anımızda yanımızda duruyor. Ancak teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, batarya konusuna tam anlamıyla bir çözüm bulunamıyor. Mobil cihazlarımızın gün içinde kullanım oranları artmaya devam ettikçe pillerinin de hemen bitmesi kaçınılmaz oluyor. Mobil cihazlar hayatımıza özgürlük katarken, şarj cihazına bağımlı kalmak, istemediğimiz şeylerin başında yer alıyor. Bu nedenle taşınabilir güç kaynağı olan powerbank kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor. Powerbank seçimi yaparken bizi yarı yolda bırakmayacak bazı özelliklerine de dikkat etmemiz gerekiyor. Bu yazımızda powerbank alırken nelere dikkat etmeli hususunda bilgiler vereceğiz.

Kapasite İhtiyacınız Ne Kadar?

Powerbank kapasitesi, üzerinde yer alan mAh ile ifade ediliyor. Bu ifade powerbankin bir saatte depolayabildiği ya da kullanırken ilettiği mili amper değerini gösteriyor. Mili amper değeri kullandığımız mobil cihazların özellikleri arasında bulunuyor. Powerbank almadan önce kullanacağınız cihazın mAh değerini kontrol etmelisiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da yaşanacak enerji kayıpları oluyor. Kablolardaki direnç ve ortam sıcaklığı gibi konular enerji kayıplarına neden oluyor. Siz iki katı büyüklüğündeki bir powerbank tercih ederek cihazınızı iki kere tam dolu bir şekilde şarj edebileceğinizi düşünüyorsunuz. Ancak pratikte bu durum gerçekleşmiyor. Enerji kayıpları nedeniyle ikinci kez şarj ettiğinizde bataryayı tam dolduramıyorsunuz.

Bu nedenle tercih edeceğiniz powerbank için kapasiteye bakarken cihazınızı iki kez şarj etmesini istiyorsanız en az üç katı büyüklüğünde mAh değerine sahip modeller arasından seçim yapıyor olmalısınız. Bir oran olarak aklınızda kalmasını istiyorsanız yıllar içerisinde eskimeden dolayı yaşanacak kayıpları da dikkate alarak bir buçuk kez şarj etmek için iki katı mAh büyüklükte olması gerektiğini düşünebilirsiniz.

Şarj ve Dolum Süresini Belirleyen Güç Girişi ve Güç Çıkışı Ne Kadar Olmalı?

Powerbank modellerinin üzerinde mAh değerinin dışında amper gücünü ifade eden A değeri de bulunuyor. Bu değer powerbankin güç giriş ve çıkış gücünü ifade ediyor. Yani hem powerbankinizin şarj olma süresini hem de cihazınızın bataryasını doldurma süresini buradan anlıyorsunuz.

1A gücünde olan bir powerbank 2000 mAh cihazınızı 2 saatte tam şarj edebiliyor. Bu değer 2A olduğunda ise şarj için gerekli süre 1 saate iniyor.

Powerbank seçimi yaparken mAh değerinden sonra mutlaka A değerine bakmalısınız. Aksi halde cihazınızı doldurmak için saatlerce beklemek zorunda kalabiliyorsunuz.

Port Sayısı Gerçekten Önemli mi?

Powerbankler genellikle USB çıkışlı portlara sahip oluyor. Şarj cihazlarının adaptör kısmını çıkardıktan sonra kalan USB kısmıyla kullanabiliyorsunuz.

Powerbank üzerinde yer alan USB çıkış sayısı aynı anda kaç cihazı bağlayabileceğinizi gösteriyor. Eğer cep telefonunuzla birlikte tabletinizi de şarj etmeniz gereken durumlar çok yaşanıyorsa, birden fazla porta sahip cihazları tercih edebilirsiniz. Ancak cihazlarınızı birer birer şarj edebilme imkanınız varsa ya da sadece telefonunuz için kullanacaksanız bir port yeterli olacaktır.

Powerbank Boyutu Ne Kadar Olmalı?

Powerbank alırken neye dikkat edilir anlatırken, boyutu da önemli oluyor. Powerbanklerin fiziksel boyutları genellikle kapasiteleriyle doğru orantılı olarak değişiyor. Yüksek mAh değerine sahip powerbank ihtiyacınız bulunuyorsa daha kalın ve daha büyük olmasına da katlanmanız gerekiyor. Büyük bir powerbank için de daha büyük bir saklama alanına ihtiyacınız olacaktır.

Eğer gün içerisinde çok uzun süre dışarıda oluyorsanız mAh değeri yüksek bir powerbank tercih etmeniz gerekiyor. Bu da daha büyük boyutlarda bir cihazınız olacak anlamına geliyor. Yanınızda her zaman bir çanta bulunuyorsa taşıma anlamında bir sorun yaşamıyor olacaksınız.

LED Gösterge Gerekli mi?

Powerbankler geliştikçe modelleri ve kullanıcı dostu detayları da çoğalıyor. Bazı powerbank modelleri üzerinde LED gösterge panelleri ile üretiliyor. Bu panelde powerbankin şarj düzeyini ve cihazınızı bağladığınızda şarj edip etmediğini görebiliyorsunuz. LED göstergesi her zaman sizin için kullanım rahatlığı sağlıyor olacaktır.

Şarj Olurken Bir Yandan da Şarj Etme

Powerbank alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında şarj da önemli bir başlık oluyor. Uzun seyahatlere çıkıyorsanız genellikle cihazlarınızı şarj etmek için geniş imkanlar bulamayabiliyorsunuz. Ya kısıtlı bir zamanınız oluyor ya da şarj için sadece bir tane priz bulabiliyorsunuz. Bu tarz durumlarda cihazınızı mı yoksa powerbanki mi şarj edeceğinizi bilemiyorsunuz.

Bazı powerbank modelleri şarj olurken aynı zamanda şarj edebilme özelliğine sahip oluyor. Böylece şarj için kısıtlı zamanınız olduğunda powerbankinizi doldururken bir yandan da telefonunuzu şarj edebilirsiniz. Kısa zamanda ikisi birden şarj olduğu için daha uzun bir süre şarj sorunu yaşamıyor olursunuz.

Powerbank’in Tehlikesi Var mı?

Powerbankler görünüşte herhangi bir tehlikesi bulunmayan cihazlar gibi duruyor olsa da içerisinde enerji barındırıyor. Yani ortam koşullarına bağlı olarak patlama gibi riskleri her zaman bulunuyor.

Bu nedenle powerbank tercihi yaparken ısıya, düşmeye ve basınca karşı dayanıklı modelleri tercih etmelisiniz. Bütçenize göre en dayanıklı model tercihi yaptığınızda içiniz biraz daha rahat bir şekilde kullanıyor olursunuz.

Ancak ne kadar dayanıklı bir seçim yapmış olursanız olun, tüm teknolojik cihazlarınızda olduğu gibi powerbankinizi de ısıya ve düşmelere karşı korumayı unutmamalısınız.

Yukarıda powerbank alırken nelere dikkat etmeli anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi powerbankleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
buhar makinesi ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Buhar Makinesi Ne İşe Yarar?

Hepimiz evimizde ya da iş yerimizde sağlıklı bir ortamda yaşamak için çalışıyoruz. Yaşam alanlarımızı sağlıklı bir ortama çevirmek…
google deprem uyari sistemi teknosa
Devamını Oku

Google Deprem Uyarı Sistemi Nedir?

Dünyada teknolojinin her geçen gün daha da fazla ilerlemesiyle birlikte yeni sistemler geliştirildi. Bazı sistemler, insan hayatını kolaylaştırmaya…