Bulunduğumuz ortamdaki su buharı miktarı olarak tanımlanan nem oranı, sağlığımızı etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Nem oranı, içinde bulunduğumuz mevsime ve yaşadığımız bölgeye ya da ortama göre değişkenlik gösteriyor. Yaz aylarında havanın bunaltıcı olmasının nedeni yüksek nem oranı olurken, kış aylarında bu oran oldukça düşüyor. Sağlığımız için nem oranının dengeli olması gerekiyor, aksi durumda bazı sağlık sorunları yaşamamıza neden oluyor. Virüs ve bakteriler çoğalmak için nemli ortamları daha çok seviyor. Yazın özellikle nem oranı yükseldiğinde virüs ve bakterilerin de yayılması artıyor. Kış aylarında düşük nemden kaynaklı olarak cildimizde kuruluklar ve üst solunum yollarımızın da tıkanmasına neden oluyor. Sağlıklı bir ortam için bulunduğumuz yerin %30 ile %50 arasında bir nem oranında bulunması gerekiyor. İçerisine konulan suyu sıcak ya da soğuk olarak ayarlayabilen buhar makinesi, bulunduğu ortamın nem oranını olması gereken seviyeye getirmek için kullanılıyor. Bunun yanı sıra havayı temizleyip kötü kokuları giderme özelliği de bulunuyor. Gelin buhar makinesi ne işe yarar birlikte bakalım.

Buhar Makinesinin Faydaları Nelerdir?

Havadaki nem oranı mevsime göre değiştiği gibi yaşadığımız şehre ve bulunduğumuz mekana göre de değişebiliyor. Aynı bölgede bodrum katın, sobalı evin ya da PVC kaplı camların olduğu evlerle diğer evlerin nem oranları daha farklı olabiliyor. Hava nemlendirici olarak da adlandırılan buhar makinelerinin birçok faydası bulunuyor.

Burun tıkanıklığını gidermesi, buhar makinelerinin en önemli faydaları arasında yer alıyor. Özellikle kış aylarında kalorifer petek sıcaklığı önemli ölçüde artıyor. Genellikle bebeklerde ve çocuklarda burun karıştırması nedeniyle burunda kanama olabiliyor. Kabuklanma nedeniyle burun mukozası böyle bir durumda nemini kaybediyor. Buhar makineleri havadaki nem dengesini sağladığı için burun sağlığınızı korumaya oldukça yardımcı oluyor.

Bademcik ameliyatı olduysanız, burun ya da geniz eti büyümesi varsa veya ilaç kullanıyorsanız boğaz kuruluğu sorunları da yaşıyorsunuz. Bu tarz durumlar boğazdaki nem dengesini olumsuz yönde etkiliyor. Buhar makinesi kullandığınızda boğazınızdaki nem dengesi korunuyor ve yaşam kaliteniz biraz daha yükseliyor.

Hava nemlendirici buhar makinesi bulunduğu ortamın havasını temizleme konusunda da fayda sağlıyor. Havada bulunan tozları, kirleri, bakteri ve virüsleri içindeki suya hapsediyor ve havanın sürekli temiz kalması için çalışıyor.

Eğer evinizde sigara içiliyorsa kokusu genellikle rahatsız edici oluyor ve bir süre sonra her yere siniyor. Ya da yemek yaptığınızda kokusu uzun süre evinizden çıkmıyor. Buhar makineleri her türlü kötü kokuyu içine çekiyor ve evinizdeki havadan onları uzaklaştırıyor. Böylece temiz ve kokusuz bir havaya sahip oluyorsunuz.

Buhar temizlik makinesinin bu faydaları herhangi bir hastalık için tedavi edici bir özellik taşımıyor. Sadece hastalıklardan korunmak için bir ortam yaratıyor. Rahat nefes alınmasını ve yaşam kalitesini artırmak için kullanılıyor.

Buhar Makinesi Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Buhar makinelerinin sağlığımız açısından birçok faydası bulunuyor. Ancak her elektronik cihazda olduğu gibi doğru bir şekilde kullanılması gerekiyor. Yanlış kullanımlarda faydasından daha çok zararı olabiliyor.

Astım ve alerjik hastalıklara sahip kişilerin evlerinde buhar makinesi kullanması tavsiye edilmiyor. Ayrıca buhar makinesi içinde bulunan su tanklarındaki suyun her kullanımdan önce yenilenmesi gerekiyor. Sağladığı faydalardan yararlanabilmek için içerisinde her zaman temiz su bulunması ve tankların da temiz olması önemli noktalardan biri oluyor. Bu nedenle su tanklarını da düzenli olarak deterjanlı su ile temizlemeniz yarar sağlıyor.

Buhar makinelerinin tüm gün kullanılmaması gerekiyor. Buhar makineniz için üretici firmanın belirttiği günlük kullanım süresini aşmamaya özen gösteriyoruz.

Buhar makinesinin üzerinde dijital göstergesi bulunuyor. Cihaz havadaki nem oranını düzenli aralıklarla ölçerek burada gösteriyor. Bu göstergenin sürekli olarak takip edilmesi ve oranın %30 ile 50 arasında kalmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Bazen cihazın içerisindeki su bitebiliyor. Bu şekilde çalışması hem cihaza hem de ortamın havasına olumsuz etki ediyor. İçindeki su bittiğinde otomatik olarak kapanacak şekilde ayarlandığından emin olunması gerekiyor.

Buhar Makineleri Sıcak mı Soğuk mu Kullanılmalı?

Buhar makineleri sıcak ve soğuk olarak iki türde bulunuyor. İki tür cihazın da amacı aynı oluyor. Sadece su buharı üretmek ve havadaki nemi dengede tutmak için çalışıyor. Sıcak ve soğuk buhar makineleri arasında bazı farklılıklar bulunuyor.

İki cihazın da su buharı üretme yöntemleri farklı oluyor. Soğuk buhar makinesi, kulaklarımızla algılayamayacağımız hızda yüksek frekansta titreşim göndererek suyu buharlaştırıyor. Sıcak buhar makinesi ise içindeki suyu kaynatıyor ve buharlaştırıyor. Bu nedenle sıcak buhar makinesi kullanıyorsanız yanma riskine karşı dikkatli kullanmanız gerekiyor.

Soğuk buhar makineleri suyu buharlaştırmak için sıcak buhar makinesine göre yaklaşık 4 kat daha az enerji harcıyor.

Soğuk buhar makinesinde temiz içme suyu kullanılması gerekiyor. Musluk suyunda çeşitli bakteriler olabiliyor. Soğuk su bu bakterilerin üremesi için uygun ortam sağlıyor. Sıcak buhar makinesinde su kaynatıldığı için bakteriler bu ortamda üreyemiyor.

Soğuk buhar makineleri titreşim frekansı gönderdiği için sıcak buhar makinesine göre çok daha sessiz çalışıyor. Özellikle çocuklu bir evde kullanmak istiyorsanız hem güvenlik anlamında hem de sessizlik bakımından soğuk buhar makinesi tercihi oldukça faydalı oluyor.

Buhar Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Evinize bir buhar makinesi almaya karar verdiğinizde birkaç noktaya dikkat etmeniz sağlıklı kullanım açısından çok yarar sağlıyor.

Öncelikle almak istediğiniz buhar makinesinin dijital göstergesinin olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bu göstergede sadece nem oranı değil aynı zamanda sıcaklık derecesini de göstermesi iyi oluyor. Bu şekilde nem oranını ve sıcaklığını kontrol ederek cihazdan zarar görmemizi engellemiş oluyoruz. Almak istediğiniz cihazda zaman ayarının bulunması güzel oluyor. Cihazın sürekli kullanılmaması gerektiği için zaman ayarıyla bunu kontrol etmek büyük kolaylık sağlıyor.

Yukarıda buhar makinesi ne işe yarar anlattık.

Sizler de en iyi hava nemlendiricilerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
okul pratik sac modelleri teknosa
Devamını Oku

Okul için Pratik Saç Modelleri

Okula geri dönmek, bir çırpıda hazırlanacak günlük bir rutine geri dönmek demek oluyor. Kitapları, defterleri ve kalemleri çantaya…
sac kurutma makinesi tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Saç Kurutma Makinesi Tavsiyeleri

Saçlarınız ister uzun ister kısa olsun, saç kurutma makinesi mutlaka bulunması gereken kişisel bakım ürünlerinden biri oluyor. Evde…
google asistan ne faydalar saglar teknosa
Devamını Oku

Google Asistan Ne Fayda Sağlar?

Özellikle son yıllarda büyük gelişmeler yaşanan sanal asistanlar birçok konuda bize yardımcı olmaya başladı. Sanal asistan dendiğinde dünyada…