TV’nizin sesini yükseltmek istiyorsanız seçiminizi bir soundbar rahatlığı ile özel bir surround ses sistemi (ev sineması ses sistemi) arasında yapmanız gerekiyor. Buradaki farklar genellikle; üstün ses kalitesi ve ekstra maliyet gibi nedenlerle ortaya çıkıyor. Her ikisinde de filmleriniz ve TV şovlarınız için Dolby Atmos gibi kaliteli ses teknolojilerini kullanılıyor. Her ikisi de telefonunuzdan Bluetooth veya Wi-Fi aracılığıyla müzik akışı sunabiliyor. İki ses sisteminde de Alexa veya Google Asistan gibi bir sesli asistan aracılığıyla kontrol gerçekleştirilebiliyor. Soundbar ve surround ses sistemlerinin her ikisinin de artıları ve eksileri bulunuyor. Peki bilmeyenler için bu farklar neler? Televizyonunuz için doğru ses sistemi nasıl seçebilirsiniz?

İlk olarak, ne kadar harcamak istediğinize ve yaşam alanınızda ne kadar fazla alan açmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. AV surround kurulumları hem bütçe hem alan gerektirirken, soundbarlar daha az para ve alan gerektiriyor. İster bir soundbar’a ister bir surround (ev sineması) ses sistemine bakıyor olun, yaşam alanınız ve bütçeniz için neyin işe yaradığına karar vermek aşağıdaki karşılaştırmayla oldukça kolay hale gelecek.

Televizyonunuza Uygun Ses Sistemi Nasıl Seçilmeli?

1- Bütçe

Soundbar sisteminin ana avantajlarından biri, çok fazla para harcamanıza gerek olmaması oluyor. Mükemmel soundbar sistemleri oldukça uygun fiyatlara satın alınabiliyor. Ayrı bir hoparlör sistemi kurmak daha fazla zaman ve para gerektirebiliyor. Ancak yine de sonuç kısmında bu çabaya değiyor. Bunun için en az bir çift stereo hoparlöre ve bir AV alıcısına ihtiyacınız oluyor. Tüm bunların avantajı, daha sonra üzerine inşa edebileceğiniz ve mali durumunuz izin verdiği ölçüde büyütebileceğiniz bir ses platformuna sahip olmanız oluyor.

Tam bir 5.1 veya daha fazla hoparlör seti satın almak ilk aşamada pahalı olabiliyor. Ancak tam surround ses sisteminde; arka hoparlörler, diyalog için bir merkez hoparlör ve bas için bir subwoofer yer alıyor. Bu ses sistemi ile ses performansı çok daha zengin hale geliyor. Bütçe yeterli değilse bir soundbar almak en iyi seçenek haline geliyor. Bir AV alıcısı ve uygun stereo hoparlörler alarak da ses kalitesini zamanla yükseltebilirsiniz.

2- Soundbar

Yeni başlayanlar için TV sesini yükseltmenin en iyi yolu bir soundbar kullanmak oluyor. Soundbar sistemi oldukça basit ve kurulumu kolay şekilde geliyor. İhtiyaç olan her şey kutuya dahil oluyor ve kolaylıkla kuruluyor. Bağlanacak yalnızca birkaç kablo bulunuyor ve bir odada birden fazla hoparlör kullanmaya gerek kalmıyor.

Soundbar ses sisteminde, iki ana tür bulunuyor. Bunlar genellikle bir kablosuz alt ünitenin eşlik ettiği ses çubukları ve ses tabanlarından oluşuyor. Çoğu insan için bir soundbar en iyi seçenek oluyor ve aranacak özellikler Bluetooth ve HDMI bağlantısı oluyor.

Avantajları:

  • Bütçe için ekonomik oluyor.
  • Kurulumu çok kolay şekilde yapılabiliyor.
  • TV hoparlörlerinden çok daha iyi bir ses kalitesi veriliyor.
  • Bağımsız oluyor. Bu nedenle çalışması için ayrı bir kutuya ihtiyaç duyulmuyor.
  • Bazı modellerde Dolby Atmos uyumluluğu veya surround hoparlörler (veya bunları daha sonra ekleme yeteneği) gibi gelişmiş özellikler bulunuyor.

Dezavantajları:

  • Özellikle büyük odalarda soundbar, tam bir surround ses sistemi kadar iyi ses çıkarmıyor. Ayrıca sistemi çok yüksek sesle kullanmamak gerekiyor.
  • Genellikle tek tek bileşenleri yükseltilemiyor ve yeni surround biçimleri eklenemiyor.
  • Bir alıcıya kıyasla sınırlı özellikler bulunduruyor.
  • Daha fazla harcama ve ekleme yapmak genellikle ses kalitesini artırmıyor.
televizyona dogru ses sistemi nasil secilmeli teknosa

3- Surround Ses Sistemi ve Hoparlörleri

Ses sistemi oluşturma sırasında nereden başlanacağını bilmenin zor olabileceği birçok farklı alıcı ve hoparlör üretici markası bulunuyor. Ses sistemini nasıl oluşturacağını bilmeyenlerin önce hoparlörleri seçmesi ve ardından bir alıcı eklemesi gerekiyor.

Ev sineması hayranıysanız, muhtemelen aradığınız şey surround ses sistemi oluyor. 2.1, 5.1 veya Atmos 5.1.4 kanal kurulumuna sahip olmak, herhangi bir soundbarın yenemeyeceği bir ses deneyimi sunuyor. Ses daha yüksek ve daha büyüleyici oluyor. Bu özellik, özellikle büyük odalarda önem taşıyan bir avantaj haline geliyor. Bu ses sistemi içerisinde en az bir çift stereo hoparlöre ve bir alıcıya veya entegre amfiye ihtiyacınız oluyor. Ardından sisteme, ses için surround hoparlörler, Dolby Atmos yükseltici ve bir subwoofer eklenebiliyor.

Avantajları:

  • Arka hoparlörlerle gerçek surround efektleri de dahil olmak üzere daha iyi ses kalitesi sağlanıyor.
  • Tek bir üretici sistemine bağlı kalmaya gerek kalmıyor. İstediğiniz gibi ses sistemine ekleme yapıp eşleştirme yapabiliyorsunuz.
  • Kaliteyi yükseltmek için tamamen yeni bir ses sistemi satın almak gerekmiyor.
  • Alıcıda ve hoparlörlerde sonradan yükseltme yapabilme şansı oldukça esnek hale geliyor.

Dezavantajları:

  • Bu sistemi oluşturmak soundbara kıyasla daha pahalıya mâl oluyor.
  • Ses sistemi daha fazla yer kapladığı için geniş alan gerektiriyor.
  • Kullanım açısından daha karmaşık bir sisteme sahip oluyor.
  • Kaliteyi yükseltmek için eklemeler yapmak bazen masraflı hale gelebiliyor.

4- Diğer Alternatifler

Yukarıdaki iki ses sistemi türüne alternatif olarak bazı seçenekler de mevcut bulunuyor.

Güçlendirilmiş Hoparlörler

Soundbar’lar ve surround sistemler arasındaki boşluğu doldurmak için tasarlanmış, güçlendirilmiş hoparlörlerin sayısı giderek artıyor. Bu hoparlörler de tercih edilebilir.

Kulaklıklar

Bazı TV’lerde, bir çift kulaklık bağlamanızı sağlayan kulaklık jakları veya Bluetooth çıkışları bulunuyor. Farklı fiyatlarda çok çeşitli modeller bulabilmek kolay hale geliyor. Bu seçenek özellikle başkalarını rahatsız etmek istemediğiniz ortamlarda kullanmak için oldukça kullanışlı ve kolay oluyor.

Hangisi Ses Sistemini Satın Almalısınız?

Bir ev sineması sistemi kurmak söz konusu olduğunda, televizyon ilk sırada gelebiliyor ancak aynı derecede önemli olan ses kalitesini iyileştirmek de önemli hale geliyor. Bir ev sineması ses sistemi satın alırken farklı birçok seçenek bulunuyor. AV alıcıları ve çok hoparlörlü kurulumlardan daha basit ama yine de güçlü soundbarlar da piyasada mevcut bulunuyor. Soundbarlar, kompakt bir pakette çok fazla performans sunuyor ve bir hoparlör sistemine göre kurulum ve çalıştırma maliyeti çok daha düşük oluyor. Dolby Atmos ve Wi-Fi akışı gibi gelişmiş özelliklere sahip bir soundbar seçebilirsiniz. Bazı soundbarlar, isteğe bağlı subwooferlar ve arka hoparlörler içeren bir yükseltme yolu sunuyor. Ancak hoparlörleri gerçekten karıştırmak ve eşleştirmek istiyorsanız bir AV alıcısı tam size göre oluyor. Alıcılar kutuda çok şey sunuyor ve soundbarlardan farklı olarak farklı kaynakları barındırmak için çok sayıda HDMI girişine sahip oluyor. Bu sisteme sadece birkaç stereo hoparlörle başlayabilirsiniz.

TV sesini iyileştirmek için mümkün olan en basit çözümü arıyorsanız, önce bir bar veya bir çift güçlendirilmiş hoparlör alın. Çok sayıda uygun fiyatlı seçenek piyasada mevcut bulunuyor ve performans için stilden ödün vermenize gerek kalmıyor. Yine de ses kalitesi konusunda ciddiyseniz, iyi bir ses sistemi oluşturmak için bütçe ayırmanız gerekiyor. Surround ses sistemi ile farklı parçaları ihtiyaçlarınıza göre karıştırabilir ve eşleştirebilirsiniz. Bu sistemi yeni formatlar geldiğinde yükseltmek daha kolay oluyor. Böylelikle sisteme ekleme yapmak istiyorsanız her şeyi değiştirmeniz gerekmiyor.

Soundbar ya da surround ses sistemi, hangisini seçerseniz seçin, ev eğlencesi deneyiminizi iyileştirecek bir modele yatırım yapmanız gerekiyor.

Siz de teknolojik donanımlara sahip en yeni televizyonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Windows 10 nasil yuklenir teknosa
Devamını Oku

Windows 10 Nasıl Yüklenir?

İlk kez 2015 yılında piyasaya çıkan Windows 10, her geçen gün popülerliğini korumaya devam ediyor. Bunda Windows’un eski…