Yaz sebzelerini kış aylarında tüketmeye devam etmek, etleri depolamak ve kışlık erzak hazırlığını saklamak için derin dondurucular fazlasıyla işlevseldir. Peki, tüm bu yiyecekleri sağlıklı ve hijyenik koşullarda saklamak için derin dondurucu temizleme işini doğru şekilde yapıyor musunuz? Bu konuda aklınızda soru işaretleri varsa yazımızı okuyarak temizlik ve depolama hakkında tüm merak ettiklerinizin cevabını bulabilirsiniz.

Ev ve yiyecek hizmeti veren işletmelerde en çok kullanılan beyaz eşyalardan biri derin dondurucular olur. Endüstriyel mutfaklarda ve evlerde kullanılan modeller farklı olsa da temizliği genellikle benzer şekilde yapılır. Her beyaz eşyanın tasarımına ve özelliklerine göre hijyenik olması için bazı kuralların takip edilmesi gerekir.

Derin Dondurucu Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Derin dondurucu temizliğine başlamadan önce bazı noktalara dikkat etmenizde fayda var. Yiyecek depolandığı için hijyenin ilk sırada olması gerektiği beyaz eşyanın temizliği genellikle insanların üşendiği bir konudur. Çoğu yiyecek paketli halde yerleştirildiğinden temizlik konusunda dikkatsiz davranılabilir. Üstelik donmuş yiyecekleri çıkarmak, çözülmelerini engellemek ve tekrar doldurmak işi gözünüzde büyüyebilir. Oysaki yılda en az 2 defa temizlenmesi gereken derin dondurucu modelleri her ne kadar soğuk hava nedeniyle organizma üretimini azaltsa da sıfıra indirmez. Bu nedenle yiyecekleri paketli de saklasanız temizlik rutinini atlamamalısınız.

Dondurucu içerisine paket içerisinde yerleştirilen yiyecekler donmuş haldeyken yırtılabilir. Özellikle içinden yiyecek alırken kısa süreli elektrik kesintilerinde yaşanan hafif çözülmeler paketlerin birbirine yapışmasına neden olabilir. Bazen de paketin ağzının açık kalması ya da yanlış istifleme nedeniyle yiyeceklerde dökülme olur. Her ne kadar buzdolabı poşetine güveniyor olsanız da sandığınız kadar işlevsel olmayabilir. Tüm bu atık yiyecekler, akan et suları dondurucunun içinde kötü kokular meydana getirir. Özellikle yazın belirgin hale gelen kokuyu alıyorsanız temizlik zamanı gelmiş demektir.

Derin Dondurucu Temizliği Püf Noktaları

Ürünü temizlemeye başlamadan önce bazı püf noktaları bilmek, alacağınız sonucun daha iyi olmasını sağlar. Şu noktalara mutlaka özen göstererek temizliğe başlayabilirsiniz:

  • Her şeyden önce emniyet geldiği için cihazı kapatma düğmesinden kapatmak yeterli değildir. Fişini çekmek ve ıslanmayacak şekilde yerleştirmek gerekir.
  • Temizlik sırasında buz kütleleri ya da kar kristallerinin oluşması, mutfağınızı fark ettirmeden ıslatabilir. Bu nedenle gözünüze kalıp halinde görünen buzları temizlemek alanı boşaltmadan önce yapmanız gereken bir iştir.
  • Dondurucunun yüzeylerine zarar vermemek için sert cisimlerle kazıma ya da sivri aletlerle vurma gibi tehlikeli işler yapmamalısınız. Buzlar çıkarılamıyorsa bir süre bekledikten sonra yumuşadığında temizleyebilirsiniz. Plastikten üretilen yumuşak ve esnek kar küreyici kürekleri bu iş için tercih edebilirsiniz.
  • Temizlik sırasında sadece organik ürünler ve doğal sabunlar kullanmanız gerekir. Ağır kimyasallar dondurucu temizliği içerisinde kullanılmamalıdır.

Derin Dondurucu Hangi Aralıklarla Temizlenir?

Derin dondurucu duruma göre 4-6 aylık periyotlar arasında temizlenir. Bu temizlik sırasında dondurucunun içerisinde bulunan çekmece, raf, metal bölümler ve kapaklar detaylı olarak hijyenik olana kadar silinmelidir. Periyodik olarak şunlara da dikkat etmelisiniz:

  • Cihaz hacmini aylık olarak kontrol etmenizde fayda vardır. Her ay süresi dolan, tarihi geçen, akan ve bozulan yiyecekleri içerisinden çıkararak diğer besinlerin zarar görmesini engellemeniz mümkündür. Ayrıca düzenli kontrol gereksiz alan israfının da önüne geçer.
  • Derin dondurucuda saklamak istediğiniz gıda üzerinde tarih etiketi yoksa bunu siz hazırlayabilirsiniz. Yapışkanlı kağıtlar ya da beyaz kağıt ve koli bandı kullanarak yiyeceğin buzluğa girdiği tarihi not edebilirsiniz. Yiyeceğin saklama süresini internetten araştırarak tahmini bir son kullanma tarihi de oluşturabilirsiniz.

Yiyecekleri sağlıklı bir şekilde saklamak için derin dondurucu temizliğine boşaltma işlemi ile başlayıp temizlik, kurulama ve tekrar yiyecekleri yerleştirme şeklinde devam edebilirsiniz. Aşağıdaki adımları sırasıyla izleyerek kısa sürede dondurucu temizliğini tamamlayabilirsiniz.

1. Adım: Derin Dondurucuyu Doğru Şekilde Boşaltın

Buzluğunuzu temizlemeye başlamadan önce fişini çıkarttığınızdan emin olarak boşaltma işlemine başlayabilirsiniz. İçerisinde hala son kullanma tarihi devam eden gıdalar varsa bunları buzdolabına ya da güneş almayan serin bir yere yerleştirebilirsiniz. Gıdaların bozulmaması için boşaltma, temizlik ve istifleme işlemini hızlı bir şekilde tamamlamalısınız. Cihazın içerisindeki tüm gıdaları sırayla çıkartıp emniyete aldıktan sonra içindeki buzları boşaltmak gerekir. Eğer kalıplaşmış çıkmayan kütleler varsa 5 dakika bekleyerek işleme devam edebilirsiniz. Bu süreç içinde de temizlik için su ve bezi hazırlayabilirsiniz.

Buz parçaları çıkarılmaya hazır olduktan sonra bir bezden yardım alarak mutfak lavabosunun içine koymalısınız. Buz, insan eline yapışıp buz yanığı oluşturabilir. Uzun süre buza temas etmek sakıncalı olduğundan eldiven ya da bez kullanmak emniyet için önemlidir. Buzları tamamen temizleyip karlı bölümleri küredikten sonra cihaz içerisinde su birikintisi oluştuğunu fark edersiniz. Kuru, temiz ve emici bez kullanarak içindeki suyu çekebilirsiniz. Su tamamen tükenene kadar bezi sıkarak tekrar su temizlemeye devam edebilirsiniz.

2. Adım: Dikkatli Bir Şekilde Derin Dondurucunun İçini Temizleyin

Derin dondurucu temizliği sırasında kimyasal içeren deterjan kullanmak sağlığa sakıncalı olabilir. Genellikle karlı ve buzlu yüzeylerin tutunması için dondurucu iç haznesi pütürlü bir yapıya sahip olur. Bu nedenle deterjan kullanarak temizlik yaptığınız zaman bu pürüzlü yüzeyin alçak kısımlarına kimyasal dolar. Kimyasalı durulamak ve arındırmak için yıkamak gerekir ki elektronik bir cihaz için bu mümkün değildir. İçeride kalan kimyasal kalıntılar zaman içerisinde yüzeyde aşınma yaratabileceği gibi yiyeceklere de bulaşabilir.

Temizlemek için karışımı doğal malzemeler ile hazırlayabilirsiniz. Fısfıslı bir şişe içerisine alabildiğine su, 1 yemek kaşığı karbonat ve 1 yemek kaşığı sirke ekleyebilirsiniz. Karbonat ve sirke dezenfektan özelliği gösteren doğal içerikler olduğundan zorlu kirleri doğal yollarla çıkarmak için tercih edilir. Karbonat kirlerin kabartmasını sağlarken sirke de kusursuz bir temizlik için destek güç olur. Karbonat ve sirkeli karışımı birkaç kez salladıktan sonra uygulamaya hazır hale getirebilirsiniz.

Fısfıs yardımı ile dondurucunun tüm yüzeylerine karışımı uygulayın ve bir kat sünger yardımı ile ovalayın. Dilerseniz fısfısı tekrar tüm yüzeylere uygulayarak derinlemesine temizlik yapabilirsiniz. İkinci kat uygulamadan sonra temiz bir bez yardımı ile tüm yüzeyleri detaylı olarak silebilirsiniz. Buzluk alanının köşelerinde erimiş et suyu ve yiyecek artıkları birikebilir. Bu nedenle kenar ve köşe kısımlarda plastik bir spatulanın üzerine bezi geçirerek ince temizlik yapabilirsiniz. Bu aşamada sert hareketlerden, delici ve sivri aletlerden kaçınmak çok önemlidir.

3. Adım: Kurutmadan Derin Dondurucu Kapağını Kapatmayın

Yüzeylerin tamamını temizlediğinize emin olduğunuz zaman kurulama işlemine geçmeniz gerekir. Doğal bir karışımla temizlik yaptığınız için durulama işlemine gerek yoktur. Fakat cihazı çalıştırmadan önce yüzeyler tamamen kuruyana kadar silmeniz gerekir. Cihaz içerisinde nemli alan kalmaması için ıslanan bezlerin tekrar kullanılmaması gerekir. Kenar ve köşelerin kurulanması için de plastik spatula etrafına bezi sararak işlemi yapabilirsiniz.

Yüzeylerin tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra birkaç dakika kapağının açık bırakarak tamamen kuru olduğundan eminseniz besinleri yerleştirme işlemine geçebilirsiniz. Kurutma işlemi hem yiyeceklerin hijyeni hem de kötü koku oluşmasını önlemek için zorunludur. Kötü kokular konusunda canınız çok sıkılıyorsa bir sonraki adımda yer alan tavsiyeleri uygulayabilirsiniz. Koku sorunu yaşamıyorsanız 5. adımdaki dondurucu yerleştirme adımına geçebilirsiniz.

4. Adım: Derin Dondurucu Kötü Kokuları için Önlem Alın

Akan et suyu, parçalanan gıdalar, kısa sürse de bazı gıdaları bozan elektrik kesintileri derken dondurucular özellikle yaz aylarında çok kötü kokabilir. Hele de dondurucuyu günün belli saatlerinde güneş alan bir alana kurduysanız performansı etkilendiği için sorun olabilir. Bu durumdan kurtulmak için saman kağıdı, vanilya ve karbonat gibi doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Doğal yollarla kötü kokuyu önleyen yöntemler şunlardır:

  • A4 boyutundaki saman kağıtlarını buruşturarak dondurucunun muhtelif yerlerine yerleştirebilirsiniz. Kağıt emici yapısı sayesinde kötü koku moleküllerini kendine çeker. Belli aralıklarla kağıtları çıkarıp yerine yenilerini koyabilirsiniz.
  • Kapaklı plastik bir kap içerisine koyacağınız vanilya dolaptaki kötü kokuları yok etmekle kalmaz, mis gibi vanilya kokusunu buzluğun içine yayar. Bunun için plastik kapak üzerine delikler açarak bir filtre haline getirmeniz yeterli olur.
  • Temizlik sırasında da kullanılan karbonat tabi ki kötü kokularla savaşırken de işe yarar. Bir paket karbonatı dökülmeyecek şekilde kabın içerisinde buzluğa yerleştirebilirsiniz.

5. Adım: Derin Dondurucu İçini Doğru Sıralayın

Dondurucunun temizliğini detaylı olarak bitirdikten sonra bu emeğinize yaraşır bir son hazırlamanız gerekir. Yiyecekleri ne kadar doğru yerleştirirseniz temizleme sıklığı o kadar azalır. Bu nedenle aşağıdaki adımları takip ederek derin dondurucu için ideal istiflemeyi yapabilirsiniz:

  • Öncelikle tüm yiyecekleri kategorilere ayırmak ve belli bölgelere yerleştirmek gerekir. Et, sebze, meyve, sebze karışımları, balık, hazır yemekler gibi kategoriler aradığınızı kolay bulmanızı sağlar.
  • Paketi hasar gören fakat kullanılabilir durumda olan yiyecekleri akmaması için tekrar pakete koyabilirsiniz. Kilitli buzdolabı poşeti kullanarak yeniden paketlemek mantıklıdır. Eski paket çıkıyorsa yeni pakete geçmek yeter, eski paket yapıştıysa üzerine poşet geçirebilirsiniz.
  • İdeal istiflemede ağır ürünler altta, hafif ve ezilebilecek olanlar üstte yer almalıdır. Sık kullandığınız yiyecekleri de ağırlık ve boyutuna bakmadan üst sıralara yerleştirebilirsiniz. Tabi bu esnada altta kalan küçük parçaları unutabileceğiniz ihtimalini de göz önünde bulundurun.
  • Derin dondurucu çekmecesi ve rafları işlevsel olsa da her modelde bulunmaz. Meyve ve sebzeler gibi yiyecekleri depolamak için şeffaf plastik kutular, ayaklı raflar daha düzgün bir istifleme yapmanıza yardım eder.

Lezzetli olduğu kadar hijyenik yemeklerin de mutfağınızda pişmesini istiyorsanız derin dondurucu temizliğini asla es geçmemek gerekir. Gözünüzle görmediğiniz mikroorganizmaların sağlığınız için birçok tehlikesi olabilir. Bu nedenle temizlik yaparken her detayı titizlikle ele almayı unutmayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Devamını Oku

Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Her mutfağın olmazsa olmaz parçalarından biri olan aspiratörler, pişirme işlemi sırasında yemek kokularının ortamdan uzaklaşmasını sağlar. Fakat mutfakların…
zeytin cekirdeginden kahve uretildi teknosa
Devamını Oku

Zeytin Çekirdeğinden Kahve Üretildi

Kahve uzun yıllardır çoğu kişi için severek tüketilen bir içecek. Anavatanı Etiyopya olarak bilinen kahve, kahve ağacının meyvelerinin…
Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Elektrik üretimi güneş veya rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan ya da fosil, doğalgaz veya kömür gibi kaynaklar kullanılarak yapılır.…
Doğru Barbekü Seçimi Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Doğru Barbekü Seçimi Nasıl Yapılır?

Sıcak yaz günlerinin ve keyif dolu anların vazgeçilmezi barbekü, sevdiklerinizle birlikte lezzetli yiyecekler eşliğinde eğlenmenin en iyi yollarından…
serinleten yaz lezzetleri onerileri teknosa
Devamını Oku

Serinleten Yaz Lezzetleri Önerileri

Günün her saatinde yapabileceğimiz keyifli kaçamaklarımızın ve sevdiğimiz insanlarla keyifli sohbetlerimizin başrolünde her zaman kahve bulunuyor. Zevk aldığımız…
evinizi akilli eve donusturme teknosa
Devamını Oku

Evinizi Akıllı Eve Dönüştürme

Eskiden bilim kurgu filmlerinde görülen akıllı evler, gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde gayet ulaşılabilir şeyler oluyor. Son dönemde üretilen…