İnternet kullanımının artması ile birlikte birçok bilgimiz ve dosyamız cihazlarımızda özellikle de bilgisayarlarımızın içinde yer alıyor. Hem çevrimiçi ortamlarda hem de bilgisayarın kendi belleğinde verilerimizi saklıyoruz. Yaptığımız çalışmalar, fotoğraflar, dosyalar gibi birçok gerekli verimiz bilgisayarlarımızın içerisinde bulunuyor. Bunların her an ulaşılabilir olması elbette ki bizim için önemli. Pratik kullanımı ve kolay taşınabilir olması nedeniyle bilgisayarımızdaki belgelerin ve videoların depolanması için en çok kullandığımız cihazların başında flash bellek geliyor. Bilgilerimizi bir bilgisayardan diğerine aktarmak için de sıklıkla bu bellekleri kullanabiliyoruz.

Bilgisayar kullanıcıları tarafından popüler olması, flash bellekleri kötü niyetli korsanlar için de çekici hale getiriyor. Kötü amaçlı yazılımları flash bellek içerisine yerleştirdiklerinde birden fazla bilgisayara çok kısa sürede yayılabiliyor ve ciddi tehlikeler yaratabiliyor.

Ancak flash bellek kullanırken bazı detaylara dikkat ettiğimizde, bu tarz durumlardan kolayca korunabilmek mümkün. İşte bunlardan bazıları:

Flash Bellek Kullanırken Dikkat Etmezseniz Ne Olur?

İçerisinde kötü niyetli yazılımların yüklü olduğu bir flash bellek kullandığınızda bilgisayarınızda istemediğiniz sonuçlar ortaya çıkabilir. Örneğin, tüm dünyadaki bilgisayarlarda tehdit oluşturan ve çoğunlukla tespit edilemeyen Truva Atı dahil birçok virüsün bulaşmasına neden olabiliyor. Bunun yanı sıranın bilgisayar korsanlarının istediği web sitelerine yönlendiren ya da bilgisayarınızda yaptığınız tüm hareketleri kaydeden casus yazılımlarla karşılaşabilirsiniz.

Bu tarz yazılımlardan bazıları sadece can sıkıcı olabilirken bir kısmı ise bilgisayarınızdaki verilerin ele geçirilmesinden onu tamamen kullanılamaz hale getirmesine kadar birçok sonuç ortaya çıkarabilir.

Bütün bunların yanında bilgisayarınıza sizin takmadığınız flash bellek ile de bilgilerinizin çalınma ihtimali bulunuyor. Kötü niyetli bir kişi bilgisayarınıza fiziksel olarak ulaşabilme imkanı varsa bunu bir flash bellek ile kolayca yapabiliyor. Kapatılmış bilgisayarlarda bile, bilgisayarın belleği güç kaynağı olmadan bir kaç dakika boyunca hala aktif oluyor. Böyle bir durumda bilgisayarınız tamamen savunmasız kalıyor. Kötü niyetli kişiler bu süre zarfında bilgisayarınızın USB sürücüsüne flash bellek taktığında sistemi hızlıca yeniden başlatabiliyor. Sonrasında bilgisayarınızdaki parolalar, şifreler ve diğer hassas veriler dahil olmak üzere bilgisayarınızı kopyalayabiliyor.

Bilmediğiniz Flash Bellek’ten Uzak Durun

Flash bellek kullanırken dikkat etmeniz gereken belki de en önemli tavsiye bilmediğiniz flash belleklerden uzak durmanız yönünde olabilir. Flash belleklerin kullanımının kolay olması ve bilgisayara takıldığı anda erişilebilir olması özellikleri nedeniyle kötü niyetli korsanların en çok kullandığı araçların da başında geliyor. Bu sebeple elinize geçen bir flash belleği bilgisayarınıza takmadan önce birkez daha düşünmelisiniz. Güvenli olduğundan emin olduktan sonra bilgisayarınızda bu belleği kullanmalısınız.

Kimin olduğunu ya da içerisinde ne olduğunu bilmediğiniz bir flash belleği bilgisayarınıza takıp dosyaları görüntülemek istediğinizde bilgisayarınıza hiç istemediğiniz virüslerin girmesine neden olabilirsiniz. Daha kötüsü ise virüsün farkına varmazsanız bilgisayarınızda yaptığınız her şeyin başkalarının eline geçmesine fırsat vermiş olursunuz.

Ev ve İş Yerinde Kullandığınız Flash Bellekleri Ayırın

Birçoğumuz yüksek depolama kapasitesine sahip flash bellekler alıp her yerde onu kullanmaya eğilimli oluyoruz. Hem iş hem de özel bilgilerimizin tek bir yerde durmasını ve her yerden ona ulaşabilmeyi istiyoruz. Ancak bunun büyük bir güvenlik sorunu oluşturduğunun da farkında olmamız gerekiyor. Çünkü flash bellekler genellikle bilgisayarlardan virüslü dosyayı alıyor ve tehlikeli hale geliyor. Eğer hem iş yerinde hem de günlük hayatınızda aynı flash belleği kullanıyorsanız çapraz virüs bulaşma riskiyle de karşı karşıya kalıyorsunuz.

Evinizdeki bilgisayara bulaşmış olan virüslü bir dosyayı bilmeden flash belleğinize yükleyip; daha sonra aynı belleği iş yerinizdeki bilgisayarınızda kullandığınızda virüsü de taşımış oluyorsunuz. Aynı şekilde bunun tam tersi de gerçekleşebiliyor.

Bu nedenle çapraz virüs bulaşma riskini taşımamak için evinizde kullandığınız flash bellek ile iş yerinde kullandığınızın farklı olmasına dikkat etmelisiniz. Hatta eğer belleğinizi başkalarının bilgisayarlarında da kullanmanız gerekiyorsa; ayrı bir flash bellek almanız en doğrusu olabilir.

Flash Bellek Alırken Markasına Mutlaka Bakın

Flash belleklerin güvenlik riski sadece bilgisayarlardan aldığı virüslerle oluşmuyor. Piyasada güvenilir olmayan üçüncü parti flash bellek üreticileri de bulunuyor. Bu üreticiler cihazları kötü amaçlı yazılımlarla birlikte üretiyor. Flash belleği bilgisayarınıza taktığınızda içerisindeki kurulum dosyasında saklı olan zararlı programlar; siz hiç farkında olmadan bilgisayarınızdaki verilerin çalınmasına, hatta bilgisayarınızın ele geçirilmesine neden olabiliyor.

Bu nedenle güvenilir ve saygınlığı bilinen markaların ürettiği flash bellekleri satın almanız ya da başkasından kullanıyorsanız da önce markasını kontrol etmeniz güvenlik açısından en doğru seçim olacaktır.

Bilgisayarınızdaki Yazılımları Güncel Tutun

Bilgisayarların işletim sistemleri de güvenlik anlamında sürekli çalışıyor. Her yeni yazılımda güvenliği önemli ölçüde artırabiliyor. Birçoğumuzun yazılım güncellemelerini takip etmek gibi bir alışkanlığı maalesef olmasa da, bunun çok büyük önemi bulunuyor. Çünkü güncel yazılımlarla bilgisayarınızın güvenlik açığı kapatıldığında flash bellek kullanırken daha rahat olabiliyorsunuz. Böylece bilgisayarınız, içerisindeki programın şüpheli olduğunu tespit ettiğinde flash belleği açmıyor. Bilgilerinizin ele geçirilmesini de önlemiş oluyorsunuz.

Güncel Virüs Koruma Programı Kullanın

Anti virüs programları bilgisayarınızın en büyük koruyucularının başında geliyor. Bu yazılımlar, en son üretilen virüslere karşı sürekli olarak kendini güncelliyor ve bilgisayarınızı sürekli tarayarak olası kötü sonuçların önüne geçiyor. Bir anti virüs programı kullanıyorsanız, güvenliğinden endişe etmesiniz de, bir flash belleği bilgisayarınıza taktığınızda açmadan önce tarama yapabilirsiniz Böylece rahat bir şekilde istediğiniz flash belleği kullanabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda bir anti virüs yazılımı bulunmuyorsa en kısa sürede edinmeniz güvenliğiniz açısından genellikle tavsiye ediliyor.

Siz de ihtiyacınız olan en en iyi flash bellekleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
en iyi ütü modelleri
Devamını Oku

En İyi Ütü Modelleri

Ütü, evdeki en önemli elektroniklerden biridir. Ancak ütü yapmak bazen oldukça yorucu olabilir. Özellikle kırışıklıkları tek seferde açabileceğiniz…
airpods resetleme nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

Airpods Resetleme Nasıl Yapılır?

Birçoğumuz kulaklıklarımızı takıp sevdiğimiz şarkı listesini açıp müzik dinlemeyi çok severiz. Artık gelişen teknoloji sayesinde bunu yapmak daha…
Kulak içi kulaklık önerileri
Devamını Oku

Kulak İçi Kulaklık Önerileri

Çalma listelerinizi dinlemenin en iyi yolu kaliteli bir hoparlör ya da kulaklık kullanmaktır. Ancak bireysel kullanım için sadece…