Anne baba adayları ve yeni bebek sahibi olan ebeveynler için bebek alışverişi oldukça önemli bir konudur. Bebek alışverişi aynı zamanda aileler için, çokça vakit alan bir konu. Hastane çıkışı çantası tamamlandı mı? Bebek bakım ürünleri eksiksiz mi? Bebek odası takımı nasıl olmalı? Peki ya en önemlisi; yatak seçimini yaparken nelere dikkat edilmeli? Uzmanlar bebeklerin büyümesinde ve gelişiminde en önemli etkenlerden birinin uyku olduğunu söylüyor. Hal böyleyken, bebek yatağı seçimi de anne babalar için ayrı bir önem kazanıyor. Bebek mobilyası ve bebek yatağı çeşitlerinin her geçen gün arttığı bugünlerde, doğru seçeneği bulmak hiç de kolay değil. Bebek yatağı çeşitlerini ve özelliklerini tüm detaylarıyla inceleyeceğimiz bu yazıyla birlikte, aklınızdaki tüm bu soru işaretlerine cevap bulacaksınız.

Bebek Yatağı Nasıl Seçilir?

Her ebeveyn bebeği için en doğru seçimi yapmak ister. Bebekler için yapılan tüm alışverişler de, bu hassasiyetle yapılır. Anne babaların bebekleri için yaptıkları her seçim şüphesiz çok kıymetli ve önemlidir. Ancak bebeklerin sağlıkla büyümesi ve gelişiminde en önemli faktörlerden biri olan uyku konusundaki seçimler ayrı bir önem taşır.

Bebeğinizin rahat edebileceği, huzurlu ve deliksiz bir uyku için yatak seçerken, ilk dikkat edilmesi gereken şey bebeğin yaşıdır. Bebeğin yaşının getirdiği ihtiyaçlara ve hareketlilik durumuna uygun bir yatak seçmek, hem bebeğinizin güvenliği hem de sağlıklı büyümesi için önemlidir. Bir diğer önemli konu ise, bebek yatağını kullanacağınız alana uygun bir yatak seçmektir. Hem bebeğinizin rahatça uyuyabilmesi, hem de sizin bakım verirken rahat hareket etmeniz açısından, alana uygun bir yatak seçmek gerekir. Seçilecek yatağın malzemesinin bebek için uygun olması da önemlidir. Yatağın sertliği, kalınlığı, kullanılan malzemenin bebeğin yaşına uygun olup olmadığı dikkat edilmesi gereken kriterlerdir. Şimdi gelin bu kriterlere daha detaylı bir şekilde bakalım.

Hangi Yatak Karyolası Seçilmeli?

Bebeğin yaşına ve gelişim ihtiyaçlarına uygun yatak seçmenin çok önemli olduğundan bahsetmiştik. Peki bebeklik döneminin hangi evresinde, hangi yatak seçilmeli? Uzmanlar, ilk 6 ayda hem bebeklere sıklıkla bakım gerektiğinden, hem de bebeğin güvenliği açısından; bebeğin anne babayla aynı odada uyumasını öneriyorlar. Bu öneriden hareketle, genellikle ilk 6 ay bebekler için beşik tipi karyola tercih ediliyor. Bebeğin rahat uyuyabileceği boyutlarda, anne babanın da odada hareket alanını kısıtlamayacak şekilde beşikler kullanılabilir. Yine hem alanı doğru kullanabilmeyi, hem de tüm gece bebekle yakın temasta kalabilmeyi sağlayan anne yanı beşikler de ilk bebeklik döneminde sıklıkla tercih edilen yataklardan biri. Beşiğin bir yanı güvenli bir şekilde kapalıyken, diğer yanı ebeveyn yatağına monte edilecek şekilde açıktır. Anne yanı beşik bakım veren için büyük rahatlık sağlarken, anneyle yakın temas halinde olan bebeğin de huzurla uyumasını sağlar.

İlk 6 ayın ardından farkındalığı artan ve hareketlenen bebeğiniz için beşik artık uygun bir yatak tipi olmayacaktır. 6 aydan sonra, artık kendi odasında uyuyabilecek olan bebeğiniz için park yatak olarak adlandırılan yatak tipi tercih edilebilir. 2 kademeli yükseklik ayarı olan ve çoğunlukla tekerlekli olma özelliğine sahip park yataklar, farklı boyut ve ölçüleriyle seçenek sunar. Tekerlekleri sayesinde farklı odalara rahatlıkla taşıyabileceğiniz park yataklar, katlanabilme özelliğiyle ihtiyaç durumunda yanınızda taşıyabilme imkanı da sunar. Park yatakları aynı zamanda bebekleriniz için güvenli bir oyun alanı olarak da kullanabilirsiniz. Dört bir yanı file korumalarıyla güvenli hale getirilmiş derin park yataklar, bebeğinize rahatça oynayabileceği bir alan sunar.

Yavrulu karyola, uzayabilen tip karyolalar gibi bebeğinizin ilerleyen yaşlarında kullanabileceğiniz yatak tiplerinde ise dikkat edilmesi gereken konu, karyolanın yüksekliğidir. Bebeğinizin güvenliğini sağlayabilmek ve oluşabilecek kazaları önlemek için karyolanın yüksekliğinin fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Bir başka güvenlik problemi ise, karyola ve duvar arasında oluşabilecek boşluklardır. Bebeğinizin yatak yanı boşluklarına doğru hareket ederek düşmesini önlemek için, bebek güvenlik ürünleri kullanarak tedbir almanız gerekir. Bebek ve çocuk yataklari için üretilen bir güvenlik ürünü olan yatak bariyeri, dilerseniz yatağın tek tarafında, dilerseniz her iki tarafında da kullanabileceğiniz bir koruma ürünüdür. Karyola tipi yatakta uyuyan bebekler için belirli bir yaşa gelene kadar yatak bariyeri kullanmak doğru bir seçim olacaktır.

Bebek Yatağı Çeşitleri Nelerdir?

Bebeğiniz ve sizin için doğru karyola tipini seçtikten sonra sıra, hangi malzemeden yapılan yatağın size hitap ettiğini bulmaya geldi. Günümüzde bebek yatakları arasında en çok tercih edilen yatak çeşitlerine birlikte göz atalım:

Lateks Yataklar

Son zamanlarda sıklıkla tercih edilen bir yatak modeli olan lateks doğal bir malzemeden yapılır. Bazı bitkilerde bulunan ve havayla temas ederek katılaşan bir öz olan lateks, belirli işlemlerden geçerek köpük formunu alır ve lateks yataklarda kullanılır. Doğal özleri sayesinde terlemeyi önler. Ne çok yumuşak, ne de çok sert bir yapıya sahiptir. Lateks yatak alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta malzeme kalitesidir. Lateks, alerji risk taşıyabilen bir maddedir ve kalitesi düşük lateks ürünler “lateks alerjisi” gelişmesine neden olabilir. Bu sebeple %100 lateks bir yatak tercih etmeniz, ve alerjik risk faktörlerini satıcınızla görüşmeniz gerekir.

Visco Yataklar

Visco yataklar vücudun şeklini alarak, eşit olarak tüm vücudu desteklemesiyle bilinir. Üzerine yatıldığında yumuşak bir yüzey oluşturarak vücudun şeklini alması nedeniyle visco yataklar, 3 yaşın altındaki bebekler için uygun değildir. Uzmanlar, visco yatağın bebeklerin gelişimi noktasında omuriliği desteklemediğini savunuyor. Bu sebeplerle visco yataklar, ancak 3 yaş üzeri çocuklarınız için düşünebileceğiniz bir yatak türüdür.

Sünger Yataklar

Sünger yatak bebeğiniz için seçebileceğiniz risksiz bir yatak türüdür. Ancak bu noktada, her süngerin aynı kalitede olmadığını hatırlamak gerekir. Çok yumuşak bir süngerden yapılmış sünger yatak sağlıklı değildir. İyi kaliteden yapılmış sünger yatak, çok hafif olmayan ve kesinlikle kıvrılmayan bir yapıdadır. Bu yapıda bir sünger yatak, bebeğinizin vücudunu doğru bir biçimde destekler.

Elyaf Yataklar

Elyaf yataklar, sentetik bir malzemeden yapılmış yataklardır. Gelişmekte ve büyümekte olan bebek vücudunu destekleyebilmek konusunda çok fazla tercih edilen bir yatak çeşidi değildir. Ancak elyak yataklar, alerjik bebekler için tercih edilebilen, alerjik reaksiyon oluşturmayan bir yatak olarak bilinir.

İhtiyacınıza uygun olarak yapacağınız yatak seçimini, şık çarşaf ve nevresim takımlarıyla süsleyerek tamamlayabilirsiniz. Bebek odası tekstil ürünlerini seçerken, bebeğinizin narin tenini tahriş etmeyecek, yumuşak ve pamuklu kumaşlar tercih edebilirsiniz.

Yatak tekstil ürünlerini de tamamladıktan sonra, sıra son dokunuşlara geldi. Özenle hazırladığınız rahat yataklarda, pamuklu çarşaflar üzerinde dinlenen bebeğinizin odasını, bebek aktivite ürünleri ile renklendirerek, onun ilgisini çekecek oyuncaklarla süsleyebilirsiniz. İşte şimdi bebeğinizin yatağı herşeyiyle hazır. Size de artık; rahat yatağında huzurla uyuyan, dönenceler, müzikli projektörler, uyku arkadaşı oyuncaklarıyla etrafını merakla keşfeden bebeğinizin büyüyüşünü izlemek kalıyor.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yipranmis saclar icin tavsiyeler teknosa
Devamını Oku

Yıpranmış Saçlar İçin Tavsiyeler

Mevsim değişiklikleri, günlük hayatta yaşadığımız stres ve sıkıntılar saçlarımızda yaptığı olumsuz etkilerle ortaya çıkıyor. Genellikle saçlarımız eski canlılığını…
Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku

Perlatör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Su tasarrufu, sürdürülebilirlik söz konusu olduğunda oldukça önemlidir. Son yıllarda azalan yağışlar ve özellikle yaz aylarında başlayan su…
Derin dondurucu nasıl temizlenir
Devamını Oku

Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Yaz sebzelerini kış aylarında tüketmeye devam etmek, etleri depolamak ve kışlık erzak hazırlığını saklamak için derin dondurucular fazlasıyla…