Son yıllarda teknolojinin her alanında inanılmaz hızlı gelişmeler yaşanıyor. Bilgisayar teknolojisinin ve internetteki dijital ortamların gelişmesiyle yeni alanlar ve sektörler doğuyor, kullanıcıların artmasıyla da bu alanlar aynı hızla büyümeye devam ediyor. Bu gelişmelerin sonucu ortaya çıkan en gözde sektörlerden biri yayıncılık oluyor. İnternet üzerinden yayın yapan ve onlara özel sosyal medya platformları dahi oluşan yayıncılar, meraklıları tarafından oldukça ilgi görüyor. Bilgisayar oyunu tutkunları ve kendilerine özel program yapmak isteyen gençler özellikle yayıncı olmak için büyük gayret gösteriyor. İnternet ve sosyal medya üzerinden bir yayıncı olmak istediğinizde öncelikle yayın ekipmanlarınızın iyi olması gerekiyor. Ancak bu tek başına yeterli olmuyor. Aynı zamanda içerisinde bulunduğunuz odanın da bu yayınlara göre tasarlanması gerekiyor. Çünkü burada kamera ile bir yayın yapıyorsunuz ve izleyenlere bir görsellik sunuyorsunuz. Peki, bir yayıncının odasının olmazsa olmazları neler oluyor? Bizler de bu yazımızda yayıncı odası olmazsa olmazları nelerdir anlatmaya çalışacağız.

İlk Öncelik Güçlü Bir Bilgisayar

Yayıncı odası için ilk sırayı bilgisayar alıyor. Özellikle Twitch gibi platformlarda oyun yayınları yapmak istiyorsanız ilk başta kuvvetli bir bilgisayara sahip olmanız gerekiyor. Çünkü bilgisayarınızda hem oyun oynayıp aynı zamanda bu oyunu yayın olarak sunuyorsunuz. Bir de kamera ile kendi görüntünüzü vereceğiniz için üç farklı işlemi aynı anda ve akıcı bir şekilde yapıyorsunuz. Tüm bunların bir arada olması bilgisayarınızın zorlanacağı anlamına geliyor. Bu nedenle başta işlemcisi ve ekran kartı iyi olan güçlü bir bilgisayarla işe başlıyorsunuz.

Mikrofon ve Kulaklık

Bir yayıncının olmazsa olmaz diğer ekipmanı mikrofon ve kulaklık oluyor. İnternet üzerinden yapılan tüm yayınlara baktığınızda artık mikrofonsuz yayıncı bulunmuyor. Yayıncılığın ilk yıllarında mikrofonla bir şeyler anlatmak zorunda kalınmıyordu. Bilgisayar oyunlarının görüntüsü ve sesi genel anlamda yeterli geliyordu. Ancak artık yayıncılar kendilerini sürekli olarak geliştiriyorlar. Yayınları takip eden kullanıcılar da her zaman daha farklı yayınlar izlemek istiyor. Bu nedenle yayıncıların tamamı kulaklık ve mikrofon konusunda benzer görüşü paylaşıyor.

Eğer oyuncu değilseniz ve yayın olarak IRL ya da Just Chatting tarzı bir yayın yapmak istiyorsanız mikrofonunuzun kaliteli olması gerekiyor. Çünkü bu tarz yayınlarda anlattıklarınızla dikkat çekiyorsunuz ve sesinizi kusursuz olarak yayına yansıtıyorsunuz. Bunun için genellikle standlı mikrofonlar oldukça iyi sonuçlar veriyor.

yayinci odasinin olmazsa olmazlari

Yüksek Hızlı İnternet Bağlantısı

Yayıncı odası için en önemli gerekliliklerden biri de hızlı internet oluyor. Yayıncılık sektörü tamamen internet üzerinden ilerliyor. İnternet servis sağlayıcınızın özellikle upload hızı yüksek olduğunda yayınları donmadan karşı tarafa aktarabiliyorsunuz. Bu nedenle yayıncı olmak istiyorsanız sahip olduğunuz internet bağlantısının upload hızına dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer 3 ya da 5 megabit upload hızının altında bir bağlantınız varsa bunu yükseltmek için internet firmanızla iletişimize geçmeniz faydalı sonuçlar veriyor.

OBS (Open Broadcaster Software)

OBS yayıncılık sektörüyle birlikte hayatımıza giriyor ve bu konuda gelişmeye devam ediyor. Yayıncılık yaparken izleyicilerinize düz bir ekran göstermek istemiyorsunuz. Yayında farklı görüntüler sunup sizin istediğiniz şekilde düzenlemeler yapmanız fark yaratmanızı sağlıyor. Burada yayıncıların yardımına Open Broadcaster Software denilen OBS yazılımı devreye giriyor. İnternetten indirebileceğiniz bu sistem ile ekrana yansıttığınız yayının kalitesini, ekranın düzenini ve ses ayarını kolayca yapabiliyorsunuz.

Kaliteli Bir Kamera

Yayıncılık yapmak isteyen kullanıcıların en fazla kararsızlık yaşadığı konuların başında kamera geliyor. Kamera sahibi olmadan yayın açılıp açılmayacağı konusu kafalarda karışıklık yaratıyor. Günümüzde artık neredeyse kamera kullanmayan yayıncı kalmıyor. Çünkü bu yayınları izleyen takipçiler çoğunlukla kimin konuştuğunu ve nerede olduğunu görmek istiyor. Diğer yayıncılar arasında fark yaratmak için bir kameraya sahip olmanız avantaj yaratıyor.

Bu konuda piyasada çok çeşitli kamera alternatifleri bulunuyor. Kaliteli ve geniş açıya sahip bir kamerayla yaptığınız yayınların çok farklı olduğunu siz de görüyorsunuz.

Hem Görsel Hem de Sağlıklı Sandalye

Yayıncılık sektörü sandalyeleri de yavaş yavaş değiştiriyor. Önceleri sadece ofis sandalyeleri kullanılıyorken bilgisayar başında saatler geçirdiğiniz için bunların sağlığınıza olan zararları hemen ortaya çıkıyor. Bel ve sırt desteği olan, kumaşı hava geçiren ve boyu ayarlanabilen oyuncu sandalyeleri günümüzde oldukça fazla bulunuyor.

Sandalye görsellik konusunda da öne çıkan bir faktör oluyor. Kamerayı açtığınızda genellikle biraz geniş açıyla kendinizi gösteriyorsunuz. Bu görüntüde arkanızda yüksek koltuklu, renkleri ve tasarımı sizi yansıtan bir oyuncu sandalyesi yayınınıza çok hoş görsellik katıyor.

Laptop Soğutucu

Dizüstü bilgisayar teknolojisi de oyuncu ve yayıncıların çoğalmasıyla birlikte çok hızlı gelişiyor. Artık oyun için üretilen laptoplar ile piyasadaki tüm oyunları oynayabiliyorsunuz. Ayrıca oyun dışında IRL gibi yayıncılık yapmak istiyorsanız da rahatlıkla laptop kullanabiliyorsunuz.

Uzun saatler boyunca çalışan laptoplar performans sorunları yaratabiliyor. Hem bilgisayar oyunu oynamak hem de yayın yapmak ekstra efor olacağı için dizüstü bilgisayarınızın ısınmasına neden oluyor. Isınan bilgisayarınız da bir süre sonra yavaşlamaya ya da donmaya başlıyor. Yayınlarınızda bu tarz sorunlar yaşamamak ve izleyicilerinize kaliteli bir görüntü sunmak için laptop soğutucunuzun odanızda mutlaka bulunması gerekiyor.

Renkli LED Işıklar

Yayında kullandığınız ışıklar ortama farklı bir hava katıyor. Bu havanın izleyicilerde etkisi daha büyük oluyor. Yayına başlamadan önce odanızın tüm ışıklarını kapatıp renkli LED ışıklarınızı açarak o günkü ortama uygun renge ayarlayarak yayınınızı yapabiliyorsunuz. Zaman ayarlı ve değişken renkli ışıklar yayınınızın daha canlı görünmesini de sağlayabiliyor.

Aynı zamanda bu LED ışıkları keserek kamera açısına uygun bir noktaya istediğiniz ışıklı bir görsel de tasarlayabiliyorsunuz. Bu şekilde izleyenlere hoş bir görüntü kompozisyonu sunmuş oluyorsunuz.

Dekor ya da Gerçek Bir Kitaplık

Yayıncılık yaparken odanızın en çok görünen kısmı kamera açınıza göre sizin arkanızda kalan alan oluyor. Bu alana hem kendi tarzınızı yansıtan hem de hoş bir görsel sunan şeyler koymanız gerekiyor. Bu konuda en çok kullanılan eşyaların başında da kitaplık geliyor.

Eğer bilgi veren IRL tarzı bir yayın yapmak istiyorsanız içerisi kitaplarla dolu olan bir kitaplık ilgi çekici oluyor. Ancak oyuncu yayınları yapacaksanız o kadar fazla kitabı göstermenize gerek bulunmuyor. Bunun yerine isterseniz raflara sizin için önemli olan oyuncaklar, biblolar, heykeller ya da kanalınıza abone olmalarını isteyen yastıklarla süsleyebiliyorsunuz. Aralara sizin için önemli olan birkaç kitap da koyarsanız izleyicilerinize kendinizle ilgili bilgi de vermiş oluyorsunuz.

Portatif Vantilatör

Bilsayarlar uzun süreli kullanımlarda ortama belli bir miktar ısı veriyor. Bu ısı özellikle sıcak yaz günlerinde yayıncı odanızın daha fazla sıcak olmasına neden oluyor. Yayında terlememek ve kendinizi bunaltmamak için küçük portatif bir vantilatör oldukça iyi sonuçlar veriyor. Portatif vantilatör seçerken yayına sesinin gitmemesi için fazla gürültü çıkarmayan ve güçlü modeller seçmeniz daha fazla işinize yarıyor.

Tişört ve Kupa

Genellikle yayıncılar saatler boyunca yayında kalıyor ve izleyicileriyle sürekli temas halinde oluyor. Bu sırada yayında kullandıkları her şey onlar için özel oluyor. Bir yayıncı olarak kendi markanızı yaratmak ya da yayın konseptinize uygun mesajlar vermek istiyorsanız üzerinizde bulunan tişört ve kahve, çay ya da su içtiğiniz kupanın nasıl görüntüğü oldukça önemli oluyor. Mesajınıza ya da kendi markanıza uygun baskısı olan tişört ve kupa ile yayın yaparak daha dikkat çekici hale gelebiliyorsunuz.

Yukarıda yayıncı odası olmazsa olmazları nelerdir anlatmaya çalıştık.

Sizler de yayıncılık yaparken en fazla fayda sağlayacak bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Windows 10 nasil yuklenir teknosa
Devamını Oku

Windows 10 Nasıl Yüklenir?

İlk kez 2015 yılında piyasaya çıkan Windows 10, her geçen gün popülerliğini korumaya devam ediyor. Bunda Windows’un eski…
robotik kodlama ne anlama gelir teknosa
Devamını Oku

Robotik Kodlama Nedir?

En temel anlamıyla düşünecek olursak kodlama, bir robotun ya da bir bilgisayar programının okuyabileceği ve ardından gerçekleştirebileceği yazılı…