Termoslar içerisine konulan sıcak veya soğuk sıvıları uzun süre boyunca herhangi bir sıcaklık değişimine uğramadan, sağlıklı şekilde koruyabilen, kullanıcılar için taşıma kolaylığı sunan kaplar olarak biliniyor. Sir James Dewar tarafından 1982 yılında icat edilen termos içerisinde yalıtım malzemesi bulunan çift duvarlı bir kap. Duvarlar arasında bulunan hava termos imalatı esnasında emiliyor ve vakum etkisi oluşturulmuş oluyor. Oluşturulan vakum etkisi ile asıl amaçlanan, içindeki ısının kaçmasını engellemek. Yani termoslar içindeki sıvılara ekstra bir etki uygulamıyor. Bunun yerine içindeki sıvının ısısını korumak için tasarlanıyor. Vakum etkisi ile oluşturulan duvar, ısıyı iletmeyeceği için termosun içindeki çay ve kahve gibi sıcak içecekler gün boyu sıcak kalabiliyor. Kullandığınız termos modeline göre sıcak içeceklerde soğuma olmayacağı gibi soğuk içeceklerde de herhangi bir ısınma olmuyor. Günün erken saatlerinde termosa koyduğunuz limonata, smoothie veya diğer soğuk içecekler bile saatler sonra hala soğuk kalabiliyor. Kullanım alanlarına ve üretildiği malzemeye göre farklılık gösteren termosların özellikleri de farklı olabiliyor. Peki farklı termosların özellikleri neler gelin birlikte bakalım. Önce termos çeşitleri ile başlayalım.
Termos Çeşitleri Neler?
Termos çeşitleri genel olarak üretimde kullanılan malzemeye, hacmine ve yapısına göre değişiklik gösterebiliyor. Termos çeşitleri; yiyecek termosları, içecek termosları, piknik termosları ve el termosları olarak ayrılabiliyor. Yapım malzemesi olara ise çelik, plastik, akrilik, alüminyum ve cam gibi malzemelerden üretilebiliyor.
Yiyecek termosları, içecek termosları, piknik ve el termosları gibi farklı model termosların farklı özellikleri bulunuyor. Farklı termoslar; sıcak tutma süresi, soğuk tutma süresi, kapasitesi ve kullanılan malzeme gibi ayrışıyor.
Termosların Özellikleri
Termosların özellikleri genellikle kullanım amacına göre değişkenlik gösterebiliyor. Yiyecek termosları içindeki yiyeceği uzun süre sıcak ve taze tutmak için tasarlandığı için genellikle çelik yapıda oluyor. Çelik yapısı sayesinde yiyecek termoslarına konulan yiyecekler uzun süre boyunca herhangi bir ısı değişikliğine uğramadan saklanabiliyor. 2 saat, 3 saat, 5 saat gibi artarak giden sıcak tutma süresi bulunan termoslar olduğu gibi 2 saatten başlayarak 48 saate kadar sıcak soğuk tutma özelliği olan termoslar da var. Genellikle vaktinin çoğunu dışarda geçirmeyi seven kişilerin tercih ettiği yiyecek termoslarında sıcak tutma ve soğuk tutma özelliklerinden sonra dikkat edilen bir diğer özellik termosun boyutu oluyor. İçinde farklı saklama hazneleri bulunan, taşıma kolaylığı sağlaması için kulp ve tutma kısımları olan özellikteki termoslar daha çok tercih ediliyor.
İçecek termoslarının özelliklerinde ise genelde ilk dikkat edilen hacimleri oluyor. Genellikle 1 litreden daha küçük olan ve günlük kullanım için tasarlanan içecek termoslarının hacimleri 3 litrenin üstüne çıkabiliyor. Günlük kullanım için tercih edilen bardak termos modeli olarak da adlandırılan küçük hacimli termoslar ortalama 6 saate kadar ısı koruması sağlarken daha kalın ve ağır yapıdaki çelik termoslar 48 saate kadar ısı koruması sağlayabiliyor. Daha büyük hacimli ve daha uzun süre ısı koruması sağlayan içecek termosu modelleri ise genellikle kamp gibi doğa etkinliklerinde tercih ediliyor.
Piknik termosu özellikleri denildiği zaman ilk dikkat edilense hacimleri oluyor. Hacimleri daha büyük olduğu için genellikle plastik malzemelerden üretilen piknik termoslarında soğuk veya sıcak tutma özellikleri yiyecek ve içecek termoslarına göre daha kısa oluyor. Ortalama olarak 3-4 saat süreli ısı koruması sağlayan piknik termoslarının kapasiteleriyse 6 litreden başlayıp 32 litrenin üstüne kadar çıkıyor.
Termos Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler
Termos satın alırken dikkat etmeniz gerekenlerin başında kullanım amacınız geliyor. Termosu hangi amaçla kullanacağınıza göre farklı termos özellikleri arasında filtreleme yaparak sizin için en doğru termos modeline karar verebilirsiniz. Spor yaparken kullanacağınız bir termos istiyorsanız daha hafif yapılı, 2-3 saat ısı koruması sağlayan ve kapaklı özelliklerde bir termos modeli tercih edebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta termosun bileşeni oluyor. Kapak yapısının sağlam olup olmadığına ve tam kapanıp kapanmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Kapak kısmından hava kaçıran termoslarda ısı kaybı yaşanacağı için istediğiniz performansı göstermeyecektir.
Termosun iç ampul adı verilen iç yüzeyinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta temizliği. Cam ve çelik iç yüzeye sahip termos modelleri daha kolay temizlenebilirken plastik iç yüzeye sahip modeller biraz daha zor temizleniyor. Daha çok sıcak içecekler için kullanacağınız bir termos arıyorsanız iç yüzeyi paslanmaz çelikten yapılan bir model tercih edebilirsiniz. Cam ve plastik iç yüzeyli termoslar soğuğu daha iyi koruduğu için iki modelden birini seçebilirsiniz.
Dış yüzeyinde kullanılan malzeme termosların ağırlığını ve sağlamlığını belirliyor. Çelik termoslar diğer malzemelere göre daha ağır olsa bile kırılmazlık özelliğiyle ön plana çıkıyor. Doğa etkinliklerinde, termosu düşürme tehlikesinin daha fazla olduğu yerlerde çelik termoslar kullanılırken, ofiste veya sporda kullanmak için çelik modeller yerine daha hafif ve iyi yalıtımlı plastik modeller tercih ediliyor. Isıyı koruma süresi seçeceğiniz termos modelinin kalitesini ortaya çıkaracak en önemli özellik. Bütün özellikler arasında ihtiyacınız olan sıcak veya soğuk tutma süresini belirleyerek termosunuzu seçebilirsiniz.
Siz de hayatınızı kolaylaştıran en iyi termosları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.