Yaşam alanlarımızı daha konforlu hale getirmek ve sıcaklığını istediğimiz seviyede tutabilmek için klimalar en büyük yardımcımız oluyor. Sadece sıcak ya da soğuk hava için değil, içerideki havanın temizlenmesi konusunda da klimalar oldukça fayda sağlıyor. Klima teknolojisi geliştikçe daha fazla özellik ve fonksiyon hayatlarımıza dahil oluyor. Klima almaya karar verdiğimizde seçim yapmadan önce soğutma kapasitesi, enerji sınıfı, inverter teknolojisi olup olmadığı gibi birçok özellik hakkında bilgi sahibi olmaya başlıyoruz. Klima modellerine bakmaya başladığımızda ise en çok karşımıza çıkan bir özellik bulunuyor. O da klimaların BTU değeri oluyor. Bu yazımızda kaç BTU klima almalısınız konusunda sizleri bilgilendireceğiz.

BTU Ne Anlama Geliyor?

BTU ifadesi, İngilizce British Thermal Unit kelimelerinin kısaltmasını ifade ediyor. Türkçe karşılığı İngiliz Isı Birimi olan ifade kelime anlamı olarak pek bir şey açıklamıyor gibi görünse de aslında bir litre suyun sıcaklığını 1 Fahrenhayt değiştirmek için gereken ısı miktarı anlamına geliyor.

Klimalardaki BTU değeri asıl olarak, klimaların 1 saatte bulunduğu ortamdan taşıdığı ısı miktarını gösteriyor. Bu değer genelde BTU/h olarak klimalarda yer alıyor.

BTU değeri arttıkça klimaların maliyeti de aynı oranda artıyor. Klimaların fiyatına direkt olarak etki ettiği için klima satın almaya karar verdiğinizde ilk başta kaç BTU klima alacağınızı bilmeniz gerekiyor.

Klimalarda BTU Hesabı Nasıl Yapılıyor?

Kaç BTU klima almalısınız karar vermeden önce BTU hesabının nasıl yapıldığını bilmeniz gerekiyor. klimaların BTU hesabı ortamın metrekaresine ve yaşanılan iklime göre yapılıyor. Klimalara çok uzak birisi için BTU değeri karışık gibi görünüyor olsa da aslında hesaplaması oldukça basit bir değer.

Metrekareye Göre BTU Hesabı Nasıl Yapılır?

Klimaların BTU hesabı hem bulunacağı ortamın metrekaresine hem de bölgenin iklim koşullarına göre yapılıyor. Ancak bunlardan en çok kullanılanı metrekareye göre hesaplama oluyor.

Metrekareye göre BTU hesabı yapabilmek için öncelikle klimanın monte edileceği alanın metrekaresini bilmeniz ya da ölçmeniz gerekiyor. Ardından bu metrekareyi 2,2’ye bölüyorsunuz. Ve çıkan sayıyı 1000 ile çarpıyorsunuz. Bu işlemlerin sonucunda bulacağınız değer o alan için ihtiyacınız olan klimanın BTU değerini gösteriyor.

Örneğin klima almak istediğiniz odanızın genişliği 40 metrekare olsun. Buna göre BTU hesabını aşağıdaki şekilde yapabiliyoruz.

40 / 2,2 = 18,18

18,18 x 1000 = 18180 BTU

Yani eğer klima taktırmak istediğiniz oda ya da salonunuz 40 metrekare genişliğindeyse 18000 ya da 19000 BTU değere sahip bir klima sizin için ideal olacaktır.

Bu değerin altında bir klima tercih ettiğinizde odanızın içi istediğiniz sıcaklığa gelemiyor olacaktır. Bundan fazla değerde bir klima aldığınızda ise klimanız kendi gücünün altında çalışıyor olacak ve daha fazla elektrik tüketimi yapacaktır. Ayrıca alacağınız klimanın maliyeti de daha fazla olacağı için olması gerekenden daha fazla bir bütçeyi klimaya harcıyor olacaksınız.

İklim Koşullarına Göre BTU Hesabı Nasıl Yapılır?

Alacağınız klimanın BTU değerini hesaplarken kullanılan bir diğer yöntem de iklim koşullarına göre yapılan hesaplama işlemi oluyor. Bu hesaplama metrekareye göre yapılan hesaplamadan daha fazla detay içerdiği için genellikle klima firmaları tarafından tercih ediliyor. Evinize klima almaya karar verdiyseniz iklim koşullarına göre hesaplama yaparak ihtiyacınızı daha net görebiliyorsunuz.

İklim koşullarına göre BTU hesabı yapabilmek için yine klimanın bulunacağı alanın metrekaresini bilmeniz gerekiyor. Bu hesaplamada önce metrekareyi bulunduğunuz bölgenin iklim katsayısıyla çarpıyorsunuz. Çıkan sonuca ortamda bulunacak kişi sayısına göre BTU değeri eklemesi yapıyorsunuz. Ortamda bulunacak kişi sayısı başına 600 BTU ekliyorsunuz. Ayrıca ortamın içinde bulunan ışıklandırma da bu yöntemde hesaba katılıyor. Eğer ortamda 500 Watt üzerinde bir aydınlatma cihazı varsa her 1 Watt için 3,412 BTU ekliyorsunuz.

Bu hesaplama sonucu çıkan değer klima taktıracağınız alan için ideal olan BTU değeri olacaktır.

İklim koşullarına göre BTU hesabında çok fazla detay bilgi bulunduğu için genellikle iş yerleri gibi büyük alanlara klima alınırken kullanılıyor. Ancak evinizin bir odasına klima almak istiyorsanız bu kadar detaylı hesaplama yapmak zorunda değilsiniz. Metrekareye göre BTU hesabı yaptığınızda da yeterli derece klimayı tespit edebiliyorsunuz.

İklim Koşullarına Göre Btu Hesabında Bulunduğunuz Bölgenin Katsayı Değeri

Bu hesaplama yönteminde bölgelere göre katsayı değerleri aşağıdaki şekilde alınıyor:

Akdeniz Bölgesi: 445

Doğu Anadolu: 308

Ege Bölgesi: 423

Güneydoğu Anadolu: 462

İç Anadolu: 346

Karadeniz: 385

Marmara: 385

Örneğin Marmara Bölgesi’nde bulunan evinizin 40 metrekare genişliğindeki odası için bir klima almak istiyorsanız ihtiyacınız olan BTU hesabını aşağıdaki şekilde yapabiliyorsunuz.

Marmara Bölgesinin katsayısı 385 olduğu için 40 x 385 = 15400

Evinizde 4 kişi yaşıyorsa 4 x 600 = 2400

Genellikle evlerde 500 Watt üzerinde bir aydınlatma sistemi kullanılmıyor. Bu nedenle aydınlatma değeri için yapılan hesabı BTU değerine katmanıza gerek bulunmuyor. Eğer iş yeriniz için ya da daha büyük depo gibi bir alan için klima almak istiyorsanız ve yüksek güçte aydınlatma sistemi kullanıyorsanız daha önce iletilen çarpıma göre hesaplama yaparak BTU değerine ekleyebilirsiniz.

Bölge katsayısı ve kişi sayısı çarpımlarından elde ettiğimiz sonuçları toplayabiliriz.

Bu hesaplamaya göre 15400 + 2400 = 17800 BTU sonucuna ulaşıyoruz.

Yani odanıza taktıracağınız klima 18000 BTU değerinde olursa en ideal güçte klimayı kullanıyor olacaksınız.

Her iki hesaplama yöntemine göre klimayı almak istediğiniz alan ne kadar büyürse almanız gereken klimanın BTU değeri de o ölçüde artıyor olacaktır.

kac btu klima teknosa

Klima Alırken Dikkat Etmemiz Gereken Diğer Özellikler Nelerdir?

Kaç BTU klima almalısınız konusuna karar vermeye çalışırken, BTU hesabını doğru bir şekilde yaptıktan sonra dikkat etmeniz gereken başka önemli özellikler de bulunuyor. Bu önemli noktaların başında klimanın enerji sınıfı yer alıyor.

Klimanın sahip olduğu enerji sınıfı, enerjiyi ne kadar verimli kullandığının ve ne kadar enerji harcadığının bir göstergesi oluyor. Enerji sınıfı A ile C arasında harflerle ifade ediliyor. A sınıfı, enerjiyi verimli kullandığı ve çalışırken daha az enerji harcadığını gösterirken C sınıfı, düşük verimli olduğunu gösteriyor. C enerji sınıfındaki bir klima çalışırken daha fazla enerji harcadığı için bu durum doğrudan elektrik faturasına yansıyor.

Klima çalışırken elektrik faturasından da tasarruf etmek istiyorsanız A sınıfı bir klimayı tercih edebilirsiniz.

Almak istediğiniz klimanın enerji sınıfından sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer özellik sahip olduğu filtreler oluyor. Güçlü filtrelere sahip olan klimalar havadaki virüs ve bakterilerden kaynaklı yaşanan hastalıkların klima yoluyla bulaşmasını önlüyor. Özellikle evinizde yaşlı ya da küçük çocuk varsa tercih edeceğiniz klimanın filtreleri önemli bir konu olacaktır. Klimanın sahip olduğu filtrelerin zararlı partikülleri tutma gücünü sorguladıktan sonra kararınızı verebilirsiniz.

Bunların yanı sıra standart klimaları sürekli çalıştırdığınızda klimanın verdiği havadan kaynaklı sağlık sorunları yaşanabiliyor. Özellikle yaz aylarında içeriye soğuk hava üflenmesinden dolayı eklem tutulmaları ya da boğaz ağrıları gibi hastalıklara neden olabiliyor. Böyle durumlarla karşılaşmamak ve evinizin sıcaklığını her zaman sabit bir sıcaklıkta tutabilmek için inverter teknolojisine sahip klimaları tercih edebilirsiniz. İnverter klimalar hem enerjiyi verimli kullanıyor hem de oda sıcaklığında ani düşüş ya da yükselişlere neden olmuyor.

Yukarıda kaç BTU klima almalısınız, bilgiler verdik.

Siz de en iyi klimaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
nfc nedir teknosa
Devamını Oku

NFC Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günlük iletişimimizden bankacılık işlemlerimize, sağlık uygulamalarından alışverişe kadar mobil cihazlarımızı her geçen gün daha fazla kullanıyoruz. Bu kullanıma…
pi nedir teknosa
Devamını Oku

Pi Sayısı Nedir?

Pi sayısının binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor. Hangi bölümü okursanız okuyun mutlaka bir yerlerde Pi sayısına…
dunya kupasi enleri teknosa
Devamını Oku

Dünya Kupasının Enleri

Futbolda Dünya Kupası, Fédération Internationale de Football Association (FİFA) tarafından organize edilen 32 milli takımın yarıştığı dört yılda…