Deprem uyarı uygulaması gelişen mühendislik ve yerbilimleri çalışmalarının kullanıcılara bir arada sunulduğu hayat kurtarıcı özelliklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Cep telefonları üzerinden yönetilebilen Xiaomi deprem teknolojisi bölgede gerçekleşmesi muhtemel ve yıkıcı boyuttaki yer sarsıntılarını kullanıcılara önceden haber veriyor.

Xiaomi Erken Uyarı Uygulaması Nedir?

Teknolojik gelişmelerin günümüzde geldiği noktada, telefonlarda eskiden bulunan acil çağrı ve tuşla acil yardım hattına bağlanma özelliğinin çok daha ötesine geçiliyor. Deprem sensörü, GPS konumları ve farklı veri merkezlerinden elde edilen anlık deprem veri işleme araçları sayesinde akıllı telefonlar yepyeni bir hizmeti beraberinde getiriyor. Xiaomi deprem teknolojisi ile cep telefonunuzun sizi depreme nasıl hazırlıklı hale getireceğini ve erken uyarı sisteminin nasıl işlediğini bu yazımızda bulabilirsiniz.

Xiaomi Deprem Uyarı Uygulaması İçin Patent Alıyor

Çin’in önde gelen teknoloji şirketi Xiaomi’nin, potansiyel olarak hayat kurtarıcı diye tanımlanan bir akıllı telefon teknolojisi geliştirdiği ve bunun için başvuruda bulunduğu biliniyor. Xiaomi’nin sismik aktiviteleri izleyebilen ve depremleri meydana gelmeden hemen önce tahmin edebilen deprem uyarı uygulamasının cep telefonlarına yüklenerek, son kullanıcılara ulaşması hedefleniyor.

Xiaomi markasının, yaklaşan bir deprem karşısında bildirim gönderebilen bir deprem uyarı sistemi üzerinde çalıştığı bir süredir biliniyor. Şirketin bu özelliği, Çin genelinde 25 ilde test ettiği belirtiliyor. Cep telefonlarında, deprem erken uyarı fonksiyonu devreye alındıktan sonra, büyüklüğü 4.0 ve daha yüksek olan 35’ten fazla depremi başarıyla tahmin edebildiği iddia ediliyor. Son olarak Endonezya’daki kullanıcılar tarafından test edilen deprem uyarı uygulaması sonuçları, bildirimi saniyeler önce yapabilen başarılı bir teknoloji olduğunu kanıtlıyor.

Xiaomi deprem uyarı fonksiyonunda.sismik dalgaları algılayan ve cep telefonlarında yerleşik bir düşük güç sensörü kullanılıyor. Sensörün ilettiği sismik veriler, yapay zeka algoritması tarafından etkin bir şekilde hesaplanıyor ve ardından gelen bir deprem olması durumunda kullanıcılara hemen bildirim gönderiliyor.

Xiaomi Deprem Uyarı Uygulaması Nasıl Çalışıyor?

Xiaomi deprem uyarı uygulaması, tahminlerde bulunmak için daha hızlı yayılan sismik dalgaların zaman farkını kullanıyor. Bu dalgalar yüzey derinliklerinde yayıldığından çok hızlı hareket ediyor. Bu nedenle uyarı süresi genellikle saniye cinsinden oluyor. Boyuna uzanan dalgalar daha hızlı yayılırken, enine dalgalar daha yavaş hareket ediyor. Bu iki dalganın arasında ise önemli bir ilişki bulunuyor. Daha yıkıcı etki yaratan enine yüzey dalgaları boyuna dalgalardan daha sonra geliyor. Xiaomi deprem teknolojisi de enine gelecek olan dalganın varış zamanını hızlı bir şekilde tahmin ederek çalışıyor.

Bilimsel çalışmalarda, erken uyarı süresi 3 saniye olması durumunda depremde yaşanacak kayıpların yaklaşık olarak %14 oranında azaltılabileceğini gösteriyor. Daha erken uyarılarda ise bu oran oldukça yükseliyor. 10 saniye önceden uyarı yapıldığında kayıp oranı %39 azalırken, erken uyarı süresi 20 saniyeye ulaştığında bu oran %63’e kadar yükseliyor. Xiaomi markası Chengdu High-Tech Afet Azaltma Araştırma Enstitüsü ile ortak sürdürdüğü çalışma sonucunda, Android uyumlu bir erken uyarı uygulaması geliştirdiklerini vurguluyor. Bununla birlikte kullanılan teknolojinin ne kadar önceden uyarı yapabildiğine dair bir bilgi bulunmuyor.

Xiaomi Deprem Uyarı Uygulaması Hangi Telefon Modellerinde Var?

Xiaomi marka telefonlarda bulunan EEW özelliği öncelikle MIUI 12, MIUI 12,5, 13 ve 14 sürümünün yüklü olduğu modeller ile uyumlu bulunuyor. Sistem kullanıcıya, konumuna yakın bölgede olması muhtemel deprem öncesinde erken uyarı sinyali gönderiyor. Uygulama ile depremin büyüklüğü, yerküredeki derinliği ve tahmini gerçekleşme saati anlık bildirim ile telefonunuza saniyeler öncesinde ulaşıyor. Xiaomi deprem teknolojisi Richter ölçeği ile 4.0 ve daha üzerindeki büyüklüklerde beklenen depremleri algılayarak kullanıcılara bildiriyor. Bu özelliğin yakın gelecekte, tüm Xiaomi telefonlar üzerinde aktif olması bekleniyor.

Deprem Uyarı Uygulaması Xiaomi Telefonlarda Nasıl Aktif Hale Geliyor?

Xiaomi deprem uyarı teknolojisi konumunuz üzerinden, bulunduğunuz bölgede, yer sarsıntısını gerçekleşmeden hemen önce size bildirerek, deprem anında kendinizi güvenli noktada tutmanıza yardımcı oluyor. Deprem uyarı uygulaması Xiaomi marka telefonlarda aşağıdaki adımlar izlenerek aktif oluyor:

  • Telefonunuzun Ayarlar sekmesini açın.
  • Güvenlik ve Acil Durum seçeneğini tıklayın.
  • Kişisel Güvenlik Uygulaması menüsünü açın.
  • Deprem Uyarıları seçeneğini aktif hale getirin.
  • Konum bilgisinin kapalı olduğu uyarısını almanız halinde, telefonunuzun Konum Bilgisi / Konum Hizmeti düğmesini aktif hale getirin.

Xiaomi depremi uyarı uygulaması ile siz de olası risklere karşı güvenliğinizi artırabilirsiniz. Bu donanıma sahip en yeni Xiaomi telefon modelleri ile tanışmak için ürünleri inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yazici turleri hangileri teknosa
Devamını Oku

Yazıcı Türleri Hangileri?

Her ne kadar gelişen teknolojiyle birlikte çoğu şey dijital ortama taşınmış olsa da, bazen fiziksel şeylere ihtiyaç duyuyoruz.…
microsoft teams nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

Microsoft Teams Nasıl Kullanılır?

Microsoft, Teams’i “Office 365’te sohbet tabanlı bir çalışma alanı” olarak tanımlıyor ve ekip çalışmasını geliştirmek için ekiplerin tek…
islemci nedir teknosa
Devamını Oku

İşlemci Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayar ve elektronik dünyası büyük bir hızla gelişmeye devam ediyor. Hayatımıza giren yeni akıllı cihazlar sonrasında teknolojik cihazların…