Fritöz, eve veya işletmelerde kızartma yapmak amacıyla kullanılır. Günlük yaşamı konforlu hale getiren bu küçük ev aleti sayesinde patates, sebze, hamur işleri gibi besinleri çok kısa bir süre içinde pişirebilirsiniz. Yüksek ısıya dayanıklı malzemelerden üretilen fritöz, güç kaynağını elektrikten alır. Az miktarda yağ kullanarak istediğiniz besinleri kızartmasına yardımcı olur. Uzun süreli ve güvenli bir kullanım için fritözlerin periyotlar halinde temizlenmesi gerekir. Böylece daha hijyenik ve ekonomik bir kullanım elde edebilirsiniz. Peki fritöz çeşitleri neler ve bu ürünler nasıl temizlenmeli?

Fritöz Çeşitleri Nelerdir?

Mutfakta yemek pişirirken size kolaylık sağlayan fritözler, zaman ve lezzet bakımından beklentilerinize karşılık verir. Birçok farklı çeşidiyle herkesin kendi zevkine ve kullanımına uygun fritöz modelleri üretilir. Bunlar ise şu şekilde maddelenebilir:

  • Çift hazneli fritöz, kalabalık kişi veya aileler için ideal bir kullanım sunar. Aynı anda fazla sayıda kızartma yapmanıza yardımcı olur.
  • Cam kapaklı fritöz modelleri ise pişen yiyeceklerin dışarıdan görülmesini sağlar. Kalabalık aileler de kullanabilir.
  • Yağsız fritöz ise yoğun talep gören tasarımlardandır. Ekstra bir yağ eklemesi yapmadan sağlık bir pişirme süreci sunar. Yeni nesil fritözlerden bir tanesidir.
  • Yağlı filtreli fritöz de büyük mutfaklarda veya restoranlarda tercih edilir. Kısa süreli ve yüksek ısıda yiyeceklerin hazırlanmasını sağlar. Belirlenen kısma kadar yağ eklenir ve her seferinde yenisi ile değişmek gerekir.

Her bir fritöz modelinin kullanımı ve bakımı farklıdır. Bu noktada farklı modellere göre uygun temizlik ürünleri kullanarak fritöz çeşitlerini daha uzun süre korumanız mümkündür.

Fritöz Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Tencere ya da tavada kızartılan yağlar hem ocağı hem de mutfağı çok kısa sürede kirletir. Fritöz sayesinde böyle bir durum söz konusu değildir. Buna rağmen fritözlerin de belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Düzenli olarak temizlenen fritözler, çok daha uzun ömürlü olur. Bu doğrultuda temizlik aşamalarının doğru yöntemlerle yapılması oldukça önemlidir. İlk olarak fritözle işiniz bittiğinde fişini çekip bir süre soğumasını beklemelisiniz. Daha sonra içinde yağ varsa boşaltmalısınız. Ardından fritöz temizliği aşamalarına geçebilirsiniz. Siz de farklı özelliklere sahip olan fritözlerin temizleme aşamalarını takip ederek cihazı tekrar kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Fritöz İç Kısım Temizliği

Fritözün iç kısmını yağ ve kalıntılardan arındırmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Öncelikle fazla yağı ve kalıntıları temizlemek için fritözün aparatını sudan geçirmeniz gerekir.
  • Sabunlu suyla iyice yıkadıktan sonra yağ kalıntılarının geçip geçmediğine bakmalısınız.
  • Yağ kalıntıları ve kararmalar duruyorsa sabunlu ve sıcak suyun içinde bir saate kadar bekletebilirsiniz.
  • Tekrar ellerinizle yıkayıp yağ kalıntılarını olabildiğince azaltmaya çalışmalısınız.
  • Daha sonra bulaşık makinesinde yıkayarak kolayca fritöz içinin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Fritöz aparatlarını da aynı şekilde bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz.

Bazı fritöz modellerinin iç kısmı su ve sabun kullanarak elde yıkamak için elverişli olmayabilir. Bu noktada güçlü yağ sökücülerden destek alınabilir. Nemli bezle üzerinden geçirilerek çok daha hijyenik ve temiz yapılabilir.

Fritöz Dış Kısım Temizliği

Fritözlerin içi kadar dış kısmının da temizliği önemlidir. Dış yüzey temizliği için şu işlemler yapılabilir:

  • Dış yüzeyi silmek için ılık suda sabunlanmış nemli bir bez kullanabilirsiniz.
  • Çizilmesini önlemek amacıyla pamuklu olan bezleri tercih edebilirsiniz.
  • Kablosu, dokunmatik veya tuş takımlarına kadar ulaşabildiğiniz her yeri ovalamanız yeterlidir.
  • Daha sonra temiz bir bezle üstünden tekrar geçerek sabunlu yüzeyden arındırabilirsiniz.
  • Kuru bir bez yardımıyla da son rötuşunu yapabilirsiniz.

Dış kısmı temizlerken tel gibi yüzeyi çizen malzemeleri kullanmamak gerekir. Özel boya ve kaplamaya sahip dış yüzeyin ağır ağartıcılardan da uzak tutulmasına dikkat edilebilir.

Fritöz Temizliği Yaparken En Çok Nelere Dikkat Edilmeli?

Fritöz modellerinin ilk günkü gibi görünmesi, verimli kullanılması ve deforme olmaması için birtakım ayrıntılara dikkat edilmesi gerekir. Bunlar:

  • Fritöz temizliğine başlamadan önce fişi çekin, cihazın soğumasını bekleyin ve yağı boşaltın. Bu aşamalardan sonra fritöz temizliğine rahatlıkla başlayabilirsiniz.
  • Elektrik aksamının olduğu yerlere su değdirmekten kaçının.
  • Ağır kimyasal içeren ürünler yerine yağ sökmede etkili olan bulaşık deterjanlarını tercih edin. Bu sayede yüzeyi çizmeye ve aşınmaya karşı korumuş olursunuz.
  • Her kullanımdan sonra kirlenen kısımları düzenli olarak temizlemeye özen gösterin.
  • Kesinlikle fişe takılıyken ya da sıcakken fritözü temizlemeyin.
  • Sepet kısmı bulaşık makinede yıkanıyorsa her seferinde makinede yıkayabilirsiniz.
  • Kapalı hazneye sahip fritöz kullanıyorsanız, özel aparatı ya da bir spatula yardımıyla kalıntıları kazıyabilirsiniz.
  • Sıcak ve sabunlu suda bekleterek çok daha etkili bir temizlik elde edebilirsiniz.
  • En önemlisi fritözün aparatları ıslakken kesinlikle çalıştırmayın.

Siz de birbirinden lezzetli yemekleri hazırlamak, mutfakta geçirilen süreyi verimli kullanmak adına severek aldığınız fritözleri her kullanımdan sonra temizleyerek koruyabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Tezgah Altı Buzdolabı Nasıl Seçilir
Devamını Oku

Tezgâh Altı Buzdolabı Nasıl Seçilir?

Buzdolabı mutfağın en çok kullanılan beyaz eşyaları arasındadır. Gıdaların bozulmadan korunması ve saklanması için kullanılan buzdolabı birçok farklı…
Xiaomi alt markaları nelerdir
Devamını Oku

Xiaomi Alt Markaları Nelerdir?

Pekin merkezli Xiaomi, Çinli bir elektronik şirketidir ve 6 Nisan 2010’da Lei Jun tarafından kurulmuştur. Akıllı telefon, dizüstü…
Çift Monitör Nedir? Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku

Çift Monitör Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günümüzde bilgisayar teknolojilerinin hızla ilerlemesi, çalışma koşullarını kökten değiştirerek kullanıcılara daha fazla esneklik ve verimlilik sağlar. Bu hızlı…
nanocell tv nedir teknosa
Devamını Oku

Nanocell TV Nedir?

Evlerimizin en güzel köşesi her zaman televizyon için ayrılmış oluyor. Televizyonlar en çok kullandığımız ve önem verdiğimiz beyaz…