Pandemi, dünya çapında çok sayıda işletme ve firmanın zorlu bir sürece girmesine neden oldu. Karantina döneminde müşteriler evden dışarı çıkamadığı için elektronik ticarete yöneldiler. Bununla birlikte e-ticaret platformlarında varlık göstermeyen şirketler de çağın gereklerine uygun olarak inovatif dönüşümler geçirdiler. İşletmeler çevrimiçi satış uygulamaları sayesinde karantina dönemini olabildiğince karlı hale getirmeye çalıştılar.

Temel ihtiyaçların şekil değiştirmesi süreci de bazı sektörlere ait ürünlerin satışında artışa sebep oldu. Elektronik cihazların satın alımları salgınla birlikte artma eğilimi gösterdi. Online gıda alışverişi de karantina döneminde artan taleplere sahne olan sektörlerden biri oldu. Ev eşyaları, spor ekipmanları, müzik enstrümanları ve edebiyat sektörü de artış gösteren alanlardandır. Yeni işletmelerin ortaya çıkmasıyla birlikte dijital ortamda ürün çeşitliliği arttı. Medya ürünlerinin tüketimi pandemi döneminde tavan yaptı. Pandemi döneminde e-ticaret faaliyetlerinin artmasının en önemli nedenlerinden biri karantina uygulamaları boyunca uzaktan çalışma biçiminin benimsenmesiydi.

Pandemi Sonrası Uzaktan Çalışmanın E- Ticarete Katkısı

Salgınla birlikte şirketler çalışanlarını uzaktan çalışma yöntemlerini kullanmalarını destekleyecek adımlar attı. Bu durum pandemi sırasında ofis programları gibi yazılım ürünlerine olan talep üzerinde artışa sebep oldu. Uzaktan çalışma süreci esnasında verimliliği artıran ve işbirliğini geliştiren yazılım ürünleri oldukça fazla rağbet gördü. Video konferans, görüntülü görüşme, dosya paylaşımı ve sunum dosyaları hazırlama amacıyla tercih edilen ofis yazılımları kurtarıcı rolleriyle e-ticaret dünyasına damga vurdu.

Pandemi sonrası e-ticaret dünyasına atılan işletmeler, yapmış oldukları satışları yönetmek, takip etmek ve kontrolünü hızlı bir şekilde sağlamak amacıyla dijital çağa ayak uydurdu. Ayrıca eğitim sürecinin de dijital platformlara taşınması beraberinde elektronik cihazlara olan ilgiyi artırdı. Teknosa gibi çevrimiçi alışveriş siteleri vasıtasıyla satışa sunulan tablet, bilgisayar, oyun konsolu, kulaklık, cep telefonu ve ev teknolojisi ürünleri satışlarında da patlama yaşandığı görüldü. Ayrıca pandemi nedeniyle sağlık ve güvenlikle ilgili endişeler arttı. Bu durum, akıllı saatler, fitness takip cihazları ve sağlık ile ilgili diğer elektronik ürünlere olan talebi artırdı. Tüketiciler, güvenli ve hızlı bir şekilde elektronik ürünleri çevrimiçi olarak satın almayı tercih ettiler.

Pandemi e-ticaret üzerinde olumlu etkilere sahip bir sürecin ortaya çıkmasına ve dijital dönüşümün hız kazanmasına ortam hazırladı. Geçmişten gelen alışveriş alışkanlıkları da bu süreçten nasibini aldı. Sanal alışverişe zaman ayırmayan veya e-ticaret sitelerini kullanmayan birçok kişi salgın döneminde çevrimiçi pazarlama ile tanıştı.

Pandemi Sırasında E-Ticaretin Yükselişe Geçme Nedenleri

Pandemi sırasında e-ticaretin yükselişe geçmesinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Sosyal mesafe önlemleriyle birlikte karantina uygulamasının başlaması kişilerin fiziksel olarak alışveriş yapmalarını engelledi. Çevrimiçi satın alma biçimleri popüler ve güvenilir bir yol olarak sunuldu.
  2. Uzaktan çalışma ve eğitim sistemine geçilmesi, ihtiyaçların online şekilde karşılanmasına ortam hazırladı.
  3. Ev içerisinde zaman geçirme süresinin artması, e-ticaret işletmelerinin reklamlarına daha çok maruz kalınmasını sağladı.
  4. Dijital ödeme şekillerinin çeşitlenmesi ve mobil cüzdanların aktif bir şekilde kullanıma girmesi online alışverişi canlandırdı.
  5. Online mağazaların birçoğu pandemi sırasında daha fazla satış yapmak ve müşterilerinin sadakatini kazanmak amacıyla indirim ve kampanyalar düzenledi. Bu durum tüketicilerde karlı alışveriş yapma fikrini geliştirdi.
  6. Fiziksel temas kurulan mağazalardaki stokların tükenmesi nedeniyle tüketiciler online alışverişe yöneldi. E-ticaret platformlarındaki firmalar stok durumunu kendileri ayarlayabilme lüksüne sahip oldukları için kontrolü daha kolay bir şekilde sağlayabildiler.

Yukarıda sayılan faktörler bir araya geldiğinde pandemi döneminde e-ticaretin büyük bir ivme kazanmasına ve birçok tüketicinin alışveriş alışkanlıklarını değiştirmesine neden oldu. COVİD-19 salgını dünya ülkelerine birçok konuda inovatif ve yenilikçi olmaları gerektiğini öğretti. Gelişmiş e-ticaret ağına sahip olan ülkeler ve işletmeler krizi fırsata çevirmek konusunda başarılı oldukları için karlarını artırmanın yollarını aradılar. E-ticaret altyapısının geliştirilmesi ekonomiyi canlandıran adımlardan biri oldu.

Pandeminin E- Ticarete Etkisi

Ev konforunda online alışveriş yapmanın rahatlığıyla tanışan insanlar, sosyal mesafe ve kişisel temas kısıtlamalarını kendileri için faydalı bir kazanıma çevirdiler. E- ticaret platformlarında sunulan sayısız ürün çeşitliliğinde diledikleri malzemelere ulaşmanın keyfi paha biçilemezdi… Herhangi coğrafi bir kısıtlamanın olmaması, uzak bölgelerden bile alışveriş yapma imkanı pandeminin e-ticarete etkisi konusunda değinilmesi gereken meselelerden biri olarak gündeme geldi. Çevrimiçi alışveriş platformları, müşteri incelemeleri ve sosyal medya etkileşimleri aracılığıyla tüketicilere ürün hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir. Bu durumda kaliteli ürün satan işletmelerin pandemi sürecinde kârını maksimize etmesine ortam hazırlayabilir.

Pandemi döneminde kazanılan çevrimiçi alışveriş yapma alışkanlığının avantajları, tüketicilerin davranış kalıplarında kalıcı değişikliklere sebep olmuş gibi görünüyor. Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişin artması, tüketicilerin yerel ve lokal işletmecilere doğru bir yönelim göstermesine sebep oldu. Sosyal medyada artan reklamlar ve influencerlar tarafından tanıtılan ürünlerin sayısındaki artış da e-ticaretin gelişmesi aşamasında etkili oldu.

Ev içinde daha fazla zaman geçirmek zorunda kalınması hobi malzemelerine ve boş zaman değerlendirme aktivitesi olarak kullanılan kutu oyunlarına doğru bir talebin oluşmasına ortam hazırladı. Ev dekorasyon ürünleri, kitaplar, elektronik cihazlar da pandemi döneminde oldukça fazla rağbet gören ürün kategorileri arasında ilk sıralara yerleşti. Ayrıca hijyen ve temizlik ürünleri de oldukça fazla rağbet gördü.

Pandeminin tüketici davranışlarına etkisi açısından daha bilinçli bir satın alma süreci yarattığı da söylenebilir. Tüketiciler, belirsizlik dönemlerinde daha dikkatli ve planlı alışveriş yapma eğilimine girdiler. İndirimleri takip etme, benzer ürünler arasında fiyat karşılaştırması yapma ve bütçe dostu ürünleri tercih etme konularında daha bilinçli hale geldiler. Mobil cihazların kullanımının artması, mobil uygulamalar ve mobil uyumlu web siteler aracılığıyla çevrimiçi alışverişi daha da kolaylaştırdı. Bu da pandemi sonrası dönemde de çevrimiçi alışverişin devam etmesine katkı sağlayan bir uygulama olarak günümüzde de geçerli oluyor.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
paylasimli ekran karti nedir teknosa
Devamını Oku

Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Bilgisayar satın almaya karar verdiğimizde bütün özelliklerini dikkatli bir şekilde inceliyoruz. İşlemci, ekran kartı, RAM gibi bilgisayar ekipmanlarının…
ios16 nasil olacak teknosa
Devamını Oku

iOS 16 Nasıl Olacak?

Meraklılarının her sene heyecanla beklediği WWDC 2022 haziran ayında gerçekleştirildi. Apple, merakla beklenen ve iPhone’ların işletim sistemi olan…
kablosuz kulaklik her telefona uyar mi teknosa
Devamını Oku

Kablosuz Kulaklık Her Telefona Uyar mı?

Teknolojik cihazlar genellikle kullanım alışkanlıklarımıza ve yaşam tarzımızda oluşan ihtiyaçlarımıza göre gelişip şekilleniyor. Gelişmelerin yaşandığı ilk yıllarda teknolojik…
hdr nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

HDR Nedir? Ne İşe Yarar?

Teknolojik gelişmelerin en çok yaşandığı alanlardan biri de görüntü teknolojisi oluyor. İzlediğimiz görüntülerin daha etkileyici ve daha gerçekçi…