Cep telefonlarının günün her saati kullanılabilecek özellikler kazanmasıyla birlikte hem iOS hem de Android cihazlarda pil sağlığı ve pil tüketimi önemli bir konu haline geldi. Gelin, pil ömrünüzü korurken telefonunuzu nasıl daha uzun süre kullanabileceğinize yakından göz atalım.

iOS Cihazlarda Pil Sağlığı Nasıl Kontrol Edilir? Adım Adım Rehber

Akıllı telefonların büyük bir çoğunluğunda olduğu gibi iOS cihazlarda da lityum-iyon piller bulunur. Bu piller, enerji depolama verimliliği konusunda oldukça başarılı olsa da belirli şarj ve deşarj döngüleri sonucunda pilin enerji tutma kapasitesinde kayıplar yaşanır. Kullanıcılar için pil sağlığı olarak tanımlanan bu değere göre telefon bataryanızın değişim zamanını konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Apple tarafından geliştirilen iPhone telefonlar, performanstan ödün vermeden en uzun kullanım ömrünü sunması için optimize edilmiştir. Donanım ve yazılımının uyumlu çalışmasıyla öne çıkan Apple iPhone modelleri, pil ömrü konusunda en iyi değerleri veren cihazlardır. Bununla birlikte iOS telefon modellerinde, iPhone pil ömrü değerini öğrenme, pil sağlığını yönetme ve daha uzun süre kullanıma yardımcı olacak birçok ayar bulunur. 

iOS cihazlarda, telefon pil sağlığı öğrenme işlemi için izlemeniz gereken adımlar ise şöyledir:

  • Telefonunuzdan Ayarlar’a giriş yapın.
  • Ayarlar içerisinden “Pil” bölümüne geçin.
  • Pil başlığı altında Pil Sağlığı ve Şarj Etme bölümünden ilgili ayarlara ulaşabilirsiniz. (iOS 16.1 öncesi sürümleri kullanan iPhone modellerinde bu bölüm Pil Sağlığı adını taşımaktadır.)
  • Açılan ekranda Maksimum Kapasite kısmında yüzdelik bir değer göreceksiniz. Bu değer, pilinizin şarj kapasitesini belirtir ve telefon pil sağlığı hakkında sayısal bir değer sunar.
  • Aynı ekranda En Yüksek Performans yeterliliği kısmında ise bataryanızın performans konusunda yeterliliği konusunda değerlendirme sunulur.

Android Telefonlarda Pil Performansını Değerlendirme Yöntemleri

Android işletim sistemi, iOS’dan farklı olarak farklı üreticiler tarafından kullanılabilen bir işletim sistemidir. Üstelik her cep telefonu üreticisi, Android işletim sistemi üzerinde kendi cihazlarını farklı kılacak özelleştirmeler gerçekleştirir. Bu sebeple Android telefon modelleri pil performansını ölçmek için tek bir yöntem yoktur. Ancak hemen hemen her Android cihazda benzer yolları takip ederek pil kullanımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Android telefon pil sağlığı öğrenme işlemi için Ayarlar menüsünden Güç veya Pil seçenekleri üzerinden pil tüketimini detaylı bir şekilde takip edebilirsiniz. Bazı durumlarda üretici batarya sağlığı öğrenme için tıpkı iOS cihazlardakine benzer şekilde görüntülemenizi sağlayan özellikler eklemiş olabilir. Örneğin Samsung cep telefonu modellerinde Ayarlar içerisinde yer alan Pil ve cihaz bakımı bölümü üzerinden pil performansı ve sağlığı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Telefon pil sağlığı nasıl öğrenilir, sorusuna Android telefonlar özelinde üçüncü parti uygulamalarda yanıt olarak verilebilir. Android telefonlarda pil performansını takip etme ve değerlendirme yöntemlerinden bir diğeri de üçüncü parti uygulamalardır. Android için geliştirilmiş onlarca farklı Android pil sağlığı ve güç yönetimi uygulamasından birini tercih ederek detaylı ölçümlere ulaşabilirsiniz.

Pil Sağlığını Artırmanın Yolları: iOS ve Android için İpuçları

iOS ve Android akıllı telefonlarda pil sağlığını korumak için pil döngüsü sayısını olabildiğince az tutmak son derece önemlidir. Telefonunuzun bataryası her şarj döngüsünde bir miktar kapasite kaybına uğrar. Ancak güç tüketimini kontrol altına alarak hem şarjınızın daha uzun süre gitmesini hem de pil sağlığını korumayı başarabilirsiniz. İşte telefonunuzun pil sağlığını arttıracak ipuçları:

  • Yeni nesil akıllı telefonlar, en verimli şarj için gelişmiş özellikler sunar. iPhone cihazlarda bulunan “İyileştirilmiş Pil Şarjı” gibi ayarları açarak telefonunuzun bu şekilde şarj edilmesini sağlayabilirsiniz.
  • Pil tüketimini yakından takip ederek gereğinden fazla güç tüketen uygulamaları kaldırabilirsiniz.
  • Hem işletim sistemini hem de kullandığınız uygulamaları düzenli olarak güncellemelisiniz. Güncellemeler ile mevcut uygulamaların güç tüketimi konusunda iyileştirmeler sunuluyor olabilir.
  • Wi-Fi ve Bluetooth gibi kablosuz bağlantıları ve konum hizmetini kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutabilirsiniz.
  • Ekran parlaklığını olabilecek en düşük seviyede kullanın veya otomatik parlaklık modunu kullanın.
  • Düşük güç tüketimi veya güç tasarrufu gibi farklı isimler alabilen ayarları aktif hale getirin.
  • Arka planda çalışan uygulamaları durdurun veya kısıtlayın. Bu ayarlar için gerekirse üçüncü parti uygulamalara başvurabilirsiniz.

Hangi Uygulamalar Pil Sağlığını Etkiliyor? Android ve iOS’ta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akıllı telefonunuzda yer alan bazı uygulamalar şarjınızın hızlı bir şekilde tükenmesine neden olabilir. Arka planda sürekli olarak çalışan veya medya ağırlıklı içeriklere sahip bu uygulamalar, pil sağlığınızı olumsuz olarak etkiler. Kullanım alışkanlıklarınızı değiştirerek ve çeşitli ayarlamalar ile bu uygulamaları çok daha verimli bir biçimde kullanabilirsiniz.

Pil sağlığını olumsuz etkileyen uygulamaların başında sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları yer alır. Hayatlarımızın ayrılmaz birer parçası haline gelen bu uygulamalar, şarjınızın hızlıca bitmesine yol açan ana neden olabilir. Sunucular ile sürekli iletişim halinde olan ve medya içeriğinin çokça yer aldığı bu uygulamalarda ekran sürenizi azaltarak pil sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Aynı zamanda bu uygulamaların arka planda çalışma ve konum verisi kullanma gibi isteklerini düzenleyerek de iyileştirme elde edebilirsiniz.

Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarını güç tüketimi açısından streaming uygulamaları takip eder. Bu uygulamalar içinde kullanım sürenizi düzenleyerek pil ömrünüzü uzatabilirsiniz. Ayrıca telefonunuzda yer alan kullanmadığınız veya nadiren kullandığınız uygulamaları silerek hem depolama alanı kazanabilir hem de bu uygulamaların gerçekleştirdiği tüketimin önüne geçebilirsiniz.

Telefonunuzda yer alan tüm uygulamaların veri ve konum kullanım izinleri, arka planda çalışma durumları ve bildirim izinlerini de kontrol etmelisiniz. Özellikle bildirimleri kısıtlayarak hem gereksiz bildirimlerden kurtulabilir hem de güç tüketimini azaltabilirsiniz.

iPhone ve Android Cihazlarda Pil Sağlığı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

iPhone ve Android telefon kullanıcıların pil sağlığı konusunda sıkça sorduğu soruları sizin için bir araya getirerek yanıtladık.

Telefon bataryamı ne zaman değiştirmeliyim?

Akıllı telefonlar özellikle de iPhone modelleri için pil sağlığı seviyesi %80’e düştüğünde batarya değişimi önerilir. Telefonunuzun pil ömründe ve performansında gözle görülür bir kısalma yaşadığınızda batarya değişimi gerçekleştirebilirsiniz.

Android telefonumda pil sağlığı için hangi uygulamaları kullanabilirim?

Google Play Store’da Android telefonunuzda kullanmak için birçok farklı pil sağlığı uygulaması bulabilirsiniz. Accu​Battery, Battery HD, Charge Meter ve Battery Life kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen uygulamalara örnek olarak verilebilir.

Ekran parlaklığı pil tüketimini etkiler mi?

Ekran parlaklığı pil tüketimini etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Ekran parlaklığı arttıkça güç tüketimi de artar. Özellikle ekran kullanım süresi yüksek olan kullanıcıların bir de yüksek parlaklıkta telefonlarını kullanması sonucu şarjları hızlı bir şekilde tükenebilir. Olabilen en düşük parlaklık seviyesini tercih etmek veya otomatik parlaklık ayarını kullanmak iyi bir tercih olabilir.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
bulut cloud kullanim teknosa
Devamını Oku

Bulut Cloud Kullanımı

Günümüz teknoloji dünyasının geldiği noktada en çok bahsedilen ve kullanımı yaygınlaşan konuların başında bulut teknolojisi geliyor. Bulut teknolojisi,…
ios16 nasil olacak teknosa
Devamını Oku

iOS 16 Nasıl Olacak?

Meraklılarının her sene heyecanla beklediği WWDC 2022 haziran ayında gerçekleştirildi. Apple, merakla beklenen ve iPhone’ların işletim sistemi olan…
google gorsel arama rehberi teknosa
Devamını Oku

Google Görsel Arama Rehberi

İnternet dünyasının ana arama merkezi olarak herkes Google kullanıyor. Google arama motorunu sadece kelime araması olarak kullanmıyoruz. Aynı…