Uzun mesafelerde yolculuk ederken havayolunu tercih etmenin sayısız avantajı vardır. Herhangi bir noktadan diğerine gitmenin en hızlı ve konforlu şekli uçakla seyahat etmek olsa da, havayolu taşımacılığı yapan firmaların karayoluna kıyasla daha fazla güvenlik tedbiri alması gerekir. Havayolu güvenliğini sağlamak için alınan ilk önlemlerden birisi de bagaj kontrolü yapmaktır.

Kabin bagajı ifadesi uçakla seyahat ederken araç içerisine alabileceğiniz çantayı anlatmak için kullanılıyor. Bu çanta modelleri ve boyutları firmadan firmaya farklılık gösterebiliyor. Kabin boy şeklinde nitelendirilen ürünler uçak içerisinde taşınmaya uygun el bagajları kategorisinde değerlendiriliyor. El bagajı kolaylık, güvenlik ve temel eşyaların parmaklarınızın ucunda olması gibi belirgin avantajlar sunar. Ancak el bagajı seçilirken ve kullanılırken kapasite sınırlamaları, ağırlık kısıtlamaları, sıvı madde kısıtlamaları ve bagaj koruma eksikliklerinin dikkate alınması gerekir.

Eğer siz de seyahatlerinizde kabin bagajı kullanıyorsanız, çantanızı hazırlamadan önce yanınıza alabileceğiniz ve alamayacağınız eşyalar konusunda bilgi sahibi olmanız gerekir. Aksi takdirde havalimanı güvenlik kapılarından geçerken sorun yaşayabilirsiniz. Peki el bagajına ne koymamalıyım? diye düşünüyorsan işte bu yazı el bagajına konulmaması gereken eşyalar ve nesneler hakkında fikir sahibi olmanızı sağlıyor.

Kabin Bagajına Alınmayanlar Listesi

Seyahat etmek heyecan verici bir tecrübe olsa da hatalı paketleme veya valiz düzenlemesi seyahatinizden aldığınız keyfe gölge düşürebilir. Havayolu ile seyahat ederken el çantanızda bulundurmamanız gereken ürün çeşitlerinin kategorilere ayrılmış halini aşağıda görebilir ve uçuş öncesi bagaj hazırlama aşamasında rehber olarak kullanabilirsiniz.

Sıvı Formdaki Ürünler: Havayollarının el bagajındaki sıvı maddelerle ilgili daha katı kısıtlamaları vardır. Sıvı kapasitesi, konteyner boyutu ve temiz bagaj gibi gerekliliklere uymanız gerekir. Bu durum kozmetik, cilt bakım ürünleri ve diğer sıvı maddelerin taşınmasında belirli kısıtlamalar getirebilir. Şişelenmiş su, gazlı içecekler, losyon, kolonya, parfüm, deodorant, duş jeli, solüsyon gibi sıvı formdaki ürünler için belirlenmiş maksimum miktar 100 mililitredir. Bu sınırın üzerinde olan ürünler, kabin bagajına alınmaz. Seyahatler için satılan küçük sıvı kaplarından edinerek belirtilen miktarlara uygun makyaj ürünlerini yanınızda taşıyabilirsiniz.

Yanıcı Maddeler: Yanıcı ve patlayıcı maddelerin uçağa sokulması, yangın ve patlama riskini artırabilir. Bagaj kısıtlamaları, bu tür maddelerin taşınmasını sınırlayarak uçuş güvenliğini artırır. Kolaylıkla yangın çıkmasına ortam hazırlayan aerosol kutuları, fünye, fitiller, çakmak gazı yakıtlar, benzin, elektronik çakmaklar, dinamit, barut, el bombaları, sis fişekleri, plastik patlayıcılar, havai fişek, işaret fişeği, piknik tüpü, yanıcı boyalar, terebentin, boya inceltici, ark çakmakları, plazma çakmaklar, maytap, aküler, yağlar ve gazlar uçağa alınmaz.

Kesici Aletler: Aklınıza gelebilecek her türden keskin özelliğe sahip nesne uçakta el bagajına konulmaması gerekenler listesinde yer alıyor. Bıçak, testere, pala, kılıç, makas, tornavida, çivi, jilet, şiş, çekiç gibi kırıcı ve delici ürünleri el çantanızda taşımamanız gerekir. Bu tür nesneleri uçak içerisine almanız güvenlik önlemlerini ihlal etmeniz anlamına gelir.

Silahlar ve Mermiler: El bagajına alınmayan şeyler listesindeki en bariz maddelerden biri silah ve mermilerdir. Eğer kolluk kuvveti personeliyseniz uçağa binmeden önce silah teslim birimine giderek silahınızı teslim etmeniz gerekir. Ek olarak coplar, elektrikli şok aletleri, bilye atan silahlar, boya atan silahlar, oyuncak silahlar, kamufle edilmiş silahlar, biber gazı, mancınık, sapanlar, muştalar, mantar tabancası, sopalar da silah sınıfında değerlendirildiği için yanınıza alacağınız çantada bulunmaması gereken nesneler arasındadır.

Kimyasal Maddeler: Yolcuların ve kabin görevlilerinin hayatını tehlikeye atabilecek yaralanmalara ve hatta ölümlere sebep olabilecek özelliklere sahip ürünler el bagajına konulmaması gerekenler kategorisindedir. Haşere ilaçları, tarım ilaçları, klor, çamaşır suyu, sprey boya, göz yaşartıcı spreyler, yangın söndürücüler, kuru buz, sıvı oksijen, cila veya yapıştırıcılar için sertleştiriciler, yüzey dezenfektanları gibi oksitleyici maddeler bu listede yer alır.

Elektronik Eşyalar: Saç düzleştiricileri, maşalar ve saç kurutma makinesi gibi elektronik eşyalar kabin bagajına alınmayanlar listesinde yer alır.

Spor Malzemeleri: Bazı spor ekipmanlarının silah yerine kullanılma ihtimaline karşı şirketler kısıtlamalar getirebilir. Beyzbol, golf sopaları, bilardo ıstakaları, sörf tahtası, urgan, halat, kaykay, olta, zıpkın, çadır malzemeleri gibi ekipmanlar el bagajına alınmayan eşyalar arasındadır.

Alkollü İçecekler: Alkol oranı %70’i geçen içecek ve sıvıların bagajda taşınması yasaktır.

Yasaklı Maddeler: Uyuşturucu içeriğe sahip eroin, kokain ve reçetesiz ilaçların el bagajında olmaması gerekenler listesinde yer alır. Özellikle tehlikeli maddeler veya yasa dışı maddeler taşımak, yerel yasaların ihlali olarak değerlendirilebilir ve ciddi hukuki sonuçları beraberinde getirebilir. Yasaklı maddeleri taşıdığınız tespit edilirse, bu maddeler genellikle sizden alınıp imha edilir ve sizinle ilgili güvenlik önlemleri alınır. Ayrıca, bu durum uçağa binme izninizin iptal edilmesine veya uçuşunuzdan men edilmenize neden olabilir.

Canlı Hayvanlar ve Bitkiler: Yolcu ve hayvanın can güvenliği açısından hayvanların bagaja konulması oldukça tehlikelidir.

Kısıtlanan bu eşyaların bagaja konulması uçuş sırasında yolcuların emniyetini tehlikeye atabilir. Seyahat esnasında herhangi bir sorun yaşamak istemiyorsanız kabin bagajında yanınızda taşıyamayacağınız nesneler listelerini dikkatli bir şekilde incelemenizde fayda var. Uçuş öncesi havayolu şirketinizin bagajlar için getirdiği kısıtlamalar konusunda araştırmalar yaparak detaylı bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz.

Havalimanında yasaklı nesnelerden bir ya da birkaçının bagajınızda tespit edilmesi durumunda gerekli işlemlerin yapılabileceğini unutmayın! Bagajda bulundurulması yasak olan maddeleri yanınızda taşıdığınızda, ciddi hukuki ve güvenlik sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu durum, havaalanındaki güvenlik taramalarında veya uçuş sırasında tespit edildiğinde bir dizi olumsuz sonuçla sonuçlanabilir. Ayrıca el bagajı kurallarına uymamanız durumunda en sevdiğiniz eşyalarınızı çöp kutusuna atmak zorunda kalabilirsiniz. Uçuşunuzu daha güvenli ve konforlu bir hale getirmek sadece sizin değil, diğer insanların da hayatını tehlikeye atmamak için kurallara uymalısınız.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
blender ile rondo arasindaki fark teknosa
Devamını Oku

Blender İle Rondo Arasındaki Fark

Evde yaptığımız işler arasında en fazla vaktimizi alan bölüm mutfak işleri oluyor. Diğer ev işlerini belirli periyotlarda yaparken…
filtre kahve nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Gündelik hayatımızda en fazla tüketilen kahve türleri arasında filtre kahve yer alıyor. Lezzeti ve farklı faydalarından ötürü filtre…
Rondo ile Neler Yapılabilir?
Devamını Oku

Rondo ile Neler Yapılabilir?

Mutfaklar, yaratıcılığın ön plana çıktığı alanlardan biridir. Ancak çeşitli lezzetlerin ortaya çıkması için bazen zorlu süreçler gerekebilir. Tam…
camasir kurutma teknosa
Devamını Oku

Çamaşır Kurutma Dert Olmaktan Çıkıyor

Hepimiz çamaşırlarımızı yıkadıktan sonra temiz havada, rüzgarda uçuşarak kurumasını istiyoruz. Ancak değişen dünyamız ne bunun için yeterli bir…