Meta şirketinin önemli bir hamlesi olan Threads’in, belki de en çok konuşulan yönü Twitter’a olan benzerliğidir. Uygulamanın kullanıma sunulması büyük yankı uyandırırken ne denli başarılı olacağı halen tartışma konusudur. Uygulama, 5 Temmuz 2023 tarihinde kullanıma sunulur. Threads, Play Store ve App Store gibi platformlarda yer almaya başladıktan sonra bir gün içerisinde 55 milyon kullanıcıya ulaşır. Bu sayı, her geçen gün artar. Şu anda mevcut üye sayısı, 105 milyona kadar ulaşmıştır. Threads, Instagram üzerinden çalışan bir platformdur. Başta bağımsız olarak planlansa da daha sonra Instagram üzerinden kullanıma sunulur. Henüz yeni bir platform olduğu için zamanla farklı özelliklerin uygulamaya ekleneceği düşünülüyor.

Threads Nedir?

Threads, Meta firmasının yeni sosyal medya platformudur. Yazı ağırlıklı olan bu uygulamada resim, video paylaşımı da yapılabilir. Uygulama hakkında Mark Zuckerberg tarafından yapılan açıklamalar; amacın, tartışma ve fikir alışverişi odaklı bir platform yaratmak olduğunu gösterir. Zuckerberg, Instagram üzerinden yaptığı açıklamada kullanıcıların, akıllarındakini konuşmaları için yeni bir deneyim sunduklarını belirtiyor.

Threads’in çıkış zamanının da bir hayli stratejik olduğu, sosyal medya üzerinden konuşulan konular arasında yer alır. Ancak platformun çıkış tarihi daha önceden bellidir. 6 Temmuz olarak planlanan çıkış tarihi, bir gün önceye alınır. Toplam 100 ülkede aynı anda kullanıma sunulur. Ocak 2023 tarihinde çalışmalarına başlanan platform, altı ayda geliştirilir ve kullanıcılarıyla buluşur.

Threads Nasıl Geliştirildi?

Threads için çalışmalara 2023 yılının Ocak ayında başlanır. İlk başta “Proje 92” olarak adlandırılsa da daha sonra ismi değiştirilir. Yeni sosyal medya platformu ile ilgili ilk bilgiler, 2023 Mart ayında gelir. Ardından yeni platform hakkında Haziran ayında yapılan toplantıya ilişkin detaylar, teknoloji haber ağı olan The Verge üzerinden yayımlanır. Lansmandan önce 3 Temmuz 2023 tarihinde App Store’da uygulamanın görünümü yer alır.

5 Temmuz tarihine gelindiğinde ise 100 ülkede birden kullanıma sunulur. Yeni sosyal medya platformu kullanıma açılmadan önce ‘’threads.net’’ internet sitesi aktif hale getirilir. Burada uygulamanın indirilmesi için gerekli bağlantılar yer alır. Ayrıca uygulamanın kullanımı için kalan süre de açılış tarihine kadar burada gösterilir. Şu anda ‘’threads.net’’ adresine giren kullanıcılar, uygulama indirmek için kullanılabilecek bir karekodla karşılaşır.

Threads Özellikleri Nelerdir?

Threads’in özelliklerinin neler olduğu kullanıcılar tarafından en fazla araştırılan konular arasında yer alır. Mevcut haliyle uygulamanın şu özelliklerinin bilinmesinde yarar vardır:

  • Platforma Instagram üzerinden giriş yapıldığı için yeniden profil bilgileri girmenize gerek kalmaz.
  • Sadece yazı ya da resim ve video ile beraber yazı paylaşımı yapılabilir.
  • Yazı karakter sınırlaması 500 olarak uygulanır.
  • Threads üzerinden gönderdiklerinizi, Instagram story kısmında da paylaşma şansınız vardır.
  • Başkalarının paylaşımlarını kendi hesabınız üzerinden paylaşma şansınız vardır.
  • Diğer kullanıcıların gönderilerine yorum ve beğeni yapılabilir.
  • Farklı kişilerin etiketlenmesi özelliği vardır.

Threads’e Nasıl Kaydolunur?

Threads kullanımı için ilk olarak kayıt aşaması tamamlanır. Instagram üzerinden doğrudan kayıt işlemi yapılır. Arama alanına “Ticket” yazılarak çıkan bilet sembolüne tıklanır. Play Store ya da App Store üzerinden Threads uygulaması indirilerek de kayıt tamamlanabilir. Uygulama, bilgilerinizi Instagram üzerinden alır. Ancak sonradan bilgilerde değişiklik yapılabilir. Profil resmini de dilediğiniz gibi değiştirme şansınız vardır.

Threads Nasıl Kullanılır?

Threads, kullanımı son derece kolay olan bir platformdur. Uygulama indirildikten sonra Instagram’daki takip listenizi burada da kullanma olanağınız vardır. Farklı kullanıcıları takip etmek için menüden “Arkadaşları takip et ve davet et” kısmına girilmelidir. Burada farklı seçenekler sunulur:

  • Instagram’da bulunan hesaplar takip edilebilir.
  • Arkadaşlar, aile bireyleri; WhatsApp üzerinden davet edilebilir.
  • SMS ile davet gönderilebilir.
  • E-posta ile davet gönderilmesi mümkündür.
  • Farklı programlar üzerinden davet gönderilir.

Threads’te Nasıl Paylaşım Yapılır?

Threads’te paylaşım yapmak için uygulamaya giriş yaptıktan sonra alt kısımda bulunan yazı sembolüne tıklanır. “Yazışma Başlat” yazan kısma 500 karaktere kadar yazı yazılabilir. Ataş şeklinde olan sembole tıklanarak fotoğraf ya da video eklenebilir. Instagram’daki gönderilerinizi, Threads üzerinden paylaşmanız mümkündür. Instagram’da herhangi bir gönderinin altında yer alan “Paylaş” sembolüne tıklanır. Ardından gönderi, Threads’te yayımlanır. Threads üzerinden yapılan paylaşımlar da Instagram’a yönlendirilebilir.

Instagram Threads Gizlilik Ayarları Nasıl Yapılır?

Gizlilik ayarları için ilk olarak profil resminin üzerinde yer alan çift çizgiye tıklanır. Bundan sonra şu adımlar izlenir:

  • “Gizlilik” yazan kısma tıklanır.
  • “Gizli Profil” kısmından profil gizli hale getirilebilir.
  • “Bahsetmeler” bölümünden başkalarının sizden bahsetmesini tamamen engelleme şansınız vardır. Sadece takip ettiğiniz profillerin, sizden bahsetmesine izin vermeniz mümkündür.
  • “Sessize Alınanlar” seçeneğinden kimleri sessize aldığınız görünür.
  • “Gizlenen Sözcükler” bölümünden rahatsız edici sözcükler kapatılabilir. Böylece bu kelimeleri barındıran gönderiler gizlenir.
  • Hesap engelleme, beğenileri gizleme işlemi de “Gizlilik Ayarları” kısmından yapılır.

Instagram Threads Simgesi Nasıl Kaldırılır?

Instagram’a girildiğinde, Threads simgesi görünür. Kullanıcılar, diledikleri takdirde simgeyi kaldırabilir. Bu rozetin üzerine tıklandığında, kısayolu kaldırmak isteyip istemediğiniz sorulur. Kararınızdan eminseniz “Çıkar” yazan yere tıklamanız gerekir. Böylece Instagram hesabında Threads rozeti görünmez. Ancak “Profil Düzenle” kısmından rozet, tekrar eklenebilir. Bu rozet, uygulamalar arasındaki geçişin kolayca yapılmasını sağlayarak kullanıcılara vakit kazandırır.

Threads ve Twitter Arasındaki Farklar Nelerdir?

Threads ve Twitter arasında farklılıklar mevcuttur. Twitter’da 2 dakika 20 saniyelik videolar paylaşılabilir. Threads, daha uzun videolar paylaşılmasına imkân verir. 5 dakikalık videolar paylaşılabilir. Direkt mesaj özelliği, Twitter’da olsa da Threads’te henüz yoktur. Ayrıca hashtag özelliği de sadece Twitter’da vardır. Threads üzerinden para kazanmak henüz mümkün değildir. Uygulamada dijital reklamlar yayımlanamaz. Raporlama ve API desteği de Threads’te bulunmuyor. Ancak bu özelliklerin, zaman içerisinde uygulamaya eklenebileceği tahmin ediliyor.

Threads ve Twitter’da Yapılan Son Değişiklikler Nelerdir?

Threads uygulamasının kullanıma sunulması ile beraber Twitter’da birtakım değişiklikler yapılır. Bu değişikliklerin yeni rakiple baş edebilmek amaçlı yapıldığı düşünülüyor. Yeni özelliklerden biri sesli ve görüntülü aramadır. Bu özellik, Twitter Blue aboneleri tarafından kullanılabilir olacağı düşünülüyor. Elon Musk, içerik üreticilerine para kazandıracak değişiklikler üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Threads için de yakın zamanda yeni güncellemelerden yararlanılabilir. Bu güncellemelerden biri direkt mesajlaşmadır. Threads yetkilileri, her ne kadar mesajlaşmaya sıcak bakmasa da kullanıcılardan gelen taleplere kayıtsız kalmadı. Mesajlaşmanın yanı sıra konular ve gündem başlıkları seçenekleri de olası yenilikler arasında vardır.

Threads, Twitter’ın Sonu mu Olacak?

Threads’ın kullanıma sunulması ile Meta şirketi sahibi Mark Zuckerberg ve Twitter’ın sahibi Elon Musk arasında bir tartışma yaşanır. İki rakibin bir kafes dövüşü yapmayı düşündüğü de söylenenler arasındadır. Musk’a göre Zuckerberg, Twitter’ın ticari sırlarını kullanır. Aynı zamanda çalışanlarını da çalar. Musk, Threads’ın Twitter’ın taklidi olduğunu da sık sık söylüyor. Twitter’a rakip olan pek çok uygulama var. Threads de bu rakipler arasındadır. Ancak uygulamanın Twitter’ı bitirmesi ile ilgili net bir şey söylemek mümkün değildir.

Threads’in Twitter’a Göre Avantajları Nelerdir?

Threads’ın, Twitter’dan daha başarılı olmak için bazı avantajları var. Bunlardan biri uygulanamanın Instagram üzerinden kullanılmasıdır. Bu durum lansman gücünü artıran bir detaydır. Instagram kullanıcı sayısı 2 milyarın üzerindedir. Twitter kullanıcı sayısı ise 400 milyon seviyesindedir. Instagram kullanıcılarının sadece yüzde 10’unun Threads kullanması bile Twitter için ciddi bir tehdit oluşturur. Zuckerberg’in taklit etme konusunda yetenekli olması da Elon Musk açısından sorun olabilir. Zuckerberg, daha önce hikaye ve Reels özelliklerini Snapchat, TikTok gibi platformlardan kopyalayarak başarıya ulaşır.

Threads Hesabı Kapatılabilir mi?

Threads hesabının tamamen kapatılması ya da dondurulması mümkündür. Bunun yanı sıra “Bir ara ver” seçeneği de vardır. Bu seçenekler arasından uygun olan tercih edilir. Profili dondurmak için ilk olarak “Ayarlar” kısmına girilir. Ardından “Hesap” seçeneği tercih edilir. Buradan “Profili Dondur” ya da “Bir Ara Ver” seçeneğine tıklanır. “Bir Ara Ver” seçeneğinde 10, 20, 30 dakikada bir olacak şekilde uygulamayı kullanmaya ara verilebilir.

“Profili Dondur” seçeneğinde profil, hesap yeniden aktif hale gelene kadar gizli kalır. Hesabı kalıcı olarak silmek için Instagram hesabı silinmelidir. Instagram hesabını silmeden Threads hesabının silinmesi mümkün değildir. Instagram hesap silme işlemi için web tarayıcısı üzerinden hesaba giriş yapmak gerekir. Ardından “Ayarlar ve Gizlilik” seçeneği tercih edilmelidir. Buradan “Hesaplar Merkezi” seçeneğine tıklanır. Gelen ekranda silmek istediğiniz Instagram hesabınızın üzerindeki “Kaldır” seçeneğine tıklayarak işlem tamamlanabilir. Bu sayede Instagram Threads hesabı da silinir.

Avrupa Ülkelerinde Threads Neden Yok?

Threads’ın yaşadığı en önemli olumsuzluklardan biri Avrupa ülkelerinde olmamasıdır. Yasal nedenlere bağlı olarak Avrupa ülkelerinde kullanım için izin verilmiyor. Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği, veri toplama ve kullanma konusunda şirketlerden tam bir şeffaflık ister. Ancak Meta şirketinin yeterince şeffaf bulunmaması nedeniyle Threads, Avrupa ülkelerinde kullanılamaz. Uygulama; fiziksel adres, sağlık gibi pek çok kişisel veriyi toplar.

Avrupa’da yaşanan kişiler, VPN kullanarak Threads’e girerken artık bu da mümkün değildir. Meta, AB ülkelerinden VPN ile girişlere artık izin vermiyor. Bunun nedeni şirketin, yasal sorunlar yaşamak istememesidir. Meta yetkilileri, ilerleyen süreçte AB pazarına bir şekilde girmeyi hedefliyor. Avrupa ülkelerinin yanı sıra İran’da da Threads kullanımına izin verilmiyor.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
teknolojik-hediye-fikirler-teknosa
Devamını Oku

Teknolojik Hediye Fikirleri

Teknolojinin sürekli gelişmesi hayatlarımızı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. İhtiyacımıza yönelik geliştirilen ürünler ve özellikler sayesinde gün içerisinde birçok işimizi…